Social

REPORTAJ// Vigilență dublă în pandemie: și la frontieră de stat și acasă cu familia

Foto: Arhiva personală
Autor: Irina Odobescu
27/04/2021 11463

Victoria Sinighin-Starasciuc este una dintre polițistele de frontieră care verifică veridicitatea actelor de călătorie și autorizează trecerea frontierei de stat a persoanelor și a mijloacelor de transport la Punctul de trecere Sculeni. Activează de zece ani în sistem și educă împreună cu soțul Ion două fetițe. Familia a trecut peste numeroase încercări din cauza pandemiei. Frica de infectare face parte din rutină, dar cu respectarea regulilor antiepidemice familia reușește să facă față necontenitelor schimbări.

Soțul Victoriei, Ion, este și el polițist de frontieră, iar actualmente e profesor la Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei din Ungheni. Pentru că pandemia a schimbat și programul grădinițelor, activitatea cărora a fost și sistată, familia Starasciuc a fost nevoită să apeleze la serviciile unei bone. 

Așa că pe lângă cheltuielile curente a apărut și necesitatea de a achita bona care să ajute părinții să ia de la grădiniță fetițele de 3 și 5 ani, dar și să stea cu ele acasă până când părinții vin de la serviciu. 

Foto: Arhiva personală

De la pedagogie la epoleți

În localitatea de baștină a Victoriei, la Medeleni în raionul Ungheni, era un pichet de grăniceri. Mereu admira uniformele grănicerilor, disciplina și vigilența de care dădeau dovadă. Totuși, după absolvirea liceului Victoria a fost înmatriculată la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” la buget și acum este licențiată în pedagogie. Victoria Sinighin-Starașciuc, agent-șef la punctul de trecere Sculeni, spune că după absolvire a decis că va activa la poliția de frontieră. Un argument în luarea deciziei a fost posibilitatea de a activa în raionul Ungheni. 

După licență a urmat o calificare profesională de șase luni la Colegiul de Frontieră, actualmente Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei de Stat din Ungheni. „Pedagogia e o profesie nobilă.  Pe parcurs, însă, am înțeles că vreau să lucrez într-o structură de drept. La distanța de 10 ani spun cu tărie că am făcut alegerea corectă. Munca mea presupune comunicare, informare, interacțiunea zilnică cu diverse persoane, dar și disciplină, vigilență”, a spus Victoria. 

La frontieră în pandemie

Am discutat cu Victoria într-o după amiază, după ce a lucrat 12 ore. Lucrul în ture, spune ea, este complicat mai ales în pandemie când știe că o așteaptă acasă doi copii mici și soțul. 

Polițista lucrează 12 ore în tura de zi, 12 ore în tura de noapte și două zile stă acasă. Acest grafic se perpetuează de zece ani și este deja o obișnuință.  La început de pandemie, din cauza multiplelor detalii neștiute despre noua infecție, polițista spune că frica de infectare era la ordinea zilei. „Era o frică atât pentru noi ca și polițiști, cât și pentru familie. Conștientă că am doi copii mici acasă, pe atunci de doi și patru ani îmi era frică că pot să aduc infecția acasă. Respect regulile antiepidemice și sunt foarte atentă, știu că numai așa îi pot ține pe cei dragi în siguranță. Un an a trecut, dar regulile de protecție au devenit un obicei.”, a mai zis polițista. 

Foto: Arhiva personală

Polițista spune că în pandemie este și în postură de psiholog, pentru că pasagerii nu cunosc întotdeauna și  respectă regulile antiepidemice. Purtarea corectă a măștii și necesitatea acesteia, de asemenea trebuie să fie explicată pasagerilor. 

Victoria ne-a mai comunicat că persoanele care traversează frontiera nu accesează de fiecare dată site-urile instituțiilor de stat ca să se informeze despre actualizarea regulilor, restricțiilor. Polițiștii sunt cei care  informează pasagerii în acest sens. Pe lângă atribuțiile de serviciu de până la pandemie, polițista mai are ca obligație să verifice și să introducă în baza de date actele confirmative ale călătoriilor permise. 

„E complicat să fii în prima linie. În 2020 noi, polițiștii, eram stresați, dar și persoanele care traversau frontiera. Acum situația epidemiologică e gravă, dar ne-am învățat să fim precauți și să avem grijă ca să respectăm regulile” a zis Victoria. 

Mamă și soție în pandemie

Pentru familia Victoriei pandemia a fost un șoc emoțional alături de frica de infectare. Împreună cu soțul Ion nu era pregătiți psihologic ca să facă față rutinei stresante, mai ales cu doi copii mici acasă. Înainte de pandemie soții reușeau să muncească și să petreacă timpul alături de copii. Câte o dată apelau la ajutorul buneilor. Acum nu se pot descurca fără bonă. 

Când grădinița și-a sistat activitatea în 2020 din cauza pandemiei au apelat la o bonă. După redeschiderea instituțiile timpurii, aceasta avea un regim de lucru prescurtat, așa că bona e cea care-i ajută și până în prezent. Cheltuielile familiei s-au mărit, dar nu au altă soluție. 

„La un moment dat, bona și-a exprimat îngrijorarea și a spus că numărul de infectări crește rapid și ea pleacă de la noi, pentru că se teme de infectare. Ca polițistă de frontieră care muncește în prima linie o înțelegeam, dar îmi dădeam seama că dacă bona pleacă, atunci nu are cine să ne ajute cu fetițele. Am convins-o că sunt foarte atentă la serviciu și că muncesc pentru copiii mei și ea a rămas la noi până acum. E o doamnă foarte bună care a găsit limbă comună cu fetițele noastre”, a mai spus Victoria.

Familia și serviciul

Atunci când Victoria e acasă, ea se ocupă de treburile casnice și de copii, iar când e la serviciu soțul este cel care preia obligațiunile. Împreună facem o echipă, spune Victoria după un surâs. Soțul cunoscându-i munca o susține și așa familia e mai unită. 

„Mă întrebam de multe ori dacă o să fac față la toate încercările. Cu trecerea timpului și curajul crește și încrederea prinde rădăcini, mai ales dacă nu ai de gând să lași mâinile în jos. Și noi nu le-am lăsat. Un pic de pesimism poate aduce eșecul, de aceea am mers încrezătoare înainte. Am mare noroc că soțul mă ajută și mă înțelege. Soțul meu este suportul și ajutorul meu”, a spus Victoria. 

Foto: Arhiva personală

Familia Starasciuc înainte de pandemie aveam o rutină obișnuită casă-serviciu. Odată cu restricțiile apărute părinții și copiii au petrecut mai mult timp împreună și aceasta este partea pozitivă a pandemiei pentru ei. 

La distanța de un an regulile și restricțiile s-a transformat într-o obișnuiță inevitabilă pentru familia Starasciuc. E o luptătoare. Victoria spune că nu s-a gândit să plece din sistem, pentru că se regăsește în totalitate în munca pe care o face. 

Experți

Sistarea activităţii instituţiilor educaţionale, mai apoi modificarea/micșorarea regimului de lucru, a determinat familiile ca să apeleze la ajutorul unei bone, părinții să muncească de acasă sau să renunțe la lucru. 

UNICEF a lansat Ghidul pentru părinți în care explică cum pot fi reduse îngrijorările și anxietatea copilului în pandemia de coronavirus. Ghidul oferă sfaturi concrete despre cum părinții să informeze copiii despre virus și eventuale urmări. „Oferă-i copilului posibilitatea să spună cum se simte și anunță-l că ești gata să îi oferi ajutor. Verifică dacă se simte bine copilul tău, care îi este starea de spirit. Reamintește-i că îți pasă și că el poate vorbi cu tine oricând despre întrebările, grijile, fricile pe care le are", se prezintă în Ghid. 

Starea de îngrijorare poate fi diminuată prin activități în familie. În perioada pandemică este firesc ca fiecare membru al familiei să nu cunoască răspunsul la toate întrebările. O soluție propusă de ghid este răspunsul Nu cunosc, dar căutăm informații împreună. Copilul ar putea să aibă nevoie de mai mult sprijin decât de obicei, iar acest lucru poate duce la provocări adiționale, cum ar fi îngrijorarea, stresul sporit, anxietatea și frustrarea. Pentru a face copilul să se simtă acceptat, iubit și în siguranță, ghidul sugerează ca părinții să-și arate afecțiunea: să-l  îmbrățișeze, să-l țină de mână și să-i prezinte copilului informații din perspectivele pozitive.

Poliția de frontieră a primit suport prin intermediul UNICEF sub formă de costume de protecție, halate medicale, termoscanare etc. Ajutorul a fost oferit în cadrul proiectului ,,Consolidarea răspunsului național al Republicii Moldova la criza COVID-19”. 

#AiGrijă Călătorește în siguranță este campania care pune accent pe respectarea distanței sociale, evitarea călătoriilor în transportul public, purtarea obligatorie a măștii de protecție, dar și necesitatea dezinfectării mâinilor. Campania a fost elaborată cu suportul UNICEF, USAID, World Health Organization. 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii