22.08.2022 – 28.08.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
28/08/2022
Colaj CIJM, surse deschise

A fost săptămâna în care Republica Moldova a împlinit 31 de ani din momentul în care s-a declarat independentă. În acest an, țara noastră și-a sărbătorit ziua de re-naștere în calitate de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Și vecinii noștri, ucrainenii, au marcat Ziua Independenței cu aceeași aspirație spre spațiul comunitar.  

Ucraina se apără în continuare de invadatori, iar președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a promis din numele tuturor moldovenilor sprijinul necondiționat de buni vecini, care împărtășesc aceleași valori și care spun un „nu” răspicat războiului.    

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

22.08.2022

Avocatul care riscă să rămână fără avere. Cum încearcă un ex-procuror controversat din perioada guvernării lui Plahotniuc să scape de dosarul de confiscare

Dosarul civil iniţiat de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) privind confiscarea averii fostului procuror din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Lilian Bacalîm, care s-a remarcat prin mai multe decizii controversate în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, bate pasul pe loc. Fostul acuzator care s-a regăsit în avocatură foloseşte diferite tertipuri pentru a tergiversa procesul de judecată şi a-şi păstra averea intactă.

Detalii, aici

23.08.2022

10.000 de euro pentru un certificat // Un fost funcționar al Ministerului Justiției a fost reținut de Centrul Național Anticorupție

Un fost funcționar al Ministerului Justiției a fost reținut, marți, de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. El ar fi pretins 10.000 de euro de la un bărbat pentru a-l ajuta să obțină un certificat de administrator autorizat.

Fostul funcționar a spus bărbatului că ar avea influență asupra unor membri ai comisiei specializate de pe lângă Uniunea Administratorilor Autorizați.

Detalii, aici

24.08.2022

Cel mai așteptat cadou. De Ziua Independenței, Ucraina va primi armament în valoare-record de 3 miliarde de dolari

De Ziua Independenței Ucrainei, marcată astăzi, Statele Unite ale Americii vor anunța alocarea unui pachet de asistență militară fără precedent, fiind vorba despre 3 miliarde de dolari. Primul lot de armament este deja gata să fie trimis în țara vecină pentru a o ajuta să-și fortifice capacitățile de apărare în fața armatei ruse.

Pentagon a publicat imagini cum soldați americani încarcă armele destinate Ucrainei la baza militară McGuire-Dix-Lakehurst.

„Nu ne oprim niciodată. Militarii noștri lucrează non-stop pentru a se asigura că poporul ucrainean are echipamentul necesar pentru a-și proteja țara", a scris ministrul american al Apărării Lloyd Austin, pe contul twitter al Pentagonului.

Detalii, aici

25.08.2022

Igor Dodon a făcut cale întoarsă de la Curtea de Apel. Care a fost motivul

Curtea de Apel Chişinău a amânat şedinţa programată pentru joi în care urma să decidă asupra legalităţii prelungirii cu 30 de zile a mandatului de arest la domiciliu pentru ex-preşedintele Igor Dodon, deşi în sala de judecată au fost prezente toate părţile. Şedinţa a fost amânată pentru 29 august.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, procurorul pe caz, Petru Iarmaliuc, a infirmat informaţiile apărute în presă cu referinţă la avocaţii lui Dodon că şedinţa a fost amânată la solicitarea părţii acuzării.

„Este iarăşi o încercare de manipulare prin minciună. Anume că avocaţii sunt cei care au solicitat amânarea şedinţei. Au motivat că au nevoie de timp ca să facă cunoştinţă cu materialele. Au spus că pleacă în concediu, dar luni revin pentru a-l apăra pe Igor Dodon”, a declarat omul legii.

Judecătoria Chişinău a prelungit, săptămâna trecută, cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu pentru fostul şef al statului, iar avocaţii au contestat-o pe motiv că este neîntemeiată.

Detalii, aici

26.08.2022

Atacuri cibernetice la Președinție. Mesaj ferm către instituțiile abilitate

 

Mai mulți oficiali din cadrul Președinției Republicii Moldova au fost țintele unor atacuri cibernetice prin tentative de spargere a e-mailurilor, a precizat președintele Comisiei parlamentare pentru securitatea națională, deputatul Lilian Carp.

„Republica Moldova trebuie să investească mai mult în securitate dacă dorește să facă față provocărilor la care este expusă […] Noi ne confruntăm cu o altă mare problemă, atacurile cibernetice, în aceste zile chiar am avut câteva. Instituțiile noastre fac față, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să investim mai mult. Din păcate, războaiele hibride prevăd și acest câmp de luptă, cum sunt atacurile cibernetice. Cunoaștem cum sunt făcute aici în R. Moldova, inclusiv la Președinție am avut un atac asupra poștei electronice a unor oficiali. De aceea, noi trebuie să investim, avem încă un domeniu pe care trebuie să-l consolidăm”, a spus deputatul.

Detalii, aici

27.08.2022

La mulți ani, Republica Moldova! Maia Sandu: „Vă îndemn să păstrăm și să amplificăm această imagine de unitate și bunătate, pe care o avem astăzi despre noi ca popor și ca țară”

Cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, șefa statului Maia Sandu a mulțumit națiunii pentru unitatea și sensibilitatea de care a dat dovadă, atunci când Ucraina a fost invadată, iar ucrainenii au avut nevoie de sprijin. Sandu crede că doar amplificând această imagine de unitate și bunătate, putem conta unii pe alții.

Detalii, aici

28.08.2022

Comisariatele rusești, în căutarea „cărnii de tun”. Generalii lui Putin ar putea disloca batalioane de voluntari în regiunea Donețk

Batalioanele de voluntari ale armatei ruse ar putea fi dislocate în proximitatea orașului Donețk pentru a reanima operațiunile ofensive, care au pierdut din amploare. Opinia a fost exprimată de analiștii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), care atestă și o intensificare a antrenamentelor, cu echipamente militare de ultimă generație.

Detalii, aici

Anticoruptie.md
28/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii