Social

Industria tutunului face bani pe sănătatea oamenilor

Foto: CIJM
Autor: Cornelia Cozonac
17/07/2014 7896

Noua lege antitutun, document ce urmează a fi aprobat astăzi de legiuitorii moldoveni, vine să impună reguli drastice pentru producătorii și importatorii de produse din tutun. Publicitatea și fumatul în spațiile publice vor fi interzise în totalitate, iar pachetele de ţigări vor conține mesaje privind riscurile fumatului pe cel puțin 75 la sută din suprafață. De asemenea, ar urma să fie interzise culorile aprinse și caracteristicile lights, slim, superslim, mild care creează falsa impresie că unele țigări sunt mai puțin dăunătoare. Şi amenzile pentru nerespectare acestor prevederi vor fi usturătoare. Astfel, Moldova speră să se ralieze ţărilor, care, după adoptarea unor legislaţii antitutun eficiente, au reuşit să scadă consumul de tutun, să prevină dependenţa de nicotină în rândul copiilor şi a femeilor şi să crească speranţa de viaţă a populaţiei.

Statistici îngrijorătoare  

În Republica Moldova, deocamdată, statisticile privind consecinţele consumului de tutun şi expunerii la fumul de tutun sunt devastatoare: fiecare al doilea bărbat fumează (48,5 %) și 8,2 % dintre femei. Medicii sunt îngrijoraţi de faptul că în ultimii ani se atestă o creștere a consumului de tutun printre femei, preponderent în rândurile femeilor tinere cu vârsta cuprinsă între 20 – 34 ani, rata fumătoarelor constituind cca. 11%. Şi datele OMS denotă că în Republica Moldova, în ultimii ani, mortalitatea generală este de cca. două ori mai mare, decât în ţările europene. Bolile netransmisibile constituie cauza a cca. 87 % din mortalitatea generală, iar de cancer sunt provocate cca. 14 % din cazurile de deces.

Ţările mai sărace – ţinta industriei tutunului   

Pe măsură ce consumul de ţigări scade în Occident, marile companii încep să ţintească naţiunile mai sărace şi cele în curs de dezvoltare. În Moldova, ca şi oriunde în lume, adolescenţii şi tinerii, femeile şi bărbaţii apţi de muncă devin clienţii giganţilor din industria tutunului.

Studiile efectuate în Moldova arată că fiecare al patrulea tânăr fumează.  Fumatul este deja un obicei pentru 17% dintre adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani. Peste jumătate dintre ei fumează de la 10 ani. În ultimul timp a crescut şi numărul fetelor care fumează.

“Trei persoane din cinci, care iniţiază fumatul la o vârstă timpurie, devin dependente de nicotină şi mai apoi, fumători permanenţi. Întrucât perioada de fumător este mare ei se îmbolnăvesc de diferite maladii grave, asociate consumului de tutun şi decedează la o vârstă prematură”, susţine Ghenadie Ţurcanu, expert în cadrul Centrului de Politici şi Analize în domeniul Sănătăţii (PAS). Prin adoptarea unei noi legislaţii, se urmăreşte în primul rând protejarea copiilor, adolescenţilor şi tinerilor de tabacism şi de influenţa nefastă a fumului de ţigară, pentru că aceste categorii de populaţie costituie ţinta marilor producători de ţigări atât în lume, cât şi în Republica Moldova, precizează expertul.

Ţigările se vând lângă produsele pentru copii

Dintre elevii care au fumat vreodată, 49,2% spun că au început fumatul până la vârsta de 10 ani (54,1% – băieţi şi 40,5% – fete). Unul din 10 elevi utilizează alte forme de consum al tutunului decât fumatul. Circa 20,3% dintre elevi sunt expuşi fumului de ţigară la domiciliu şi 57% – în afara acestuia. Aproape jumătate din elevi (47,6%) au unul sau ambii părinţi fumători, arată datele unui studiu reliazat de Centrul Naţional pentru Sănătate Publică.

Restricţiile pentru minori – doar pe hârtie 

Chiar dacă legea interzice comercilaizarea produselor de tutun şi băuturilor alcoolice minorilor, realitatea arată că acestea sunt accesibile copiilor în unităţile de comerţ. Două treimi din elevi (70,7%) povestesc că au procurat ţigări în unităţile de comerţ. Un număr mare (79,6%) din aceştia au încercat să renunţe la fumat. Adolescenţii sunt atraşi de pachetele colorate frumos, de dorinţa de „a fi la modă” şi de substanţele din ţigări care accentuează capacitatea nicotinei de a crea senzaţia de bine.

Experţii afirmă că adolescenţii sunt atraşi şi de ţigările expuse la vedere şi la nivelul ochilor în vitrinele magazinelor. Majoritatea gheretelor de ziare din Chişinău au vitrinele  în proporţie de 80-90 la sută din suprafaţa acoperite cu pachete de ţăgări. Şi acesta, în opinia mai multor experţi, nu este decât un truc de a atrage atenţia fumătorilor, dar şi de a crea o obişnuinţă în ce priveşte imaginea de pe pachetul de ţigări, care în timp crează dorinţa de a le consuma.

În vitrinele chioşcurilor de ziare de cele mai dese ori pachetele de ţigări sunt aranjate deasupra produselor pentru copii. „Orientarea marketingului produselor din tutun spre adolescenţi şi tineri: plasarea publicităţii pentru ţigări la nivelul ochilor copiilor, confecţionarea pachetelor de ţigări cu flori şi în culori pastelate, ademenitoare pentru fete, care creează o imagine pozitivă obiceiului de a fuma – a condus la creşterea prevalenţei fumatului printre fete, de la 24% în 2007, la 27% în 2011”, precizează expertul PAS.
Două treimi din toţi fumătorii adulți (62,3%) recunosc că  au început să fumeze până la vârsta de 19 ani.

Persoanele apte de muncă

Persoanele apte de muncă constituie o altă categorie importantă de persoane aflată în vizorul industriei tutunului. Fiecare al doilea bărbat cu vârsta cuprinsă între 17 şi 45 de ani fumează. Consecinţele nefaste ale consumului de tutun se reflectă în starea sănătăţii şi în speranţa de viaţă a populaţiei. În R.Moldova speranţa de viaţă este cu 10 ani mai mică decât media din ţările Uniunii Europene. Bărbaţii au o  speranţă de viaţă cu 5-6 ani mai  redusă decât femeile.  Statisticile medicale arată însă că până la 50% din riscul de deces pentru bărbaţi la vârsta aptă de muncă este atribuit consumului de tutun. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţi în Republica Moldova, constituind aproape 40 cazuri la 100.000 populaţie. Mortalitatea prin cancer pulmonar este cea mai înaltă dintre toate tipurile de cancer  şi constituie în jur de 25 %.

Persoanele sărace

În R.Moldova familiile sărace sunt, de asemenea, una din ţintele industriei tutunului. Prevalenţa fumatului printre bărbații din familiile sărace este de 63%.

Preţul mic la un pachet de ţări, de altfel, ţigările produse în Moldova sunt cele mai ieftine din Europa, le face accesibile pentru categoriile de persoane cu venituri mici. Dacă e să analizăm traectoria preţurilor la principalele produse alimentare în ultimii zece ani şi la ţigări, vom vedea că produsele alimentare s-au scumpit de la an la an, pe când preţul la ţigări a rămas neschimbat.

Ghenadie Ţurcanu spune că persoanele înstărite care fumează îşi pot permite investigaţii şi tratamente costisitoare la noi sau peste hotare, pe când cei săraci, deseori, mor ci zile, fără să ajungă la medic.

Expertul PAS Ghenadie Ţurcanu, unul dintre cei
mai înveteraţi promotori ai legislaţiei antitutun

„E un paradox: fiecare al treilea fumător recunoaşte că uneori nu are bani pentru alimente, dar în acelaşi timp nu renunţă la fumat. Dacă aceşti bani, care nu sunt puţini, ar merge la procurarea produselor de primă necesitate întro familie săracă, bunăstarea acesteia va creşte, cu siguranţă. Dacă s-ar reduce consumul de tutun în familiile sărace, s-ar reduce proporţional şi nivelul sărăciei în ţară”, declară Ghenadie Ţurcanu.

Să facem un calcul simplu. În Republica Moldova, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul mediul de ţigări fumate de o persoană adultă variază între 20 şi 30. Adică un fumător activ cumpără zilnic cel puţin un pachet de ţărgări. Preţul unui pachet de ţigări variază între 7 şi 20 de lei. Deci, pe lună un fumător alocă pentru ţăgări din bugetul familiei între 210 şi 450 de lei, iar întrun an suma ajunge la 2520 – 5400 de lei. Nu este greu să calculăm câte produse de primă necesitate pentru copii şi familie se pot procura din aceste sume.

Publicitatea

Și la compartimentul publicitate legea veche este vagă și mai mult permite, decât interzice. Într-o țară în care peste jumătate dintre bărbați sunt fumători și cel puțin 20 la sută dintre femei, corporațiile își permit să facă publicitate din plin. Acest lucru se întâmplă şi din cauza faptului că legea permite publicitatea sub formă de imagine a logotipului și mărcii comerciale în rețelele de comerț. Chiar dacă este interzisă promovarea produselor din tutun la TV și radio, companiile producătoare pot participa și susține evenimente sociale și culturale. Pe site-ul celui mai mare producător de ţigări din Moldova CTC Tutun poţi găsi, bunăoară, informaţii despre ajutoarele acordate diferitor categorii de sinistraţi. Acum trei ani, la comanda CTC Tutun, Fabrica de bomboane „Bucuria” începuse producerea ciocolatei „Marengo”, denumirea şi ambalajul fiind identice cu brăndul de ţigări, pe larg promovat în Moldova.

Legea nouă ar trebui să interzică foarte clar publicitatea articolelor de tutun, să elimine excepţiile existente în legea actuală, să impună penalizări reale pentru încălcarea legii, iar persoanele ale căror drepturi la sănătate sunt încălcate să poată să şi le apere la modul practic, precizează Galina Obreja lector la Şcoala de management în sănătate publică: „Este nevoie ca noua lege să interzică totalmente publicitatea la produsele de tutun, prin orice  mijloace informaţionale, este nevoie de interzicerea sponsorizărilor, şi interzicerea stimulentelor directe şi indirecte, dacă acum în lege stimulentele  directe sunt interzice, cele indirect se practică, de exemplu scutirea de taxe sau acordarea subvenţiilor pentru procurarea pesticidelor la cultivarea tutunului. De asemenea, este important ca producătorii de ţigări să fie obligaţi prin lege să divulge cheltuielile pentru publicitate, iar în Codul Contravenţional să fie incluse sancţiuni, care să aibă în primul rând efectul de descurajare”.

Argumentele industriei tutunului combătute

Industria tutunului şi susţinătorii acesteia din rândul guvernanţilor care se împotrivesc adoptării unei noi legi antitutun argumentează cu insistenţă că bugetul public va suporta pierderi şi va creşte contrabanda de ţigări. Aceste argumente însă nu ţin. Suma veniturilor colectate în bugetul de stat din accizele la produsele din tutun în ultimii ani este de aproape 1 mld de lei. În acealaşi timp, tot din bugetul public, în fiecare an se cheltuie între 800 şi 900 de mln de lei pentru tratamentul maladilor cauzate de consumul de ţigări. Consecinţele economice ale fumatului sunt grave şi pentru angajatori:  productivitate redusă a lucrătorilor datorată pauzelor pentru fumat şi absenţelor pe caz de  boală  crescânde. Estimările  costului economic  al  tutunului  legat  de  pierderea  productivităţii  din  cauza  decesului prematur,  prin  spitalizare  şi  tratament  de  ambulatoriu  al  bolilor  legate  de  fumat ajung la 430 milioane lei anual. Prin urmare, veniturile de la industria tutunului nu acoperă cheltuielile pentru lichidarea consecinţelor consumului de tutun. Cât priveşte contrabanda, este ştiut faptul că acest fenomen este stimulat de preţul mic la ţigările produse în Moldova, cel mai mic din Europa, şi nici de cum de restricţiile la consumul de tutun.

Efectele unei legislaţii antitutun

Tutunul este singura cauză de deces, care poate fi prevenită, spun medicii. Adoptarea opțiunilor recomandate va permite salvarea anuală a 40487 ani de viață sănătoasă la costul de 709,8 milioane lei. Prin aprobarea măsurilor de control al tutunului vom contribui la salvarea a circa 4000 de cazuri de deces anual și la protejarea sănătății tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii