CĂLDURA CARE FRIGE LA BUZUNARE
consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire, taxați de Termoelectrica
Fiecare sezon de încălzire intră în case cu facturi mari pentru agentul termic. Unele familii au, însă, un disconfort și mai mare - după ce s-au debranșat de la sistemul centralizat de asigurare cu agent termic și își încălzesc apartamentele în mod autonom, oricum primesc facturi cu sume mari din partea SA Termoelectrica. Autoritățile caută formule pentru a asigura echitate între consumatorii conectați la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) și cei care s-au debranșat și au instalat în locuințe sisteme autonome de încălzire. Unii consumatori ajung în instanță căutând dreptate, chiar și după ce autoritățile au aplicat o nouă formulă de calcul pentru agentul termic livrat în cazul apartamentelor debranșate de la sistemul centralizat de asigurare cu agent termic.
În orașe, asigurarea cu energie termică a locuințelor are loc prin sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Acest sistem reprezintă o soluție tehnică eficientă și sigură - sursa de generare este departe de consumator, operarea acesteia este realizată de personal calificat, dar și coșul de fum este înalt, încât sunt evitate riscurile de afecțiune asupra sănătății populației din orașe. După restructurarea întreprinderilor din domeniul energetic, în Republica Moldova funcționează două sisteme de alimentare centralizată cu energie termică – în Chișinău, gestionat de S.A. Termoelectrica, și Bălți, gestionat de S.A. CET-Nord.
În perioada anilor 2000-2010, locuitorii din municipiile Chișinău și Bălți s-au debranșat masiv de la sistemele centralizate de încălzire și au trecut la cele individuale. Motivul principal a fost calitatea joasă a agentului termic, imposibilitatea de a regla temperatura în locuințe în funcție de necesități, iar pe de altă parte – prețul mic la gazele naturale. Cel mai mare număr de debranșări de la SACET – peste 5000 anual - a fost înregistrat în anii 2003-2004, la scurt timp după ce aceasta a devenit posibil. Ulterior, numărul consumatorilor care solicitau debranșarea a fost în descreștere continuă.
Sursa: Studiul privind distribuția consumului de energie termică în clădirile rezidențiale în care există apartamente deconectate de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică
La momentul debranșării, consumatorii au fost anunțați că coloanele sistemului centralizat vor tranzita în continuare apartamentele lor și ei vor achita pentru agentul termic livrat prin aceasta. Totuși, la începutul fiecărui sezon de încălzire subiectul facturilor pentru agentul termic revine în actualitate, inclusiv în diversele grupuri pe rețelele de socializare. Oamenii își spun păsul și împartășă nedumerirea în legătură cu prețurile mereu crescânde, iar cei mai revoltați sunt consumatorii care și-au debranșat locuințele de la sistemul centralizat de încălzire, dar primesc în continuare facturi pentru căldura emanată de țevile care le tranzitează apartamentele.
Facturi generoase pentru agentul termic nelivrat
Dina Barbăneagră locuiește în Chișinău într-un apartament cu 3 odăi de doar 64 de metri pătrați. Acum 17 ani părinții au decis să se debranșeze de la sistemul centralizat de asigurare cu agent termic din cauza că, în pofida sistemului funcțional, în apartament era mereu frig.
„În blocul în care locuim energia termică vine de sus în jos și la noi, la primul etaj, nu se încălzea, inclusiv din cauza subsolului. În 2008, părinții au decis și s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire și au instalat cazan pe gaz, primii din bloc, și așa și-au putut asigura temperatura necesară în apartament”, povestește Dina. Ea spune că pe ei din start i-au anunțat că este imposibilă scoaterea țevilor din apartament și vor trebui să achite o anumită sumă pentru țevile care trec prin apartament, dar atunci aceasta nu a trezit îngrijorare, căci sumele spre achitate erau mici – 2-3 lei. Ulterior, însă, aceste sume au crescut, iar în ultimii ani factura pentru țevile care nu dau căldură în apartament este chiar usturătoare.
„Acum, în perioada sezonului de încălzire, noi achităm cu regularitate factura pentru gaz, care este destul de mare, iar suma care ne vine pentru țevile de la sistemul centralizat de încălzire o achităm în luna mai, când nu mai avem de achitat mii de lei pentru gaz. Anul trecut am refuzat să achit suma acumulată – în jur de 3000 de lei, însă în iunie ni s-a spus că ne acționează în judecată pentru datorii, așa că am achitat pentru a nu avea probleme cu legea”, spune Dina Barbăneagră.
Femeia se întreabă de ce este obligată să achite pentru țevile care-i tranzitează apartamentul, dar care nu-i sunt utile cu nimic. „De fapt, așa a fost proiectat sistemul de încălzire și ei sunt cei care au nevoie să treacă țevile prin apartamentul nostru. Nouă aceste țevi nu ne dau nimic, în schimb trebuie să achităm aproape 600 de lei lunar. Știam că vom trebui să achităm, dar cel puțin dacă nu ar fi suma atât de mare. Noi muncim, cu chiu, cu vai dar putem achita, dar oamenii care nu au cu ce plăti nu-mi imaginez ce fac”, adaugă Dina Barbăneagră.
Anual, Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLC) a Consiliului municipal Chișinău examinează mii de cereri din partea consumatorilor privind serviciile comunale. Potrivit statisticii DGLC, în anul 2024 au fost examinate 2874 de cereri din partea consumatorilor, inclusiv privind sumele exagerate calculate pentru agentul termic livrat către locuințe.
În diferite perioade, consumatorii debranșați de la SACET au achitat 5%, 10% din valoarea facturii, însă diversele studii efectuate în acest domeniu arată că aceasta nu acoperă valoarea agentului termic livrat prin țevile care tranzitează apartamentele. Potrivit Studiului privind distribuția consumului de energie termică în clădirile rezidențiale în care există apartamente deconectate de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică, elaborat în 2022, aportul direct de căldură de la coloanele care trec prin apartamente este de 15%, indiferent de seria sau tipul blocului de locuințe. Astfel, aplicarea cotei de 10% pentru aportul de căldură indirect pentru apartamentele debranșate duce la realocarea cheltuielilor în proporții de aproape 20% pentru consumatorii rămași conectați la sistemul centralizat. Iar cu cât mai mare este cota apartamentelor debranșate în bloc, cu atât crește și realocarea cheltuielilor pentru încălzire pe seama consumatorilor rămași conectați la sistem – până la 50%.
Fără țevi în apartament, dar cu facturi
Familia Tatianei B. (a rugat să-i fie păstrat anonimatul) locuiește într-un apartament la ultimul etaj al unui bloc din capitală. De mai bine de 20 de ani apartamentul a fost debranșat de la sistemul centralizat de asigurare cu agent termic, a fost instalat un sistem autonom de încălzire cu cazan pe gaz. Atunci în locuință au fost tăiate toate țevile de la sistemul centralizat și acum nicio țeavă nu le tranzitează apartamentul. Însă în fiecare sezon de încălzire familia achită sute de lei în baza facturilor pentru agentul termic livrat de Termoelectrica.
„Apartamentul a fost debranșat de la sistemul centralizat cu aproximativ de 20 de ani în urmă. Așa au decis atunci părinții, căci era mai ieftin de încălzit apartamentul cu gaz. În plus, având încălzire autonomă este posibilitatea de a regla temperatura în apartament și, ce e mai important, să conectezi sau deconectezi încălzirea înainte de începerea sezonului de încălzire în oraș sau după încheierea lui, dacă vremea afară e rece. La fel, blocul nu era asigurat cu apă caldă, iar cazanul autonom a fost soluția și pentru această problemă”, povestește Tatiana.
Tatiana povestește că s-au adresat cu această întrebare la gestionarul blocului, acolo se cunoaște că în apartament nu sunt țevile de la sistemul centralizat, însă situația nu s-a schimbat. În ultimii ani, familia achită lunar în sezonul de încălzire nu mai puțin de 1300 de lei.
„Noi ne-am adresat la întreprinderea municipală care gestionează blocul nostru, ei cunosc că nu avem țevi în apartament, însă acest lucru așa și nu a fost indicat în factură. Este indicat că subsolul și scara blocului sunt neîncălzite, dar privitor la lipsa țevilor în apartament nu scrie”, menționează ea. În anul curent, după intrarea în vigoare a noilor norme de calcul a consumului agentului termic în apartamente, familia Tatianei speră să obțină o reducere a sumei din factură, în baza faptului că ei au pereții exteriori ai apartamentului încălziți, acesta fiind unul dintre criteriile de recalculare.
Facturile la căldură poartă oamenii prin instanțe
În anul 2022, Curtea Constituțională (CC) a examinat o sesizare care solicita verificarea constituționalității obligației pentru proprietarii de apartamente debranșate de la sistemul centralizat de a achita serviciile de încălzire - 5% și 10% - fără a ține cont de circumstanțele fiecărui caz. CC a constatat că această prevedere este neconstituțională și a transmis o Adresă Parlamentului și Guvernului, în vederea modificării legislației.
Înalta Curte a constatat că respectivele prevederi contravin articolului 46 din Constituție - Dreptul la proprietate privată şi protecția acesteia în coroborare cu articolul 54 alin. (2) - Restrîngerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți. Totodată, CC a specificat că toți locatarii unui bloc locativ sunt obligați să contribuie la cheltuielile comune de încălzire a acestuia, inclusiv proprietarii apartamentelor debranșate de la rețeaua centralizată, deoarece ei beneficiază de căldură din spațiile comune.
Pe portalul instanțelor de judecată sunt mai multe cereri înaintate – de persoane individuale sau grupuri de persoane împotriva SA Termoelectrica, care s-au debranșat de la SCAET și care cer recunoașterea drept ilegale și anularea plăților înaintate de întreprindere.
În iulie 2024, un grup de patru consumatori au acționat în judecată SA Termoelectrica și SRL Info Bon, considerând că le-au fost încălcat dreptul consumatorului atunci când li s-au transmis spre achitare facturi pentru agent termic. Ei solicită plățile să fie declarate drept ilegale, iar Termoelectrica să fie obligată să excludă sumele calculate. În cerere consumatorii indică faptul că apartamentele lor au fost deconectate de la sistemul centralizat de asigurare cu agent termic din cauza funcţionării slabe a acestuia. „În apartamentele reclamanţilor nu există conducte de tranzit, întrucât bucla se face la etajele inferioare. Apartamentele reclamanţilor sunt încalzite cu cazan de încălzire pe gaz natural”, fapt cunoscut de Termoelectrica şi întreprinderile care gestionează și deservesc blocurile locative.
În decembrie 2023 - ianuarie 2024, cei patru consumatori au primit primele chitanţe pentru energia termică, care nu conțin informaţii în ce bază şi pentru ce perioadă a fost emisă sau pentru ce spaţiu este calculată taxa suplimentară. Totodată, facturile conţin cifre de consum pentru zonele comune, deși acestea în mare parte nu sunt încălzite, iar „sumele totale calculate pentru apartamentele recurenţilor au variat între 30 şi 70% din sumele pentru apartamente similare conectate la sistemul de încălzire centralizată”. Totodată, „noile chitanţe pentru energia termică primite de recurenţi, la fel nu conţin careva date noi sau careva recalcule, însă în aceste documente figurează noile sume nefondate pentru perioada anterioară a sezonului termic 2023-2024”, scrie în hotărârea CA. Cei patru consumatori au indicat în cerea înaintată că ei nu au încheiate contracte cu Termoelectrica, care refuză încheierea acestora.
Grupul de consumatori a notat că „reprezentanţii companiilor de gestionare înainte de începerea sezonului de încălzire, nici măcar nu au efectuat o verificare completă a caracteristicilor individuale ale apartamentelor şi blocurilor” după cum prevede legislația.
Calcul individualizat, cu noi criterii
Hotărârea de Guvern nr. 281/2024 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale introduce Normele privind repartizarea consumului direct/indirect de energie termică între unități în cadrul unui bloc locativ conectat la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Potrivit Ministerului Energiei (ME), „Noile reglementări includ mecanisme suplimentare menite să asigure o distribuție echitabilă a costurilor cu luarea în considerare a situațiilor speciale, cum ar fi izolarea termică a apartamentelor sau poziția acestora în bloc. Astfel, facturile pentru apartamentele debranșate reflectă consumul real de energie termică, iar contribuția financiară a locatarilor este stabilită în funcție de aportul efectiv de căldură primit, fie direct, fie indirect, din părțile comune ale clădirii”.
ME explică, în răspunsul său pentru Anticoruptie.md, că energia termică furnizată în interiorul blocului locativ și înregistrată de echipamentul de măsurare se distribuie către spațiile încălzite, etajul tehnic, casa scării, coridorul comun pentru cămine și subsol. Astfel, „Clădirea reprezintă un tot unitar, iar energia termică aferentă locurilor de uz comun (etaj tehnic, casa scării, subsol) urmează să fie acoperită proporțional de toți locatarii”. ME menționează că bilanțul termoenergetic al unei clădiri include schimburile de căldură prin pereții clădirii către exterior și între spațiile încălzite și cele mai reci din interior, inclusiv locurile de uz comun. La fel, energia termică se consumă și pentru apartamentele deconectate de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică (SCAET), iar consumul acesteia depinde direct de temperatura menținută în acestea, temperatura din apartamentele vecine (dacă sunt sau nu încălzite la același nivel) și temperatura din spațiile comune (încălzite sau neîncălzite).
„Prin urmare, chiar și în cazul în care un apartament deconectat este încălzit la același nivel cu apartamentele vecine, acesta beneficiază de energia termică provenită din locurile de uz comun”, susține autoritatea.
Ministerul mai subliniază că locatarii unui bloc sunt coposesori au părților comune ale unui bloc, inclusiv „rețelele de alimentare cu apă potabilă și apă caldă menajeră și rețelele de canalizare, rețelele electrice, de comunicații electronice, de alimentare cu energie termică și gaze”, etc. Astfel, locatarii, în calitate de coposesori, „au atât drepturi, cât și obligații privind întreținerea acestora, iar scutirea unor locatari de costurile pentru consumul indirect de energie termică și întreținerea instalațiilor este nejustificată din punct de vedere legal”. Iar o distribuție echitabilă a costurilor de energie termică include și consumul individual al fiecărui proprietar, cât și energia utilizată în zonele comune (etajul tehnic, casa scării, subsolul). În caz contrar, costurile legate de consumul din zonele comune ar reveni exclusiv consumatorilor care conectați la sistemul centralizat, „ceea ce ar contraveni principiului echității și proporționalității responsabilității colective”.
Consumul de energie termică pentru apartamentele unui bloc de locuințe se repartizează „proporțional cotei unității în condominiu sau al cotei unității din suprafața totală a unităților”. Totodată, sunt excepții pentru apartamentele de la ultimul etaj, care sunt scutite de plata pentru tavan sau etaj tehnic, și pentru cele de la primul etaj, unde nu se include componenta aferentă pierderilor pentru podea sau subsol. Pentru apartamentele de colț, cu doi pereți exteriori perpendiculari, se aplică coeficientul de 1/1,2. O altă condiție suplimentară, care permite aplicarea unei scutiri la plata pentru cantitatea de energie necesară pentru menținerea balanței energetice a clădirii este izolarea termică a apartamentului.
Formula pentru calcularea consumului de energie termică pentru fiecare apartament ia în considerare etajul, amplasarea apartamentului în raport cu zonele de contact cu exteriorul și alți factori. „Apartamentele debranșate de la SCAET primesc energie termică indirect prin pereții comuni, tavane și conductele termice cate le tranzitează. În acest sens, calculul consumului de energie termică în apartamentele debranșate de la SCAET se bazează pe aportul de energie de la coloanele verticale, cantitatea de energie termică primită din locurile de uz comun (LUC), suprafața apartamentului și izolarea acestuia, temperatura minimă necesară pentru menținerea condițiilor de locuire (conform normelor în vigoare, aceasta fiind de cel puțin +18°C)”, specifică ME.
Consumatorii care nu sunt de acord cu sumele indicate în factura pentru energia termică trebuie să se adreseze, în primul rând, prestatorului serviciului. Dacă solicitarea de recalculare nu este soluționată, consumatorul își poate revendica drepturile la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Metodologia de calcul triplează plata pentru apartamentele deconectate de la sistem
În municipiul Chișinău, în segmentul SCAET asigurat de Termoelectrica, sunt înregistrate 27271 de apartamente deconectate de la rețea, iar „Pentru anul 2024 au fost înregistrate 68 de solicitări privind intenția deconectării apartamentului de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică”. În ceea ce ține de adresările consumatorilor legate de recalcularea facturilor, „în 99% de cazuri repartizarea consumului de energie termică între apartamente a fost efectuată corect”, susține Termoelectrica, și doar în 1% dintre adresări „au fost identificate cazuri în care unitatea nu era tranzitată de coloane, însă conform informații prezentate de către Gestionarul fondului locativ unitatea respectivă dispunea de coloane tranzitorii”. Imediat ce întreprinderea primește informațiile corecte privind lipsa sau prezența coloanelor tranzitorii în unitate, a încălzirii în scara blocului, datele corecte privind suprafețele unităților, sumele din factură sunt revizuite. Toate aceste informații sunt prezentate de gestionarii blocurilor locative, care au obligația de a inspecta clădirile, inclusiv apartamentele locatarilor.
Totodată, întreprinderea notează că după introducerea metodologiei de calcul, procentul de calcul a apartamentelor deconectate în comparație cu apartamentele conectate la SCAET constituie, în mediu, circa 29%.
Termoelectrica explică, în răspunsul său, că pentru apartamentele deconectate de la rețeaua centralizată de încălzire este solicitată informația privind consumul de energie electrică sau de gaze naturale – sursele prin care proprietarii de apartamente debranșate își încălzesc locuința. „În cazul în care consumul de resurse energetice este mai mic decât cantitatea de energie necesară pentru a contribui la menținerea balanței energetice a clădirii, unității deconectate îi revine suplimentar plata pentru neasigurarea cantității minime necesare pentru menținerea temperaturii interioare de +18°C”, clarifică întreprinderea.
„Este importat de a puncta câteva momente – aceste 29% se achită nu pentru țevile care tranzitează apartamentele, ci pentru locurile de uz comun din bloc. Pentru fiecare bloc locativ acest procent este diferit, în funcție de numărul de apartamente debranșate, dimensiunile geometrice ale subsolurilor, etajelor tehnice, casa scării etc. Este o matematica foarte complicată și cifra finală este individuală pentru fiecare bloc, nu este un procent unic. Iar proprietarii apartamentelor debranșate mai trebuie să confirme că mențin balanța energetică, adică asigură temperatura minimă de 18C în locuință. Datele privind consumul de gaz natural sau curent electric le obținem direct de la furnizori și acestea tot sunt folosite în calcule, iar dacă acestea sunt mai mici decât norma care ar asigura temperatura minimă în apartament, atunci iarăși proprietarii sunt taxați mai mult din uzul comun pentru a menține această balanță”, a declarat Nicolae Glingean, consilier al directorului Termoelectrica. Totodată, el a amintit despre obligația gestionarilor de blocuri locative de a organiza adunarea generală a locatarilor pentru a aproba propriul mecanism de repartizare a cheltuielilor pentru agentul termic.
Clarificări privind felul în care se calculează plata pentru serviciul de alimentare cu energie termică au fost făcute pentru Anticoruptie.md de reprezentanții ANRE, Alexandru Străistari, șeful Secției relații cu consumatorul și Vasile Leu, șeful Secției investiții gaze naturale. Astfel, plata pentru alimentarea cu energie termică se efectuează conform prevederilor Regulamentului cu privire la prestarea şi achitarea serviciilor comunale și necomunale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 281 din 17.04.2024. Conform Regulamentului dat, pentru efectuarea calculelor de repartizare a consumurilor de energie termică este necesar de a cunoaște: structura suprafețelor în cadrul clădirii (unități și locuri de uz comun: casa scării, subsolul, coridorul comun, în cazul căminelor, şi etajul tehnic), spațiile încălzite în cadrul clădirii, suprafața unităților deconectate de la SCAET și numărul de etaje ale blocului locativ.
În cazul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat, unde proprietarul asigură temperatura de 18°C, administratorul asociației sau gestionarul blocului exclude componenta de plată pentru tavan/etaj tehnic la apartamentele de la ultimul etaj și componenta de plată pentru podea/subsol pentru apartamentele de la primul etaj. Pentru apartamentele debranșate situate pe colț plata pentru încălzirea pereților exteriori se calculează aplicându-se coeficientul 1/1.2 la suprafața apartamentului.
Pentru apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, la cererea consumatorului se efectuează o inventariere de către administratorul asociației sau gestionarul condominiului, pentru a constata izolarea termică a pereților exteriori. În acest caz, este posibilă excluderea componentei de plată pentru cantitatea de energie necesară pentru menținerea balanței energetice a clădirii, din luna următoare celei în care a fost depusă cererea, „numai în cazul în care consumul pentru luna de facturare este mai mare decât consumul mediu de gaze naturale/energie electrică pentru perioada mai-august a anului curent”.
Mai mult decât atât, sumele din facturi pot fi determinate de mult mai mulți factori decât pare la prima vedere.
„În principiu, metodologia aplicată este corectă, ea a fost elaborată de specialiști tehnici, care au analizat toți factorii, încât formula de calcul să fie una obiectivă”, a subliniat pentru Anticoruptie.md Alexandru Straistari, șeful Secției relații cu consumatorul din cadrul ANRE.
Totuși, sunt și alți factori care pot influența sumele finale și care nu țin de furnizor sau de calitatea serviciului, ci exclusiv de situația reală în fiecare bloc de locuințe în parte.
„Este bine știut că mulți proprietari de apartamente au intervenit în structura rețelelor din interiorul locuinței – au fost adăugate secții la calorifere, a fost modificat proiectul inițial pentru a încălzi balcoane sau lojii, s-a instalat pardoseala încălzită. La fel, în unele blocuri la parter au apărut spații comerciale sau sunt anumiți agenți economici, ceea ce majorează substanțial volumul de agent termic consumat. Respectiv, dacă gestionarul blocului nu cunoaște care este situația actuală în clădire și fișa tehnică a blocului elaborată de el și transmisă furnizorului de servicii nu reflectă starea reală a lucrurilor, bineînțeles că și sumele din facturi vor fi corespunzătoare și vor nemulțumi consumatorii”, mai concretizează Alexandru Straistari.
Reprezentanții ANRE subliniază că gestionarului blocului locativ îi revine obligația legală de documentare a schimbării structurii rețelelor în apartamente și de a nu admite asemenea acțiuni ilegale din partea locatarilor, care ar deregla sistemul colectiv de încălzire. „Cu părere de rău, nu toți gestionarii își îndeplinesc atribuțiile sale, nu verifică funcționarea sistemului colectiv din interiorul blocului, fie din lipsa personalului, fie din motivul obstrucționării accesului din partea locatarilor sau alte motive, fapt ce afectează direct calitatea și costurile pentru energia termică consumată”.
Anual, numărul petițiilor înregistrate de ANRE privind energia termică este în creștere. Dacă în 2024, ANRE a examinat 263 de petiții, de la începutul anului curent numărul acesta este de 71 și majoritatea petițiilor sunt adresate de consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire.
Șeful Secției relații cu consumatorul din cadrul ANRE susține că în marea majoritate a cazurilor, în urma verificării petițiilor se constată că nu sunt încălcări sau erori în calcule. Totuși, unii consumatori nu sunt de acord cu sumele spre achitare, pe care le consideră prea mari, unii de principiu consideră că nu trebuie să achite nimic dacă apartamentul lor este debranșat de la sistemul centralizat de încălzire. În același timp, „În cazurile constatării unei erori de facturare, furnizorii se conformează sesizării Agenției, fiind efectuate recalculele facturilor eronate”.
Alexandru Straistari subliniază că în momentul în care consumatorul are dubii privitor la corectitudinea calculelor din factură, acesta poate solicita de la furnizorul de servicii și gestionarul blocului locativ argumentarea calculelor, precum și informația din fișa tehnică, elaborată de gestionarul blocului de locuințe. Dacă și după verificarea acestor date consumatorul consideră sumele din facturi prea mari, el se poate adresa o petiție – scrisă în formă libera, dar care va conține informația relevantă (adresa, suprafața locuinței, datele din factură, luna la care se referă calculele, etc) - către ANRE, care va examina situația.
Gestionarul blocului locativ, cu rol decisiv
Reprezentantul ANRE subliniază că furnizorul poate vedea doar diferența privind cantitatea de agent termic livrat către blocurile de același tip, însă identificarea cauzei consumului majorat este sarcina gestionarului blocului locativ. „Anume gestionarul blocului are obligația de a inspecta trimestrial clădirea și are dreptul și obligația să inspecteze și apartamentele pentru a putea vedea situația reală și a întocmi fișa tehnică corectă a blocului. Începând cu 2024, furnizorul de servicii este cel care efectuează facturarea, însă prezentarea informațiilor în baza cărora se efectuează facturarea, este obligația gestionarului. Tot gestionarul blocului este cel care trebuie să convoace adunarea generală a locatarilor pentru a decide care formulă de calcul va fi aplicată pentru apartamentele debranșate - pot decide aplicarea cotei fixe de 10%, care a fost anterior, sau aplica orice altă modalitate de facturare pentru aceste apartamente. În cazul în care aceasta nu se face, se aplică automat Metodologia”, explică Alexandru Straistari.
El mai adaugă că lucrurile în acest domeniu evoluează încet, însă pentru schimbarea situației este nevoie de educație în domeniul condominiului, inclusiv a locatarilor, pregătirea gestionarilor de blocuri, astfel încât fiecare să fie conștient nu doar de drepturile sale, ci și de obligațiile care îi revin.
Termoelectrica susține că este în contact permanent cu gestionarii de blocuri locative pentru a-i informa privind modificările în legislație și acțiunile care se cer de la ei.
„Pe parcursul anului 2024 noi am transmis periodic scrisori gestionarilor de blocuri locative și i-am atenționat că ei sunt obligați, potrivit legii, să prezinte anual Termoelectrica, până la data de 1 octombrie, mecanismul de repartizare a consumului de energie termică în interiorul blocului locativ”, a comunicat pentru Anticoruptie.md reprezentantul Termoelectrica. Până la data de 1 octombrie 2024, doar 475 de gestionari ai blocurilor locative au transmis informația necesară din cele 2675 de blocuri asigurate cu agent termic de Termoelectrica. „Gestionarii blocurilor locative au și obligația, și instrumentele necesare pentru a aduce claritate și decide privind mecanismul de repartizare a consumului de energie termică. Ei trebuie să organizeze adunarea generală a locatarilor și cu condiția participării a două treimi dintre aceștia se votează mecanismul care va fi aplicat în blocul respectiv”, a menționat reprezentantul Termoelectrica.
Vladimir Lutîca, inginerul-șef al Întreprinderii Municipale Pentru Gestionarea Fondului Locativ (ÎMGFL) nr.1 din capitală spune că consumatorii din cele 107 blocuri de locuințe gestionate de ei nu au cerut aplicarea unui alt mecanism de calcul.
„Aceasta este o formulă bună, făcută de specialiști care au luat în calcul toate criteriile existente”, apreciază el. Totuși, specialistul spune că sunt mulți locatari debranșați de la sistemul centralizat, supărați că au economisit, însă oricum au primit facturi mari. „De exemplu un locatar a plecat în concediu pentru o lună și, bineînțeles, a închis cazanul și timp de o lună nu s-a consumat gaz. Când a revenit a fost mirat de factura primită de aproape 2000 de lei. El s-a adresat la noi, i-am recomandat să se adreseze la Termoelectrica, de unde a primit răspuns în care i s-a demonstrat diferența de gaz consumat în luna respectivă față de lunile anterioare. Respectiv, apartamentul său a fost încălzit din contul apartamentelor vecine. La fel, le explicăm locatarilor de ce toți trebuie să achite pentru încălzirea locurilor comune. În subsol, de exemplu, este foarte important să fie menținută temperatura pozitivă, altfel este riscul să înghețe branșamentul de apă rece, canalizarea și pentru aceasta tot se consumă energie termică. La aceste cheltuieli trebuie să contribuie toți consumatorii, fie că sunt conectați la sistemul centralizat, fie au încălzire autonomă”, spune Lutîca. Totodată, el menționează că oamenii nu cunosc formula de calcul și se adresează la Termoelectrica după explicații, „de unde primesc răspuns - răspunsuri complete, pe opt pagini – din care însă consumatorii nu înțeleg nimic”.
Inginerul-șef al ÎMGFL nr.1 confirmă că întreprinderea prezintă anual fișele tehnice ale blocurilor, care conține informația privitor la coloane în apartament, dacă pereții exteriori sunt izolați, dacă sunt instalate geamuri termopan, etc. Fișele sunt modificate pe măsură ce locatarii anunță efectuarea anumitor modificări, care sunt tot mai puține în ultimii ani. „În acest sezon de încălzire întreprinderea noastră a făcut doar vreo 10 acte privind modificările efectuate. Noi prezentăm fișele furnizorului, care efectuează toate calculele, în baza informațiilor oferite”, explică Vladimir Lutîca.
Șeful ÎMGFL nr.8, Iurie Dumbrăveanu, susține că odată cu implementarea noii metodologii de calcul a energiei termice utilizate pentru încălzirea apartamentelor situația s-a ameliorat, formula de calcul fiind una obiectivă, care include toate criteriile. „În anii anteriori, din cauza formulei aplicate, în unele apartamente cu încălzire autonomă factura a fost mai mare decât pentru apartamentele conectate la sistemul centralizat. Au fost cazuri în care un apartament de 50-60 m2 achita până la 2000 de lei pentru țevile care tranzitau apartamentele sau chiar nu aveau țevi. Noua metodologie de calcul este obiectivă – s-au luat în calcul și propunerile gestionarilor blocurilor de locuințe, cum ar fi coloana care traversează apartamentul, etajul la care este amplasat acesta”, spune Iurie Dumbrăveanu. El subliniază că există apartamente debranșate în care nu locuiește nimeni și în care nu există consum de gaz, dar temperatura se menține până la 10 °C, grație căldurii menținute în locuințele alăturate, pentru care achită vecinii.
Iurie Dumbrăveanu apreciază că reprezentanții ÎMGFL au o colaborare bună cu locatarii și sunt la curent cu toate modificările făcute de aceștia în apartamente.
„Avem informația necesară și din timpul vizitelor în apartamente, când mergem să verificăm datele de la contoare, vecinii ne informează dacă observă careva modificări, însă în mare parte, acestea au fost efectuate până acum 5 ani. Noi schimbăm fișele tehnice ale blocurilor pe parcurs, dacă avem informații că se fac careva schimbări în apartamente sau la sistemul de încălzire. Întâi de toate, nu se permite de a modifica sistemul ingineresc din interiorul apartamentului, dar dacă corpul de încălzire a fost strămutat la balcon și aceasta duce la dereglarea funcționării sistemului de încălzire, înaintăm prescripție și cerem reamplasarea elementelor de încălzire conform proiectului inițial. Dacă, de exemplu s-a unit bucătăria cu balconul, adăugam suprafața balconului la suprafața totală încălzită a apartamentului și aceasta va fi reflectat în calcule”, a explicat el.
În cazul în care consumatorii de servicii comunale, debranșați sau nu de la sistemul centralizat de asigurare cu agent termic au obiecții privitor la sumele indicate în facturi, ei urmează să se adreseze în primul rând la furnizorul de servicii.
Dacă situația nu este rezolvată, aceștia pot solicita de la furnizorul de servicii și de la gestionarul blocului locativ argumentarea calculelor, precum și informația din fișa tehnică a blocului pentru a verifica datele. În cazul în care consumatorii totuși consideră că există o eroare în calcule, ei pot adresa o petiție ANRE, scrisă în formă liberă sau pot primi o consultație la Centrul Unic de Apel pentru Consumatori: 022- 51-51-51.
Pe pagina ANRE sunt publicate informații detaliate pentru consumatorii de servicii, inclusiv există posibilitatea de a adresa petiții.
Această investigație a fost elaborată în cadrul „Campaniei Naționale de Informare a Consumatorilor: Drepturile consumatorilor sunt drepturile mele!”, desfășurată cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova. Conținutul acesteia reprezintă reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Consolidarea cadrului de protecție a consumatorului în Republica Moldova”, implementat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de lider de consorțiu, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, finanțat de către Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova.
Investigaţii din aceeaşi categorie:
Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Comentarii