Social

Secretul de la “Moldsilva”

Foto: moldsilva.gov.md
Autor: Lilia Zaharia
03/03/2014 5470

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a constatat că un funcţionar din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, fiind concomitent şi membru al comisiei de licitaţie, a dat în arendă un teren forestier unei rude. Conducerea „Moldsilva” refuză să furnizeze informaţii despre concursul de atribuire a terenului, invocând faptul că informaţia respectivă ar conţine date cu caracter personal. Experţii susţin însă că directorul „Moldsilva” ascunde informaţia publică, iar aceste date trebuiau să fie publicate pe pagina web a instituţiei.

La mijlocul lunii decembrie 2013, auditorii Curţii de Conturi au prezentat într-un raport public mai multe deficienţe depistate în gestionarea fondului forestier de către Agenţia de Stat „Moldsilva”. În document este menţionat că „la licitaţia din 27 aprilie 2011, un funcționar din efectivul de conducere al Agenției, fiind concomitent și membru al comisiei de licitație, nu a declarat interesul său în tranzacţiile efectuate între Agenția „Moldsilva” și o persoană fizică, care este membră a familiei acestuia, la atribuirea în arendă a unui teren cu suprafața de 0,1 ha (10 ari) situat în satul Holercani, din raionul Dubăsari. Totodată, doi din cei cinci membri ai comisiei de licitație nu au semnat procesele-verbale de licitație”, este specificat în raportul CCRM.

CCRM: „Alte conflicte de interese”

În acelaşi raport al Curţii de Conturi mai este menţionat că interesele personale ale angajaţilor de la „Moldsilva” nu s-ar limita doar la un singur caz. „Nerespectând prevederile Legii cu privire la conflictul de interese, patru conducători şi adjuncţi ai întreprinderilor de stat pentru silvicultură din subordinea Agenției „Moldsilva” nu au declarat în mod corespunzător interesele personale la încheierea (cu Agenţia) contractelor de arendă a terenurilor din raza de responsabilitate a acestora. De asemenea, cinci persoane din efectivul direct responsabil de paza și protecția pădurii au luat în arendă terenuri din gestiunea întreprinderilor unde sunt angajați”, este specificat în raportul CCRM. Aşadar, auditorii au constatat că, la începutul lunii ianuarie 2013, terenurile cu suprafața totală de 16,8 ha erau arendate de persoane fizice din cadrul personalului cu atribuții de pază și protecție a terenurilor respective, care sunt direct responsabile de controlul anual în scopul monitorizării respectării de către arendași a prevederilor legislației silvice, ceea ce pune la îndoială activitatea acestora privind terenurile arendate de ei înșiși.

Maria Vieru, şefa serviciului de presă de la Procuratura Generală (PG), a declarat pentru Moldova Curată că CCRM a sesizat PG pe baza neregulilor constatate la „Moldsilva”, iar în prezent procurorii investighează aceste fapte.

Articolul integral poate fi citit aici.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii