Social

Comandă de stat pentru lichidare: Victor Petrov, pe cale să-și piardă caravana de propagandă

Colaj CIJM
Autor: Viorica Mija
02/09/2024 2317

Activitatea Centrului anti-criză de la Comrat, care aparține vicepreședintelui Comitetului Executiv din UTA Găgăuzia, Victor Petrov, ar putea fi blocată. Sursele portalului Anticoruptie.md susțin că Ministerul Justiției a inițiat deja procedura de lichidare a asociației neguvernamentale. Un aliat fidel al lui Ilan Șor în regiunea găgăuză, Victor Petrov a ajuns în atenția autorităților pentru faptul că, sub acoperirea asociației, desfășoară acțiuni politice, de propagandă și destabilizare. Totodată, Petrov a fost inclus în lista persoanelor asociate oligarhului fugar, iar în această vară conturile sale bancare au fost blocate.

Cererea Chișinăului, respinsă la Comrat

Ministerul Justiției a inițiat procedura de lichidare a asociației neguvernamentale – Centrul comunitar anti-criză. Conform surselor portalului Anticoruptie.md, o cerere privind inițierea procedurii de lichidare forțată a organizației necomerciale a fost depusă încă în luna iunie curent, la sediul central al Judecătoriei Comrat.

Printr-o încheiere pronunțată două săptămâni mai târziu, care de altfel nu a fost publicată pe site-ul instanțelor de judecată, magistrații au dispus strămutarea cauzei. Astfel, cererea a făcut cale întoarsă la Chișinău și a ajuns în gestiunea judecătoarei Larisa Lavric, care a restituit-o Ministerului Justiției.

Magistrata a constatat că acțiunea a fost semnată de către reprezentantul ministerului, Constantin Cachița, în contradicție cu prevederile Regulamentului cu privire la reprezentarea intereselor statului în instanţele judecătoreşti şi în instituţiile de arbitraj naţionale şi internaţionale, conform cărora „depunerea acțiunii, schimbarea sau concretizarea obiectului acțiunii și solicitarea examinării în lipsa părții vor fi autorizate în mod obligatoriu de către conducerea autorității și nu pot fi delegate prin procură altei persoane”.

Într-un demers oficial, expediat pe 31 iulie, am solicitat de la Ministerul Justiției mai multe detalii despre considerentele (motivarea) pentru care statul cere, în instanță, inițierea procedurii de lichidare forțată a organizației necomerciale Centrul Comunitar Anticriză, dar și care vor fi acțiunile Ministerului Justiției după ce Judecătoria Chişinău, sediul Centru, a restituit cererea. Până la publicarea anchetei, nu am primit niciun răspuns din partea instituției.

 

În ce condiții poate fi lichidată forțat o organizație necomercială

În conformitate cu art. 2 alin. (1) din Legea cu privire la organizațiile necomerciale nr. 86 din 11.06.2020, asociaţia obştească este organizaţia necomercială constituită benevol de fondatori în vederea realizării scopurilor necomerciale pentru care a fost constituită. Respectiv, potrivit art. 16, organizaţia necomercială îşi încetează activitatea prin:

   a) lichidare benevolă;
   b) lichidare forţată;
   c) reorganizare prin fuziune, dezmembrare sau transformare.

Juristul Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), Sergiu Bozianu, spune că procedura de lichidare benevolă a organizaţiei este prevăzută de statutul organizaţiei, iar organizaţia necomercială poate fi lichidată forţat doar prin hotărâre judecătorească, la cererea Ministerului Justiţiei.

Juristul Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Sergiu Bozianu

„O astfel de decizie, conform legii, se adoptă dacă activitatea organizației contravine intereselor securităţii naţionale, siguranţei publice, apărării ordinii sau prevenirii infracţiunilor, protecţiei sănătăţii, a moralei şi a drepturilor şi libertăţilor altora. Totodată, statul are dreptul să solicite lichidarea dacă organizația nu a prezentat raportul anual de activitate după solicitarea repetată a Ministerului Justiţiei”, explică Bozianu.

Examinarea cererii de lichidare forţată ţine de competenţa Judecătoriei Chişinău.

„Instanţa de judecată poate dispune suspendarea activităţii organizaţiei necomerciale până la soluţionarea cererii de lichidare, însă această măsură poate fi dispusă doar dacă această măsură este necesară într-o societate democratică. Instanţa de judecată poate oferi organizaţiei necomerciale posibilitatea să înlăture, în termen de până la 6 luni, carenţele invocate în cererea de lichidare forţată”, mai spune Bozianu.

Naș, platformă asociativă cu beneficii politice

Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat schema prin care Petrov a folosit organizația Naș în trei campanii electorale. La alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei din 2021, Naș l-a promovat pe Victor Petrov în rândul beneficiarilor săi.

În plină campanie electorală pentru postul de bașcan al Găgăuziei, din 2023, pe canalul de Telegram Naș, Victor Petrov apare drept filantropul care ajută orașul și locuitorii săi.

Sigla asocieției a devenit chiar simbol de campanie al lui Victor Petrov, în calitate de candidat la alegerile în Adunarea Populară.

În cadrul alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, un concurent din circumscripție, Vladimir Bogaciov, a cerut chiar excluderea lui Petrov din cursa electorală pentru utilizarea evenimentelor caritabile în campania electorală. Cu toate acestea, în judecată, Victor Petrov a negat că ar avea vreo legătură cu organizația Naș.

Aliatul lui Ilan Șor și magnat media de talie regională

Conform datelor Agenției Servicii Publice, Asociaţia Obştească Centrul Comunitar Anticriză, cu sediul în orașul Comrat, a fost înființată în iunie 2020, de Victor Petrov, vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia și, mai nou, președinte al Uniunii Populare din Găgăuzia.

Până a-și consolida locul râvnit pe scena politică, Petrov a folosit centrul ca pe o trambulină pentru a-și acumula dividende. Din februarie 2022, i-a delegat administrarea asociației unui apropiat al său, Ivan Uzun.

Centrul Comunitar Anti-criză se poziționează ca o organizație de binefacere, care distribuie ajutorul colectat, în special din străinătate, persoanelor social-vulnerabile din regiune. 

Centrul deține portalul nash.md, o platformă utilizată pe larg de către Victor Petrov pentru a-și promova proiectele politice. Abreviatura folosită se descifrează ca Statul-Major Anticriză al Poporului. Site-ul promovează acțiuni de caritate: oferirea de ajutoare umanitare, transport social și menține o rețea de voluntariat.

Asociația a deținut și site-ul gagauznews.md. Pe 26 februarie 2022, la două zile de la declanșarea de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei, portalul Gagauznews.md a fost blocat la cererea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Măsura a fost luată după ce s-a constatat că portalul promova informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență.

Site-ul rămâne blocat până în prezent, doar că a apărut clona acestuia - gagauznews.com, care promovează aceleași narative.

Site-ul este folosit ca platformă pentru promovarea evenimentelor organizate sub cupola blocului „Pobeda-Victorie”, dirijat de la Moscova de Ilan Șor. Totodată, numele lui Victor Petrov apare frecvent în fluxul de știri. Comentariile sale au două ținte prioritare în campania electorală - șefa statului, Maia Sandu, și referendumul constituțional. 

Petrov este una dintre principalele trompete propagandistice ale lui Ilan Șor în regiunea găgăuză. În interviurile pentru site-urile pe care le controlează, funcționarul din UTA Găgăuzia apelează la dezinformare și manipulare pentru a face propagandă deschisă anti-UEși anti-guvernare. Acesta afișează o atitudine de sfidare față de autoritățile de la Chișinău, forțând orice eveniment neînsemnat în zonă de confruntări. Ultimele sale apariții îndeamnă la nesupunere.

„Pe 20 octombrie, avem o șansă unică să ne opunem acestei puteri care încalcă legea, dar și minimele reguli morale. Să votăm împotriva PAS, împotriva politicilor pe care le promovează și cale de aduce doar durere și dezamăgire. Trebuie să uităm această pagină tristă a rușinii, să îngropăm această putere, care nu e în stare să construiască o societate dreaptă și umană”, a comentat acesta disensiunile cu ANTA pe tema transportului social din cadrul Centrului anti-criză.

Promovare pentru Șor, de la balcon

În timpul campaniei pentru alegerile locale din 2023, Petrov s-a ales cu dosar contravențional. El a fost recunoscut vinovat de afişarea materialului de agitaţie electorală sau a materialului de susţinere a referendumului în alt loc decât cel stabilit, precum şi deteriorarea acestuia, fiindu-i stabilită sancțiunea sub formă de amendă de 600 de lei.

Mai exact, Petrov a afișat la balconul apartamentului său din strada Mitropolit Dosoftei din capitală un banner pe care scria: "ШОР ШАНС ДЛЯ МОЛДОВЫ”. Acesta a explicat că, în așa mod, și-a exprimat public opinia cu privire la un politician care se află în opoziţie faţă de actuala guvernare, Ilan Şor, iar acțiunile sale nu ar avea legătură cu alegerile.

Instanța de judecată a stabilit că procesul-verbal și decizia de sancționare din 25 octombrie 2023 nu contravin rigorilor legale, iar „acțiunile ilicite ale contravenientului Petrov Victor au fost demonstrate cu certitudine, fapt confirmat de materialele cauzei și cercetate nemijlocit în ședință”.

Restricții pentru afiliere cu Ilan Șor

Pe 22 februarie curent, Uniunea Europeană a inclus șase persoane și o organizație într-o nouă listă de sancțiuni pentru tentative de „destabilizare, subminare sau amenințări la suveranitatea și independența Republicii Moldova”. Printre acestea, Victor Petrov, care a completat black list-ul european pentru faptul că, fiind lider al Uniunii Poporului din Găgăuzia, „s-a afiliat partidului politic Renaștere”, condus din umbră de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară.

Sancțiunile vizează organizația „Scutul Poporului”, pentru „încercări repetate de a submina guvernul de la Chişinău, inclusiv prin instigarea la revolte și demonstrații violente”. În listă apare și numele coordonatorului organizației, Chiril Guzun. Fostul polițist de frontieră a înființat „Scutul poporului”, membrii căruia sunt foști polițiști, militari și angajați ai structurilor de forță, după ce a fost retrogradat și demis din funcție. Deși se declară o organizație apolitică, conexiunile cu Partidul Șor, declarat neconstituțional, și cu Partidul Acasă Construim Europa (PACE) au fost sesizate în repetate rânduri.

În listă apare numele lui Dmitri Miliutin, adjunctul șefului Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, care ar fi „responsabil pentru operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană din anul 2016”.

Lista este completată cu administratorii unor posturi TV, care momentan au licențele de emisie suspendate. Este vorba despre Arina Corșicova, care gestionează canalele „Accent TV” și „Primul în Moldova”, Dumitru Chitoroagă, administrator al canalelor TV6 și Orhei TV. Apare în listă și Maria Albot, care conduce fundația „Miron Shor”. Sancțiunile europene prevăd înghețarea activelor și interdicția de a călători în spațiul comunitar.

Pe 1 august, Consiliul interinstituțional de supervizare de pe lângă Guvern a blocat toate conturile celor vizați de sancțiuni, printre care și Victor Petrov. 

În replică, Petrov a declarat că nu a încălcat nimic și va utiliza toate pârghiile judiciare pentru a-și anula sancțiunile. 

De altă parte, președinta Maia Sandu a apreciat decizia Consiliului Uniunii Europene.

„Mulțumesc pentru sprijinul permanent din partea UE. Astăzi, Consiliul European a luat măsuri decisive prin impunerea de noi măsuri restrictive împotriva celor care subminează democrația R. Moldova. Aceste măsuri transmit un mesaj puternic – împreună, suntem puternici în asigurarea unui viitor sigur”, a scris Maia Sandu.

„Este un semn clar că avem sprijinul necondiționat al UE în lupta împotriva războiului hibrid al Rusiei și a încercărilor de a submina statul de drept și securitatea republicii noastre”, a comentat și prim-ministrul Dorin Recean.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii