01.08.2022 – 07.08.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
07/08/2022
Colaj CIJM, surse deschise

A fost săptămâna în care atenția s-a îndreptat spre Procuratura Anticorupție. Noua șefă a instituției a depus jurământul și a promis că va face totul ca fărădelegea să fie pedepsită în Republica Moldova.

Între timp, oamenii legii au continuat investigațiile în dosare de rezonanță, iar dezbaterile între guvernare și opoziție nu au contenit nici în vacanță, pe fundalul crizei energetice.

În Ucraina a fost reluat exportul de cereale, iar președintele Erdogan, care a intermediat negocierile, și-a exprimat dorința de a organiza și un summit Putin-Zelenski.   

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

01.08.2022

Veronica Dragalin şi-a început activitatea la Procuratura Anticorupţie. Cum a fost prezentată procurorilor

Fosta procuroră americană, Veronica Dragalin, şi-a început luni activitatea în calitate de şefă a Procuraturii Anticorupţie. Aceasta a fost prezentată procurorilor în cadrul unei ceremonii de către președinta, Maia Sandu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Detalii, aici

02.08.2022

„Semnau procese-verbale contra 5.000-15.000 de lei”. Procurorii oferă detalii despre angajații Direcției Supraveghere Tehnică Nord reținuți la Bălți

Cei trei angajați ai Direcției Supraveghere Tehnică Nord reținuți marți la Bălți, inclusiv șeful lor Iuri Cojuhari, sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de eliberare ilegală a actelor necesare pentru darea în exploatare a construcțiilor.

„Aceștia ar fi pretins și primit bani de la persoane fizice și juridice pentru a semna procese-verbale de recepție finală a construcțiilor, fără o analiză detaliată a lucrărilor de construcție şi a instalațiilor aferente acestora. Au fost documentate mai multe episoade în care factori de decizie și angajați ai Direcţiei Supraveghere Tehnică Nord ar fi semnat procese-verbale de recepție finală cu încălcarea legislației contra unor sume bănești ce variau între 5.000 și 15.000 de lei”, transmite Serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție.

Detalii, aici

03.08.2022

Fostul primar democrat al oraşului Nisporeni, condamnat la 10 ani cu executare, mai rămâne în funcţie de conducere

La trei luni după ce a fost condamnat la 10 ani cu executare pentru escrocherie şi încătuşat în sala de judecată, fostul primar al oraşului Nisporeni din partea Partidului Democrat, Ion Gangan, continuă să deţină funcţia de director al Întreprinderii municipale „Apă-Canal Nisporeni”.

Subalternii lui Gangan i-au păstrat intact şi biroul de serviciu, iar pe plăcuţa de lângă uşă continuă să fie afişat numele lui Gangan.

Detalii, aici

04.08.2022

„Între 550 lei și 875 de lei pentru un metru cub”. Guvernul a prezentat planul de asigurare a populației cu lemne de foc pentru sezonul rece

Consumatorii casnici vor cumpăra lemn de foc la un preț similar celui din 2021 după ce Guvernul a subvenționat Agenția Moldsilva cu peste 64 de milioane de lei. Pe site-ul 999.md, un metru ster de lemn se vinde cu 1.300-1.600 de lei, dar în cele mai frecvente cazuri prețul este unul negociabil.

„Prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 lei și 875 de lei pentru un metru cub. Pentru lemnul moale, prețurile vor fi între 350 și 475 de lei pentru un metru cub. Întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor de învățământ. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la Moldsilva lemn de foc pentru comercializare”, se menționează într-un comunicat al Guvernului despre principalele măsuri incluse în planul de acțiuni al Guvernului pentru aprovizionarea cu lemne de foc pentru perioada rece 2022-2023. 

Detalii, aici

05.08.2022

Procurorul Victor Furtună, obligat să investigheze propria plângere în privinţa lui Alexandr Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dat curs sesizării procurorului anticorupţie, Victor Furtună, de a-l investiga pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru presupusă îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice. CSP l-a desemnat, vineri, pe Victor Furtună să investigheze cele expuse în sesizarea semnată.

Acuzatorul Furtună a comunicat în sesizarea sa că, în 2015, Stoianoglo a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina. Procurorul general suspendat nu a declarat niciodată imobilul.

Detalii, aici

06.08.2022

Cine luptă pentru Putin în Ucraina. Un dependent de droguri și un cazac din Kuban, printre militarii ruși capturați

Luptătorii Regimentului „Azov” au capturat mai mulți militari ruși, printre care și un ofițer de rang înalt.  Cei cinci soldați ruși fac parte din diverse pături sociale, ceea ce îi determină pe apărătorii ucraineni să declare că în armata rusă sunt mobilizate tot mai multe persoane fără experiență.

Unul dintre comandanții regimentului „Azov”, Andrei Bilețki, a publicat o fotografie cu rușii capturați.

Bilețchi a scris că printre prizonieri se numără un dependent de droguri, un ofițer rus, un osetin, un „descendent al cazacilor” din Kuban și o persoană mobilizată cu forța în armată.

Detalii, aici

07.08.2022

Recordmanul donațiilor, ex-procurorul șef al raionului Ialoveni, Vladislav Cojocaru, luat la bani mărunți de ANI

Ex-procurorul șef al raionului  Ialoveni Vladislav Cojocaru a intrat în atenția Autorității Naționale de Integritate. În privința sa a fost inițiat controlul regimului juridic al averii și intereselor personale. O anchetă amplă a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice a scos la iveală faptul că Vladislav Cojocaru a beneficiat de donații grase și deține o avere impresionantă. Cojocaru nu este însă singurul procuror cu punga plină. O monitorizare a Transparency Moldova arată că doar în anul  2020  fiecare al șaptelea procuror s-a ales cu cadouri generoase, în special din partea familiei.

Detalii, aici

 

Anticoruptie.md
07/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii