7 zile în 7 evenimente // Retrospectiva săptămânii

Viorica Mija
19/06/2022
Colaj CIJM

13.06.2022– 19.06.2022

A fost săptămâna în care Comisia Europeană a recomandat șefilor de stat din UE să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. La unison cu această decizie, președintele Franței Emmanuel Macron, într-o vizită istorică la Chișinău, a declarat că cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este „perfect legitimă” și demonstrează dorința enormă pentru schimbări fundamentale.  Între timp, în așteptarea statutului de țară candidat, Ucraina continuă să-și apere cu stoicism și demnitate teritoriile.Tot în această săptămână, după ce a câștigat concursul la șefia Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a fost numită în funcție, iar sâmbătă, în premieră, la Chișinău a avut loc ședința comună a  Parlamentelor României și Republicii Moldova.

La fiecare sfârșit de săptămână, Anticoruptie.md. vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente.

Cu un simplu click pe detalii, recapitulați actualitatea.

 

 

13.06.2022

„Au venit, au luat ajutor umanitar și... au trădat Ucraina!”. Administrația militară de la Lugansk „vânează” 50 de spioni

Trădătorii au pătruns în depozitele cu ajutor umanitar, sub pretextul că au nevoie de ajutor, și au folosit internetul pentru a le transmite informații rușilor. Este declarația guvernatorului militar al regiunii Luhansk, Serhii Gaidai. Oficialul declară că în Lysychansk, peste 50 de persoane sunt suspectate de spionaj în favoarea agresorilor.

Detalii, aici

14.06.2022

Judecătorii, respinşi de Maia Sandu, luptă să rămână în sistem: Mingea a ajuns în ograda CSM

Cei 13 judecători pe care preşedinta Maia Sandu a refuzat să-i numească în funcţie până la atingerea plafonului de vărstă au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi înaintaţi repetat la prelungirea mandatelor. Solicitanţii vor trebui însă să mai aştepte, deoarece actualul CSM nu este în drept să decidă asupra promovării sau demiterii judecătorilor.

Detalii, aici

15.06.2022

„Perfect legitimă”. Emmanuel Macron, despre cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Președintele Franței Emmanuel Macron susține că cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este „perfect legitimă” și demonstrează dorința enormă pentru schimbari fundamentale. Decizia de oferire a statutului de stat candidat Republicii Moldova va fi luată în decurs de zece zile și va fi anunțată la Consiliul European din 23-24 iunie curent.

„Franța își va juca cu această ocazie în mod deplin rolul de președinte pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate și legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura Uniunii Europene”, a declarat Macron în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

La rândul său, șeful statului Republica Moldova a exprimat președintelui Franței recunoștință pentru sprijinul acordat, precizând că executivele celor două state vor semna chiar miercuri trei documente importante.

Detalii, aici

16.06.2022

Veronica Dragalin a fost numită în fruntea Procuraturii Anticorupție. Când își preia mandatul

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat pe 15 iunie ordinul de numire a Veronicăi Dragalin în funcția de procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție.

„Prin Ordinul Procurorului General interimar din 15 iunie s-a dispus numirea în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție a doamnei Veronica Dragalin, începând cu data de 1 august”, a precizat procurora responsabilă de comunicare cu presa a Procuraturii Generale, Mariana Cherprec.

Aceasta a mai precizat că Veronica Dragalin a depus o cerere prin care a solicitat numirea sa în funcție începând cu 1 august, „ținând cont de faptul că dumneaei urmează să își termine anumite activități ce țin de funcția deținută pe moment.”

Detalii, aici

17.06.2022

Comisia Europeană recomandă aviz pozitiv pentru ca Republica Moldova să devină țară candidată membră a UE

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că Executivul de la Bruxelles recomandă Consiliului European să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate pentru a aderarea la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană și-a adoptat avizele cu privire la cererile de aderare ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei, după ce le-a evaluat în raport cu standardele sale riguroase.

Executivul european recomandă ca Republicii Moldova să i se acorde statutul de candidat, cu condiția că anumite reforme sunt continuate.

„Moldova este pe o adevărată cale pro-reformă, anticorupție și europeană. Mai are un drum lung de parcurs. Dar credem că are potențialul de a se ridica la nivelul criteriilor”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Detalii, aici

18.06.2022

Oficiali români: „Vom înfăptui marea unire dintre România și Republica Moldova în interiorul Uniunii Europene”

Toate forțele politice din România o susțin pe președinta Maia Sandu și Republica Moldova pentru „a înfăptui această mare unire dintre România și Republica Moldova în interiorul Uniunii Europene”. Declarațiile au fost făcute de la tribuna forului legislativ comun România- Republica Moldova.

Președintele Camerei Deputaților din România, Ion-Marcel Ciolacu, a reconfirmat susținerea necondiționată a României pentru demersrile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană.

„România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană. Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la Uniunea europeană pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European”, a declarat Președintele Camerei deputaților din România.

Detalii, aici

19.06.2022

Eroii nu mor. Președinta Maia Sandu: „Ne amintim cu recunoștință de eroii căzuți pentru apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”

La 30 de ani de la luptele de la Varnița-Tighina, cele mai violente confruntari între trupele moldovenești și separatiștii transnistreni în 1992, președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de comemorare a eroilor căzuți în prima linie.

„Comemorăm astăzi trei decenii de la luptele de pe platoul Varnița-Tighina, cea mai tragică pagină a războiului din 1992. Ne amintim cu recunoștință de eroii căzuți pentru apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, și ne înclinăm în fața veteranilor care au stat la straja tânărului nostru stat. Aducem în acest mod un omagiu tuturor celor care au luptat pentru țara noastră în Războiul de pe Nistru și celor care s-au jertfit pentru viitorul pașnic al Republicii Moldova”, se arată în mesaj. 

Detalii, aici

 

 

 

Viorica Mija
19/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii