Social

Ministerul Educaţiei, ameninţat cu judecata după evaluarea externă a facultăţilor de Drept

Autor: Victoria Dodon
03/06/2015 7981

După ce au fost anunţaţi că ar urma să rămână fără Facultatea de Drept, reprezentanţii Institutului Nistrean de Economie şi Drept din Bălţi ameninţă Ministerul Educaţiei cu un proces de judecată, acuzând instituţia de ilegalităţi şi lipsă de transparenţă. De cealaltă parte, autorităţile susţin că evaluarea s-a desfăşurat conform unei metodologii aprobate de comun acord cu instituţiile supuse verificărilor. 

În decembrie 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că cele 17 facultăţi de Drept ale instituţiilor superioare de învăţământ din ţară vor fi evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Instituţia de peste Prut a fost selectată printr-o licitaţie internaţională organizată de minister. „Evaluarea externă este importantă atunci când vrem să atragem studenţi şi avem dovezi clare despre ce se întâmplă în instituţiile noastre“, declara ministrul Educaţiei, Maia Sandu, la ceremonia de semnare a contractului de prestări servicii cu agenţia română.

„Nu vrem ca universităţile din Est să fie rudele sărace ale celor europene. Nu putem concura cu alte state în ceea ce priveşte armamentul, bogăţia, singura noastră armă este educaţia. Noi eliberăm autorizări provizorii, acreditări şi facem reevaluări ale programelor de studii, iar aprecierile noastre permit o «clasificare» a instituţiilor superioare de învăţământ, ceea ce are efect asupra calităţii studiilor“, explica atunci şi profesorul universitar Ioan Curtu, preşedintele ARACIS.

La 1 aprilie 2015, Maia Sandu declara într-un briefing de presă că patru universităţi din 17 evaluate vor rămâne fără facultăţile de Drept – Universitatea Slavonă, Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie, Universitatea Perspectiva INT şi Institutul Nistrean de Economie şi Drept din Bălţi (INED). Potrivit ei, programele de licență ale acestor instituții nu corespund standardelor, de aceea ministerul va propune Guvernului neacreditarea lor, iar elevii ar urma să fie transferaţi la alte universităţi.

Tot atunci ministrul Educaţiei a precizat că universitățile care nu au trecut evaluările vor putea să elimine carențele depistate și să solicite Agenției Naționale de Asigurare a Calității o nouă verificare. Dacă se va constata că problemele au fost înlăturate, universitățile vor obține autorizații provizorii şi vor înmatricula din nou tineri la Drept.

Acuzaţii: “Am fost evaluaţi cu grave încălcări ale legii”

Reprezentanţii Institutul Nistrean de Economie şi Drept din Bălţi, unde circa jumătate din cei peste 400 de studenţi urmează Facultatea de Drept, afirmă că evaluarea externă efectuată de către ARACIS s-a făcut cu numeroase abateri de la lege. Potrivit lor, experţii români au venit la Institut în perioada 11-13 iunie 2014, iar după ce au terminat verificările Agenţia nu a publicat concluziile nici pe site, nici nu le-a expediat prin e-mail, poştă sau fax, aşa cum prevede metodologia. Totodată, nici Ministerul Educaţiei nu ar fi pus la dispoziţia universităţilor concluziile experţilor ARACIS, deşi urma să o facă.

După ce şefii de la Educaţie au informat că ARACIS a admis anumite inadvertenţe în rapoartele despre vizitele iniţiale, pe 8 decembrie 2014 specialiştii din România au mai mers o dată la Bălţi şi, două săptămâni mai târziu, au expediat raportul de evaluare externă. Potrivit documentului, experţii au propus neacreditarea programului de Drept la instituţia din Bălţi.

“S-au admis încălcări pentru că trebuia să fim preîntâmpinaţi despre vizită, conform metodologiei, să vină pe câteva zile şi nu pentru jumătate de zi, ca să răsfoiască nişte documente şi să plece. Noi am fost evaluaţi de două ori pe acelaşi subiect, ceea ce este interzis de lege. În plus, pentru a doua oară am fost evaluaţi pe 8 decembrie 2014, când Codul Educaţiei era deja în vigoare. Conform acestuia, Legea Învăţământului şi alte acte normative privind acreditarea sunt abrogate, iar procedurile valabile sunt cele prevăzute în Codul Educaţiei”, a comentat Marcel Cuşmir, prorector INED.

Reprezentanţii INED mai afirmă că nici până astăzi nu au văzut raportul primei vizite a celor de la ARACIS la instituţia de la Bălţi, care, potrivit lor, ar fi fost unul favorabil pentru ei. Aceştia îi acuză pe funcţionarii de la Educaţie de neprofesionalism şi lipsă de integritate.

“Tot procesul de evaluare a fost efectuat cu grave încălcări ale legii, cu sfidarea accesului la informaţie şi a transparenţei în procesul decizional”, a adăugat Marcel Cuşmir.

Şefii acestei instituţii anunţă că intenţionează să dea Ministerul în judecată ca să obţină  raportul primei evaluări a ARACIS, dar şi pentru a reface imaginea Institutului în pragul unui nou an de studii.

Răspunsul ministerului: “Metodologia a fost aprobată de comun acord”

Ministerul Educaţiei confirmă desfăşurarea repetată a evaluărilor la cele patru instituţii. Potrivit lor, acestea au fost efectuate “pentru a clarifica inadvertențele în raport cu metodologia în ceea ce privește deciziile propuse în rapoartele preliminare inițiale trimise de ARACIS”.

Angajaţii Ministerului susţin că metodologia a fost discutată din timp cu reprezentanţii tuturor instituţiilor. “Mai mult, toate instituțiile au avut posibilitatea să adreseze întrebări și să-i consulte pe reprezentanții ARACIS cu privire la întocmirea raportului de autoevaluare, în modul cel mai transparent cu putință”, se menţionează într-un răspuns oferit portalului Anticorupţie.

Aceştia explică faptul că Ministerul Educației a transmis primele rapoarte către toate instituțiile suspuse evaluării încă la 24 decembrie 2014. În scurt timp au fost colectate comentariile, precum şi contestaţiile a trei dintre universităţi.

“Rapoartele preliminare nu au fost prezentate instituțiilor evaluate, întrucât acestea puteau să sufere modificări ca urmare a observațiilor din partea Ministerului Educației. Toate aceste etape ale procesului sunt conforme cu Metodologia de evaluare externă, aprobată și agreată de comun acord cu ARACIS și consultată cu instituțiile de învățământ superior”, potrivit aceluiaşi răspuns.

Ce se va întâmpla cu studenţii

Ministerul precizează că cele patru instituții de învățământ superior au posibilitatea să-și corecteze deficiențele și să solicite o nouă evaluare în urma căreia să ceară autorizarea de funcționare provizorie. După aprobarea Hotărârii de Guvern de retragere a acreditării, se va sista admiterea la programele de studii în Drept nu doar la studii superioare de licență, ci și la master și doctorat. Studenţii ar urma să fie repartizați prin coordonare cu aceștia la alte universități, disponibile să-i preia.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii