Corupția și contrabanda - la modă în Administrația Națională a Penitenciarelor

Anonim
03/12/2020

Chirca Octavian Andrei – fost polițist, pensionat din cadrul MAI în anul 2013. În august 2017, cu suportul direct al actualului director adjunct al Administrației naționale a penitenciarelor Demcenco Serghei (și el fost polițist și pensionar MAI) și al directorului Penitenciarului nr.12 Bender Sainsus Oleg (pensionar P-8), Chirca O. a fost angajat în cadrul sistemului penitenciar în calitate de șef al Secției securitate a Penitenciarului nr.8 Bender. Imediat, cu suportul lui Demcenco, Chirca O. s-a împrietenit cu fostul șef P-8 Buzu Petru. În urma indicațiilor primite de la Demcenco S. și Sainsus O., cu coordonarea lui Buzu P., Chirca O. a plasat ilegal prin toate birourile angajaților Penitenciarului nr.8 dispozitive de ascultare, pentru a ține situația la control și pentru a afla care dintre angajați sunt contra lui Demcenco, Sainsus și Buzu, pentru a putea fi pedepsiți, fără a-și da seama că comit o infracțiune prevăzută în art.177 Cod penal – încălcarea inviolabilității vieții personale, care prevede o pedeapsă non-privativă de libertate, adică amendă sau muncă neremunerată în folosul comunității. În ambele cazuri, persoana vinovată, înafară de pedeapsa primită, ar trebui concediată, fără nici o vorbă, din cadrul sistemului penitenciar.

Astfel, Chirca Octavian, avînd intenția de culegerea ilegală a informațiilor, ocrotite de lege despre viața personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane, fără consențămîntul ei, la data de 07.11.2017 în intervalul de timp 08:52 - 12:03, precum și la data de 24.11.2017 în intervalul de timp 08:15 – 16:46, în biroul de serviciu al d-nei Cuconesu – Palii Olesea, fost angajată a Penitenciarului nr.8, prin instalarea dispozitivului de ascultare cu IMEI 35586200600376, cu cartela sim nr.060631455 al telefoniei mobile SA ,,Orange”, instalată în el, a efectuat culegerea ilegală a informației ocrotite de lege, despre viața personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane. Acest dispozitiv, a fost depistat la data de 27.12.2017, chiar de către Cuconescu-Palii Olesea, după o verificare minuțioasă a biroului de serviciu, în urma suspiciunilor apărute în dimineața zilei respective, cînd s-a prezentat la serviciu, ultima și-a găsit biroul de serviciul descuiat. Tot ea a și alertat direcția securitate internă din cadrul Administrației naționale a penitenciarelor referitor la caz, care la indicația lui Demcenco, au și mușamalizat cazul. Formal și de ochii lumii, materialele acumulate au fost remise spre examinare către Procuratura Generală, iar de către PCCOCS, la data de 02 februarie 2018 a fost pornită cauza penală nr.2018670030, care ulterior a fost remisă, după competență, către Procuratura mun. Bender. În cadrul urmăririi penale, a fost posibil de demonstrat vinovăția celui care a comis această infracțiune, Chirca Octavian, care la data de 24.08.2018, a fost pus sub învinuire.

La aproape 3 ani de la comiterea infracțiunii, cauza dată nu a ajuns în instanță, survenind chiar și termenul de prescripție tragerii la răspundere penală a celor vinovați, prevăzut la art.60 din Codul penal, datorită implicării lui Demcenco S. și Sainsus O. Demcenco i-a asigurat (contra cost) și nepedepsirea disciplinară a lui Chirca Octavian, care pentru astfel de abateri disciplinare, obligatoriu, urma să fie sancționat disciplinar cu concedierea din cadrul sistemului penitenciar, în conformitate cu Legea nr.300 din 21.12.2017 cu privire la sistemul administrației penitenciare. Unica instituție de stat care a reacționat, deși tîrziu, cu referire la această infracțiune, a fost Serviciul de informație și securitate, care i-a retras dreptul de acces a informațiilor atribuite la secretul de stat, iar astfel Chirca Octavian nu mai putea activa într-o funcție care prevede accesul la informațiile atribuite la secretul de stat, fiind astfel transferat într-o altă funcție în cadrul Penitenciarului nr.8 – Bender, unde activează și pînă în prezent, iar la indicațiile lui Demcenco și Magalov, plasează și în prezent astfel de dispozitive de ascultare, doar că este mai atent, în vederea nedepistării acestora de către angajații instituției, care cunosc și traiesc zilnic în teroare. În timp ce cei de la putere se ceartă între ei, lucru care ar putea dura și ani de zile, noi cei de jos avem de suferit și nu ne aude nimeni, iar în sistemul penitenciar (care nu prezintă mare interes pentru autorități), dezastrul crește de la o zi la alta.

Chirca Octavian, împreună cu ceilalți menționați, este implicat într-o schemă de contrabandă cu țigări, coniac și zahăr, precum și piese pentru mașini aduse din Ucraina, iar cu ajutorul lui Chirca și Sainsus ele trazitează segmentul Transnistria, în care mai este implicat și actualul șef P-8 Magalov Viorel, iar din aceste motive Chirca O. este și mai protejat de Demcenco Serghei. Tot Chirca Octavia, a apărut și în vizorul Autorității naționale de integritate (cea mai incompetentă instituție din țară după ANP), în urmă cu mai bine de un an, pentru faptul că în perioada 15.02.2015 – 15.11.2019, contrar legii, a gestionat (administrat) simultan cu funcția de bază și afacerea sa Î.I. ,,Chirca Octavian” (bar), care își avea adresa juridică în satul Varnița raionul Anenii Noi, încălcînd astfel regimul juridic al incompatibilităților. În declarațiile de avere depuse, Chirca nu a indicat despre acest fapt, precum și a ascuns mereu venitul gras obținut în urma gestionării afacerii. ANI, în persona Rodicăi Antoci (cumătra lui Demcenco), l-au sancționat doar cu o amendă simbolică pentru aceste probleme grave de integritate, impunîndu-l să rectifice declarația pe venit, fără a anunța FISC-ul și Procuratura, dar și fără emiterea unui act de constatre, deși a fost pornit controlul averii și a intereselor personale, lucruri aranjate de Demcenco.

În astfel de condiții, de cînd activează în cadrul sistemului penitenciar, într-o perioadă foarte scurtă de timp, Chirca Octavian, și-a construit o casă de lux în satul Varnița raionul Anenii Noi, imobil care nu este declarat și care nu este scris pe numele său, din nou nefiind verificat de ANI. Chirca Octavian, Sainsus Oleg și Magalov Viorel, au contribuit foarte activ în ziua alegerilor prezidențiale din 01 și 15 noiembrie la transportarea, cu automobilele personale, a alegătorilor din stînga Nistrului către secția de votare din satul Varnița. Pe de o parte, Chirca Octavian este protejat (contra cost lunar) de Demcenco Serghei – director adjunct al ANP, iar pe de altă parte de către Sainsus Oleg și Magalov Viorel, acesta fiind pentru ei și alți funcționari cu funcții mari în stat, locomotiva care trage bine schemele de contrabandă pe segmentul transnistrean, acesta cunoscînd multă lume din Transnistria, datorită activității sale de mulți ani în IP Bender și Penitenciarul nr.8 – Bender. În așa condiții, Chirca, Magalov și Sainsus rămîn a fi cele mai de ,,bază" persoane pentru Demcenco, din motiv că cu ajutorul acestora, ultimul își suplinește constant veniturile obținute ilegal prin scheme de corupție. De ce așa? Pentru că aici e Moldova - țara corupției și a ilegalităților.

Rugăm organele de drept să investigheze aceste cazuri și să facă lumină. 

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Anonim
03/12/2020

Comentarii