05.09.2022 – 11.09.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
11/09/2022
Colaj CIJM, surse deschise

A fost săptămâna în care omenirea i-a adus și îi aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, femeia-monarh care a făcut epocă.

Tot în această săptămână, contraofensiva apărătorilor ucraineni i-a determinat pe militarii ruși să părăsească peste 30 de localități ocupate anterior. Oraș după oraș, Armata Ucrainei își recucerește teritoriile.

În Republica Moldova, procurorii au informat despre stadiul urmăririi penale pe mai multe dosare de rezonanță, care ar apropia deznodământul în ceea ce privește tragerea la răspundere a vinovaților. În dosare sunt vizați fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, dar și ex-președintele Igor Dodon. Continuă urmărirea și în dosarul partidului Șor care, potrivit oamenilor legii, ar fi admis încălcări grave în ceea ce privește finanțarea formațiunii.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

05.09.2022

Preşedinta Maia Sandu vrea să se renunţe la termenele de prescripţie în cazurile de corupţie mare: dosarele rămân fără finalitate pentru că sunt tergiversate în instanţă

Preşedinta Maia Sandu a solicitat, luni, Consiliului Superior al Magistraturii să prezinte până la sfârşitul lunii curente soluţii privind eliminarea fenomenului tergiversării examinării dosarelor de mare corupţie, care conduce la lipsa finalităţii.

„Am cerut CSM-ului să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare, indiferent dacă asta înseamnă crearea unui instanțe specializate sau a unor complete specializate. Așteptăm această soluție până la sfârșitul acestei luni”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul briefingului după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

Şefa statutului a precizat că la şedimţa Consiliului s-a convenit asupra modificării legislaţiei în sensul renunţării la absolvirea de răspundere penală pe motivul expirării termenului de prescripție. „Această prevedere din lege cu privire la termenul de prescripție să se refere doar la ancheta penală și nu la procesul de judecată, pentru că avem multe situații când judecătorii intenționat tergiversează procesul de judecată ca să expire termenul și să nu mai poată fi sancționați cei vizați în anchetă”, a declarat Maia Sandu.

Detalii, aici

06.09.2022

Maia Sandu nu va semna decretul de demitere a lui Stoianoglo, chiar dacă instanţa i-a permis să o facă

Președinta Maia Sandu a anunţat că nu va da curs hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 23 mai 2022 şi nu va semna decretul de demitere a lui Alexandr Stoianoglo, până la o decizie irevocabilă a instanțelor de judecată privind raportul evaluare, prin care activitatea procurorului general suspendat a fost apreciată cu nota 2. Declaraţia a fost făcută de şefa statului în timpul vizitei de la Comrat de la finele săptămânii trecute, la aproape două luni după ce Curtea de Apel Chişinău a respins ca neîntemeiată cererea lui Stoianoglo privind suspendarea executării hotărârii CSP din 23 mai.

Maia Sandu a precizat că nu poate spune că este de acord cu modul în care a fost înlăturat din funcţie Stoianoglo, însă optează pentru un procuror general integru, care să lupte cu corupţia. „Eu nici nu am semnat decretul de a-l demite, chiar dacă CSP mi-a recomandat să o fac. Eu am spus că nu voi semna nimic până când instanțele de judecată vor decide, are sau nu dreptate Stoianoglo. Pe de altă parte, țării noastre nu-i va ajuta un procuror general care spune despre cel care a furat miliarde, că este un „agent economic cinstit”. Este neserios. Noi avem nevoie de un procuror general, care va lupta cu corupția”, a declarat Maia Sandu.

Detalii, aici

07.09.2022

Ilan Șor va fi arestat în următoarele saptămâni!? În ce condiții este posibil

Ilan Șor va fi arestat și își va ispăși pedeapsa. Este opinia fostului premier Ion Sturza care crede că liderul partidului cu același nume nu va scăpa de închisoare.

Ex-premierul consideră că  Ilan Șor, care a părăsit Republica Moldova de trei ani, nu va fi extrădat, dar își va ispăși pedeapsa într-o închisoare din Israel. Declarația a fost făcut pentru Vocea Basarabiei. Sturza este sigur că insistența autorităților moldovenești privind aducerea acasă și pedepsirea fugarilor notorii certați cu legea va avea sorți de izbândă.

„Șor va fi scos din priză în următoarele săptămâni. Condamnarea va merge direct în Israel, pentru ca s-o ispășească. Între timp, are loc procesul de extrădare, care are șanse de succes. Israelul extrădează cetățenii pe care nu îi vrea, care nu fac onoare țării”, a spus Sturza.

Detalii, aici

08.09.2022

Percheziţii matinale la fosta deputată socialistă, Alla Dolinţă

Procurorii anticorupţie au descins, joi, cu percheziţii la domiciliul fostei deputate socialiste, Alla Dolinţă, unul din cei mai generoşi sponsori ai PSRM.

Informaţia a fost confirmată de către Mariana Cherpec, ofiţerul de presă al Procuraturii Generale. Funcţionara nu a precizat ce i se incriminează fostei deputate şi a promis să revină cu detalii după terminarea acţiunilor de urmărire penală.

Surse din cadrul Procuraturii ne-au comunicat că ar fi vorba de un dosar de îmbogăţire ilicită.

Deputata din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Dolință, a renunțat la mandatul său de deputat și de membru al Partidului Socialiștilor, în iulie 2022, „din cauza metodelor, conceptului și retoricii  conducerii formațiunii, precum și a partidului în general”.

Detalii, aici

09.09.2022

Bolizii de lux ai ex-președintelui Adunării Populare a UTA Găgăuzia, la control. Ce suspiciuni planează asupra averii sale

Averea și interesele deputatului și ex-președintelui  Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, vor fi verificate de inspectorii de integritate. Măsura a fost luată în urma unei sesizări în care sunt trecute mai multe posibile încălcări ale regimului juridic al declararii averii și intereselor personale.

În sesizare se menționează că deputatul nu ar fi reflectat în declaratiile sale de avere și interese personale casa în care locuiește împreună cu familia sa. Totodată, Cîssa ar fi procurat mai multe bunuri imobile și mobile. Inspectorul de integritate Irina Olărescu a considerat rezonabile aceste suspiciuni, argumentând că începând cu anul 2017, deputatul a obținut dreptul de proprietate asupra mai multor bunuri: în anul 2018 - un automobil de model Audi Q7, anul fabricării 2014, în anul 2019 - un automobil de model Audi Q7, din 2018.

Un an mai târziu, Vladimir Cîssa a cumpărat trei bunuri imobile în UTA Găgăuzia, dar și un alt automobil de model Audi A6.

Și 2021 a venit cu achiziții de lux pentru ex-președintele Adunării Populare. Acesta și-a achiziționat trei bolizi de lux - Honda Accord, un automobil Audi A8 L, dar și un BMW XS.

Inspectorul de integritate a examinat capacitatea financiară a deputatului, solicitându-i acte confirmative. Din conținutul acestora reiese că Vladimir Cîssa ar fi achitat pentru vămuirea automobilului de model AUDI Q7 suma de 93 264 30 lei, iar valoarea în vamă stabilită pentru vămuirea bunului mobil a constituit suma de 750 000 lei, asfel cumulativ suma totală suportată pentru procurarea bunului mobil ar constitui suma de 843 264 lei.

Detalii, aici

10.09.2022

Acuzatoarea Aliona Nesterov, confirmată vineri de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) ca şef-adjunct al Procuraturii Anticorupţie, nu a fost propusă la funcţia respectivă de către Veronica Dragalin. Şefa Procuraturii Anticorupţie a înaintat alte două candidaturi pentru singura funcţie de şef adjunct al instituţiei.

Viorica Dragalin i-a propus pentru funcţia respectivă pe procurorii anticorupţie Octavian Iachimovschi şi Alexandru Cernei. Un membru CSP a înaintat candidatura Alionei Nesterov care, poitrivit surselor din Consiliu, „a fost agreată de Veronica Dragalin”.

Solicitat de reporterii Anticorupţie.md, Andrei Cebotari, membru al CSP a confirmat că au fost trei candidaţi pentru o funcţie de şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie.

Detalii, aici

11.09.2022

Zelenski, după victoriile „în lanț” ale armatei ucrainene: „Nu vrem o pace falsă, cu rușii nu poți bate palma”

Condiții pentru lansarea negocierilor privind încheierea războiului nu există. Este opinia președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a declarat că Federația Rusă nu poate formula opinii adecvate, iar ucrainenii nu își doresc o „pace falsă”.

„Noi ne dorim să încheiem războiul, dar s-au schimbat circumstanțele și posibilitățile. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Uneori poți discuta și cu ei, pentru că știu ce-și doresc”, a menționat Zelenski.  

În ceea ce-i privește pe ruși, președintele ucrainean și-a exprimat neîncrederea că aceștia ar putea respecta anumite înțelegeri și angajamente.

„Consider că nu vor respecta. Nimeni nu crede asta. Cu ei nu poți bate palma”, a adăugat Zelenski.

Detalii, aici

 

Anticoruptie.md
11/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii