04.07.2022 – 10.07.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Viorica Mija
10/07/2022
Colaj CIJM

A fost săptămâna în care s-a strâns lațul în jurul foștilor demnitari care sunt învinuiți de procurori că au participat sau au contribuit la jaful secolului din circuitul bancar.

În același timp, în pofida notelor triumfaliste de la Kremlin, apărarea ucraineană ripostează hotărâtor, cu ajutorul armelor moderne livrate de Occident. 

Tot în această săptămână, fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost plasat în Penitenciarul nr. 13, după o perioadă în care a stat în arest la domiciliu.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

04.07.2022

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și un ex-guvernator, Ion Sturzu, pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupţie a trimis în judecată dosarele fostului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, şi al ex-viceguvernatorului, Ion Sturzu, învinuiţi de complicitate la escrocherie comisă de către organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc și de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

În scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat sechestre pe bunurile fostului guvernator, Drăguțanu, în valoare totală de1,6 milioane de lei și, respectiv, pe bunurile fostului viceguvernator Sturzu – în valoare totală de 2,4 milioane de lei.

Detalii, aici

05.07.2022

Fostul director SIS, Vasile Botnari, înapoi în Penitenciarul nr. 13

Magistratii Curtii de Apel Chișinău au admis, marți, pe deplin demersul procurorilor anticorupție înaintat în cazul fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și l-au plasat în arest preventiv pe un termen de 30 zile, cu executare in Penitenciarul nr. 13.

Procurorii îi incriminează lui Botnari că și-a înscris mai multe bunuri pe numele unor rude sau persoane de încredere, pentru a ascunde veniturile pe care nu le putea justifica.

Detalii, aici

06.07.2022

3.000 de lei pentru o tonă de motorină consumată. Cine poate să beneficieze de compensațiile achitate de Guvern

Producătorii agricoli vor beneficia de compensarea a 100% din acciza la motorina utilizată de la începutul anului curent. Producătorii mari vor primi compensații de 30% din valoarea accizei. Executivul va aloca în acest sens suplimentar 120 milioane de lei.

Cabinetul de miniștri a adoptat în ședința de miercuri o decizie care va majora compensațiile acordate agricultorilor pentru consumul de motorină. Astfel, fermierii micro, mici și mijlocii vor primi câte 2.980 de lei pentru o tonă de motorină consumată, iar cei mari – câte 894 de lei.

Detalii, aici

 

07.07.2022

VIDEO// Putin, demascat de Macron, prin înregistrări telefonice. Cum a mințit liderul de la Kremlin că nu va ataca Ucraina cu doar patru zile înaintea invaziei

Palatul Elysee a dat publicității o convorbire telefonică de nouă minute dintre președinții Franței și Rusiei, Emmanuel Macron și Vladimir Putin, în care liderul de la Kremlin a mințit că va ordona încetarea exercițiilor militare de la granița cu Ucraina, cu doar patru zile înaintea invaziei ruse în această țară, pe 20 februarie.

După cum era de așteptat, acest lucru a stârnit furia Kremlinului, inclusiv a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, deoarece din convorbire reiese clar că Putin minte. „Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor (astfel de) înregistrări”, a comentat Serghei Lavrov, relatează Digi24.

Detalii, aici

08.07.2022

VIDEO// Alexandr Stoianoglo, din nou pe banca acuzaţilor, iar Viorel Morari, parte vătămată. De ce a fost amânată prima şedinţă de judecată

Judecătoria Chişinău a început examinarea celui de al doilea dosar penal pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care a fost trimis în instanţă. Inculpatului i se incriminează divulgarea datelor urmăririi penale şi articolul privind inviolabilitatea vieții personale, pentru că a făcut publice discuțiile dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko.

Detalii, aici

09.07.2022

Stamate dă replica: „În privința lui Igor Dodon ar mai trebui să existe dosare”

Procuratura ar trebui să inițieze și alte dosare pe numele fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Este opinia Olesei Stamate, președintele Comisiei juridice din Legislativ. Comentariul vine după ce Dodon a declarat că în privința sa sunt aplicate măsuri ilegale.

„Faptul că fostul președinte stă în arest la domiciliu dă de înțeles că există anumite riscuri pentru dosar. Sau ar putea influența martori, sau ar putea părăsi teritoriul țării, sau ar putea distruge probe. În privința lui Igor Dodon ar mai trebui să existe dosare, nu doar cel pentru care este plasat în arest la domiciliu acum. Inclusiv dosarul Bahamas, sunt multe episoade și procuratura are mult de lucru”, a declarat Olesea Stamate, în cadrul emisiunii Rezoomat, de la RLive TV.

Detalii, aici

 

10.07.2022

Cele douăsprezece fețe ale lui Putin. ISW: „Deși declară că „eliberează”, de facto anexează”

În cea de-a cincea lună a invaziei militare în Ucraina, a devenit evident faptul că Rusia intenționa de la începutul războiului să anexeze regiunea Harkov. Este concluzia la care au ajuns experții Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), care au făcut  o analiză a ambițiilor imperialiste și expansioniste ale liderului de la Kremlin.

Guvernul rus de ocupație din regiunea Harkov a arborat un nou steag, cu imaginea vulturului imperial rus cu două capete. Totodată, regiunea a fost împânzită de simboluri extrase din stema Harkovului din secolul al XVIII-lea.

Detalii, aici

Viorica Mija
10/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii