Elevii din Parcani, mutați la o școală unde-s condiții mult mai rele

Larisa Dubalari, fost director adjunct al școlii din Parcani
28/08/2016

Am un an de când trag un semnal de alarmă cu privire la condițiile în care învață elevii din Parcani, raionul Soroca, care, în urmă cu un an, au fost mutați la școala din s. Voloave. Acolo sunt investite niște sume de bani colosale, dar carte nu se face, pentru că nu sunt specialiști. De exemplu, profesorul de fizică, eu nu spun ca nu este un om bun, dar nu este fizician, orele de geografie le făcea profesoara de limbă română, dar care e profesoară de pe vremuri de limba moldovenească, precum și mulți alții.

Și la școala din Parcani, și la cea din Voloave este încălzire centralizată cu gaz, numai că la școala din Parcani este făcută foarte bine, sălile de clasă sunt mici și se încălzesc.  Sălile sunt pentru 30 de copii, dar noi mai mulți nici nu avem. La Voloave sălile de clasă sunt mari, însă podeaua e din ciment, care e crăpat, scaunele sunt din lemn și reci, încăperile sunt înalte, deci iarna este foarte frig. Când au fost duși copiii anul trecut, unul din cazane nu funcționa, când a început sezonul de încălzire.  În loc copiii să meargă la școală într-o atmosferă normală, ei trebuie să se ducă la Voloave și să stea zgribuliți toată ziua până se termină lecțiile. Copiii stau în săli mari, friguroase, ca pe vremuri la fermă. Geamurile sunt vechi, toată iarna geamurile au fost acoperite cu peliculă, care a fost cumpărată din banii adunați de la elevi. La școala din Parcani, geamurile au fost schimbate acum câțiva ani.  

La Parcani rămân doar 4 clase, iar toți ceilalți merg la Voloave. Eu tot anul am cerut autorităților să intervină, să-și revadă decizia, pentru că la Voloave nu este nicio condiție.

Am făcut poze ca să vadă diferența dintre Parcani și Voloave.

școala din Parcani

Nu este clar de ce după 67 de ani, școala din Parcani este mutată la Voloave, unde nu au fost create condiții

Școala din Voloave

bune pentru elevi. Singurul răspuns al autorităților a fost că la Voloave sălile de clasă sunt mai mari.  Oare este normal ca elevul când vine șa școală să tremure de firg până se termină lecția?!În plus, ușile sunt mici, iar în caz de incendiu nu exist alte uși de evacuare decât cea de la intrare. Și atitudinea nu este normală. Anul trecut, iarna, autobuzul a deraiat și elevii erau mânați de directorul adjunct al școlii ca niște vite.

Voi mai adăuga că sediul actualei școli de la Voloave di start nu a fost gândită pentru o instituție de învățământ, Clădirea a fost construită și a stat un timp, apoi s-a decis să fie transferată acolo școala.

Vă rog să găsiți o soluție umană pentru elevii din Parcani. Dacă elevilor li s-a promis o școală mai bună atunci când au fost mutați, de ce nu s-a optat într-adevăr pentru o instituție mai bună? De ce copiii nu sunt duși la Soroca pentru a face carte?

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Larisa Dubalari, fost director adjunct al școlii din Parcani
28/08/2016

Comentarii