Fiecarea a treia sesizare parvenită de la cititorii portalului Anticoruptie.md pe Harta corupției în anul 2024 au vizat administrația publică locală, la fel ca și în anul 2023. Oamenii s-au plâns de inacțiunea reprezentaților puterii locale în legătură cu diverse probleme la nivel local, care deseori rămân nesoluționate pe parcursul mai multor ani, de trucarea unor concursuri sau de probleme de integritate, de prestarea serviciilor necalitative. Cazurile relatate în unele sesizări publicate pe Harta corupției au făcut obiectul unor știri sau materiale de investigație, publicate pe portalul Anticoruptie.md. La unele plângeri au reacționat autoritățile, în unele cazuri problemele fiind soluționate.
Echipa Anticoruptie.md a documentat cazul în care un cioban din satul Rădeni, raionul Călărași, a acuzat primarul că l-ar fi bătut pentru că păștea oile pe un imaș unde primarul ar fi avut interese și a interzis păscutul animalelor din comunitate. Două dintre materialele realizate au vizat acuzații de trucare a concursurilor: unul desfășurat de Compania Teleradio Moldova pentru identificarea soluțiilor pentru proiectarea şi construirea noului sediu al instituției, iar al doilea - de Consiliul raional Strășeni pentru angajarea șefului Secției raionale cultură, turism, tineret și sport. Echipa Anticoruptie.md a documentat și cazul relatat într-o sesizare de o familie din capitală, care s-a pomenit în risc de a pierde apartamentul în care locuiește din cauza unor despăgubirilor enorme calculate pentru faptul că ar fi inundat oficiul amplasat la etajul de jos. Mai multe detalii în investigația „Aerotranscargo, cu sediul într-un bloc de locuit. O familie se plânge că ar putea rămâne fără apartament”.
Primele și ultima sesizare, publicate în anul 2024 pe Harta corupției, vizează activitatea Serviciului vamal și al Poștei Moldovei. În prima sesizare un întreprinzător se plângea de imposibilitatea de a transmite colete din cauza intrării în vigoare a noilor prevederi ale Codului vamal. Serviciile urmau a fi digitalizate pentru a simplifica procesele, însă în rezultat, coletele erau blocate în vamă. Anticoruptie.md a primit răspunsul Serviciului vamal care asigura că autoritatea a luat măsurile necesare pentru ca procesele să nu fie afectate. La fel, Serviciul Vamal a clarificat situația în legătură cu o a doua sesizare care viza perceperea drepturilor de import pentru coletele primite de peste hotare.
În ultima sesizare publicată anul trecut, două femei de afaceri au semnalat, pe Harta Corupției, că s-ar confrunta cu o situație, care, în opinia lor, ar fi creată pentru ca ele să dea mită vameșilor. Cazul a avut loc la Vama instrustrială Chișinău, unde staționa, de patru zile, lotul de marfă, pe care îl aduceau în Moldoiva din China. Femeile de afaceri spuneau că vameșii ar trage din timp, fără explicații, ca ele să dea mită. Conducererea Serviciului Vamal și al Vamei Chișinău au reacționat promt, la semnalarea cazului. Detalii în materialul „Femei de afaceri reclamă situații de corupție la vamă // Cum reacționează instituția”.
Printre cele mai vizualizate sesizări – cca 13350 accesări - care vizează activitatea administrației publice locale este cea privind conflictul de interese la numirea personalului în administrația locală din Costești, ialoveni, unde în funcția de secretar a fost numită o rudă a primarului. În asemenea situații, sătenii se așteaptă la o reacție și din partea consilierilor locali.
Aproape 12000 de vizualizări a acumulat sesizarea despre încercările sătenilor din Parcani (r. Soroca) de a scoate la iveală neregulile în activitatea fostului primar din localitate, în perioada conducerii căruia au avut loc mai multe ilegalități în gestionarea bunurilor publice. „Polițistul de sector nu contribuie pentru descoperirea încălcărilor primarului, ci mușamalizează totul. El verifică, dar nu vede nicio încălcare, nu găsește că ar lipsi ceva și așa raportează la raion. Nu mai văd vreo soluție, eu încerc să scot adevărul la iveală, dar sunt chemată eu la poliție și acum risc amendă pentru că nu vreau să tac despre ceea ce văd. Solicit ajutor și suport, nu mai știu la ce instituții putem să ne adresăm pentru ca să învingă adevărul!”, scrie autoarea sesizării.
Totuși, sesizarea care a acumulat cele mai multe vizualizări pe Harta corupției – peste 15600 – ține de domeniul justiției și vizează așteptările cetățenilor privind Curții Constituționale în protejarea drepturilor cetățenilor. Autorul sesizării scria despre așteptarea intervenției înaltei curți în verificarea constituționalității indexării pensiilor „cu circa 14%, în timp ce inflația a ajuns în decembrie 2022 la circa 30%”, ceea ce este un abuz față de cetățenii Republicii Moldova.
Cca 13000 de vizualizări are sesizarea privind obligarea proprietarilor de apartamente care s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizată de a achita în continuare sume mari pentru agentul termic de la țeava care traversează apartamentele lor. „Ne-am gândit că odată ce vom deține controlul absolut vom avea doar de câștigat, dar mai ales de economisit. (...) Acum achităm și pentru gazul cheltuit, dar și pentru agentul termic care ajunge la bloc. Numai pentru 15 zile din luna noiembrie am achitat 931 de lei pentru căldura centralizată, iar pentru gaz 865 de lei”, scrie în sesizare.
Cititorii portalului Anticoruptie.md sunt cu ochii pe activitatea instituțiilor publice și semnalează, în mai multe sesizări, neregulile remarcate, abuzurile comise sau faptele de lipsă de integritate. Astfel, peste 12200 de vizualizări a obținut sesizarea privind utilizarea de către directorul ANSA a mașinii de serviciu a în scopuri personale. Autorul sesizării subliniază că mașina funcționarului este parcată „în fața blocului unde locuiește, inclusiv în zile libere de sărbători (30-31 Decembrie 2023; 01 ianuarie 2024) și în perioada când oficial era în concediu 15-21 ianuarie 2024. Este o irosire frauduloasă a bugetului public”.
Așteptarea cetățenilor pentru ca anumite drumuri să fie reparate a fost semnalată în câteva sesizări, iar cele mai multe vizualizări – peste 12000 - a acumulat adresarea din februarie 2024 privind necesitarea reparației drumului G110 pe segmentul Rezeni-Moleștii-Noi, care este o urgență pentru locuitorii satului Cărbuna. „Această intervenție nu doar că ar îmbunătăți accesul către satul Cărbuna, scurtând drumul cu 3,5 km, dar ar avea și un impact pozitiv asupra întregii regiuni. Un drum bine întreținut este vital pentru dezvoltarea economică și socială a comunității noastre”, scrie autorul adresării.
Numărul mare de vizualizări acumulate de sesizarea privind poluarea lacurilor din capitală indică și îngrijorarea cetățenilor privind starea mediului și efectele pe care acesta le are asupra sănătății lor.
La fel, chiar de la începutul anului pe Harta corupției au fost publicate două sesizări care vizau activitatea Poșta Moldovei și a Serviciului vamal (SV) în ceea ce privește transmiterea și recepționarea coletelor, ambele cu cca 7000 de vizualizări. În una autorul, un întreprinzător, se plângea de imposibilitatea de a transmite colete din cauza intrării în vigoare a noilor prevederi ale Codului vamal. Serviciile urmau a fi digitalizate pentru a simplifica procesele, însă în rezultat, coletele erau blocate în vamă. Anticoruptie.md a primit răspunsul Serviciului vamal care asigura că autoritatea a luat măsurile necesare pentru ca procesele să nu fie afectate. La fel, SV a clarificat situația în legătură cu o a doua sesizare care viza perceperea drepturilor de import pentru coletele primite de peste hotare.
Tradițional, un număr mare de vizualizări au sesizările în care autorii semnalizează nereguli în domeniile sănătății și educației. Mult dezbătutul subiect, pe parcursul anului 2024, privind fuzionarea Spitalului „Toma Ciorbă” și a Spitalului de Dermatologie a fost sesizat și pe Harta corupției și a fost vizionat de peste 9500 de ori. Și perceperea, în continuare, a plăților pentru necesitățile clasei/grupei și pentru cadouri pentru educatori și pedagogi, este subiectul care acumulează vizualizări ale cititorilor portalului – sesizare la acest subiect din februarie 2024 a acumulat cca 9500 de vizualizări.
Pe parcursul anului trecut câteva persoane au scris pe Harta corupției despre pierderile enorme pe care le-au suportat fiind implicați în jocuri de noroc sau activitatea unor piramide, dar nu au obținut din partea organelor de drept o implicare pe măsură pentru soluționarea situațiilor în care s-au pomenit. Aproape 10000 de accesări are prima sesizare depusă în 2024 la acest subiect pe Harta corupției.
Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice îndeamnă cetățenii să publice pe Harta Corupției cazurile de corupție şi infracţiunile conexe, situațiile de conflict de interese sau incompatibilitate, abuzurile comise de funcționarii publici. Sesizările publicate devin subiecte de ştiri, devin parte a analizelor realizate sau investigațiilor, care sunt publicate pe portalul Anticoruptie.md.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii