29.08.2022 – 04.09.2022// 7 zile în 7 evenimente. Retrospectiva săptămânii

Anticoruptie.md
04/09/2022
Colaj CIJM, surse deschise

A fost săptămâna în care am trecut într-un nou anotimp, însă sezonul celor mai fierbinți dezbateri politice și publice nu s-a încheiat. Pe fundalul unor proteste sporadice ale opoziției, guvernarea se pregătește pentru diverse scenarii în ceea ce privește securitatea energetică. Executivul a dispus procurarea unor loturi de rezervă de gaz, păcură și cărbune, astfel încât să nu apară disfuncționalități în procesul de livrare a căldurii iarna.

Procurorii au descins din nou la sediile partidului Șor și declară că dispun de dovezi imbatabile că formațiunea a fost finanțată ilegal, trei persoane fiind reținute. În același timp, Curtea de Apel Chişinău a menţinut arestul la domiciliu în cazul fostului președinte Igor Dodon.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

29.08.2022

„Rușii sunt persoane nedorite în Chișinău!”. O cetățeancă a Federației Ruse a făcut scandal într-un club de noapte

Învinuiri de rusofobie într-un club de noapte din Chișinău, după ce unei cliente i-a fost interzis accesul. Aceasta a filmat discuția cu paza localului, declarând că nu i-a fost permisă intrarea pentru că este de cetățenie rusă. 

Scandalul a început după ce femeia, împreună cu un grup de prieteni,  nu a fost lăsată să intre în club din cauza comportamentului neadecvat. Din imagini se vede cum paza explică faptul că nu le poate permite intrarea din cauza stării avansate de ebrietate. Totuși, decizia a fost interpretată ca o manifestare a rusofobiei, iar femeia a început a striga că în orașul Chișinău rușii nu au loc. Ulterior, aceasta a plasat filmulețul pe rețelele de socializare cu titlul: „Rusofobii din Chișinău”.

Detalii, aici

30.08.2022

Fără restricţii suplimentare: Curtea de Apel Chişinău a menţinut arestul la domiciliu pentru Igor Dodon

Curtea de Apel Chişinău a menţinut, luni, decizia Judecătoriei Chișinău, prin care a fost prelungită măsura de arest la domiciliu cu încă 30 de zile în cazul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Astfel, a fost respins demersul avocaţilor fostului şef al statului, care au solicitat eliberarea clientului lor din arest preventiv. Totodată, Curtea de Apel a respins şi demersul acuzatorilor care au solicitat restrucţii suplimentare în privinţa ex-preşedintelui. Fostul preşedinte Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai și încarcerat în izolatorul de detenție provizorie al Direcției de poliție a municipiului Chișinău.

Detalii, aici

31.08.2022

Chișinăul blochează funcționarea Uzinei Metalurgice din Râbnița, colectorul de valută al Tiraspolului

Agenția de Mediu a respins solicitarea Uzinei Metalurgice Moldovenești din Râbnița (MMZ) privind obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor după ce angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului au efectuat o inspecție la această întreprindere pe 23 august și au găsit nereguli.

„În temeiul art. 6 alin. (8) din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, art. 25 alin. (11) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, art. 3 lit. a) din Legea nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița)” se menționează în constatarea Agenției, citată de Zona de Securitate.

Fără autorizația de mediu, Uzina Metalurgică Moldovenească, unul dintre cei mai mari contribuabili la regimul separatist de la Tiraspol, nu poate să se asigure cu materie primă din afara Republicii Moldova.

Detalii, aici

01.09.2022

Minus zece într-un an. Ce se întâmplă cu școlile optimizate

Din an în an, în urma unor decizii tacite, școlile din Republica Moldova rămân tot mai puține. În mare parte motivate de numărul mic de elevi, dar și de optimizarea cheltuielilor, aceste hotărâri nu sunt prea mediatizate, iar o statistică oficială nu există. Se întâmplă și din cauza unor „reacții adverse”, care aproape întotdeauna au apărut, chiar dacă argumentele în favoarea acestei „terapii dure” erau obiective. Subiectul optimizării școlilor a fost folosit de-a lungul timpului ca pretext pentru bătăliile politice, dar și pentru lansarea unor promisiuni electorale populiste. Emblematic este moratoriul din anul 2017 impus de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, care a fost încălcat de însăși guvernarea democrată de atunci.

Detalii, aici

02.09.2022

Se alătură Marinei Tauber!? Trei persoane au fost reținute în dosarul Șor

Trei persoane au fost reținute pentru un termen de 72 ore în urma perchezițiilor desfășurate în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor. Ofițerii de urmărire penală au efectuat patru percheziții, inclusiv la un președinte al unei organizații teritoriale raionale a partidului. „Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, anunță Procuratura Anticorupție.

Detalii, aici

03.09.2022

Decorat de Mitropolitul Vladimir, prins cu păcate de ANI. Ex-directorul Penitenciarului N16 a uitat să declare mai multe bunuri

Ex-directorul penitenciarului N16, Igor Patrașcu, a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor. Inspectorii de integritate au constatat că Patrașcu a uitat să declare o mașină, mai multe bunuri imobile, dar și veniturile soției sale.

În urma controlului efectuat de inspectorul Arina Țîganaș a veniturilor pentru perioada 2017-2020 s-a constatat că soții Patrașcu dețineau două bunuri imobile: un teren și o construcție de pe acesta, care nu au fost incluse în declarația de avere a funcționarului.

Detalii, aici

04.09.2022

Poliţistul care l-a reţinut pe Gheorghe Petic, în afara legii. Declaraţiile pretinsei victime a violului

Şeful Inspectoratului de Poliţie a raionului Ungheni, Victor Gavriliţă, care l-a reţinut şi ar fi contribuit la intentarea dosarului pentru viol pe numele lui Gheorghe Petic, nu se regăseşte printre cei aduşi pe banca acuzaţilor pentru fabricarea dosarului. Femeia care în 2017 a făcut denunţ fals că a fost violată de Gheorghe Petic, a depus încă în decembrie 2021 un denunţ în care povesteşte despre rolul pe care l-ar fi avut Gavriliţă în fabricarea dosarului. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupţiei a portalului Anticorupţie.md.

Detalii, aici

Anticoruptie.md
04/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii