Scrisoare deschisă ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor

Tatiana Covalciuc
30/05/2016

La Soroca, o persoană, sub protecția Î.S.”Administrația Drumurilor ”, a acaparat 700 m de drum, ce are statut de „zonă de protecție” și în mod dubios a obținut toate autorizațiile necesare activând chiar pe traseu, făcând abuz la drepturile locuitorilor din preajmă. Nu iese dintr-un proces de judecată, că intră în altul, dar asta nu-l împiedică să facă tot ce-i poftește inima. Dacă n-ați văzut cum se repară mașini pe șoseaua națională, în mijlocul drumului, și cum o stație de autobuze se transformă dubios într-un bar insalubru, magazin cu piese auto și o vulcanizare, vă invit la Soroca, unde astfel de „afaceri” dubioase înfloresc. Totuși cel mai interesant în toată această istorie este faptul că individual este scutit de plata pentru autorizația de funcționare. De ce ar trebui… doar statul e plin de bani!

(Vezi în continuare schema de amplasare a terenului cu probleme)

De ce a fost exonerat de această plată? Pentru că a construit o stație auto, dar acolo încap doar 4 persoane, care sunt nevoite să se înghesuie ca să-și facă loc. Lângă această stație a construit un veceu public, dar care de câțiva ani nu are ușă, iar ieșirea dă spre traseu. Cine ar mai intra acolo, pe drum circulă într-una mașini!? Cred că de vreo 3 ani nu s-a facut curățenie în acest veceu, fiindcă mirosul urât te determină să aștepți autobuzul în stradă. Acestea sunt „meritele” pentru care individul este scutit de taxe și de impozite.

În anul 2010 am cumpărat un teren în acea zonă, pentru construcții. (Vezi în continuare  o schemă de amplasare a obiectului în teritoriu)

Mă trezesc într-o dimineață cu un zid de 2 metri, înălțat peste noapte,  pe întuneric, care îmi îngrădește în mod fraudulos proprietatea, blocându-mi practic 100% accesul de ieșire. Am făcut plângere la Primăria or. Soroca, după care primesc un răspuns precum că totul e în regulă, că nu ar exista încălcări. Rezultă că individul este „acoperit” total de lege, întrucât el a procurat și este stăpânul lotului care asigură accesul la proprietatea mea. Închipuiți-vă un teren și doi metri din fața ta cumpărat de personajul din Rublenița, asta nu-i de râs, dar e tare de râs. Apoi îmi dau seama că individul este susținut de Primărie, căci cum altfel ar fi putut înflori așa afacere profitabilă.

Acum îndrăznesc să apelez la angajații de la S.A. „Drumuri Soroca” , care sunt văzuți de foarte multe ori ieșind din acel bar cu miros de primăvară. Probabil sunt și ei în „dole”. La insistența mea dl. Nastase, coordonator al acestei întreprinderi, a sărit în apărarea omului din Rublenița de parcă ar lucre la el și nu la stat. Îi explic că mi-a fost lezat dreptul la proprietatea privată, că vreau sa fac o plângere etc. La nici două săptămâni după discuție primesc o notificare, în care se spune că, construcția mea se află în zona de protecție și nu dispune de autorizație.

Asta este intimidare! Eu vin și mă plâng, iar ei mă aminință deschis că „lasă, noi o să-ți arătăm legea!”. Construcția mea se află la 60 de metri de traseu. Astfel de notificări au primit toți agentii economici din zonă, rezultă că numai individual care se bucură de protecția statului, are așa autorizație, ceilalți sintem infractori! În notificare e stipulat că este pentru construcțiile aflate în zona de protecție. Am întrebat ce am eu cu zona de protecție, și primesc un răspuns că trebuie să fac setul de documente, că este obligatoriu. Ar fi vreo mie de lei cheltuieli ca să le demonstrez că eu nu mă aflu în zona de protecție.

Mă adresez ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, dlui. Chirinciuc: acest comportament incompetent din partea angajaților instituției dumneavoastră oare nu este un abuz la drepturile cetățenilor. Doriți să ne adresăm la CEDO? Faceți reforme, susțineți agenții economici! Cum? Obligând oamenii de afaceri ca în numai 10 zile să vă prezinte documente la picioare, cu treabă și fără treabă. Era normal să mergeți la oamenii de afaceri și să-i informați, să le dați o perioadă ca ei să reușească să perfecteze actele. Nu-i posibil ca 100 de agenți economici să fie infractori dintr-odată! Guvernul ne-a promis sprijin, celor care am revenit din străinătate cu bani și am pornit aici afaceri, dar uitați ce faceți cu noi! Ne nenorociți în propia țară. Unde este sprijinul promis?

În ultimii 50 de ani drumurile au fost deplorabile. Nu au reușit să plece bine angajații de la Strabag, că deja voi vreti plată pentru soșelele la care nu ați contribuit cu niciun leu.

Vă rog să-mi răspundeți la întrebarea: „dacă pe strada Ocolirii s-a instalat sistem de iluminare modern și economă, nu avem lumină în timpul nopții? Cu câteva luni în urmă, pe acest drum a fost un accident soldat cu moartea unei femei din cauza vizibilității nule. De ce nimeni nu a fost tras la răspundere. De ce ne lipsiți de niște drepturi pe care ni le-a oferit poporul american și de condițiile pe care ni le-au creat acesta?!”

De ce protejați acest individ, care are clădirea pe traseu la nici 7 metri de la drum, creând situații de accidente, încurcând scurgerii apelor subterane, încălcând dreptul la proprietatea privată, lăsând să înflorească afacerea unui individ care schimbă angajatii ca pe mănuși, fără să ofere contracte de muncă, dacă nu mă credeți puteți verifica, este tare simplu. S-au străduit reprezentanții Fondului Milenium să ne ofere un sens giratoriu ca în Europa, numai că după acest sens giratoriu vă întâmpină un miros puternic de urină, o stație mini de autobuz, un bar insalubu și o vulcanizare cu un pat în mijloc acoperit cu o pătură nespalată. Toate acestea se află la ieșirea din orașul Soroca în direcția Otaci, la 10 metri de sensul giratoriu. Dacă aveți nevoie de ghid, eu mă ofer  voluntară.

Oare LEGEA Nr.509 din  22.06.1995  a drumurilor, REGULAMENTUL privind  condiţiile de  amplasare a obiectivelor în zona drumului  public şi/sau în zonele de protecţie ale acestuia (IV. Cerinţe specifice privind amplasarea şi dotarea obiectivelor (exceptînd obiectivele de publicitate exterioară) nu spune foarte clar că:

16. Edificiile urmează a fi amplasate în afara limitelor ultimului element constructiv al drumului, la o distanţă de cel puţin 12 m de la marginea părţii carosabile a acestuia.

Explicați, vă rog, dle ministru, cum acest individ s-a pricopsit cu un bar  la 6 metri de ultimul element constructiv. Cum a obținut el autorizația de amplasare? De ce se încalcă și această prevedere?

18. Obiectivul de deservire amplasat în zona drumului public şi/sau în zonele de protecţie ale acestuia trebuiesă fie dotat cu: parcare; trotuare sau piste pentru pietoni care să ducă spre obiectiv;sistem de captare şi evacuare a apelor pluviale; mijloace de iluminare a teritoriului şi a părţii carosabile pe lungimea benzilor de accelerare şi decelerare, iar în lipsa acestora – la o distanţă de minimum 50 m de ambele părţi ale obiectivului; accese asigurate cu benzi de accelerare şi decelerare, conform normelor tehnice în vigoare.

De ce mi-a blocat accesul la proprietatea privată și aruncă tot gunoiul din barul său pe terenul meu?

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor

Tatiana Covalciuc
30/05/2016

Comentarii