Adjuncţi interimari pentru Veronica Dragalin: Cine sunt procurorii admişi de CSP

Julieta Saviţchi
01/11/2022
Colaj CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis, marţi, candidaţii pentru asigurarea interimatului funcţiei de şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie. Aceştia sunt procurorii anticorupţie Mihail Ivanov şi Vasile Plevan. Ambii au fost numiţi în funcţie prin ordinul procurorului general interimar, Ion Munteanu.

Mihail Ivanov activează în Procuratură din 2010. În calitate de procuror anticorupţie a gestionat şi continuă să gestioneze dosare de rezonanţă sporită. Printre acestea sunt dosarul ambulanţelor, dosarul mitei celor doi procurori de la Ciocana, dosarul mitei consulului de la Istanbul, dosarul deputaţilor transfugi, dosarul finanţării ilegale a Partidului Şor etc.

În perioada când la conducerea Procuraturii Generale se afla Alexandr Stoianoglo, Mihail Ivanov a fost somat să plece împreună cu alţi procurori anticorupţie. Spre deosebire de ceilalţi, Ivanov s-a încăpăţinat să părăsească sistemul, după care s-a ales cu dosar penal pentru constrângerea de a face declaraţii. Este vorba de cazul procurorilor Clim şi Trifoi, foşti subalterni ai fostului procuror general adjunct, Ruslan Popov, învinuiți într-un dosar de estorcare a mitei în sumă de 200 de mii de euro de la doi oameni de afaceri.

În toamna anului 2021, Mihail Ivanov, a depus o sesizare la Centrul Naţional Antocorupţie (CNA) în care solicita tragerea la răspundere contravenţională a preşedintei Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc. Procurorul o acuza pe preşedinta CSP de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Autorul sesizării o acuza pe Motuzoc că a expediat un răspuns la avizul instituţiei Avocatul Poporului, fără ca să-l coordoneze cu ceilalţi membri ai CSP. „Avocatul Poporul a trimis avizul pentru examinare la CSP care urma să-l examineze în cadrul şedinţelor publice ale acestuia, fiind organul competent să reacţioneze din oficiu sau la sesizare în cazul în care consideră că independenţa, imparţialitatea sau reputaţia profesională a procurorului este afectată în orice mod. În cazul în care reacţionează din oficiu, Consiliul urmează în prealabil să consulte procurorul vizat”, a invocat procurorul anticorupţie în sesizarea sa.

Conform declarației de avere și interese personale publicată de către Autoritatea Națională de Integritate, procurorul Mihail Ivanov a avut anul trecut un salariu de peste 324.254 mii lei , echivalentul de peste 27 mii lei pe lună. Pe lângă salariul de bază, acuzatorul de stat declară că familia sa a primit indemnizații în valoare de 2170 de lei, bani plătiți de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Tot familia Ivanov a obținut anul trecut o alocație de 2568 de lei românești de la Direcția Asistență Socială și Protecția Copilului și o bursă în valoare de 16 715 lei de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău.

Totodată, Ivanov îşi continuă studiile la Iaşi, ridicând anul trecut o bursă de 4507 lei româneşti.

Omul legii a raportat pentru anul trecut cadouri din partea rudelor, cu ocazia zilelor de naştere, de 16.500 de lei şi de 750 de euro.

Mihail Ivanov deține un apartament cumpărat în anul 2016 și un garaj achiziționat în anul 2018. Împreună cu soția deține două mașini: Skoda Superb și Opel Zafira. Automobilul Skoda a fost cumpărat anul trecut cu 300.000 după ce au fost vândute alte două automobile mai vechi.

Vasile Plevan a absolvit în martie 2013 Institutul Naţional al Justiţiei, iar peste un an a fost numit procuror la Străşeni. La 13 mai a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Ialoveni. În octombrie 2019, câştigă concursul pentru funcţia de procuror anticorupţie, la care participă de unul singur.

În decembrie 2021, procurorul Vasile Plevan, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze acțiunile pretins ilegale ale procurorului general interimar Dumitru Robu, s-a abținut de la acest caz.

La începutul anului curent, Vasile Plevan, a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să investigheze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci, dar s-a abţinut de la examinarea cauzei. CSP a transmis cererea de abţinere conducerii Procuraturii Anticorupţie pentru a lua o decizie.

Vasile Plevan este al doilea procuror anticorupţie, după Andrei Balan, care s-a abţinut să investigheze pretinsele ilegalităţi comise de Stoianoglo în dosarul expulzării profesorilor turci.

Procurorul Plevan şi-a motivat abţinerea prin faptul că soţia sa este grefiera unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău, care examinează dosarul expulzării profesorilor turci în care a fost condamnat de prima instanţă fostul director al SIS, Vasile Botnari.

Vasile Plevan a acceptat să examineze dosarul penal în care procurorul general interimar este învinuit că a făcut publică corespondenţa dintre fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi ambasadorul UE la Chişinău, Peter Mihalko. Investigaţiile au fost finalizate şi dosarul a fost transmis în instanţă.

Cele mai grave acuzaţii în adresa lui Plevan au fost aduse de către avocatul Igor Hlopeţchi, unul din apărătorii fostului procuror general adjunct, Ruslan Popov, învinuit în mai multe dosare de corupţie. Acesta a scris în mai multe instituţii de presă că Vasile Plevan a refuzat în repetate rânduri să deschidă un dosar penal împotriva unui locuitor din Ialoveni, care şi-a violat propria fiică cu handicap timp de câţiva ani. Ulterior, lui Hlopeţchi i s-a alăturat şi activistul Pavel Grigorciuc, cunoscut ca unul din susţinătorii lui Stoianoglo.

Vasile Plevan susţine că este vorba de o campanie murdară din partea lui Hlopeţchi după ce în gestiunea sa a ajuns un dosar intentat pe numele apărătorului pentru denunţ fals şi falsificarea de acte oficiale. „Plângerea cu violul a fost depusă încă înainte ca eu să fiu numit în Procuratura Ialoveni. Din câte cunosc, mama victimei a retras plângerea. Apoi a revint din nou cu o plângere. De această dată, plângerea a ajuns la mine. Dar denunţătoarea şi-a schimbat declaraţiile. A spus că a vrut să se răzbune pe soţ pentru că era violent. Apoi eu am dispus efectuarea unei expertize, care a arătat că victima nu avea discernământ ca să ofere declaraţii. Aşa am emis ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale. Apoi denunţătoarea s-a răzgândit şi a contestat ordonanţa în instanţă. Astfel am pornit urmărirea penală pe trei capete de acuzare. Eu am finalizat dosarul şi l-am transmis în instanţă. Dar la judecată a mers un alt procuror pentru că eu am fost transferat la Procuratura Anticorupţie. La sfârşitul anului trecut învinuitul a fost găsit vinovat pe toate cele trei capete de acuzare şi condamnat la 17 ani de închisoare”, ne-a spus Plevan.

Vasile Plevan a raportat în Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2021 3/4 dintr-un apartament moştenit de soţia sa în 2011 şi un apartament de 62,6 metri pătraţi, cumpărat în 2016 cu 342.431 lei.

În 2019, acuzatorul şi-a cumpărat cu 8200 de euro un automobil de model Nissan, iar în 2020, un automobil Ford, pentru care a plătii încă 8000 de euro.

Procurorul Plevan a declarat pentru anul trecut venituri din salariu de 333.601de lei, iar soţia sa, de 81.484 de lei. Cu ocazia sărbătorilor de familie, familia Plvan a primit de la rude 1200 de euro cadou. Precizăm că, începând cu 2019, familia Plevan a primit donaţii de peste 1000 de euro.

În 2020, soţia acuzatorului a împrumutat de la mama sa 7000 de euro, pe care s-a obligat să-i restituie în 2030.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Julieta Saviţchi
01/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii