Social

CU MAMA ȘI TATA, LA (NE)EGALITATE

concediul de îngrijire a copilului: stereotipuri și limitări în țările post-sovietice

Colaj: CIJM
Autor: Irina Odobescu (Moldova), Alena Semko (Ucraina), Gayane Markosyan (Armenia)
30/11/2022 18330

Drepturile egale între femei și bărbați, mai ales în ceea ce privește creșterea și educarea copiilor, au devenit o piatră de încercare pentru țările post-sovietice. Forțați în mare măsură de partenerii externi să acționeze, legiuitorii din Republica Moldova, Ucraina și Armenia impun reguli bazate pe principii și standarde ale lumii civilizate. Astfel, tații s-au văzut în fața unei provocări noi - concediul de îngrijire a copiilor, pe care și-l pot adjudeca în rând cu mamele. Totuși, din cauza unor stereotipuri adânc implantate, aceste „inovații sociale” nu se bucură de mare popularitate. Dacă în Republica Moldova și Ucraina numărul bărbaților care solicită concediu pentru creșterea copilului crește lent, dar constant, în Armenia bărbații și chiar autoritățile evită să vorbească  deschis la acest subiect. Astfel, deși egalitatea de gen este declarată prioritate în țările post-sovietice, creșterea copiilor sub vârsta de trei ani rămâne o responsabilitate mai degrabă feminină.

REPUBLICA MOLDOVA: Mama și tata pot împărți concediul de îngrijire a copilului

Timp de opt luni, tata a avut grijă de fiică, iar mama a revenit la muncă

Arhiva familiei Cristea

În luna mai 2020, în familia Veronicăi și a lui Andrei Cristea a venit pe lume Gabriela, o fetiță cu ochii căprui și cu un zâmbet care-i acoperă fața, la fel ca al mamei. Cârlionții și gropițele din obrăjori le-a împrumutat de la tata, încă un semn că toate lucrurile într-o familie ar trebui împărțite la doi, inclusiv creșterea copiilor. Înainte de sarcină, Veronica a lucrat peste zece ani în domeniul contabilitate și audit, iar Andrei și-a construit o carieră în design-ul interior.

Ei nu au avut un plan clar despre cine și cât va sta în concediul de îngrijire a copilului. După un an și cinci luni, Veronica a primit o ofertă de muncă atractivă, cu un salariu motivant, exact în momentul în care ea a simțit că are nevoie de o schimbare. Pentru familie decizia ca tata să stea în continuare în concediu paternal nu a fost una ieșită din comun.

„E greu să stai acasă o perioadă lungă de timp, mai ales după aproape zece ani de experiență de lucru și vacanțe foarte scurte. Îmi era greu să îmi revin, eram extenuată după nopți nedormite, dar susținerea soțului a contat și am revenit la muncă când fetița avea un an și opt luni”, a spus Veronica.

Pe de altă parte, și Andrei a avut nevoie de o pauză de la serviciu. El este acum în concediu de îngrijire a copilului și familia continuă să primească indemnizația calculată din salariul mamei, care este mai mare. Prima săptămână a fost complicată pentru toți trei. Inițial, Gabriela o căuta pe mama dimineața prin casă, iar atunci când găsea pantofii sau o haină de-a ei începea să plângă. Lucrurile au intrat în normalitate peste o perioadă, chiar dacă atunci când mama vine de serviciu Gabriela nu se desprinde de ea, la propriu.

„În 8 luni de când sunt acasă m-am apropiat mult mai mult de fetița noastră, Gabriela. Este o experiență unică să stai cu copilul tău: să mâncăm împreună, să mergem la plimbare, să-i schimb scutecul. De la început totul părea complicat și necunoscut, dar timpul trece foarte rapid. Timpul petrecut împreună cu copilul este doar în folosul lui și al nostru, totul se întipărește inconștient și conștient și o ajută pe fetița noastră să crească și să se dezvolte armonios și deplin. Și eu am devenit mai sentimental, mai aproape de fata mea și mă conving de fiecare dată că efortul nostru comun a contat”, a spus Andrei.

Arhiva familiei Cristea 

Gabriela merge deja la o creșă de stat, la doi ani și patru luni. Părinții au fost gata să o înscrie și la o creșă privată, pentru că din cauza crizei din Republica Moldova și a inflației, care a ajuns în toamna anului 2022 la 37%, simt nevoia ca ambii părinți să muncească. Decizia a fost ușor de luat, după ce au observat că Gabriela este sociabilă și că are nevoie să fie mereu parte din grup și să petreacă mai mult timp cu copiii.

Familia Cristea nu s-a ciocnit de stereotipurile în bază de gen la terenul de joacă și în societate. Tatăl Gabrielei spune că sunt mulți tați la terenul de joacă în timpul zilei și aceasta ar putea însemna că ei stau în concediu de îngrijire a copilului. Gândurile descurajatoare au venit de unde nu s-au așteptat, și anume de la rudele apropiate. Totul, din cauza că în societatea din Republica Moldova persistă percepția că tata trebuie să lucreze, iar dacă stă acasă cu copilul, înseamnă că „nu face nimic și pentru aceasta deja poate fi judecat”.

După 8 luni de când stă acasă cu tata, Gabriela este atașată și de mama, și de tata în egală măsură. Veronica a observat că relația tată - fiică a evoluat mult. Ea este fericită că a revenit la muncă, s-a refăcut emotional și este satisfăcută de decizia luată. Merge la serviciu cu plăcere și revine acasă cu drag.

„Eu sunt un nonconformist în viață. Pentru mine este important ca soția mea și copilul să fie bine, nu contează ce spune lumea din jur. Veronica avea nevoie să iasă la muncă și eu trebuia să rămân acasă. Da, există percepția că mama sau tata care stă acasă în concediul de îngrijire a copilului nu face nimic. Aceasta este total greșit, pentru că, fiind împreună cu copilului tău, tu îi oferi dragoste, grijă, înțelegere și îl ajuți să descopere lumea. Și anume pentru asta merită să faci o schimbare”, a spus Andrei.

Legislația din Republica Moldova - oportunități și limitări

Sistemul social din Republica Moldova este unul încă destul de inert, dar a trecut prin două schimbări esențiale în ultima vreme. Ambele modificări au vizat reglementări mai clare în ceea ce privește concediul de îngrijire a copilului, care au intrat în vigoare în toamna anului 2022 - posibilitatea de partajare a concediului între tata și mama, dar și extinderea termenului de concediu pentru tați. Inițiativele legislative au fost elaborate și promovate de deputații Dan Perciun și Marina Moroz.

„Modificările legislative sunt dictate de necesitatea familiilor. Acestea au nevoie de flexibilitate, pentru a putea să-și organizeze lucrurile cum este mai bine și, respective, să le fie mai ușor în perioada de concediu pentru îngrijirea copilului. Totodată, modificările legislative vin să asigure o mai mare participare a bărbaților în viața familiei”, a declarat Dan Perciun, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Până la 1 septembrie 2022, părintele care se afla în concediul de îngrijire a copilului beneficia de alocație timp de trei ani, calculată în baza veniturilor obținute în ultimele 12 luni lucrate. În medie, suma calculată lunar era în jur de 2000 de lei (100 Euro). Pentru femeile care alegeau să stea în concediu pe toată durata celor trei ani, încadrarea în câmpul muncii era și rămâne plină de provocări. Mai mult, problema este agravată și de faptul că în Republica Moldova funcționează un număr redus de creșe, care sunt disponibile doar în orașe, majoritatea fiind private și, respectiv, costisitoare. Familiile nu-și pot permite să achite lunar sume începând cu 5000 de lei pe lună (250 euro), de aceea soluția optimă pentru majoritatea dintre ele este concediul de îngrijire a copilului. Și aici însă, cuplurile se ciocnesc de provocări, alocațiile fiind mult prea mici.

Dan Perciun via Facebook 

Datele despre indemnizațiile achitate părinților cu copii sunt disponibile pe pagina web a Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a Republicii Moldova pentru perioada 2009 și până în prezent. Specificarea dacă indemnizația a fost oferită mamei sau tatălui sunt disponibile doar pentru anii 2021 și 2022, respectiv deducem de aici cine a stat în concediul de îngrijire a copilului.

Datele arată că, în 2021, doar femeile au primit indemnizații unice la nașterea copilului, pe când în 2022  doi bărbați au ridicat ajutorul unic. O altă concluzie din analizarea datelor este că, chiar dacă numărul de femei asigurate care stau în concediu de îngrijire a copilului este de trei ori mai mare, suma aloocațiilor primite de bărbați este cu aproximativ 10% mai mare. Aceasta subliniază diferențe substanțiale între veniturile bărbaților și femeilor în Republica Moldova.

Un număr nesemnificativ, de circa 8% dintre bărbații care nu plătesc contribuții la stat, alege să stea în concediu de îngrijire a copilului. Pentru aceștia, și suma alocațiilor lunare este una destul de mică, în 2021 de exemplu era puțin peste 740 de lei (35 euro) lunar.

Pentru a susține implicarea mai mare a taților în creșterea copiilor, a fost extinsă perioada concediului de paternitate de la primele 56 de zile din viața copilului până la 12 luni.

Posibilitatea partajării concediului de îngrijire înseamnă că ei pot alege varianta care li se potrivește:

  1. Concediu timp de un an cu alocația de 90% din salariu
  2. Concediu timp de 2 ani, unde primul an alocația va fi de 60% din salariu, iar în cel de-al doilea an de 30%
  3. Concediu timp de trei ani cu alocația lunară de 30% din salariul obținut în ultimele 12 luni până la naștere.

Variantele de mai sus se referă la persoanele care sunt asigurate, deci au plătit contribuții la stat. Pentru persoanele neasigurate, suma lunară a alocației este de 1000 de lei (50 euro).

Dan Perciun a mai adăugat că un alt obiectiv este, pe de o parte asigurarea unei indemnizații mai mari, iar pe de altă parte oferirea posibilității părinților ca să revină la muncă mai repede. 

În Republica Moldova, la nașterea copilului, statul oferă o indemnizație unică atât persoanelor care au contribuit la bugetul de stat, cât și celor care nu au plătit impozite. Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2022, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 10068 lei (500 euro) pentru fiecare copil. Conform datelor de la CNAS din 2018 până în 2022 indemnizația unică aproape s-a dublat.

Psiholog Anna Comendant: „Imaginea tatălui care îngrijește de copil e una relativ nouă”

Experții sunt de părere că partajarea concediului de îngrijire a copilului între părinți este benefică pentru buna dezvoltare a copilului. Psihologul Anna Comendant accentuează însă că mai mulți tați aleg să fie în concediu paternal din punct de vedere al rentabilității financiare, deoarece în Republica Moldova mai persistă stereotipurile în baza de gen și discriminarea financiară la locul de muncă. Bărbații primesc un salariu mai mare decât femeile pentru aceeași muncă. Astfel, atunci când tatăl își ia concediu și alege să stea acasă cu copilul, suma primită lunar ca alocație este mai mare

Arhiva familiei Comendant

„Implicarea ambilor părinți în creștere și educare oferă copilului mai multă dragoste, modele sociale, modele parteneriale echilibrate și grijă. Copilul învață că el este iubit în egală măsură de ambii părinți. Învață mai multe limbaje de comportament cu fiecare din ei. Devine mai independent căci de mic învață încrederea că se poate descurca fiind în grija/supravegherea a mai mulți adulți, va dezvolta abilități de adaptabilitate socială și flexibilitate”, a explicat psihologul Anna Comendant.

Psihologul a mai adăugat că imaginea tatălui care îngrijește de copil e una relativ nouă. Pe de altă parte, tatăl se bucură de mai multă empatie, susținere și încurajare socială, pe când mama ar primi mereu replica „e firesc să știe”. Reacția societății la tații care îngrijesc de copii ia prin surprindere, lasă fără replică, doar pentru că este o imagine nouă, aceasta însă va deveni cognoscibilă și chiar acceptată în timp.

UCRAINA: Tații își pot lua concediu de îngrijire a copilului pentru trei ani

Tatăl copilului: „Nu îmi pot imagina viața fără copilul nostru”

Arhiva familiei Smykovsky

Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina la 24 februarie 2022 a schimbat radical viața multor familii ucrainene. De-a lungul istoriei, bărbații au fost cei care apărau țara, iar femeile s-au concentrat pe asigurarea creșterii copiilor. Dar există și familii în care tatăl este cel care are grijă de copii, iar mama servește patria.

Victoria Smykovskaya este înrolată în armata ucraineană. În timp ce femeia lucrează ca asistentă medicală în prima linie a frontului, soțul ei, Nikolai, are grijă de cei doi copii - Veronika de șapte ani și Mykolka, de un an și jumătate.

Victoria s-a născut în satul Novosevastopol din regiune Mykolaiv. A studiat la Colegiul Medical Pervomaisky profesia de moașă. A fost desemnată să lucreze ca paramedic în sat, unde avea ca și responsabilitate să ajute persoanele din satele vecine, cu o populație totală de 1700 de persoane.  După un an de muncă, Victoria a ieșit în concediu de îngrijire a copilului, dar un an mai târziu femeia a revenit la serviciu.

„Mama mea a avut grijă de copil, iar eu și soțul meu am continuat să muncim. Apoi fata a mers la grădiniță. Soțul a lucrat mai întâi ca electrician, în același timp a urmat cursuri de polițist. Atunci când fiica noastră a împlinit patru ani, a decis să se înroleze în cea de-a 57-a brigadă separată de infanterie motorizată, iar eu am avut grijă de copil”, spune ea

În decembrie 2019, Victoria Smykovskaya a semnat un contract și s-a alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei. Fiica a rămas în grija bunicilor. În urmă cu un an, familia lor s-a mărit cu un membru, Mykolka.

„Pe 12 mai 2021, s-a născut fiul nostru mult așteptat, Mykolka. Am stat cu el doar în concediu postnatal și m-am întors la muncă după trei luni. Lui Nikolai, la început, i-a fost frică să ia copilul în brațe și să-i facă baie. Apoi a început să se descurce foarte bine. Soțul a spus că: „Nu îmi imaginez viața noastră fără de mezin”. Și apoi a mai adăugat: „Poate că vei merge în concediu de maternitate, iar eu mă duc la muncă?” Însă, de comun acord, am decis că eu trebuie să muncesc. Mai mult, am un vis să-mi termin studiile la Academia de Aviație din Kirovograd, la care am intrat anul trecut. Este important pentru mine să nu-mi pierd abilitățile și să mă perfecționez”, povestește Victoria.

Arhiva familiei Smykovsky

În septembrie, Nikolai Smykovsky, în vârstă de 27 de ani, cu un copil de trei luni și un preșcolar, și-a urmat soția la Lisichansk. Familia a închiriat un apartament pentru două luni. Victoria și-a satisfăcut serviciul în regiunea Luhansk în a 57-a brigadă separată de infanterie motorizată și a fost mereu de serviciu. Cu timpul, mai exact în 2022, și-au cumpărat o casă.

„Când a început războiul, nu ne-am văzut timp de patru luni și jumătate, iar fiul meu mic nu m-a recunoscut deloc”, își amintește Victoria. Ea mai spune că dezavantajul este că, atunci când venea la acasă o dată la două săptămâni, fiul ei era mai atașat de ea. „M-a durut. Fiica își amintește și se roagă cu bunica ei în biserică pentru mine, iar fiul și-a adus aminte de mine câteva zile mai târziu și m-a numit mamă. Înțeleg că un copil are nevoie de comunicare, dar cu toții trebuie să avem răbdare”, a mai spus Victoria.

Nikolai recunoaște că rutina de părinte a fost la început complicată. Au fost dificultăți în acceptarea regimului bebelușului care dormea câte două ore și cerea mereu de mâncare. „Acum avem întreruperi constante în aprovizionarea cu produse alimentarea și apă. În blocul de pe strada unde locuim avem acum apă doar la anumite ore, iar cozile la apa adusă de autorități sunt interminabile. Este nevoie de apă pentru prepararea mâncării și igienă, dar economisim totul, inclusiv scutecele”, a mai adăugat Nikolai.

În ciuda dificultăților cotidiene și a pericolelor, Nikolai nu planifică să părăsească Ucraina, cu toate că are oportunități în acest sens.

Dacă unul dintre părinți servește patria, celălalt poate pleca cu copilul în străinătate

Potrivit secretarului de presă al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andriy Demcenko, regulile de trecere a frontierei de către cetățenii Ucrainei sunt stabilite prin Decretul Guvernului nr. 57 din 27.01.1995, cu modificările ulterioare, valabile și în perioada legii marțiale.

Articolul 23 din Legea Ucrainei „Cu privire la pregătirea și mobilizarea în caz de război” stabilește că femeile și bărbații responsabili pentru serviciul militar care au un copil minor (copii) și un soț (soție) care efectuează serviciul militar într-unul dintre tipurile de serviciu militar nu sunt supuși serviciului militar în timpul mobilizării, definit în punctul șase a articolului 2 din Legea Ucrainei „Cu privire la serviciul militar și mobilizare”.

Nu există statistici la serviciul de frontieră privind numărul cetățenilor care au trecut granița Ucrainei cu copii sub trei ani.

„Nu vom pleca din Ucraina, pentru că este nevoie și de o sumă de bani la început, de care noi nu dispunem. Și e greu să te pornești la drum cu doi copii”, explică Nikolai poziția sa. Bărbatul a mai adăugat că e destul de complicat să conduci mașina cu doi copii pe o distanță de 1,5 - 2 mii de kilometri, mai ales că sunt cozi și ambuteiaje.

„Este prima dată când un bărbat depune actele pentru îngrijirea copilului”

Nikolay Smykovsky a început să primească asistență financiară din partea statului în septembrie 2022, în Kremenchug, regiunea Poltava.

„Pentru angajații Departamentului Muncii și Protecției Sociale din raionul Kremenchug, apariția noastră a fost o mare surpriză, pentru că o astfel de familie i-a contactat pentru prima dată. În locul soției mele, m-au înscris în toate actele. Oficialii au fost de asemenea uimiți de faptul că plățile pentru copil au fost înregistrate pe tată. Întregul proces de plată a durat aproximativ două săptămâni”, a spus bărbatul.

Pentru prima dată, părinții au primit asistență, care se eliberează la nașterea unui copil, în valoare de 10.320 UAH (270 Euro), iar restul sumei le este plătită în termen de 36 de luni, 860 UAH (22 Euro) lunar.

Legislația ucraineană și noile prevederi

„Creșterea și îngrijirea copiilor până la trei ani este datoria exclusivă a femeii!” Această poziție provoacă discuții aprinse în mediul juridic și în societate. Această afirmație, dictată de normele și stereotipurile sovietice, a migrat de-a lungul anilor din trecutul recent în prezent.

Taisia Rybaniak

Până nu demult, în Ucraina, doar femeile aveau dreptul la concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani. Cu toate acestea, în 2021, au fost făcute modificări la o serie de legi pentru a asigura șanse egale pentru mamă și tată la îngrijirea copilului. Acesta este un alt pas care aduce Ucraina mai aproape de politica egalității de gen, deoarece atât femeile, cât și bărbații au aceleași drepturi și responsabilități pentru creșterea copiilor.

Dar cum funcționează în practică inovațiile din legislația ucraineană? Taisia ​​Rubanyak, avocată, membră a Asociației Femeilor Avocate „Yurfem”, expertă în prevenirea și combaterea violenței domestice, ne-a ajutat să aflăm mai multe detalii.

1. Nu există un astfel de termen ca „concediu de îngrijire a copilului” sau „concediu de îngrijire a copilului pentru bărbați” în legislația ucraineană.

Potrivit art. 4 paragraful 4 din Legea Ucrainei „Concediul” prevede următoarele tipuri de sărbători:

• concediu de maternitate

• concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani

• concediu de adopție

• concediu suplimentar pentru angajații cu copii sau un copil adult - o persoană cu necesități speciale din copilărie, subgrupa A, grupa I

• concediu de maternitate

• concediu fără plată

Pe lângă mama copilului, concediul pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani poate fi utilizat integral sau parțial și de către: tatăl, bunica sau bunicul, alte rude care îngrijesc efectiv copilul, persoana care a adoptat sau a luat custodia copilului, unul dintre asistenții maternali.

2. Ajutor pe care îl puteți obține:

- în legătură cu sarcina și nașterea (cu excepția personalului militar feminin)

- la nasterea unui copil

- la adoptarea unui copil

- pentru copiii care se află sub tutelă sau îngrijire

- pentru copiii mamelor singure

- pentru copiii cu leziuni perinatale severe ale sistemului nervos, malformații congenitale severe, boli orfane rare, boli oncologice, oncohematologice, paralizie cerebrală, tulburări psihice severe, diabet zaharat tip I (insulinodependent), boală renală acută sau cronică gradul IV, un copil care a suferit o vătămare gravă, necesită un transplant de organ, necesită îngrijiri paliative, care nu a fost diagnosticat cu o necesitate specială.

Asistența în legătură cu sarcina și nașterea este primită exclusiv de femei.

Cuantumul indemnizației este de 100% din venitul mediu lunar (burse, indemnizații, ajutor de șomaj etc.) al unei femei, dar nu mai puțin de 25% din minimul de existență pentru o persoană aptă de muncă pe lună. Pentru femeile care lucrează, cuantumul indemnizației este calculat diferit. Și anume prin înmulțirea venitului mediu zilnic cu numărul de zile calendaristice de concediu de maternitate, dar nu mai puțin de valoarea minimă a unor astfel de prestații pe lună.

• Asistența la nașterea unui copil este acordată unuia dintre părinții copilului, tutore cu domiciliul permanent alături de copil, pentru a crea condiții adecvate pentru întreținerea și creșterea deplină a acestuia.

Valoarea asistenței pentru nașterea primului și a fiecărui copil este de 41.280 UAH (1080 Euro). Cu toate acestea, părinții primesc o alocație forfetară în valoare de 10.320 UAH (270 Euro), iar restul alocației se plătește în următoarele 36 de luni în rate egale cu 860 UAH/lună (22 Euro). Această asistență nu depinde de veniturile părinților, deoarece cuantumul acesteia este determinată și aprobată prin Decretul Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 27 decembrie 2001 nr. 1751.

Conform datelor furnizate de Departamentul pentru Protecția Socială a Populației din Administrația Regională de Stat Zaporojie, folosind exemplul unei regiuni, se poate observa că, începând din 2018, doar un bărbat din totalul de 60-90 de femei din Ucraina primește asistență la nașterea unui copil și alocație pentru îngrijirea copilului până la trei ani. Mai mult, numărul bărbaților din statistica generală crește în fiecare an: de exemplu, dacă în 2018 erau 458 de bărbați din 42.412 beneficiari ai indemnizației de naștere, atunci în doar șase luni din 2022, din 23.765 de beneficiari, 363 de bărbați au fost înregistrați. Dacă în 2018, 44.452 de copii au primit alocație de îngrijire a copilului până la trei ani, iar 475 dintre ei erau bărbați, atunci în șase luni din 2022 erau deja 404 bărbați printre beneficiarii pentru 24.561 de copii.

După cum arată cifrele, în Ucraina creșterea copiilor sub trei ani este încă o datorie exclusivă a femeii, dar se fac pași lenți către egalitatea de gen.

Infografic

3. Datorită modificărilor adoptate în mai 2021, bărbații care îngrijesc un copil sub trei ani au primit multe drepturi și oportunități pozitive.

Codul Muncii a fost completat de articolul 77-3, conform căruia concediul unic plătit la nașterea unui copil de până la 14 zile calendaristice (excluzând sărbătorile și zilele nelucrătoare) este acordat nu numai femeilor, așa cum era înainte, dar și bărbaților.

De asemenea, au fost aduse modificări art. 179 din Codul Muncii:

- La cererea mamei sau a tatălui copilului, unuia dintre ei li se acordă concediu de îngrijire a copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, cu plata indemnizaţiilor pentru această perioadă în condiţiile legii.

-Intreprinderile, instituțiile și organizațiile pe cheltuiala lor pot acorda unuia dintre părinții unui copil concediu parțial plătit și concediu fără plată pentru îngrijirea unui copil pentru o perioadă mai lungă.

În cazul în care copilul are nevoie de îngrijire la domiciliu, unuia dintre părinții copilului trebuie să i se acorde concediu fără plată pe durata specificată în raportul medical, dar nu mai mult decât până când copilul împlinește vârsta de șase ani.

Problema „concediului de îngrijire a copilului pentru bărbați” este extrem de relevantă, - crede Taisiya Rubanyak. „Este foarte important să se mențină un echilibru al egalității de gen în societatea oricărei țări. Copiii sunt viitorul nostru. Creșterea copiilor este datoria atât a mamei, cât și a tatălui în aceeași măsură. Prin urmare, este foarte important în acest context ca părinții să aibă aceleași drepturi de muncă și implicare sociale, să aibă acces egal la toate domeniile de activitate”, a afirmat Taisiya Rubanyak.

Dacă atingem tema egalității de gen, atunci relația de muncă dintre bărbați și femei este foarte diferită, iar în legislație există multe norme discriminatorii, împotriva femeilor. De exemplu, un decalaj salarial semnificativ, interdicția călătoriilor de afaceri pentru femeile însărcinate și femeile cu copii sub trei ani, care afectează accesul egal al femeilor la realizarea potențialului lor profesional. Și există multe astfel de reguli. Prin urmare, schimbările care au avut loc în ceea ce privește îngrijirea unui copil sub trei ani reprezintă un pas mare către depășirea discriminării și distrugerea stereotipurilor cu privire la rolurile bărbaților și femeilor în societate, precum și oferind o oportunitate femeilor de a se realiza profesional, iar bărbații să simtă frumusețea paternității, fiind oficial în concediu pentru a îngriji un copil până la vârsta de trei ani.

Aceste schimbări reprezintă începutul a ceea ce așteaptă Ucraina în viitor. Potrivit Taisiyei Rubanyak, comunitatea juridică lucrează pentru a îmbunătăți legile din Ucraina, astfel că se preconizează efectuarea unor modificări în ceea ce privește normele de îngrijire a copilului.

În ceea ce privește Codul muncii și alte documente derivate, aici este nevoie de un „upgrade” complet, deoarece încă din 1971 au avut loc multe modificări. Societatea însăși și țara în ansamblu s-au schimbat, bărbații și femeile s-au schimbat, precum și atitudinea lor față de stereotipuri.

ARMENIA: Concediul parental - trei oportunități pentru tații care lucrează

„Soțul meu este mai sus decât toți acei bărbați care, la nivel de vorbe și toasturi, își cinstesc soțiile, dar în realitate nu le ajută”

Familia Soniei din Erevan (nume modificat la solicitarea protagonistei) este una dintre puținele care au profitat de ocazia de a solicita concediu pentru creșterea copilului din numele tatălui. Potrivit Soniei, problema solicitării concediului pentru creșterea copilului a apărut atunci când familia s-a confruntat cu amenințarea de a-și pierde locul de muncă.

„Eu lucrez în sectorul privat, soțul meu lucrează în sectorul public. După cum știți, sectorul privat este mai exigent în raport cu angajatul și, în paralel, sunt mai puține privilegii. Pe de altă parte, salariile sunt mai mari decât în ​​sectorul public. După nașterea copilului, a trebuit să discutăm despre riscurile de a-mi pierde locul de muncă și despre posibilitatea de creștere în carieră. Am avut mai multe alternative: să angajăm o bonă sau să ducem copilul la un centru de dezvoltare a copiilor. Nici prima, nici a doua variantă nu a fost acceptabilă în cazul nostru din cauza prețurilor ridicate la servicii și a vârstei foarte fragede a copilului”, spune Sonia.

Ca urmare a discuțiilor s-a născut cea de-a treia variantă: „Soțul meu a sugerat: cine va avea grijă de copilul meu mai bine decât mine. Să luăm concediu pentru creșterea copilului pe numele meu”, își amintește Sonia.

Înregistrarea concediului de creștere a copilului de către tatăl Armen nu a trecut fără de probleme și piedici la locul de muncă al bărbatului.

S-a dovedit că nici oficialii responsabili nu știau de existența acestei prevederi legislative, iar tatăl copilului a fost nevoit să explice și să-și fundamenteze dreptul, prevăzut de legislația Armeniei. „Toată lumea, chiar și persoanele care dețin funcții de răspundere, i-au spus inițial soțului că nu există stipulat în lege așa opțiune. Când soțul meu a venit cu argumente din lege, au fost surprinși că avem o astfel de prevedere la nivel legislativ”, își amintește Sonia.

În paralel, dorința lui Armen de a avea grijă de copil s-a ciocnit de stereotipurile sociale.

„Pentru societatea noastră, această practică nu este familiară. Mulți au spus: este grav, nu este o glumă, soțul tău stă acum acasă cu un copil? Următoarea întrebare a fost: cum așa? Este posibil acest lucru în Armenia? Și unii spuneau mai în glumă, mai în serios că cel care se află în concediul de îngrijire a copilului stă acasă și nu face nimic”, își amintește Sonia.

Pentru Armen, care și-a asumat întreaga responsabilitate pentru îngrijirea copilului, prima săptămână a fost cea mai grea. După șapte zile, acesta și-a exprimat admirația față de femeile care îngrijesc de copii: „Mă înclin în fața tuturor mamelor: cum reușești să stai acasă cu un copil și să ai grijă de el, să faci curat în casă și să gătești cina...? Cum reușești să faci toate astea?”

Copilul Soniei și al lui Armen are deja doi ani. De-a lungul anilor, ambii părinți au reușit nu doar să-și păstreze locurile de muncă, dar și Sonia și-a putut asigura creșterea în carieră, promovarea și majorarea salariului, ceea ce a condus la bunăstarea familiei.

„Tot succesul meu în muncă îl datorez soțului meu. Dacă nu și-ar fi asumat responsabilitatea îngrijirii copilului, nu aș fi reușit să ajung la acest nivel”, spune Sonia, menționând că știe că soțului ei i-a fost greu să aibă grijă de copil în acești doi ani.

„Soțul meu este un bărbat puternic, doar un bărbat puternic ar putea face un astfel de pas. Eu spun mereu că soțul meu este mai sus decât toți acei bărbați care la nivel de vorbe și toasturi își cinstesc soțiile, dar în realitate nu le ajută și nici măcar nu au schimbat vreodată scutecul bebelușului”, spune Sonia.

„Mulți se tem că îngrijirea unui copil este o rușine pentru un bărbat, că nu și-a găsit un alt loc de muncă și este obligat să aibă grijă de un copil. De fapt, asta înseamnă doar că acest bărbat este atât de puternic încât poate avea grijă de copil în această etapă”, spune psihologul Anna Badalyan.

Conform observației ei, societatea armeană percepe un bărbat ca pe un susținător, ca în epoca de piatră. „Bărbatul era vânător, femeia era păstrătoarea vetrei. Puține s-au schimbat. Această abordare este încă în vigoare în Armenia”, spune ea.

Cum să schimbăm gândirea stereotipică

Zaruhi Hovhannisyan

Potrivit expertului Zaruhi Hovhannisyan, pentru a schimba stereotipurile sociale, este necesară intervenția statului sub forma introducerii de noi programe educaționale, școli de maternitate și alte metode conexe.

„Fiecărei forțe politice, ajunsă la putere, îi este frică, să vorbească despre acele abordări care vor duce la o schimbare a stereotipurilor de gen în societate. În cele din urmă, bărbații ar trebui să împartă în mod egal îngrijirea copiilor în familie, fie că este vorba de îngrijire, educație sau altceva”, spune expertul.

Experții sunt de acord că pașii care vizează creșterea numărului de utilizatori ar trebui să înceapă cu programe de popularizare și informare privind prevederile legislative.

„Este foarte important ca statul să facă eforturi pentru a aplica legea. Adică să monitorizăm, să încurajăm angajatorii, să dăm exemple de succes și, în final, să păstrăm statistici. Altfel, până în momentul în care vom avea vreo statistică, legea armeană a rămas pur și simplu pe hârtie”, spune expertul:

Potrivit vorbitorului, următorul pas în paralel cu popularizarea ar trebui să fie îmbunătățirea fundamentelor economice la nivel de stat pentru femei.

„În Armenia, munca femeilor este semnificativ mai puțin plătită. Femeile ar trebui să poată accede la posturi cu atribuții pe măsură. Acest lucru le va permite să răspundă nevoilor financiare ale familiei, dacă soțul/soția ae află în concediu pentru creșterea copilului”, notează expertul.

Sonia, care are un loc de muncă bine plătit, consideră că, pentru a-i încuraja pe bărbați, statul ar trebui mai întâi să revizuiască cuantumul plăților lunare pentru concediul maternal/paternal.

„În general, această sumă este una foarte mică atât pentru o femeie, cât și pentru un bărbat care se află în concediu de îngrijire a copilului. Dar dacă statul chiar dorește ca bărbații să folosească și concediul parental, atunci trebuie să stimuleze financiar acest proces.”

Deputatul Heriknaz Tigranyan pledează, de asemenea, pentru politici menite să stimuleze participarea taților. El spune: „Prin campanii de informare, prezentând exemple de succes, îi putem încuraja și pe tați. Astfel de exemple sunt foarte impresionante.”

În timp ce aparatul de stat face pași încurajatori, Armen, care a stat în concediul de îngrijire a copilului timp de doi ani, inspiră prin exemplul său: „Ultimii doi ani au fost un cadou pentru mine și o oportunitate excepțională de a fi alături de copil, de a urmări cum crește, cum face primii pași, cum rostește primele cuvinte”, spune el.

Trei oportunități pentru tații care lucrează

Codul Muncii al Republicii Armenia oferă taților care lucrează trei oportunități de a fi implicați în procesul de îngrijire a unui copil și de a împărți responsabilitățile parentale cu soția sa în mod egal.

Conform articolului 176 din Codul Muncii al Republicii Armenia, taților li se oferă concediu gratuit de cel mult 2 luni în timpul perioadei prenatale și postnatale a soției.

Și, în ciuda faptului că legea este în vigoare din 2005, tații muncitori preferă să nu folosească oportunitatea oferită de lege, considerând-o puțin atractivă din punct de vedere financiar.

Este de remarcat faptul că reprezentanții legislativului împărtășesc poziția părinților în această problemă.

„Când o familie este reînnoită, are nevoie de mai mult sprijin financiar și material. Prin urmare, în cazul în care un bărbat nu lucrează, prejudiciul financiar va fi mai mare decât beneficiul de a ajuta o femeie”, a declarat Heriknaz Tigranyan, deputat al fracțiunii partidului de guvernământ Contractul Civil, președintele Comitetului Permanent al Naționalului, Adunarea pentru Muncă și Afaceri Sociale.

Potrivit acesteia, ținând cont de cele de mai sus, în 2020, fracțiunea de guvernământ a inițiat, iar la sfârșitul anului Adunarea Națională a făcut modificări la Codul Muncii, oferindu-le taților care lucrează posibilitatea de a-și exercita dreptul de a primi 5 zile de concediu plătit în termen de o lună de la nașterea unui copil.

Activista pentru drepturile omului, expertul de gen Zaruhi Hovhannisyan, deși califică această schimbare legislativă ca un pas pozitiv către egalitatea de gen, consideră că 5 zile este o perioadă foarte scurtă pentru ca o mamă să fie ajutată să-și îngrijească copilul.

„Ar fi fost de preferat să se permită o lună de concediu, dar este important ca primul pas să fie făcut la această etapă”, Zaruhi Hovhannisyan.

Și psihologul Anna Badalyan crede că concediul pentru tați ar urma să fie extins: „După părerea mea, concediul ar trebui să fie de 15 sau 30 de zile, astfel încât părinții să poată asigura îngrijirea copilului, iar mama copilului să se poată recupera și relaxa. În acest caz, desigur, cel mai puternic sprijin ar trebui să fie tatăl copilului, care are obligații egale față de copil”, a spus ea.

Deputata Tigranyan completează că Adunarea Națională a fixat o perioadă de 5 zile de concediu de paternitate plătit pentru a atenua sarcina emergentă asupra angajatorilor.

„Întrucât finanțarea concediului de 5 zile este atribuită angajatorului și nu este compensată de stat, în această etapă considerăm această perioadă drept una prudentă, posibilitatea revizuirii termenelor nu este exclusă”, explică alesul poporului.

Heriknaz Tigranyan

Eficacitatea modificării legislative, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 202, nu poate fi măsurată deoarece agențiile guvernamentale nu duc o evidență, iar la solicitările noastre privind numărul de tați care au accesat această  oportunitate ni s-a răspuns că nu există statistici oficiale.

„Comitetul pentru veniturile de stat nu dispune de evidențe separate, care ar distinge dacă un bărbat care își ia concediul îl folosește pentru concediul de paternitate sau doar pentru că ia o pauză. Ca urmare, nu putem avea o imagine de ansamblu”, spune Tigranyan, menționând că acum trebuie să se facă pași pentru a avea informații concludente cu privire la tații care iau concediu de paternitate.

Modificări legislative - în interesul cetățenilor sau pentru statisticile internaționale?

După cum notează Hovhannisyan, lipsa datelor statistice privind aplicarea legii care este în vigoare de aproximativ doi ani sugerează că această modificare legislativă a fost elaborate mai degrabă pentru a răspunde așteptărilor și cerințelor externe.

„Sunt sigur că prevederea acestei legi a fost adoptată doar pentru a forma o opinie bună la nivel internațional. Din acest motiv, încă nu avem una dintre cele mai importante etape ale implementării legii: discuții publice active, informare, monitorizare.... Acest lucru sugerează că aplicarea acestei prevederi în țară nu prezintă un interes deosebit pentru autorități”, explică expertul, făcând referință la raportul Băncii Mondiale „Femeile, afacerile și legislația 2022”, în Armenia este lăudată pentru introducerea reformelor legislative privind plata concediului de paternitate.

Faptul că această modificare legislativă a contribuit la îmbunătățirea poziției Armeniei pe platformele internaționale este confirmat și de deputata Tigranyan, care menționează că „în ciuda faptului că pe platforma internațională avem o îmbunătățire a indicelui Armeniei datorită acestei prevederi, scopul ei nu a fost deocamdată atins”.

Concediu pentru creșterea copilului: 28.600 AMD (70 Euro) lunar, 30 de tați anual

Conform legislației Republicii Armenia, unuia dintre părinții copilului care lucrează (inclusiv tații care lucrează) i se oferă o a doua oportunitate - concediu pentru creșterea copilului de trei ani, din care 2 ani plătiți. În această perioadă, statul asigură lunar 28.600 de drame (70 Euro).

Anna Badalyan

Puțini oameni știu însă despre oportunitățile pe care le oferă aceste modificări legislative din Armenia. Zaruhi Hovhannisyan consideră că s-ar recurge deliberat la crearea unui vid informational. Totul, pentru a evita speculațiile și acuzațiile pe diverse probleme de gen pe fundalul echilibrului politic fragil al țării, dar și posibila nemulțumire din partea angajatorilor.

Hovhannisyan acceptă însă că structurile responsabile de informare, ca să spunem blând, „șchiopătează” în procesul de implementare a legii: „Este necesar să existe o campanie de informare corectă. Nu o avem, pentru că sunt necesare investiții financiare. Dacă acum se cheltuiesc foarte mulți bani în această campanie, vor spune, ar fi bine să cheltuiți banii pe altceva...”.

Conform datelor Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale, între 2016 și 2022, 87 de tați care lucrează au beneficiat de opțiunea concediului pentru creșterea copilului, care a intrat în vigoare în 2016.

Este de remarcat faptul că, din 2016, numărul de tați care și-au dorit un concediu a înregistrat o rată de creștere lentă.

Deci, dacă în 2016 doar 8 tați și-au luat concediu pentru creșterea copilului, atunci în primele 9 luni din 2022 - 26 de tați angajați au beneficiat de concediu plătit pentru îngrijirea copilului. În același timp, jumătate din cei 26 de tați - 13 persoane - sunt locuitori ai capitalei Erevan.

Din cele 10 regiuni ale republicii Armenia, doar în șase de la 1 la 3 tați și-au luat concediul de îngrijire a copilului, iar în patru regiuni - niciun tată nu a solicitat serviciul.

În ceea ce privește raportul sat-oraș, trebuie menționat faptul că în 2022 doar trei dintre cei 26 de tați și-au luat concediu pentru creșterea copilului provin din mediul rural.

Potrivit expertului, există mai multe motive care stau la baza numărului mic de tați care iau concediu pentru creșterea copilului.

„În cazul concediului pentru creșterea copilului, apare o problemă foarte serioasă de gen: cât de pregătiți sunt tații astăzi să aibă grijă pe deplin de copil. Aceasta este o responsabilitate serioasă și dificilă pe care nu și-o pot asuma toți tații. În țara noastră, chiar dacă tații profită de concediul pentru creșterea copilului, nu vor vorbi despre aceasta, pentru că pot fi stigmatizați de societate, ceea ce îi descurajează atât să profite de această oportunitate, cât și să vorbească despre ea dacă este folosită”, consideră Hovhannisyan, remarcând prezența stereotipurilor de gen ca pe o problemă majoră în Armenia.

Psihologul Anna Badalyan spune că, momentan, societatea din Armenia și tații nu sunt pregătiți să accepte ideea concediului pentru creșterea copilului: „Lucrând cu multe familii, văd o schimbare pozitivă în sensul că bărbații au devenit mai dispuși să participe la îngrijirea copiilor. Dar când este vorba de concediul pentru creșterea copilului, principalul răspuns este: mai e nevoie de timp ca să ajungem acolo.”

Ancheta a fost realizată în cadrul și cu suportul proiectului Women Investigative Journalists Network

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii