AGENDA DE WEEKEND//08-09.04.2023

Meroslava Parii
07/04/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

SÂMBĂTĂ 8  APRILIE                                             

Curățirea  generală a râului Bâc

CÂND: 09:00

CONTEXT: Prieteni, vrem să facem bine pentru acest oraș. Și atrageți atenția tuturor asupra râului  Bâc. În toate orașele lumii, râul care curge prin oraș este o perlă. La Chișinău s-a transformat într-un canal, unde curge tot gunoiul, Problema inundării orașului în timpul ploilor abundente depinde în primul rând de capacitatea apei de a merge în aval. Ea nu are această oportunitate. Râul este acoperit de copaci căzuți și de zeci de tone de plastic și anvelope pentru mașini. Credem că râul pe toată lungimea să poată deveni principala arteră a orașului pentru bicicliști și pietoni, care se plimbă în apropierea apei și a parcului verde umbrit, care ar atrage prin curățenia, răcoarea și lipsa mașinilor.

 

Expoziția plantelor de colecție

UNDE: Sun City Centrul Comercial, str. Pușkin, 32

CÂND: 09:00, 8-9 aprilie, curent

CONTEXT: Unica Expoziție cu vânzare a florilor și plantelor decorative, iarăși revine în primele zile ale primăverii mult-așteptate pentru a vă uimi cu o nouă Colecție incredibil de frumoasă și deosebită prezentată de colecționștii noștri din Moldova. În cadrul Expoziției ve-ți putea procura și delecta cu exemplare rare de flori și plante decorative, ve-ți putea procura diverse preparate pentru îngrijirea plantelor, deasemenea ghivece confecționate manual.

 

Makeathonul Local Chișinău: Agricultura Inteligentă

UNDE: FabLab, str. Studenților, 9/11

CÂND: 8 aprilie – 09:00;  9 aprilie – 18:00

CONTEXT: Ne-am propus să dezvoltăm soluții și prototipuri care să ajute la eficiența și productivitatea agriculturii. Vă încurajăm să participați și să vă aduceți ideile, pasiunea și cunoștințele în acest domeniu, utilizând următoarele tehnologii: Electronică, Arduino, Modelare și imprimare 3D, Robotică, Tăiere Laser, Drone, Frezare CNC etc. Ne vom împărtăși experiențele și cunoștințele și vom colabora pentru a crea soluții noi și inovatoare în agricultură.

 

Curs de Țesut-Covor decorativ copii 6+

UNDE: Atelier de Artă, str. Studenților 11, 3

CÂND: 09:30

CONTEXT: Dăm startul înscrierilor la Cursul de Țesut Covoare Decorative, dedicat copiilor cu vârsta 6+. Vom crea împreună un covoraș tradițional decorativ, conform metodei pas cu pas, explorând diferite tehnici de țesut. Vom face cunoștință cu toți participanții într-un  mod interactiv. Copii vor avea posibilitatea să-și dea frâu liber imaginației și să se lase purtați de creativitate și intuiție.

 

Târgul de Florii

UNDE: Parcul „Alunelul”, str. Calea Ieșilor

CÂND: 10:00, 8-9 aprilie, curent

CONTEXT: La târg veți descopei produse locale deosebite. Veți găsi standuri cu produse proaspete și autentice, o varietate de opțiuni  delițioase realizate cu pasiune și grijă de producătorii locali.

 

Training:  AWS Cloud

UNDE: Finteh HUB, Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 59

CÂND: 10:00

CONTEXT: Trainingul se adresează persoanelor care doresc să dezvolte o înțelegere fundamentală a AWS Cloud sau să se pregătească pentru examenul AWS Certified Cloud Practitioner. Veți învăța despre conceptele AWS Cloud, serviciile AWS de bază, securitatea, arhitectura, prețurile și asistența pentru a dezvolta cunoștințele AWS Cloud.

 

Colecta Națională  de produse alimentare

UNDE: Misiunea Socială „Diaconia”, str. Criuleni, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Diaconia a lansat cea de a 14-a ediție a Campaniei de Paști „Masa Bucuriei”, un Proiect Național de Solidaritate Socială, în sprijinul oamenilor nevoiași, în special al bătrânilor singuri, care din cauza sărăciei cu greu își permit o masă caldă. Tradițional, campania culminează cu  o amplă colectă națională de produse alimentare în sâmbăta Floriilor.

 

Târgul de Florii la Moldexpo

UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm la o nouă ediție a Târgului de Florii, cu meșteșuguri și tradiții, jocuri și ateliere de creație, decoruri de poveste și multe bunătăți: Produse alimentare, decorațiuni și daruri, grădina verde.

 

Open Doors: Orientare în carieră în industriile creative

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:30

CONTEXT: Prima ediție a proiectului „Profesiile Viitorului”, a adus peste 600 tineri  înregistrați la cele 3 noi specializări din Moldova: Game Design, Animație și Multimedia. În acest an, la Ediția a II-a, ai șansa să afli ce universitate se alătură programului, să discuți cu studenții care deja studiază „Profesiile viitorului” și să-ți cunoști viitorii profesori  în domeniu,  pentru a afla mai multe despre experiența și condițiile de studii. Dacă ești licean/liceană și te gândești să-ți alegi facultatea, te invităm la prezentarea Programului „Profesiile Viitorului”.

 

Easter EGG YARSALE

UNDE: Cafe Central, bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 11:00, 8 – 9 aprilie, curent

CONTEXT:  Organizăm al doilea Easter EGG Yarsale la locul îndrăgit din centrul Chișinăului – curtea Teatrului Gastronomic, astfel puteți cumpăra tot ce vă doriți. Vă invitțm la Târgul Pascal, grandios cu o mulțime de iepurași, ouă, produse specifice sărbătorii, decorațiuni și obiecte de designer neconvenționale. Veți găsi o varietate de produse ecologice și artizanale.

 

Spectacol  „Luceafăr 5+”

UNDE: Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, str. Maria Dragan, 1

CÂND: 11:00

 

Training: Instrumente tradiționale și online de psihodiagnoză pentru adaptarea elevilor

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 11:00

CONTEXT: Chiar din primele zile de activitate practică orice specialist realizează că universitatea i-a oferit multe cunoștințe teoretice și mai mult prea puține abilități practice. În cadrul trainingului vom pune accent preponderant pe activitățile practice, combinând instrumentele tradiționale – pixul și hârtia - cu cele moderne - aplicațiile pe calculator.

 

Eveniment: Ellevator – Women Startup Accelerator

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 11:00

CONTEXT: La Artcor va avea loc deschiderea programului Ellevator Women Accelerator. Prin acest Proiect ne propunem să dăm voce afacerilor de femei și să creștem nivelul de încredere în rândul antreprenoarelor din Moldova și Ucraina, temporar stabilite la noi în țară.

 

A V-a ediție a evenimentului „Fete deștepte și cochete”

UNDE: Biblioteca Națională „B.P,Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 12:00

 

Discuție la cartea: „ Grădina de sticlă” de Tatiana Tîbuleac

UNDE: Librăria din Centru, bd. Ștefan cel Mare, 126

CÂND: 14:00

CONTEXT: A treia ședință a clubului de carte Librăriile Cartier – Diez, la Librăria din Centru din Municipiul Chișinău, va avea ca dezbatere cartea „Grădina de scticlă”, scrisă de Tatiana Tîbuleac. Cartea este o poveste a unei fete orfane care descoperă un Chișinău multicultural, după ce a fost înfiată dintr-un orfelinat sătesc de o femeie singură și ambițioasă. Vrea aceasta să-i ofere un viitor prosper ori poate a fost cumpărată ca mână de lucru și exploatată la fel de nemilos ca în romanele lui Dikens? Întrebările te urmăresc și după lectura pasionantă a acestui roman de formare a unei fete care crește între două culturi, în anii 80, când se schimbă frontierele și sistemele politice.

 

Spectacol:„ La Sylphide” – Balet în două acte

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND.17:00

CONTEXT: Povestea fascinantă a La Sylphide și frumusețea dansurilor și a muzicii sale au captivat publicul timp de mai multe generații. Baletul a reușit să combine tehnicile de dans clasice cu elemente fantastice, creând o experiență de neuitat pentru toți spectatorii. În general, La Sylphide este considerat un punct de referință în istoria baletului și este apreciat  atât de experții în dans, cât și de publicul larg.

 

Concertul „Roma Music Evening”

UNDE: Palatul Republican, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 17:30

 

Spectacol – „Iluzii”

UNDE: Teatrul „Alexei Mateevici”, str. Alexei Sciusev,  93

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectacolul impresionează prin mijloace minime de teatru, cu  efect emoțional maxim. Iubirea este interpretată foarte curios în „Iluzii”. Piesa nu conține acțiunea scenică, decorurile cu care suntem obișnuiți în teatru, este o poveste orală despre viața conjugală a două cupluri.

 

Spectacol: „Mobilă și durere”

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 18:30

CONTEXT: Vreți să aflați cum  s-a încheiat o istorie despre doi  oamnei cu funcții înalte, care erau într-o concurență de aia...acerbă, cu râvnă animalică de a avea mai  multă putere și avere decât celălalt? Vreți să vedeți cum această competiție distruge valorile umane și naște, în umbra sa, alți monștri parvenți? E o idee bună să vedeți spectacolul „Mobilă și durere”.

                                   

Persoanele interesate de istorie au ocazia să viziteze o expoziție de fotogtafii și documente de arhivă, ce vin să comemoreze victimele programului evreiesc de la Chișinău din 1903. Expoziția se află în incinta clădirii Parlamentului și va fi deschisă pe parcursul lunii aprilie. Fotografiile prezintă imagini zguduitoare din perioada pogromului. Menționăm că expoziția marchează 120 de ani de la programul din 6-8 aprilie 1903, în timpul căruia au fost ucuși 49 de evrei, iar mai mult de 600 au fost răniți,

 

Eveniment de fotografie  într-un peisaj  de migdali înfloriți

UNDE: Raionul Hîncești, satul Drăgușeni

CÂND: 09:00, 8-9 aprilie, curent

CONTEXT:  Îți propunem să petreci o zi în mijlocul unei livezi înflorite, într-un cadru idilic și relaxant, alături de alți pasionași de frumusețea naturii și de fotografie. Vei avea ocazia să explorezi livada de migdali în floare și să te bucuri de aroma lor subtilă, în plus, vei putea savura gustul celor mai delicioase migdale, o degustare organizată special pentru oaspeți, vei avea informații și răspunsuri la toate întrebările despre migdale.

 

DUMINICĂ 9 APRILIE

Eveniment: Lansarea Anului Tineretului în Chișinău

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 17:00

CONTEXT: Chișinăul se transformă în 2023 într-un oraș al Tineretului. Lansăm anul Tineretului printr-un eveniment de zile mari. Tinerii vor avea ocazia să comunice, să afle ce activități sunt planificate pe parcursul anului și ce servicii le sunt oferite de către organizațiile municipale, dar și de către ONG-urile de profil.

 

Spectacol -„Gaițele”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CĂND: 17:30

CONTEXT: Piesa „Gaițele” este una dintre comediile de valoare ale prioadei interbelice din dramaturgia națională. O comedie tragică în două acte. Autorul atacă o societate în plin proces de descompunere, o societate ce se cramponează de forme vechi ale unei vieți închistate în prejudecăți și tradiții formale.

 

ART Terapie

UNDE: Amicus Chișinău, str. Ion Neculce, 59

CÂND: 18:00

CONTEXT: Te invităm la întâlnire pentru o duminică colorată. Atelierul nostru are scopul de a ne ajuta să descoperim metodele de relaxare prin artă, care ne vor face să ne regăsim echilibrul emoțional, să ne concentrăm pe starea noastră interioară, să ne debarasăm de anumite emoții și să căpătăm liniște lăuntrică, mulțumire și empatie pentru noi înșine.

 

Spectacol: „Cutia Neagră”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str.Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Cutia Neagră” este un spectacol autentic despre influența, dependența și obsesia erei digitale, în lumea morală și spirituală a oamenilor acestui secol. Spectacolul se anexează pe situații spontane care provoacă discuții controversate, demaschează spațiul electronic, în care fiecare și-a creat universul său. O realitate care alungă singurătatea și crează un confort psihic. E ca un joc, care se vrea democratic.

 

Concert – Alternosfera  la Palatul Național

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Puțkin, 24

CÂND: 19:00

CONTEXT: Alternosfera, una dintre cele mai iubite formații de rock și alternative de limbă română va susține un concert la Palatul Național : Theatrol Corbul Troian, care reprezintă o serie de concerte pe care trupa din Republica Moldova le susține în cele mai frumoase săli de teatru, operă și filarmonică din România și Republica Moldova.

 

Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă împreună cu Pretura sectorului Centru, Pretura sectorului Ciocana și Clubul sportiv Alexia, lansează Campania de Caritate „Fii tu iepurașul de Paști”. În perioada 20 martie – 16 aprilie, vom colecta donațiile pentru a ajuta mai multe familii cu 5 și mai mulți copii din Sectorul Centru, Buiucani, Ciocana și comunele Bacioi, Bubuieci.  Vrem să ajutăm câte mai multe familii, dar pentru aceasta avem nevoie de suportul și susținerea voastră. Puncte de colectare: Clubul sportiv Alexia  - bd: Iurii Gagarin 14,  Pretura sectorului Centru, str. Bulgară 43, Pretura Sectorului Ciocana, bd. Mircea cel Bătrân 4/3. Propuneri pentru colectare: haine, încălțăminte, produse de igienă personală, produse nealterabile, dulciuri, jucării.

Meroslava Parii
07/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii