25.07.2022 – 31.07.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
31/07/2022
Colaj CIJM, surse oficiale

A fost săptămâna în care oamenii legii au continuat investigațiile în dosare de rezonanță: zeci de percheziții matinale au fost efectuate la unii foști angajați ai MAI, dar și la sediile partidului ȘOR. Totodată, s-a încheiat epopeea cu arestul la domiciliu al ex-președintelui Igor Dodon, căruia judecătorii i-au adăugat noi restricții.  În același timp, încercarea de a-l atrage în calitate de martor pe interpretul Filip Kirkorov s-a încheiat cu fiasco pentru apărarea Marinei Tauber.

Tot în aceste șapte zile, Ucraina a rezistat eroic în fața agresiunii armatei ruse, iar experții au declarat la unison că apărarea ucraineană înregistrează succese pe linia de front.

La București, șefa statului Maia Sandu a discutat despre noile provocări regionale, dar și despre securitatea energetică, iar, la Chișinău, premierul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu delegația FMI pentru negocieri privind noul pachet de suport.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

25.07.2022

Natalia Gavriliţa, la sfat cu membrii FMI. Despre ce au discutat părţile

Evoluțiile economice recente și progresul atins în implementarea programului cu Republica Moldova, susținut de Fondul Monetar Internațional (FMI), au fost analizate, luni, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministra Natalia Gavrilița și membrii misiunii FMI, condusă de Ruben Atoyan.

Detalii, aici

26.07.2022

Armata rusă, înjumătățită!? Arestovici: „Pur și simplu, 45 de regimente nu mai există”

De la începutul invaziei Federației Ruse, forțele armate ale Ucrainei au distrus cinci contingente inamice care folosesc arme combinate. Declarația a fost făcută de șeful cabinetului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, într-un interviu cu activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin.

Arestovici spune că „militarii ucraineni au distrus 1.730 de tancuri și 3.950 de vehicule blindate, iar acum se pare că au șters de pe fața pământului 35 de regimente de pușcași motorizați și 10 regimente de tancuri în Ucraina”.

Detalii, aici

27.07.2022

Concertul care nu a avut loc: persoana afiliată afaceristului Platon a fost citată de poliţie

Activistul Veaceslav Valico, candidat la parlamentarele din 11 iulie 2021, conectat la omul de afaceri fugar Veaceslav Platon, a fost citat pentru miercuri la poliţie în legătură cu concertul pe care intenţiona să îl organizeze în ziua de 19 iunie în Piața Marii Adunări Naționale, dar a fost împiedicat de autorităţi.

„Frica este singura lor armă, ia-le frica și ei vor pierde totul. Sfârșitul lor este aproape. Sunt chemat din nou la poliție în cadrul declarației mele de interzicere a evenimentului. Cred și chiar sper că există patrioți în ţară, care înțeleg ce se întâmplă și le vor spune pe nume celor care au decis că sunt deasupra Constituției, că sunt mai presus de drepturile și libertățile cetățenilor moldoveni... Ne vedem în curând”, a scris Valico pe pagina sa de Facebook.

Pe 19 iunie, în Piaţa Marii Anunări Naţionale urma să aibă loc un concert gratuit organizat de controversatul activist Veaceslav Valico dedicat tinerilor, la care urma să cânte Alisher Morgenstern, vlogger și rapper rus. Pentru aceeaşi zi, Partidul Şor anunţase acţiuni de protest anti-guvernamentale.

Detalii, aici

28.07.2022

Taxe ratate de 2  miliarde de lei pe an: PAS se gândește să anuleze regimul duty-free

Unul dintre fruntașii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a declarat intenția de a anula magazinele duty-free de la frontieră, care ar benefica de facilități fiscale de cel puțin 2 miliarde de lei pe an.

Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Economie Buget și Finanțe a Parlamentului, Dumitru Alaiba, după ce în presă a apărut informația că președintele fugar al Partidului Șor, Ilan Șor, ar fi vândut rețeaua de magazine duty-free, pe care o controlează, unui om de afaceri din Israel.

„Ne gândim la cel mai serios mod să anulăm regimul duty-free. Și o vom face. Să rămână magazine ordinare, să plătească toate taxele, așa cum o fac toți restul antreprenorilor”, scrie Alaiba pe pagina sa de Facebook.  

Detalii, aici

29.07.2022

PERCHEZIȚIILE LA MAI // Cine sunt actorii principali ai afacerii cu grâul din rezerva de stat

Perchezițiile efectuate vineri la unii foști angajați ai MAI sunt legate de o afacere cu grâul din rezerva de stat din perioada mandatului socialistului Pavel Voicu. Acest afacere a implicat o companie din grupul Zernoff și alta din grupul Trans-Oil. Detaliile acestui contract au fost dezvăluite de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova în aprilie 2021.

Mai exact, este vorba de Agenția Rezerve Materiale, subordonată fostului ministru de Interne socialist Pavel Voicu, care a vândut la subpreț grâu din rezerva de stat către firma Ancom Agro. La rândul ei, Ancom Agro a vândut cu un adaos generos de 50% grâul cumpărat de la stat către Trans-Oil.

Detalii, aici

30.07.2022

Cumpărăm și…stocăm. Criza energetică, discutată de Maia Sandu la București

Vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, va petrece următoarele zile în penitenciar. Judecătoria Chişinău, oficiul Ciocana, a admis, sâmbătă, demersul procurorilor anticorupţie şi au eliberat mandat de arestare pe numele deputatei pe un termen de 30 de zile.

În cadrul vizitei la București, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vizitat Palatul Victoria, unde a avut o discuție cu Prim-ministrul român Nicolae Ciucă. Subiectul de bază a vizat asigurarea securității energetice a țării.

„Am discutat diverse scenarii pentru achiziționarea și stocarea de gaze naturale și alte resurse energetice, în situația foarte dificilă în care se află, în prezent, Republica Moldova”, a precizat Maia Sandu.

De asemenea, discuțiile au vizat și proiectele în desfășurare după ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, care a avut loc în luna februarie.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, au susținut, vineri, o conferință de presă la București în cadrul căreia au discutat despre problemele de securitate energetică ale Moldovei și măsurile necesare pentru diminuarea consecințelor negative asupra cetățenilor moldoveni. Șefa statului Maia Sandu întreprinde o vizită oficială în România, la invitația omologului său, Klaus Iohannis. 

Detalii, aici

31.07.2022

Noapte de coșmar la Nicolaev: rușii au bombardat necontenit

În noaptea de 31 iulie, militarii ruși au bombardat masiv orașul Nicolaev. Informațiile au fost confirmate de edilul Alexandr Senkevici. Este al treilea atac grav din ultimele trei zile.

"Nikolaev a fost supus unor bombardamente masive. Probabil, cele mai puternice de la începutul invaziei. Explozii puternice au fost auzite în cursul nopții și în jurul orei cinci dimineața", a scris primarul.

Senkevici mai spune că rușii au folosit muniții cu dispersie, iar în urma bombardamentelor au izbucnit mai multe incendii.  

Detalii, aici

 

Anticoruptie.md
31/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii