Unul dintre cei mai corupți ofițeri ai Poliției de patrulare, condamnat pentru contrabandă, a revenit recent în funcție

Anonim
29/09/2020

Unul dintre cei mai corupți ofițeri ai Poliției de patrulare (fosta poliție rutieră) este Brihuneț Vasile, implicat în multe scheme de corupție, îndeosebi contrabandă cu țigări, spirt, metal colorat, marfă cargo. Având afaceri de milioane, a lucrat bine mersi toată perioada fostei guvernări.

Până în anul 2016 a fost implicat în scheme de contrabandă controlate de PD.  Brihuneț Vasile avea mandat peste toată Poliția de patrulare a Republicii Moldova, iar ca coordonator din partea PD, îl avea pe Vlad Andronache, care era curator pe schemele de metal, spirt și țigări.

Brihuneț Vasile, fiind destul de șmecher, nu s-a mulțumit cu premiile primite de la Vlad Andronache, dar și-a aranjat un business separat, aducând contrabandă prin regiunea transnistreană, mărfuri de la Kilometrul 7 și din portul Odessa, tot ce e legat de cargo. Este necesar de menționat că acesta, în scurt timp, și-a nimicit majoritatea concurenților și la un moment dat s-a transformat în unul dintre cei mai importanți contrabandiști cargo. Tot această procedură, prin niște scheme mai puțin sofisticate, le făcea și în România, portul Constanța. În acea perioadă, chiar dacă era ofițer în exercițiu, traversa hotarele spre Ucraina și România de câteva ori pe săptămână.

Despre acțiunile ilegale ale lui Brihuneț Vasile au vorbit și mulți activiști ai Platformei DA, precum Anatolie Macovei, Cucu Valeriu și alții. Apropo, lui Cucu Valeriu, la insistența lui Brihuneț Vasile, i s-a intentat un dosar penal pentru contrabandă și 4 ani a fost în arest, sub anchetă și judecată, recent a fost eliberat, iar dosarul a fost constatat drept politic. Trebuie de notat și că Valeriu Cucu, de asemenea a avut o companie de cargo și era concurentul direct al lui Brihuneț Vasile.

Mai multe structuri de forță ca SIS, MAI, procuratura, îl prelucrau pe Brihuneț Vasile în vederea activității criminale. După ce Vlad Plahotniuc a fost informat în detaliu despre activitatea lui Brihuneț Vasile, compania sa SC ”Slava Cargo Grup” și apropiații lui ( Spînache Anatol, Păduraru Novac, Brihuneț Alexei și Belciug Igor)  au fost arestați pe un dosar de contrabandă de către PCCOCS. Însuși Brihuneț Vasile a fost preîntâmpinat în ultimul moment de către Vlad Andronache și a părăsit Republica Moldova, ascunzându-se pe teritoriul Transnistriei. Mai mult de un an de zile, Vlad Andronache s-a străduit să-l convingă pe Vlad Plahotniuc că Brihuneț Vasile a avut un aport considerabil în schemele PD-ului și că ar fi de dorit să fie ”iertat”. După un an și jumătate, Brihuneț Vasile a apărut, însă deja eliberat din poliție. În schimb, în acest răstimp, i-a reușit să întreprindă mai multe acțiuni și cu ajutorul prietenilor și a banilor a ”distrus” dosarul de contrabandă și anume prin hotărâri controversate de judecată, mai ales ale Curții de Apel Bălți, unde au fost eliberați toți arestații, anulate prin hotărâri toate perchezițiile și multe acte procesuale.

Chiar și după schimbarea guvernării, Brihuneț Vasile nu a putut să se restabilească în poliție, deoarece toți îi cunoșteau ”istoria legendară”. Recent însă, cu ajutorul unor prieteni influenți precum Vlad Andronache, care vorbește direct cu Igor Dodon și Ruslan Popov (adjunctul procurorului general), care nemijlocit l-a rugat pe Pavel Voicu (ultimul nu avea cum să-l refuze), Brihuneț Vasile a fost angajat în funcția de adjunct al șefului unei unități de patrulare a Poliției.

Este clar că Brihuneț Vasile va fi inclus în gestionarea contrabandei care a fost preluată de la PD și activează cu succes în continuare.

Timpul trece, nimic nu se schimbă...

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Alte sesizări pentru

Anonim
29/09/2020

Comentarii