AGENDA DE WEEKEND//03-04.06.2023

Meroslava Parii
02/06/2023
Grafică: CIJM

SÂMBĂTĂ 3 IUNIE

Primăria municipiului Chișinău informează, că în weekend – 3-4 iunie, curent, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole de sezon.

 

Retratamentul Endodontic – Dincolo de Obsesia Personală

UNDE: Summit Events Moldova, str. Tighina, 49/3

CÂND: 09:00

CONTEXT: Cursul te va ajuta să identifici și să rezolvi problemele cu adevărat importante din cadrul unei reintervenții endodontice, un curs care se concentrează pe prognosticul pe termen lung și nu pe gratificarea imediată a operatorului. Vom discuta despre instrumentele și materialele potrivite unor astfel de situații, precizând, desigur, avantajele obiective pe care acestea le oferă operatorului.

 

Eveniment: „Lumea Copilăriei”

UNDE: Parcul „Alunelul”

CÂND: 10:00 – 3 și 4 iunie, curent

CONTEXT: O poveste unde copiii voștri vor trăi o experiență memorabilă și se vor distra la maxim. Prima ediție a Festivalului vă pregătește cele mai bune experiențe la un loc, incluzând terenuri de joacă, muzică, animatori, delicii culinare, producători locali și multe alte distracții. Sperăm că acest Festival să fie un eveniment memorabil pentru toți cei care vor participa.

 

Expoziție :„Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femei artiste.

 

Kids Expo 2023 – Dăruiește un Zâmbet Fiecărui Copil

UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00-18:00 – 3, 4 iunie, curent

CONTEXT: Distracții, gustoșenii, cadouri și oferte speciale  produse pentru copii și părinți la Moldexpo. Celebrați vesel, vioi și în culorile curcubeului împreună cu noi. Distracția va fi neapărat însoțită de cântece, dansuri și multe concursuri cu participarea copiilor.

 

Târgul Copiilor la EcoLocal

UNDE: EcoLocal, bd. Ștefan cel Mare, 102

CÂND: 10:00

CONTEXT: Dragi părinți, bunei și copii, vă așteptăm să marcăm împreună Ziua Internațională a Copilului, în cadrul pieței EcoLocal Farmers Market Moldova. Cu această ocazie organizăm un târg pentru cei mici – tradițional deja.Vă așteptăn cu dulciuri, pomușoare și gustări sărățele, preparate doar pentru voi.

 

UN TUR GHIDAT GRATUIT AL MUZEULUI NAȚIONAL DE ETNOGRAFIE ȘI ISTORIE NATURALĂ
UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, str. Kogălniceanu, 82
CÂND: 10:00
CONTEXT: Terra Nova English Language Center organizează un tur ghidat gratuit în limba engleză la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republici Moldova. Turul va începe la ora 10:00. Sunteți bineveniți să vă alăturați turului. Turul este gratuit Profitați de această ocazie unică de a vizita cel mai bun muzeu din țara noastră. Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova este cel mai mare, cel mai vechi și cel mai vizitat muzeu din țară. Pe baza celor mai recente cifre de prezență, aproximativ 50.000 de persoane vizitează muzeul în fiecare an. În 1998, muzeul a fost nominalizat pentru Premiul "Muzeul European al Anului", cel mai vechi și mai prestigios premiu muzeal din Europa, acordat în fiecare an de către Forumul European al Muzeelor sub auspiciile Consiliului Europei.

 

Festivalul Devin & Degust

UNDE: Strada Pietonală Chișinău Eugen Doga

CÂND: 10:00, 3-4 iunie, curent

CONTEXT: Vom celebra împreună cultura bogată a țării noastre cu delicii gastronomice, vinuri de calitate, bucate tradiționale și povești ale producătorilor locali, care își vor prezenta cu mândrie roadele muncii și meșteșugul.

 

Ziua Copilului împreună cu Covoare Ungheni și Pașa Parfeni

UNDE: Carpeta MD-Covoare Chișinău, str. Calea Iesilor, 10B

CÂND: 10:00

CONTEXT: Evenimentul este deschis tuturor copiilor și părinților, dar participanții la concurs se vor simți aici ca acasă. În mod special pentru ei, pregătim o mulțime de distracții. Fiecare participant la concurs va primi Diploma originală cu propriul desen și multe alte lucruri intersante. Aici toată lumea poate vedea galeria de covoare câștigătoare șă asiste la înmânarea cadourilor de la covoare Ungheni.

 

Internațional Speakers Conference – Fic-2023

UNDE: Artcor, str. 31 August, 1989, 137

CÂND: 10:30

CONTEXT: În acest an Festivalul Industriilor Creative adună în aceeași sală 9 speakeri internaționali care vin în Moldova din Olanda, USA, Spania, România, Japonia, Marea Britanie, pentru a iniția o discuție despre viitor cu creatorii din Republica Moldova. Printre vorbitori se regăsesc legendarul designer grafic și director de creație din SUA – David Carson și Hector Ayso, Spania, Fondator și Director Creativ al Conferinței OFFF.

 

Training: Managementul stresului la locul de muncă

UNDE: Psihologie MD, bd Dacia, 65/19

CÂND: 11:00

CONTEXT: Creierul este programat să perceapă experiențele ca negative (periculoase), neutre sau pozitive, să reacționeze corespunzător. Exprimarea furiei, agresivitatea verbală sau fizică sunt câteva  exemple ale reacției de luptă, în vremea ce izolarea, vizionarea excesivă a televizorului, dependența de jocuri, reprezintă câteva exemple de reacții de „fugă”. Există o a treia reacție, cea de „Înghețare”, caracterizată prin lipsa reacțiilor fizice sau psihice, sentimentul de neajutorare, de neputință, simptome depresive. Despre aceste și alte subiecte, vom discuta în cadrul trainigului nostru.

 

Campionatul Republicii Molodva la Judo Copii U13

UNDE: Universitatea de Stat de Educație Fizică, str. Andrei Doga, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: La Campionat sunt  admiși sportivi cu anul nașterii 2011-2012.

 

Hipertensunea arterială la adulți și Malformările la copii

UNDE: Summit Events, str. Tighina 49/3

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm la un eveniment deosebit, dedicat unor probleme extrem de importante legat de sănătate. Întâlnirea va fi  una informativă, utilă și captivantă, oferindu-vă oportunitatea de a vă informa corect despre factorii de risc, simptome și consecințele neadresării la timp la doctori. Vom discuta despre soluțiile și strategiile de prevenție, care vor fi extrem de utile pentru Dvoastră.

 

Marș în sprijinul zilei de 9 mai

UNDE: Piața de lângă Gara Feroviară

CÂND: 11:30

CONTEXT: Evenimentul este organizat de către Partidul Politic „Renaștere”.

 

Youth 4 Impact – Cloding Events

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Blocul 6, bd. Ștefan cel Mare, 168

CÂND: 12:00

CONTEXT: Participă la eveniment, află ideile de afaceri ale participanților de la Youth 4 Impact. Vei afla despre planurile de antreprenoriat și te vei inspira de la tineri. Youth este un proiect organizat de AIESEC în Chișinău, bazat pe Obiectivul Dezvoltării Durabile, Educația de Calitate.

 

Community meetup: UI/UX/Game

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 12:00

CONTEXT: Dacă ești UX/UI game, designer sau developer, nu poți rata dialogul de industrie cu Daniel Ionescu -Senior UX Designer la Electronic Arts România, cel care va împărtăși experiența sa din ultimii 10 ani, pe care i-a petrecut la EA Games în calitate de Team Leader. Acest eveniment este organizat în cadrul Festivalului Industriilor Creative 2023, cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova, Suedia și Marea Britanie.

 

Workshop: Creativitatea în relații – activitate interactivă în natură

UNDE: Parcul Dendrarium

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm într-o atmosferă plăcută, la umbra copacilor,  la un workshop al creativității ce ne oferă grijă personală fără a îndepărta oamenii cu care ne dorim relații armonioase.

 

Spectacol: „Portugalia”

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 16:30

CONTEXT: Spectacolul va fi prezentat de Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, România. Piesa ne va duce undeva departe de Budapesta, într-un sat sărac cu oameni săraci, dar cu vise frumoase.

 

Spectacol: „Stafia Gemanyo”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul, de Takuma Suehara, în regia autorului, va fi prezentat de Compania Teatrală Obonro, Japonia.

 

Concert:„ Via Dacă” – FIC 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 19:30

CONTEXT: După ce au cucerit România cu dragostea pentru folclor și sunetul adânc înrădăcinat în natură, „Via Dacă ”revine la Chișinău cu un concert mare și frumos. În cadrul Festivalului Industriilor Creative invităm tot publicul de acasă, cei care au îndrăgit „Via Dacă” de la început, și să-i cunoască într-un concert de zile mari. Invitat special – Frate Gheorghe.

 

Eveniment: Festivalul Cultural Japonez - Bunkasai-Spiritul Japoniei

UNDE: Scuarul Universitații de Stat din Moldova, str. Alexei Mateevici, 50

CÂND: 3-4 iunie, curent

CONTEXT: Bunkasai, înseamnă o posibilitate unică de a petrece un weekend extraordinar cu familia sau prietenii într-o atmosferă niponă. Am pregătit un Festival grandios, care o să vă încarce cu energie incendiară și momente de neuitat. Activități: Bucătărie japoneză; Lecție de limba japoneză; Ceremonia ciaiului; Tanabata, Anime, Accesorii, Caligrafie japoneză; Arte marțiale: Kendo, Aikido, Karate, Jocuri tradiționale japoneze; Demonstrație de Kitsuke, Taiko, Shogi, Tattoo.

 

DUMINICĂ 4 IUNIE

 

Spectacol: „Pomul lui Goriță”

UNDE: Teatrul Republican „Licurici”, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm cu mult drag la spectacolul „Pomul lui Goriță”, prezentat de actorii Teatrului „Licurici”.

 

Festival Turistic Național – Duminica Mare

UNDE: Satul Domulgeni, raionul Florești

CÂND: 11:00

 

Positioning B2B workshop with Joel Pilger – FIC 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August, 1989, 137

CÂND: 11:00

CONTEXT: Nu e ușor să te evidențiezi într-o zonă în care ideile creative clocotesc, dar nici imposibil nu e. Joel Pilger te așteaptă la un workshop despre poziționare. Vino să afli cum să-ți găsești vocea unică în industria creativă, cum să faci un pas în față și să-ți urci studioul pe scena globală.  Joel consiliază cele mai importante studiouri de creație din lume, fiind consultant global la RevThink și gazda podcastului RevThinking. A ajutat peste 300 de studiouri și companii de producție din Europa, Australia, Asia, America de Sud, Marea Britanie, SUA și chiar Moldova.

 

Atelier „Fotografia de altă-dată”

UNDE: Artcor, str. 31 August, 1989, 137

CÂND: 11:00

CONTEXT: Fotograful Octavian Bâlea, vine cu o idee trăsnet la FIC, te va antrena la realizarea de fotografii pe format mare (mai mare decât filmul. Lat. 60mm). Octavian Bâlea  a publicat mai multe cărți de fotografie în Cehia, Finlanda și România. Și-a prezentat lucrările la expoziții de fotografie, pictură și performing arts în Germania, Cehia, Polonia, Norvegia, România și Moldova.

 

Music Session MMB+Versus Artist – FIC 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND:13:00

CONTEXT: În prima parte îl avem invitat pe Roman Burlaca care va defini piața muzicală de la noi, cu exemple de rigoare și proiectele  pe care le promovează echipa sa. Subiectele abordate: Identitatea artistului; Importanța ecosistemului; Rolul producătorului: Mecanismele necesare pentru a crea o industrie muzicală în Republica Moldova.

 

Film Talks #2 – Dialog cu actorii

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 15:00

CONTEXT: În cadrul Festivalului Industriilor Creative, aducem la Chișinău 2 actori originari din Moldova, care au reușit să construiască carieră peste hotare, Andrei Andriuță – actor și regizor din România și Boris Krutonog – actor și producător din SUA. Invităm actorii și oamenii de cinema la dialogul de industrie – FilmTalks, să discutăm despre tendințe, posibilități de colaborare și perspective de dezvoltare a industriei de film, împreună cu invitații noștri.

 

Spectacol: „Balada despre Narayama” după Shichiro Fukazava

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 16:00

CONTEXT: În ultima zi a Festivalului BITEI, se va juca spectacolul „Balada despre Narayama”, Gekidanichikyo-Hachimaru 1980 Theatre Company, Japonia, un spectacol care ne va transfera în Evul Mediu al Japoniei.

 

Artificial Intelligence Hackathon 2023

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND:  17:00

CONTEXT: Noua ediție a Hackathon-ului, organizat în cadrul Festivalului Industriilor Creative 2023, va asigura o experiență plină de emoții și un eveniment unic, unde vei cerceta potențialul acestei tehnologii. Poți învăța despre ultimele tendințe și tehnologii în IA de la experți din domeniu, poți face networking cu alți profesioniști din aria de interes, poți cunoaște participanți cu diferite background-uri și experiențe care vor împărtăși entuziasmul și pasiunea ta.

Spectacol: „Lupii lui Calancea”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigire Vieru”, 11

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la spectacolul muzical „Lupii lui Calancea”, prezentat de Alex Calancea Band, într-un show total, va crea o explozie de emoții, trecând publicul de la râs la plâns, prin fior și uimire.

 

Concert: Denorm, Amystic & Cosmos în buzunar – FIC 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 19:00

CONTEXT: În cadrul Festivalului Industriilor Creative, vă invităm să explorați sunetul electronic și muzica alternativă alături de 3 trupe independente, care adoră experimentul și colaborarea.

 

Spectacol: „Stafia Gemanyo”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 19:00

CONTEXT: În vremurile primitive, exista un ritual de a juca teatru în fața zeilor. În secolul al XVII-lea, ritualul reprezentărilor teatrale a făcut posibil ca ființile spirituale  să coboare pe pământ pentru a împrumuta puteri supra spirituale, farmecele crescând în  popularitate. Obonro descrie soarta bizară a unei companii de teatru care a existat în anii 1600, când a luat naștere acea piesă fermecătoare. Spectacolul este prezentat de Theatre Company Obonro, Japonia.

 

Ceremonia de Închidere a Festivalului BITEI 2023 – Ediția a XIII-a

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 20:00

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va efectua o vizită oficială în Italia, în perioada 4-7 iunie, curent. Șeful legislativului se va întâlni cu conducerea Parlamentului Italiei – Președintele Senatului, Ignazio La Russa și Președintele Camerei Deputaților, Lorenzo Fontana. Agenda vizitei include discuții cu parlamentarii din comisiile pentru politica externă din Senat și Camera Deputaților, precum și viceministrul Afacerilor Externe, Edmondo Cirielli. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va mai participa la inaugurarea Grupului parlamentar de prietenie moldo-italian, care a fost construit recent în Parlamentul italiei. La Roma, șeful Legislativului va discuta despre oportunitățile de investiții în Republica Moldova cu reprezentanții mai multor companii italiene. Tradițional, în agenda vizitei sunt incluse întâlniri ale Președintelui Parlamentului cu cetățenii moldoveni care locuiesc, învață sau muncesc în Italia. Discuțiile vor avea loc la Milano, Padova și la Roma.

Un contingent al Armatei Naționale participă în perioada 29 mai – 9 iunie, curent, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. „SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării,  Armata Română.  „Saber Guardian 2023” este un exercițiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțe armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se vor desfășura concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea din România.

Anul acesta găsiți cărțile a 9 autori de limba română din Republica Moldova expuse la standul #ICR Madrid, care ne găzduiește cu căldură. Feria del Libro de Madrid, este la cea de-a 82 ediție și se celebrează de la 26 mai pînă la 11 iunie, curent,  în Parcul El Retiro din Madrid.

Țările de Jos văzute prin ochii unui fotograf moldovean și Moldova văzută prin ochii unui fotograf olandez. Expoziția „On the other side of  the cintinent” a ajuns la Amsterdam. Aceasta poate fi văzută de Pension Homeland Kattenburgetraat, 5. Dacă sunteți prin preajmă, nu ratați șansa de a vizita Expoziția. Foto: Ecaterina Buruiană/Mihail Kalarashan.

Meroslava Parii
02/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii