20.06.2022 – 26.06.2022 // 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Viorica Mija
26/06/2022
Colaj CIJM

A fost săptămâna în care Parlamentul European i-a dat credit de încredere Republicii Moldova. Alături de ucraineni,  am obținut statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Această decizie istorică vine cu multiple oportunități, dar și cu multe teme pentru acasă.

În același timp, situația în Ucraina continuă să se agraveze. Rușii au capturat alte câteva localități, ceea ce i-a determinat pe apărătorii ucraineni să se regrupeze și să-și schimbe tactice.

Tot în această săptămână, UEFA a decis să nu organizeze niciun meci din cupele europene în regiunea transnistreană, iar Guvernul RM a anunțat că va împrumuta de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare  300 de milioane de euro pentru a-și spori securitatea energetică.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

20.06.2022

Amendă de milioane pentru compania controlată de Ilan Şor. Ce i-a imputat Consiliul Concurenţei societăţii Avia-Invest

Compania Avia-Invest SRL, controlată de deputatul fugar Ilan Șor, principalul suspect în dosarul fraudei bancare din 2014, a fost amendată de Consiliul Concurenţei cu 31.210.000 lei. Aplicarea sancţiunii a fost motivată prin faptul că Avia-Invest nu a executat o altă decizie, din septembrie 2020, prin care compania a fost amendată cu 31.635.271 lei şi obligată să încheie contracte compania MGH Ground Handling privind prestarea serviciilor de locațiune pe o perioadă rezonabilă nu mai mică de 1 an și maxim de 7 ani.

„Urmare a monitorizării executării Deciziei nr. APD-37/15-44 din 17.09.2020, Consiliul Concurenței a constatat că Avia Invest SRL, în perioada 01.01.2021-31.12.2021, nu a executat obligația în ceea ce privește încetarea comiterii încălcării cu privire la aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune întreprinderilor de handling la sol. Astfel, neexecutarea acestei obligații a constituit temei pentru aplicarea penalității cu titlu cominatoriu întreprinderii Avia Invest”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Detalii, aici

21.06.2022

Luptătorii din umbră, spaima rușilor în teritoriile ocupate temporar. ISW: „Partizanii sunt noua față a rezistenței ucrainene”

Militarii ruși din teritoriile ocupate temporar se confruntă cu dificultăți majore după ce mișcarea de partizani a devenit mai puternică. Apărătorii nu le permit invadatorilor să-și întărească pozițiile în zonele capturate. Este concluzia Institutului American pentru Studiul Războiului.

Ocupanții din Starobilsk, regiunea Lugansk, care forțează locuitorii să adopte cetățenia rusă, se confruntă cu o rezistență uluitoare din partea unor grupuri de patrioți. Aceștia explică locuitorilor de ce „oferta este una otrăvită”.

Potrivit experților ISW, anume aceste acțiuni de informare ar putea împiedica Federația Rusă să-și introducă cetățenia în teritoriile ocupate temporar sau, cel puțin, să zădărnicească aplicarea acestui plan la o scară mare.

Detalii, aici

22.06.2022

În premieră, o cauză la CEDO împotriva Moldovei pe accesul la informație // Cererea Centrului de Investigații Jurnalistice a fost comunicată Guvernului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Chișinău cererea Centrului de Investigații Jurnalistice versus Republica Moldova. Cererea se referă la refuzul accesului la informațiile deținute de autoritățile de stat, în mod special, de la Președinția Republicii Moldova, condusă de Nicolae Timofti. Era vorba de informații despre judecătorii respinși de la promovare de către șeful statului și despre motivele pentru care sunt acordate distincțiile de stat unor persoane concrete. CIJM a atacat în instanță Președinția pentru îngrădirea accesului la informație, dar a pierdut toate procesele pe cazul dat în Republica Moldova. Cererea la CEDO este prima pe accesul la informație împotriva Republicii Moldova.  

Dosarul a fost depus la Curtea de la Strasbourg în 2016, după ce Centrul de Investigații Jurnalistice a pierdut şi la Curtea Supremă de Justiţie procesul împotriva instituţiei prezidenţiale. CEDO a comunicat în septembrie 2017 despre înregistrarea cererii și atribuirii unui număr. 

Avocatul Centrului de Investigații Jurnalistice, Valeriu Pleșca, a relatat succint faptele în baza cărora a fost depusă plângere la CEDO:  

Detalii, aici

23.06.2022

PE solicită acordarea fără întârziere a statutului de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova

Liderii UE trebuie să îşi asume responsabilitatea istorică şi să transmită un semnal politic clar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană. Cu 529 voturi pentru, 45 împotrivă şi 14 abţineri, Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care invită şefii de stat sau de guvern - care se reunesc joi şi vineri - să acorde "fără întârziere" statutul de ţară candidată la UE Ucrainei şi Republicii Moldova.

Consiliul ar trebui să facă acelaşi lucru cu Georgia 1de îndată ce guvernul său a obţinut rezultate” în ceea ce priveşte priorităţile indicate de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat de presă al legislativului UE.

În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, scrie agerpres.ro, o asemenea decizie poate fi echivalentă cu demonstrarea rolului de lider, a hotărârii şi a viziunii UE, potrivit eurodeputaţilor, reuniţi în plen miercuri şi joi.

Detalii, aici

24.06.2022

Criza gazelor: Republica Moldova împrumută 300 milioane de euro de la BERD pentru achiziții strategice

Republica Moldova va împrumuta de la Banca Europeană pentru Reconostrucție și Dezvoltare  300 de milioane de euro pentru a-și spori securitatea energetică prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze. Banii vor fi utilizați de Energocom pentru a procura gazele pe hub-urile Uniunii Europene.

„Aceste proiecte BERD oferă un ansamblu de salvare pentru Republica Moldova, atât ajutând la diversificarea surselor de aprovizionare, cât și făcând posibil ca țara să importe 100% din necesarul de energie din UE prin interconexiune în timpul verii și până la 60% în iarnă”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD pentru Europa de Est și Caucaz.

Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze planificate a fi importate din Rusia în 2022 și care sunt vulnerabile la o eventuală întrerupere ca urmare a războiului din Ucraina.

Detalii, aici

25.06.2022

Lovitură în poarta clubului Sheriff. UEFA: „Niciun meci din cupele europene nu va fi disputat în regiunea transnistreană”

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) pune piciorul în prag și interzice să mai organizeze meciuri în regiunea transnistreană conform unei decizii anunțate pe 24 iunie.

„În contextul escaladării conflictului militar care a culminat cu invadarea teritoriului ucrainean de către armata rusă, Comitetul Executiv al UEFA a decis ca niciun meci din competiţiile UEFA să nu se dispute în regiunea transnistreană până la noi ordine", se arată în comunicatul oficial al UEFA.

Prin urmare, FC Sheriff Tiraspol, care va începe să joace în primul tur preliminar al UEFA Champions League (sezonul 2022/23), a fost invitată să propună un loc/stadion alternativ (care trebuie să respecte toate reglementările UEFA aplicabile) în afara regiunii transnistrene pentru meciurile de acasă din competițiile cluburilor UEFA.

Detalii, aici

26.06.2022

„Ucraina se va întoarce la granițele ei din 1991, nu avem alte scenarii”. Șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, despre retragerea din Severodonețk

Șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a spus că retragerea din Severodonețk, un oraș-cheie pentru Donbas, a fost una „tactică” și a evocat convingerea că Ucraina ar putea să câștige războiul până la sfârșitul anului.

„Pentru a obține o victorie strategică, comandamentul nostru a decis să regrupeze forțele pe noi poziții. Și cred că această decizie este corectă. Apărarea Ucrainei durează patru luni, iar apărarea Severodonețkului - puțin peste patru săptămâni. Forțele noastre de acolo nu vor fi distruse, acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Budanov pentru postul de televiziune ITV.

„Aceasta este doar o regrupare tactică. Și, după cum puteți vedea, o regrupare tactică se desfășoară în Ucraina în ansamblul său. În unele zone ale liniei frontului, contraatacăm cu succes, în alte zone, ne apărăm cu succes”, a adăugat Budanov.

Detalii, aici

 

Viorica Mija
26/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii