11.07.2022 – 17.07.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
17/07/2022
Colaj CIJM, surse oficiale

A fost săptămâna în care, la împlinirea a 32 de ani de la declararea Independenței țării, ucrainenii au continuat să-și apere suveranitatea cu arma în mâini. Atacurile rușilor devin din ce în ce mai violente și cinice, sute de civili fiind omorâți sau mutilați. Linia frontului se apropie tot mai mult de granița Republicii Moldova, după ce așa orașe ca Odesa, Vinița și Nicolaev au fost bombardate.

Tot în această săptămână, alte câteva mii de refugiați, care au fugit din calea războiului, au fost cazați în țara noastră.

La începutul săptămânii, șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi a sosit la Chișinău pentru a-i consilia pe procurorii moldoveni în dosarele de rezonanță, iar Parlamentul a adoptat o serie de legi care vor permite confiscarea averilor dobândite prin corupție și ilegalități.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

11.07.2022

Ședință la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe marginea unei investigații jurnalistice despre copiii fără acte de identitate

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a convocat luni o ședință pe marginea unei anchete de presă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre copiii fără acte de identitate. Reprezentanții mai multor instituții publice au încercat să explice discrepanța mare pe care au depistat-o jurnaliștii de investigație între numărul de copii născuți vii și numărul de acte de naștere eliberate de autoritățile statului. 

Detalii, aici

12.07.2022

Maia Sandu și Laura Kovesi le-au pus gând rău oligarilor fugari de la Chișinău. Cerere de sprijin pentru confiscarea averilor lor din UE

Șefa statului Maia Sandu i-a cerut marți șefei Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, sprijin pentru continuarea reformelor justiției în Republica Moldova, dar și pentru confiscarea averilor oligarhilor fugari din Republica Moldova în țări din UE.

„Progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE”, a mai spus șefa statului.

Detalii, aici

13.07.2022

Mama lui Igor Dodon, citată la procuratură. Tranzacțiile cu terenuri în familia fostului președinte

PSRM se declară „profund indignat” în legătură cu citarea la procuratură a mamei fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2020, Galina Dodon i-a vândut fiului său, Alexandru Dodon, terenuri în valoare de 344.325 de lei.

„Persecutarea membrilor familiei fostului șef de stat demonstrează încă o dată că dosarul împotriva lui Igor Dodon a fost deschis la comandă. Scopul final al acestor acțiuni este de a pune presiune asupra Partidului Socialiștilor”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.

Mama lui Igor Dodon, Galina Dodon, este consilieră locală, la al doilea mandat, din partea Partidului Socialiștilor, în Sadova Călărași.

Detalii, aici

14.07.2022

Averile oligarhilor fugari sunt amenințate. Parlamentul a adoptat legea care permite condamnarea „personajelor arhicunoscute” și confiscarea bunurilor infracționale  

Parlamentul a votat, joi, în lectura a doua inițiativa Ministerului Justiției despre condamnarea în absență, lege care oferă organelor de drept instrumentele necesare să obțină condamnarea în instanțe a celor care au furat de la cetățeni și confiscarea averii acestora.

Proiectul de lege prevede posibilitatea judecării în lipsă a persoanelor fugite în străinătate și care se eschivează de la răspunderea în fața legii sau de la urmărirea penală.

Detalii, aici

15.07.2022

VIDEO// Igor Dodon la Procuratura Anticorupţie. Ce a spus despre punga cu bani de la Plahotniuc şi mijloacele financiare găsite în casa părintească

Ex-preşedintele Igor Dodon a fost citat, vineri, la Procuratura Anticorupţie, pentru ca să facă cunoştiţă cu demersul privind menţinerea în continuare de arest la domiciliu. Procurorii urmează să depună în instanţă demersul privind prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arest la domiciliu pe numele fostului şef al statului.

Detalii, aici

16.07.2022

Dosarul Igor Dodon: La ce se referă şi cine a semnat recipisa pe care a încercat s-o înghită cumnatul fostului preşedinte

Recipisa pe care a încercat s-o înghită în timpul percheziţiilor Petru Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon, prevedea procurarea a trei imobile şi a unei staţii cu tot cu ambarcaţiuni, în sumă totală de 700.000 de mii de euro în satul Molovata, raionul Dubăsari. Procurorii consideră că bunurile au fost procurate din banii fostului şef al statului şi aparţineau de facto familiei Dodon.

Recipisa a fost semnată de către omul de afaceri Anatolie Grecu pentru Merineanu, dar în document se mai menţionează şi numele preşedintelui întreprinderii Daac-Hermes, Vasile Chirtoca.

Documentul prevede transmiterea, în trei tranşe, a trei imobile, bărci şi utilaj pentru funcţionare şi deservire. În prima tranşă era prevăzută suma de 350.000 de euro.

Detalii, aici

17.07.2022

Zelenski, la 32 de ani de la semnarea Declarației de independență a Ucrainei:„Vom sta în picioare. O să câştigăm!”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat poporului, dar și întregii lumi, cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la declararea independenței țării. Zelenski și-a exprimat încrederea că ucrainenii vor reîntoarce teritoriile ocupate temporar de militarii ruși.

„Ucraina a rezistat loviturilor brutale ale Rusiei. Am reuşit deja să eliberăm o parte din teritoriul care a fost ocupat după 24 februarie. Vom elibera treptat şi alte regiuni ale statului nostru aflate în prezent sub ocupaţie. În timpul unui asemenea război, am putut obţine statutul de candidat la UE. Am menţinut stabilitatea instituţiilor publice. Sistemul de energie a fost reconstruit pentru a funcţiona în reţeaua electrică a continentului european. Toate procesele logistice din stat au fost reconcepute. Şi cel mai important, menţinem unitatea internă, depăşind conflictele şi contradicţiile care ne-au împiedicat în trecut”, a declarat Zelenski în mesajul adresat națiunii.

Detalii, aici 

 

Anticoruptie.md
17/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii