Justiţie

Un litigiu „cu barbă”, provocat cu concursul autorităților statului

Drumul ce desparte gospodăriile fraților Gârlea (în stânga) și parcarea auto construită de dânșii pe terenul public situat sub gardul Pensiunii Hanul lui Hanganu. Foto: CIJM
Autor: Tudor Iașcenco, Irina Odobescu
09/09/2020 11312

Un conflict între doi vecini din raionul Rezina mocnește de 13 ani, în timp ce autoritățile nu se grăbesc să-l soluționeze. Sergiu Hanganu, proprietarul pensiunii Hanul lui Hanganu din satul Lalova, susține că vecinii săi de vizavi, frații Serghei și Iurie Gârlea, au ocupat ilegal o parte din terenul public, pe care au construit un gard din beton și au amenajat o parcare. Construcția celor doi frați stă în calea apelor pluviale, direcționându-le spre gospodăria lui Hanganu. Bărbatul a sesizat  mai multe autorități, însă fără succes. De partea cealaltă, frații Gârlea spun că deţin acte care le-ar permite ocuparea terenului public. Ancheta a pornit de la o sesizare pe Harta Corupției

De la o iniţiativă frumoasă, la un conflict de proporţii

Pensiunea Hanul lui Hanganu a devenit în ultimul deceniu un fel de carte de vizită a comunei Lalova, dar şi a raionului Rezina, în ce priveşte utilizarea resurselor istorice, culturale şi naturale din teritoriu şi posibilităţile turismului rural pentru dezvoltarea economică şi socială a localităţii. Sergiu Hanganu a fondat pensiunea în gospodăria părinţilor, situată într-un loc pitoresc, între două râpi. Pentru ca şi teritoriul adiacent să corespundă rigorilor unei întreprinderi care prestează servicii de turism, în anul 2007, dânsul a obţinut permisiunea Consiliului Comunal să amenajeze, pe bani proprii, terenul public din faţa pensiunii și să creeze şi un sistem de epurare a apelor reziduale.

Ulterior, autorităţile comunei au examinat și alte variante de amenajare a teritoriului adiacent pensiunii, dar şi gospodăriilor vecine, variante propuse de fraţii Serghei şi Iurie Gârlea.

Sergiu Hanganu: „Au acaparat ilegal terenul public”

Sergiu Hanganu susține că frații Gârlea au ocupat illegal o parte din terenul public. „Vecinii Serghei şi Iurie Gârlea, în mod samavolnic, fără consimțământul autorităților publice locale și organelor abilitate în domeniul construcțiilor și protecției mediului, încălcând toate normele de drept, au acaparat terenul public dintre proprietățile noastre și au edificat un gard din beton în calea apelor pluviale, direcționându-le spre gospodăria care-mi aparține. Am încercat să opresc această samavolnicie, sesizând administrația publică locală, Poliția, Procuratura, Inspecția de Stat în Construcții, Inspecția Teritorială de Mediu, dar degeaba. Și asta în situația când Legea supremă, Constituția, prevede că dreptul de proprietate privată obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului înconjurător şi asigurarea bunei vecinătăţi”, ne-a declarat Sergiu Hanganu.

Acesta ne-a prezentat și o probă video filmată în timpul unei ploi din iunie curent, când dânsul încerca, fără succes, să împiedice puhoiul puternic de ape învolburate ce venea din deal și pătrundea pe teritoriul pensiunii. 

Terenul ocupat ilegal de frații Gârlea pentru amenajarea unei parcări auto. Foto: CIJM

 

„Asta nu se întâmpla, dacă vecinul nu îngrădea cu un asemenea gard terenul public, ocupând parţial şi un sector din proprietatea pensiunii, dar împreună amenajam teritoriul conform variantei aprobate de Primărie, construind de ambele părţi ale terenului canale de scurgere”, menţionează Hanganu.

Serghei Gârlea: „Actele pentru acest teren mi le-a eliberat fostul primar”

Solicitat să comenteze situaţia, Serghei Gârlea a declarat că deţine acte care i-ar permite ocuparea terenului public dintre gospodăria sa şi pensiunea Hanul lui Hanganu şi construcţia efectuată acolo şi că acestea ar fi fost eliberate de ex-primarul Mihail Gotornicean.

Nu există acte în baza cărora ar fi fost dat în arendă sau înstrăinat terenul”

La rândul său, ex-primarul comunei, Mihail Gotornicean, a declarat că Serghei Gârlea s-a adresat la Primărie cu solicitarea să i se permită amenajarea unui spațiu verde pe terenul public dintre gospodăria sa și Pensiunea Hanul lui Hanganu încă în 2015. „Noi i-am permis acest lucru, dar dânsul, în loc de pomi și iarbă, a început construcția unui zid din beton. I-am spus că asemenea construcții pe terenuri publice sunt ilegale și i-am cerut să demoleze zidul, ceea ce nu s-a mai întâmplat”, ne-a declarant Gotornicean.

Proiectul cu care frații Gârlea au surprins
consilierii comunali

În iunie 2019, văzând că neînțelegerile dintre cei doi vecini degenerează într-un conflict de proporții, Primăria le-a propus, sub supravegherea administrației satului, să încheie un acord de implicare comună în amenajarea teritoriului dintre cele două gospodării cu suprafaţa de 2,4 ari. Deoarece terenul este în pantă, primul lucru prevăzut în acel acord era construcţia şi amenajarea de-a lungul gardurilor celor două gospodării a unor canale de scurgere a apelor pluviale, ca acestea să nu le afecteze gospodăriile. „Urma construirea unui gard de protecţie conform schemei coordonate cu Primăria, pavarea drumului, iar pe ambele părţi - plantarea de pomi, arbuşti decorativi şi flori. Se părea că am ajuns la un numitor comun, dar când trebuia de confirmat înţelegerea, primarul şi Sergiu Hanganu au semnat Acordul, iar Iurie Gârlea a refuzat, insistând pe varianta sa, care, în fotografii color, arăta bine şi unor consilieri le-a plăcut.

Numai că în realitate, varianta deja realizată de fraţii Gârlea arată complet diferit. Spaţiul public dintre cele două gospodării a fost înconjurat din două părți cu un gard din beton şi metal, terenul - betonat şi transformat în loc de parcare pentru microbuzele dumnealor, alături de care, sub ferestrele pensiunii, stă o remorcă auto în care respectivii adună gunoiul din gospodărie. În același timp, apele pluviale care vin din deal sunt direcţionate în teritoriul pensiunii.

Precizez: terenul respectiv aparţine Primăriei şi a fost ocupat absolut ilegal, pentru că nu există careva acte în baza cărora ar fi fost format bun imobil cu număr cadastral şi că acesta ar fi fost dat în arendă sau înstrăinat”, a mai adăugat ex-primarul Mihail Gotornicean.

Gardul construit de frații Gârlea de partea opusă a drumului, sub gardul Pensiunii Hanul lui Hanganul. Foto: CIJM

Vasile Caraman, agent economic şi consilier comunal, ne-a spus că la Consiliul Comunal, s-ar fi vorbit despre terenul public dintre Pensiunea Hanul lui Hanganu şi gospodăria fraților Gârlea, dar din câte ţine minte o decizie definitivă în ce privește înstrăinarea acestuia nu a fost adoptată.

Și Valeriu Iftodi, care de mai mulți ani este inginer cadastral în Primăria Lalova, a confirmat că terenul respectiv nu a putut fi înstrăinat, pentru că nu are număr cadastral, iar construcția efectuată acolo de către Serghei Gârlea nu a fost autorizată în modul prevăzit de legislație și este ilegală.

Reacțiile organelor și autorităților oficiale

Sergiu Hanganu s-a adresat cu plângeri către mai multe instanțe. Inspectorul de stat în construcții, Artur Polihovici, i-a răspuns că acapararea terenului cu îngrădire și construcții în zona proprietate publică nu ține de competența Inspecției de Stat în Construcții. Potrivit lui, autoritatea competentă să soluționeze cauza contavențională este Inspecția de Mediu. „Lucrările de construcție care pot fi executate fără certificat de urbanism și autorizație de construcții ţin de competența administrației publice locale”, se mai arată în răspunsul lui Polihovici.

Grigore Carpov, șeful Inspecției de Mediu Rezina, ne-a declarat că a examinat plângerea lui Sergiu Hanganu și a constatat că Serghei Gârlea a ocupat ilegal terenul public. „Am întocmit un proces verbal de încălcare a articolului 116 (2) Cod Contravențional al RM „Ocuparea nelegitimă a terenurilor, îngrădirea lor, pe care îl voi transmite în judecată. Această încălcare se sancţionează cu amendă de la 1.200 la 1.500 de lei aplicată persoanei fizice. Eu propun și demolarea construcției neautorizate. Decizia finală o va lua instanța”, a concretizat Grigore Carpov.

Inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Rezina, Ruslan Chitaica, i-a răspuns lui Hanganu că „materialele acumulate au fost transmise la APL Lalova, după competență pentru a fi examinate și a fi luată o decizie definitivă”.

Litigiul a ajuns și în vizorul Procuraturii Rezina. Examinând plângerea lui Hanganu privind acțiunile lui Gârlea, procurorul Stanislav Odagiu de la Procuratura Rezina, constatând că terenul respectiv a fost ocupat ilegal, a emis ordonanța de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că Primăria nu a avut pe acest teren semne de hotar și, „deși Serghei Gârlea a ocupat ilegal terenul public, această ocupare nu a fost însoțită de distrugerea sau mutarea acestor semne“.

Problema-i „cu barbă”

În acest caz, problema este una „cu barbă”. Inițial au fost încheiate câteva acorduri amiabile privind amenajarea şi utilizarea terenului respectiv. Alt acord, din 2013, prevedea că Serghei Gârlea și Sergiu Hanganu se angajează să amenajeze teritoriul public adiacent gospodăriilor lor cu spații verzi și locuri de parcare (frații Gârlea au câteva microbuze și se ocupă de transportarea pasagerilor), care vor fi folosite de către ambele părți.

„Candidatul socialiștilor, Veaceslav Iftodi,  a câștigat funcția de primar în mare parte datorită susținerii fraților Gârlea, care au depus eforturi mari pentru a convinge cât mai mulți laloveni să voteze anume această candidatură. Și, ajungând la putere, împreună cu consilierii aleși pe aceeași listă, inclusiv Serghei Gârlea, primarul le întoarce fraților datoria, închizând ochii la ilegalitățile acestora“, afirmă Mihail Gotornicean, fostul primar și contracandidatul lui Iftodi.

Primarul refuză să răspundă la solicitările de informație

Am încercat să aflăm poziţia actualului primar vizavi de acest litigiu, legalitatea utilizării terenului public dintre cele două gospodării și a construcţiei executate de către fraţii Gârlea pe acest teren.

Veaceslav Iftodi nu a răspuns la scrisorile redacţiei, motivând că nu le-a primit, iar la telefon a afirmat că terenul ar fi fost ocupat şi construcţiile efectuate cu consimţământul administraţii comunei.

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA. 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii