Social

GARDA VECHE, NOUA OASTE A LUI ILAN ȘOR

fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, investigat de SIS

Autor: Viorica Mija
10/10/2024 4516

Contractul de furnizare a gazului la preț de 10 lei pentru regiunea găgăuză a fost elaborat de o echipă din Republica Moldova, din care a făcut parte și fostul ministru al Economiei în guvernul Filip, Octavian Calmîc. Conform surselor portalului Anticoruptie.md, Calmîc a intrat în vizorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), după ce a oferit, în repetate rânduri, consultanță pentru Ilan Șor. SIS califică implicarea sa în „proiectele sociale” ale oligarhului fugar drept pericol pentru securitatea țării. În replică, fostul ministru spune că nu a fost deranjat în vreun fel de ofițeri, dar dacă „este o anchetă, să o facă!”.

 

Octavian Calmîc, buldozerul proiectelor lui Ilan Șor

Conform surselor Anticoruptie.md, Ilan Șor a uzat din plin de experiența lui Octavian Calmîc în cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), dar și de conexiunile pe care a reușit să le stabilească acesta în funcție. Politicianul refugiat la Moscova l-a implicat pe Calmîc, la diferite etape, în proiectul său de aprovizionare cu gaz ieftin a regiunii găgăuze.

În privința  sa, SIS a inițiat o anchetă, în cadrul căreia sunt colectate și procesate, momentan, mai multe informații despre implicarea fostului ministru al Economiei în acțiunile de destabilizare organizate de „un grup criminal afiliat lui Ilan Șor”.

Am  solicitat de la SIS mai multe informații oficiale privind investigarea lui Octavian Calmîc și explicații de ce activitatea sa este calificată „periculoasă pentru securitatea statului”. Într-un răspuns remis redacției portalului, SIS nu a infirmat existența unei anchete, dar nici nu a oferit un răspuns punctual la întrebările formulate.

Octavian Calmîc nu s-a arătat dispus să ofere prea multe comentarii. Acesta a fost chiar surprins de faptul că SIS ar fi interesat de persoana sa și a dat de înțeles că nu vrea să întindă vorba, pentru că portalul ar „cânta în aceeași trompetă”. L-am întrebat care a fost contribuția sa personală în avântul proiectului gazului ieftin, dar fostul ministru a accentuat că e vorba despre activitatea unei companii private, respectiv conexiunea cu statul și politica nu și-ar avea rostul.

„Nu am fost contactat și nici nu știu ce reacție să dau. E o activitate a unei companii private. Eu nu am nicio obligațiune să vă dau răspunsuri. Dacă este o anchetă, lasă să o facă”, a fost replica fostul ministru al Economiei pentru portalul Anticoruptie.md.

 

Conform unor informații obținute de portalul Anticorupție.md, proiectul a fost gândit în cabinetele de la Kremlin, în luna septembrie 2023, atunci când Ilan Șor a discutat cu președintele pentru relații internaționale din Duma de Stat, Leonid Sluțkii. Ultimul i-a adresat lui Șor o invitație oficială pentru o întrevedere, după ce drumul spre administrația rusă i-a fost pavat de deputații săi din Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii, care s-au întâlnit cu Sluțkii cu câteva luni înainte. Discuțiile ar fi vizat inclusiv eventualul refugiu al lui Șor la Moscova, lucru care s-a întâmplat ulterior.

Sursa foto: Agenția de propagandă TASS

 

Cum s-a aprins… gazul ieftin în Republica Moldova

Fostul ministru al Economiei s-ar fi ocupat de elaborarea contractului de 16 milioane de euro cu companie turcească, Zen Solar Enerji și Nordgaz Furnizare SRL.

Acesta este investigat de ofițerii SIS încă de la începutul anului curent. Ofițerii SIS ar fi intrat în posesia mai multor documente care deconspiră legătura sa cu Ilan Șor. Refugiat la Moscova, ultimul este privit la Chișinău ca omul care dirijează mai multe acțiuni de destabilizare în Republica Moldova, inclusiv prin promovarea unor proiecte utopiste, așa cum ar fi gazul la preț de 10 lei.

Aceleași surse ne-au indicat că în perioada premergătoare încheierii contractului cu firma turcă, fostul ministru a avut mai multe întâlniri la sediul partidului „Șansă”, dar și la Comrat.  În afară de bașcana Evghenia Guțul, din echipa așa-zișilor negociatori a făcut parte și avocatul Alexandru Grosu, devenit peste noapte administrator al SRL Nordgaz Furnizare. Ultimul se regăsește în Lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate subiectului sancțiunilor - Ilan Șor și se judecă cu SIS pentru a scăpa de restricții. La fel, și compania pe care o administrează. În luna iulie, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de suspendare a Ordinului directorului SIS, care a dus la suspendarea licenței ,Nordgaz Furnizare. Decizia este una irevocabilă. Respectiv, compania își pierde astfel rolul activ pe piața energetică.

 

Cronologia unei tranzacții ratate

 6 septembrie 2023 - președintele Partidului “Șansă”, Alexei Lungu, a anunțat despre crearea Consiliului de experți pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a țării. În cadrul unei conferințe de presă, politicianul a declarat că principala sarcină a consiliului va fi „elaborarea strategiilor naționale și sectoriale de dezvoltare, care vor avea drept scop îmbunătățirea vieții cetățenilor și asigurarea unui mediu de afaceri favorabil”. Octavian Calmîc a fost prezentat drept președinte al Grupului de experți.

13 septembrie 2023 - Consiliul de experți, în frunte cu Octavian Calmîc, a prezentat publicului viziunea sa asupra situației actuale din țară. Fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, și președintele partidului “Șansă”, Alexei Lungu, au susținut un briefing la această temă.

17 septembrie 2023 - Răsună primele mesaje despre „situația gravă din domeniul energetic”  și sunt vociferate primele propuneri de compensare a tarifelor la gaz.

27 octombrie 2023 - Sunt operate modificări în componența companiei Nordgaz Furnizare, iar Alexandru Grosu a devenit director și fondator, cu cota 90% din acțiuni.

În data de 31 octombrie, bașcanul Evghenia Guțul și Alexandru Grosu anunță că au semnat contractul privind livrarea gazelor naturale. Companie turcă urma să livreze gaz în Găgăuzia 100 de milioane de metri cubi de gaz la un preț de 160,4 euro la o mie de metri cubi sau aproximativ 3,1 lei pentru metru cub de gaz. Mai mult, documentul prevedea că prețul include și livrarea gazelor în Moldova. Furnizor a fost anunțat Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, iar cumpărătorul din partea moldovenească – Nordgaz Furnizare.

Preţul declarat în comunicatul başcanului este unul ireal din punct de vedere comercial, având în vedere că doar costurile pentru extragere constituie 18-20 Euro/MWh, iar costurile de transport şi distribuţie până la consumatorii finali se ridică la circa 9-10 lei/m3 (tranzitul; rezervarea capacităţilor; costuri transport VMTG; costuri distribuţie: Gagauz-gaz 5,5 lei m3 + TVA 8%). Astfel, se evidențiază lipsa sensului economic al acestor tranzacții.

1 noiembrie -  Ilan ŞOR anunță noua sa ofertă -  oferirea preţului preferenţial de 10 lei/ m3 pentru fiecare localitate „unde populaţia va alege un candidat pe care (ŞOR) îl susţine ca primar la alegerile din 05 noiembrie”.

1 noiembrie – Autoritățile au calificat  drept o tentativă de influențare a proceselor electorale de către factorul extern și manipulare a opiniei publice proiectul gazului ieftin. S-a accentuat lipsa raționamentului economic pentru această presupusă tranzacție de cumpărare a gazului natural și anunțul făcut de către exponenții PP „ȘANSĂ”, exact în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023.

Calmîc, promoter pentru proiectele lui Ilan Șor

Pe 18 august 2023, cu două luni și jumătate înainte de alegerile locale generale, Ilan Șor promite 17 miliarde de lei pentru dezvoltarea localităților rurale, într-un program plin de ambiție, dar cu criterii de finanțare neclare - „Satul Moldovenesc”.

Pe 22 septembrie, partidul „Șansă” preia ștafeta și anunță că, împreună cu oamenii săi, va ajuta la implementarea acestei idei. Legământul a fost dat într-o atmosferă festivă, în UTA Găgăuzia, unde aliații lui Ilan Șor se simt ca acasă. Printre ei, și fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc.

„Am descoperit, de fapt, că nu avem indicatori cu care să ne lăudăm, cu excepția datoriilor acumulate de-a lungul anilor și pe care noi și urmașii noștri vom fi nevoiți să le achităm. Astăzi, în cifre, pe cap de locuitor, avem o datorie de peste 40 de mii de lei, luând în considerare că fondurile împrumutate și cheltuite nu au fost investite în proiecte strategice de dezvoltare. De aceea, ne bazăm pe experiența acumulată de oamenii din acest teritoriu, o multiplicăm și o promovăm la nivel național”, a spus atunci Calmîc, care s-a afișat alături de fruntașii partidului la scenă deschisă.

În paralel, a avut loc prezentarea Strategiei naționale cu acest generic, care poartă semnătura lui Octavian Calmîc. Aceasta a fost elaborată de A.O. ”Lex-Econ Consulting”, pe care o conduce din 2022. 

În comunicatul de presă se menționează că „prezentarea respectivă a fost realizată de către președintele Asociației – dl. Octavian Calmîc, însă în procesul de dezvoltare a acesteia au fost implicate toate resursele  Asociației, precum și toți experți din afara acesteia, care au manifestat dorința de a participa la procesul de îmbunătățire a acesteia. Strategia va fi expusă spre consultare și discutare pe pagina web a Asociației, iar după definitivare a acesteia va fi propusă P.P. „Șansa” pentru promovare și implementare în modul cuvenit”.

O analiză fugară a site-lui deconspiră faptul că echipa de experți la care se face referință nu este tocmai una atât de extinsă. Pe lângă Calmîc, se regăsesc alți trei experți, însă numele acestora nu apare sub niciun proiect al asociației. Totodată, nici partidul Șansă nu a făcut vreodată publică lista cu experții din cadrul Consiliului de pe lângă formațiune, așa cum a promis inițial. Astfel că, în fond, Calmîc este omul care, practic, împinge de unul singur carul.

„Nu acum”, campanie anti-referendum

O campanie pe internet împotriva referendumului constituțional pentru integrarea europeană - Nu Acum!, legată de o pagină cu denumire similară - nuacum.eu, a fost promovată timp de câteva luni în spațiul virtual. Cei care au dirijat campania au folosit imaginea ex-ministrului pentru a promova mesajele anti-UE. 

Principalele retorici vizează alegerea momentului pentru integrare și, desigur, inconvenientele economice de moment.

„Deși aderarea la UE ar putea aduce beneficii pe termen lung, credem că ar fi mai bine pentru Moldova să amâne acest vot, pentru a avea timp să înțeleagă implicațiile apartenenței la UE, să rezolve problemele interne cheie și să ne întărească unitatea națională. În prezent, tensiunile din țările vecine ne împing să luăm o decizie grăbită, care poate să nu fie în interesul nostru”, este unul dintre mesaje..

„Integrarea Moldovei în piața unică a UE poate duce la o concurență mai acerbă, destabilizând astfel industriile locale și provocând pierderi de locuri de muncă, precum și consecințe economice negative. Familiile din Moldova deja se confruntă cu dificultăți, iar peste 20% dintre cetățeni trăiesc sub pragul sărăciei. Aderarea la UE ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și la majorarea costurilor pentru afaceri, ceea ce ar putea duce la pierderi semnificative de locuri de muncă în țară. Moldova nu este încă pregătită să concureze cu economiile mai dezvoltate ale UE, iar o integrare prematură ar putea afecta negativ afacerile mici și ar submina stabilitatea economică”, e ideea cuprinsă în al doilea mesaj promovat.

Calmîc spune că nici nu a văzut site-ul și nu are nicio contribuție la realizarea lui.

„Eu nu am vazut așa ceva. Văd că voi suflați în aceeași trompetă. Eu nu am nicio treabă cu această platformă. Fotografia mea e pe multe pagini, inclusiv pe la voi cred că sunt. Fotografia mea bântuie prin tot internetul și rețelele de socializare. Nu sunt autorul sau proprietarul platformei respective. Asta puteți da pe post, și înregistrarea”, a comentat Calmîc.

Activitatea site-ului a fost sesizată de mai mulți concurenți electorali. Portalul Anticoruptie.md a obținut un document depus la Comisia Electorală (CEC) de către președintele grupului de inițiativă pentru susținerea Maiei Sandu la funcția de președinte, Eduard Digore.

Într-un răspuns pentru portalul Anticorupție.md, CEC a informat că a transmis toate materiale acumulate Ministerului de Interne, care are capacitatea și prerogativele de a investiga cine stă în spatele acestei platforme care promovează mesaje anti-UE. Mai multe detalii se vor putea afla la finalizarea anchetei. Între timp, la solictarea SIS, activitatea site-ului a fost blocată. 

De la sursele Anticoruptie.md am reușit să aflăm că SIS urmărește cu atenție activitatea desfășurată de mai mulți foști demnitari de stat, în special din guvernarea democrată. Conform acestora, Ilan Șor a reușit să coopteze în cadrul proiectului său politic persoane din fostul eșalon al puterii, cu care nu a avut anterior vreo relație de colaborare. Deși nu mai exercită actul puterii, aceștia sunt formatori activi de opinie, ceea ce este cert că, prin intermediul lor, Șor își asigură o altă platformă de influență în Republica Moldova.

 

Ancheta a fost realizată cu suportul International Media Support (IMS) din Danemarca

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii