Încălcări grave ale drepturilor angajaților Grădiniței Andrieș din Pepeni Sângerei, comise de către primarul Oleg Cernei

Larisa Manoilă
29/12/2023

Timp de o lună situația în IET ,,ANDRIEȘ’’ din satul Pepeni, Sângerei, s-a schimbat considerabil.

E foarte greu să faci față unui tip școlit în arta manipulării, dar haideți împreună să încercăm. Pentru a-și ascunde scopul adevărat de răzbunare împotriva celor care au fost contra lui în campania electorală, actualul primar in stilul lui caracteristic a început o campanie largă de denigrare al angajaților din IET ,,ANDRIEȘ’’ s.Pepeni . Prin minciună și abuz a creat niște monștri din angajații grădiniței și acum sperie satul cu ei. Dar să o luam pe rând și să răspundem la toate acuzațiile și minciunile aduse în ultima intervenție a cetățeanului:

• Încălcarea dreptului la exprimare ;

• Intimidarea în spațiul public;

• Hărțuirea verbală și amenințarea cu reținerea salariului și toate indemnizațiile;

• Modificarea statelor de personal;

• Modificarea Regimului zilei al instituției;

• Publicarea în format online a datelor cu caracter personal , care în urma acestei publicări a dus un efect negativ în comunitate cât și în familiile angajaților;

• Abuz în funcție al primarului față de angajați.

Vineri , 29 decembrie 2023 în jurul orei 15.40 într-o formă abuzivă dnul Cernei Oleg a hotărît să efectuieze un control inopinant în grădiniță, conoscând că directorul nu este și nici cadrele didactice, doar personalul auxiliar care activează până la ora 16.00.

În conformitate cu HOTĂRÂREA GUVERNULUI nr. 722 din 18 iulie 2018 (Monitorul Oficial nr. 309-320 din 17 august 2018, pag. 244-254) INSTRUCȚIUNE privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general

Capitolul XVI. Activitatea instituțiilor/persoanelor cu funcție de control al organizării alimentației

128. Persoanele cu funcții de control intra-instituțional sunt: directorul și lucrătorul medical, membrii comisiei de triere.

129. Instituțiile cu funcții de control inter-instituțional sunt: Agenția Națională de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranță Alimentelor cu subdiviziunile lor teritoriale (ANSA), autoritățile publice locale sau organele locale de specialitate în domeniul învățământului. 1

30. Persoanele delegate cu funcții de control inter-instituțional în cadrul controlului în una din instituțiile de învățământ se vor prezenta obligatoriu la directorul instituției, în lipsa acestuia - la lucrătorul medical sau altă persoană care exercită interimatul. La inițierea controlului persoanele cu funcții de control vor prezenta în instituție: legitimația, Delegația instituției care l-a abilitat cu indicarea scopului și nominalizarea instituției verificate, pentru persoanele ce manipulează cu produse alimentare/bucate finite - și carnet medical personal cu mențiunile privind susținerea examenului medical.

131. Persoanele cu funcții de control intră la blocul alimentar și în depozit, îmbrăcate cu echipament special (halat, bonetă, botoșei de unică folosință, la necesitate - mască de unică folosință) și însoțite de directorul instituției sau lucrătorul medical.

Deci , dnul Oleg Cernei abuziv a depășit atribuțiile de funcție, nerespectând cerințele și legislația în vigoare.

Din anumite considerente nu am privit și audiat mesajul dlui Oleg Cernei din data de 29 decembrie 2023. Dar aici fac o remarcă: în stoc avem 99 kg de piept de găină congelat cu valabilitatea de 6 luni sau 180 zile- carnea nu este cu termin expirat, se păstrează în congilator la temperatura de -18 C conform cerințelor.Dar actualul primar Oleg Cernei sau nu cunoaște aceste cerințe sau intenționat a procedat abuziv : a întrat în blocul alimentar neechipat conform cerințelor și fără permis medical.

Ce ține de :Proiect

Titlul proiectului Extinderea grupelor de creșă în IET ,,Andrieș’’s.Pepeni rnul Sîngerei

Măsura de finanțare M-2.1.

Componența :BAZA MATERIALĂ: Obiectiv general 4. Dezvoltarea bazei materiale pentru desfășurarea procesului educațional conform standardelor educaționale de stat. 4.1 Dezvoltarea bazei tehnico – materiale și didactice a instituției. Pct,2 Îmbunătățirea mediului fizic intern și extern pentru organizarea procesului educațional de calitate, extinderea grupelor de creșă.

Nu are nici un temei dnul Cernei Oleg să anuleze acest proiect, să rețină finanțarea , cu toate că suma de 162756 lei este transferată de către finanțator, însă dnul Cernei refuză să achite , cu toate că sunt toate actele în regulă.

Majoritatea nu cunosc: în calitate de director al IET ,,ANDRIEȘ’’ nu am nici o tangență cu transferurile pentru procurări de bunuri materiale, salarii , toate atribuțiile îî aparțin contabilei și primarului. Deci despre toate milioanele despre care vorbește Oleg Crenei , sunt niște aberații, minciuni în care cred toți cei neinformați. Toată munca pe care o facem zi de zi este pentru binele și viitorul copiilor. Orice tip de controalele planificate, inopinante au demonstrat că în grădiniță este respectată legislația, sunt create condiții pentru activitate , instruire și educație centrată pe copiil și pentru viitorul copiilor. Multe promisiuni au fost , dar ne alegem cu toate tipurile de abuz: emoțional, verbal, fizic. În urma Petițiilor adresate mai multor instanțe așteptăm să se facă lumină.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Larisa Manoilă
29/12/2023

Comentarii