Justiţie

VIDEO // Procurorul Lilian Cociu, între tribuna acuzatorilor și banca acuzaților

Autor: Julieta Savițchi
16/07/2020 10760

Lilian Cociu, procurorul învinuit pentru tortură și acuzare ilegală de omucidere, activează în oficiul Ciocana al Procuraturii Chișinău, gestionează mai multe dosare penale și susține acuzarea în privința inculpaților. În unele zile însă, Cociu ocupă locul în banca acuzaților, întrucât are statut de inculpat într-un proces penal. Dosarul este pe rol la Curtea de Apel Chișinău.

Procurorul Lilian Cociu și presupusul său complice, fostul polițist Victor Ababii, sunt învinuiți că, în 2007, au torturat și au determinat condamnarea la 21 de ani de închisoare a unui bărbat, pentru un omor pe care acesta nu l-a comis. În cadrul urmăririi penale în care a fost vizat lilian Cociu acuzatorii au constatat că acesta nu a întreprins toate măsurile prevăzute de lege pentru a cerceta complet şi obiectiv circumstanţele cauzei pentru stabilirea adevărului în cazul omorului şi a unei tentative de omor, ambele comise în 2007 în aproprierea orașului Durleşti, municipiul Chișinău.  

În decembrie 2019 Judecătoria Chișinău l-a achitat pe Lilian Cociu. În sentință se menționează că „în conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) din Legea nr. 3 din 25.02.2016, cu privire la Procuratură, dacă a fost pronunțată o sentință de achitare, suspendarea din funcție încetează, iar procurorul este restabilit în toate drepturile anterioare”. Drept urmare, procurorul a revenit în funcția de procuror.  

Decizia primei instanțe nu este irevocabilă și nici executorie. Mai mult, în martie 2017, Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a decis să-l suspende din funcție pe Cociu „până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza respectivă”. În arhiva CSP nu este o altă decizie prin care ar fi fost anulată hotărârea din 9 martie 2017.

Procurorul Cociu a fost remunerat pentru cele două săptămâni de muncă de la finele anului trecut cu 15 mii de lei.

Examinarea dosarului Cociu la Curtea de Apel Chișinău a început la 20 februarie 2020, de atunci fiind numite doar două ședințe. Prima ședință a fost amânată pe motivul necesității citării martorilor, iar cea de-a doua ședință, din cauza stării de urgență, legată de pandemia de Covid-19. Următoarea ședință a fost programată pentru data de 23 iulie.

Andrei Crăciun, bărbatul care a stat la închisoare cinci ani, fiinf învinuit de omorul pe care nu l-a comis, acum figurează în calitate de parte vătămată în procesul penal în care este cercetat procurorul Cociu. El s-a arătat dezamăgit de modul în care este examinat dosarul. „Știu că este la Curtea de Apel, au spus că o să mă cheme, dar nu mă mai cheamă. Nu mai cred nimic”, ne-a declarat bărbatul.

Andrei Crăciun   Poza:CIJM
Andrei Crăciun. Foto: CIJM 

În 2007, polițistul Victor Ababii l-a pus neîntemeiat sub învinuire pe Andrei Crăciun, iar ulterior a remis cauza penală în instanţa de judecată. În consecință, Crăciun a fost recunoscut vinovat, fiind condamnat la 21 de ani de închisoare. În 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de cinci ani, bărbatul a fost achitat, deoarece s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de el.

În timp ce Crăciun se afla la închisoare, alte câteva persoane au fost omorâte cu arma pe care se presupune că ar fi utilizat-o acesta la comiterea omorului pentru care a fost condamnat. Între acestea și cei doi tineri îndrăgostiți din Durleși, cazul cărora a bulversat opinia publică. 

Andrei Crăciun a fost achitat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, care a decis ca statul să îi achite o compensație de 1,5 milioane de lei pentru cei cinci ani, cât a fost deținut ilegal.

Andrei Crăciun ne-a declarat că a fost condamnat la închisoare în baza unei declaraţii de recunoaștere a comiterii crimei, declarație făcută în timp ce era torturat de oamenii legii. „Am vrut doar să scap cu viaţă, să mă scoată din izolatorul poliţiei şi să mă ducă mai repede în penitenciar. Nu mai puteam să îndur chinurile, iar dacă nu aș fi semnat declaraţia de recunoaştere a vinovăţiei, nu aș fi fost transferat”, ne-a spus Crăciun.

În 2007, când s-a consumat cazul de la Durlești, Lilian Cociu lucra în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul Victor Ababii deţinea funcţia de inspector al Serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie din municipiul Chişinău.

Dosarul în privința lui Lilian Cociu și a presupusului său complice a fost transmis în judecată în vara anului 2017, iar cercetarea judecătorească a fost finalizată în februarie 2019. În ziua când urma să fie pronunțată sentința, judecătorul Grigore Manoli a anunțat reluarea cercetării judecătorești, motivând decizia prin necesitatea de a examina suplimentar procesul-verbal de audiere a bănuitului de către Ababii și Cociu, document despre care se presupune că ar fi fost falsificat. 

Principalul argument invocat de instnță la achitarea lui Cociu și Ababii a fost că acuzațiile împotriva lor se bazează pe declarația părții vătămate.

„N-avem noi justiție. E bătaie de joc”, a fost prima reacție a avocatului lui Crăciun după pronunțarea sentinței de achitare.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii