Lupt de 10 ani cu autoritățile, dar fără rezultate. La Trinca se fură în continuare

Nicolae Petrovici
26/11/2018

În defileul din satul Trinca, raionul Edineț, declarat monument al naturii,  extragerile ilegale de piatră de var sunt în toi.

După ce am depus zeci de plângeri, Procuratura Generală a pornit încă în 2012 dosar penal, însă ancheta bate pasul pe loc, iar extracțiile de minereu continuă.

Procurorii au constatat că prejudiciile aduse în urma extragerilor ilegale de  la Trinca este de peste 76 de milioane de lei. Cu toate acestea, organele de drept nu se grăbesc să finalizeze dosarul.

În 1994, noi am reușit să închidem cele 150 de cuptoare de ardere a varului  din defileu. În schimb au fost construite astfel de cuptoare în ogrăzile unor locuitori din Trinca, acest lucru fiind interzis. În sat sunt cel puțin 15 astfel de cuptoare, iar afacerea ilegală este protejată de către primarul satului, Anatolie Gudumac,  membru activ al PDM. El are susținere din partea autorităților raionale, inclusiv din partea Poliției, procurorilor și judecătorilor. Are protecție și pe linie de partid, de la Chișinău.

Personal am depus cel puțin o sută de petiții în care am reclamat ilegalitățile comise, iar în rezultat m-am ales eu cu dosare fabricate.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Nicolae Petrovici
26/11/2018

Comentarii