Social

Mașinăria de propagandă a lui Putin din „presa” românească

Jurnaliști emanați de Moscova și „analiști” care sapă la temelia Occidentului pe site-uri promovate de Ambasada Rusiei (I)

mediaquality.ro
Autor: Ramona Ursu
10/02/2024 1873

Propagandă. Dezinformare. Teorii ale conspirației. O adevărată armată de „jurnaliști”, de „experți”, de comentatori obscuri prezentanți drept „personalități”, persoane reale sau pur și simplu personaje fabricate cap-coadă, bombardează spațiul online românesc cu informații care servesc din plin intereselor Federației Ruse.

Mașinăria de propagandă este alimentată de o serie de site-uri care se autointitulează, multe dintre ele, drept „de presă”, ba chiar de „presă liberă”, în condițiile în care informațiile sunt fie prezentate trunchiat, fie sunt false cu totul, astfel încât mesajele urmează până la virgulă agenda Kremlinului.

Câteva exemple de site-uri care fac parte din această rețea de propagandă a Rusiei, dar care s-au consacrat, de-a lungul ultimilor ani, și prin promovarea teoriilor conspirației – pandemia COVID-19 fiind printre subiectele cel mai des vizate: Vești din RusiaActiveNewsÎn prima linie sau Solid News.

Lista propagandiștilor lui Vladimir Putin este, însă, cu mult mai lungă. Media Quality demarează o serie de articole despre războiul anti-UE, anti-NATO, dus în mediul online de pionii Rusiei în România.

Ce fac instituțiile statului român? Ce prevede legiaslația din țara noastră? Dar cea europeană? Cum poate fi combătută propaganda rusă? Până unde este libera exprimare și de unde începe dezinformarea?

La întrebări din acest registru vom încerca să găsim răspunsuri pe parcursul serialului nostru privind propaganda rusă în România și dezinformarea prin mass-media și prin rețelele sociale.

 

Vești din Rusia, site-ul promovat masiv de Ambasada Rusiei

Începem seria articolelor pe această temă cu prezentarea VestidinRusia.com, unul dintre site-urile distribuite constant pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.

În iunie 2018, domeniul www.vestidinrusia.ro era cumpărat de o persoană fizică a cărei identitate nu este publică, conform Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal.

La scurt timp, site-ul a devenit activ și, confom propriei prezentări, informațiile pe care le transmite „se bazează în principal pe cele furnizate de mass-media din Federația Rusă, încercând să prezinte un punct de vedere direct de la sursă asupra fenomenelor politice, sociale, culturale care se petrec în Rusia de astăzi. O privire din această perspectivă este esențială pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere”.

 

Continuare pe Media Quality

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii