03.10.2022 – 09.10.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
09/10/2022
Colaj CIJM, surse deschise

A fost săptămâna în care Republica Moldova și-a reconfirmat locul în familia europeană.  Următorul summit al Comunității Politice Europene va avea loc în Republica Moldova. Propunerea a fost făcută joi, în prima zi a summitului de la Praga, de Charles Michel, președintele Consiliului European, forum la are a participat și președinta Maia Sandu.

Tot în această săptămână, procurorii au dezvăluit suma pe care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, i-ar fi transmis-o lui Igor Dodon, în punga de culoare neagră, iar instanța de fond a înceeput ședințele într-un alt dosar de rezonanță, cu titlul generic Energocom.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

03.10.2022

Generalii lui Dodon, pe banca acuzaţilor. Ce li se incriminează

Fostul şef al Serviciului Protecşie şi Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, şi adjunctul său, Petru Corduneanu, au ajuns pe banca acuzaţilor, învinuiţi pentru fals în acte publice. Cei doi generali, unşi de ex-preşedintele Igor Dodon, ar fi falsificat acte pentru a fi avansaţi în grad. Dosarul a ajuns în gestiunea magistratei Renata Popescu-Baltă de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani. Deocamdată, instituţia a anunţat că a fost doar „o şedinţă de pregătire a cauzei”, iar în agenda instanţei nu există date despre programarea altor şedinţe.

Detalii, aici

04.10.2022

VIDEO// Tergiversările din justiţie: Doi ani în instanţă, cu valiza, aşteptând să fie trimis după gratii

Un bărbat din Chişinău, inculpat într-un dosar pentru escrocherie, de doi ani vine la şedinţele de judecată de la Curtea de Apel Chişinău cu valiza pregătită pentru a fi dus la închisoare. Din cele 18 şedinţe de judecată programate pe parcursul a 27 de luni, doar una a fost lucrativă.

Detalii, aici

05.10.2022

Fost ministru democrat și ex-rector al Universității Agrare, din nou probleme cu… rudele. Liviu Volconovici calcă pe aceeași greblă

Ex-rectorul Universității Agrare, Liviu Volconovici, este vizat de un control al inspectorilor de integritate. Pe numele său a fost inițiată o verificare, după ce Autoritatea Națională de Integritate a fost sesizată privind un posibil conflict de interese. Volconovici, la fel ca în anul 2020, este suspectat că ar fi semnat acte administrative în privința unor persoane apropiate.

Detalii, aici

06.10.2022

Câţi bani erau în punga neagră, pe care i-a dat-o Plahioniuc lui Dodon. Detalii de la Procuratura Anticorupţie

Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, i-ar fi transmis lui Igor Dodon în punga de culoare neagră cel puţin 600.000 USD. Cifra respectivă se regăseşte într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupţie care anunţă că a transmis în judecată dosarul penal, în care fostul şef al statului este învinuit de corupţie pasivă şi finanţare ilegală a Partidului Socialiştilor.

Detalii, aici

07.10.2022

Percheziţii la un fost şef de direcţie de la CNA. Ce i se incriminează

Procurorii au descins, vineri, cu percheziţii la fostul şef de direcţie al Centrului Naţional Anticorupţie, Ilie Botnari. Fostul funcţionar este bănuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită. Surse din Procuratură ne-au comunicat că au fost efectuate percheziţii şi la domiciliul tatălui lui Ilie Botnari, generalul Vladimir Botnari, fost comisar-şef al Poliţiei din Chişinău.Ilie Botnari este finul lui Ivan Ududovici, consilier socialist de la Hîncești, cumătru cu Igor Dodon și naş de cununie al lui Petru Corduneanu, un general din anturajul fostului şef al statului.

Detalii, aici

08.10.2022

Iohannis pledează cauza Republicii Moldova. Ce i-a promis Maiei Sandu la Praga

Oficialii europeni trebuie să ia măsurile de rigoare pentru ca Republica Moldova să fie securizată din punct de vedere energetic. Este apelul pe care l-a adresat președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European, care s-a desfășurat la Praga.  

De altă parte, în cadrul summit-ului Comunității Politice Europene, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat riscurile regionale cu care se confruntă moldovenii .

„Suntem uniți în condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a anexării ilegale a teritoriilor acesteia. Suntem uniți în angajamentul nostru de a ajuta Ucraina să-și mențină suveranitatea. Este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea securității europene pe termen mediu și lung. Securitatea energetică și accesibilitatea resurselor energetice a fost un alt subiect important pe care l-am abordat la reuniune. Cert e că nu putem permite crizei energetice să ne pună în pericol democrația”, a menționat Sandu.

Detalii, aici

09.10.2022

Noi confirmări că în interiorul partidului Șor circulă „capitalul negru”. CSJ i-a tăiat calea spre banii publici

Partidul „Șor” pierde irevocabil disputa cu Comisia Electorală Centrală. Curtea Supremă de Justiție a menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău, care a respins cererea formațiunii de anulare a actului prin care a fost lipsit de subvenții de la stat pe o perioadă de șase luni, începând cu ianuarie 2023.

Detalii, aici

 

Anticoruptie.md
09/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii