08.08.2022 – 14.08.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
14/08/2022
Colaj CIJM, surse deschise

A fost săptămâna în care Ucraina, invadată de forțele ruse, a obținut un avans în încercarea de a-și recupera teritoriile ocupate temporar. Apărătorii ucraineni i-au blocat pe ruși lângă Nipru, inclusiv grație munițiilor de mare precizie pe care le-au primit din Marea Britanie și SUA.

La Chișinău, Executivul a făcut bilanțul unui an de activitate, iar misiunea FMI a dat asigurări că va susține și mai mult Republica Moldova, astfel încât crizele să fie resimțite cât mai puțin.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

08.08.2022

VIDEO LIVE// Gavrilița, la un an de guvernare PAS: „Ne așteptăm la o iarnă grea cu multe încercări pentru care ne pregătim încă de pe acum”

Premierul Natalia Gavrilița a declarat, luni, cu ocazia împlinirii a unui an de zile de la învestirea cabinetului său la 6 august 2021, că Republica Moldova a făcut o serie de progrese enorme, cum ar fi obținerea statului de stat candidat la UE, precum și că din cauza dificultăților economice și criza războiului din Ucraina populația Republicii Moldova are foarte mult de suferit.

Detalii, aici

09.08.2022

Examinarea plângerii penale pe numele procurorului general se amână: Procurorul pe caz, recuzat

Examinarea plângerii în care Sorin Stati îl denunţă pe procurorul general interimar, Dumitru Robu, a fost suspendată. Motivul este cererea de recuzare a procurorei Nadejda Busuioc, desemnată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să examineze plângerea.

Autorul recuzării, Sorin Stati şi-a argumentat cererea  prin faptul că Robu a fost coleg cu Nadejda Busuioc în Procuratura Anticorupţie, fapt care ar putea lăsa loc de interpretări asupra deciziei.

CSP a decis să transmită cererea de recuzare semnată de Stati procurorului ierarhic superior Nadejdei Busuioc. Astfel, Veronica Dragalin, numită recent şefă la Procuratura Anticorupţie, urmează să ia o decizie dacă Nadejda Busuioc va examina în continuare plângerea lui Stati sau va fi desemnat un alt procuror.

Detalii, aici

10.08.2022

VIDEO // Mama ex-preşedintelui Igor Dodon, huiduită la Procuratura Anticorupţie. Motivul pentru care a fost citată

Galina Dodon, mama fostului preşedinte Igor Dodon, a fost citată miercuri la Procuratura Anticorupţie pentru a i se aduce la cunoştinţă raportul de expertiză privind muniţiile pentru arme de vânătoare depistate în timpul percheziţiei.

Din momentul în care a coborât din maşină şi până la intrarea în sala de audienţă, Galina Dodon a fost huiduită de un grup de femei care au învinuit-o de presupusele infracţiuni de corupţie şi delapidări comise de fiul ei. În apărare i-au venit alte două femei, care au spus că ea nu poartă nicio vină pentru faptele copiilor.

Detalii, aici

11.08.2022

Cum trebuie să ne protejăm în caz de scurgeri radioactive

Riscul unui accident nuclear, despre care se vorbește în ultimul timp, legat de războiul din Ucraina și situația de la Centrala nucleară din Zaporojie, controlată în prezent de militari ruși, determină autoritățile din Republica Moldova să ia măsuri de prevenire și de informare a populației privind acțiunile de protecție pe care ar trebui să le cunoască cetățenii. 

Detalii, aici

12.08.2022

Procurorii au descins la șeful Direcției investigații Sud a INI, Sergiu Solovei. Ce bunuri a declarat acesta în ultimii ani

Procurorii anticorupție, oficiul Sud, ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție a MAI, au descins cu opt percheziții la șeful Direcției investigații „Sud” a Inspectoratului Național de Investigații, Sergiu Solovei, vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Acțiunile oamenilor legii se desfășoară în contextul perchezițiilor legate de contrabanda cu țigări.

Detalii, aici

13.08.2022

„SÂNGELE NOU” DIN PROCURATURĂ ȘI VECHILE „PĂCATE”

Treisprezece candidați la funcția de procuror din rândul absolvenților Institutului Național al Justiției (INJ) au fost propuși procurorului general interimar pentru numirea în calitate de procurori în cadrul procuraturilor teritoriale. În același timp, după demisii pe bandă rulantă în 2021, pe parcursul primei jumătăți a anului 2022, sistemul a rămas fără încă 24 de procurori. Tot în perioada de referință, doar un procuror și-a recuperat mantia.

Detalii, aici

14.08.2022

Cale tăiată pentru ruși. Ucrainenii au îndreptat sistemele HIMARS și MLRS spre podul de la Kahovka

Rusia este la un pas să-și piardă capacitatea de a se apăra împotriva contraatacurilor ucrainene în regiunea Herson. Opinia a fost exprimată de analiștiii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), care mai punctează că Forțele Armate ale Ucrainei dețin controlul asupra podului Kahovka, un punct strategic important în luptele pentru recucerirea Herson-ului.

Forțele ucrainene au lovit din nou podul de pe barajul Hidrocentralei Kahovka pe 13 august, ceea ce l-a făcut practic inutilizabil de vehiculele grele ale armatei ruse.

Detalii, aici

Anticoruptie.md
14/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii