Autoritatile moldovenesti nu intervin pentru a-si ajuta cetatenii aflati peste hotare

Andrei S.
21/06/2024

Eu nu mai știu ce să fac și unde să caut ajutor. Sunt peste hotare, am rămas cu dizabilitate și am apelat la reprezentanții Ambasadei Moldovei ca să mă ajute, însă am fost ignorat.

Sunt din raionul Telenești, mă aflu legal în Portugalia din 2001 – am lucrat legal, nu am lipsit o zi de la muncă, am achitat impozite, nu am avut nicio neînțelegere cu autoritățile portugheze. În anul 2016 am avut un accident de muncă – am căzut de pe o scară în timp ce lucram în gospodăria patronului meu. Mi-a spus că sunt asigurat și în caz de un accident voi fi plătit conform legii. Din septembrie 2017 sunt prin spitale, am avut 6 operații în acești ani și am acum 2 proteze. Patronul, însă, a făcut niște documente și m-a trimis la asigurarea socială, negând că accidentul meu are vreo legătură cu locul de muncă.

Am tot fost în tratamente până când patronul m-a eliberat din funcție, deși nu avea dreptul, eu fiind pe foaie de boală. Acum locuiesc în Portugalia cu o pensie de invaliditate minimă, care nu-mi acoperă cheltuielile lunare. Încerc sa-mi fac dreptate în judecată pentru faptul că la nici 60 de ani am rămas invalid și fără posibilitate de a mă angaja ca să mă întrețin, dar și aici se pare că fără cunoștințe și susținere nu îți poți face dreptate. M-a sfătuit cineva din portughezi să apelez la ambasada Moldovei, că dacă s-ar interesa cineva de la așa nivel, justiția locală ar avea o altă atitudine, dar la Ambasadă mi s-a spus că nu au timp să se ocupe de cazurile particulare. Am discutat și cu ministrul de externe Popușoi și m-a pus în legătură cu o altă persoană care, la fel, nu are timp de cetățenii nimeriți în nenorocire.

Ajutați-mă, unde pot să apelez ca să mi se facă dreptate! Cu gradul de dizabilitate pe care îl am nu am dreptul să muncesc, cu pensia pe care o am nu pot trăi! Unde să caut dreptatea?

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Andrei S.
21/06/2024

Comentarii