AGENDA DE WEEKEND//10-11.06.2023

Meroslava Parii
09/06/2023
Grafică: CIJM

 SÂMBĂTĂ 10 IUNIE

Târguri cu produse autohtone în sectoarele capitalei, în weekend-ul 10-11 iunie 2023. În sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole de sezon.

 

Festivalul – Ziua Mediului

UNDE: Parcul „Valea Morilor”

CONTEXT: Evenimentul se va organiza în contextul Zilei Mondiale a Mediului. În cadrul Festivalului vor fi desfășurate activități de informare și conștientizare a  populației cu privire la importanța protejării mediului înconjurător, precum și a practicilor de gestionare a deșeurilor. De asemenea, pentru vizitatori va fi organizată o expoziție a tehnicii și utilajelor specializate. Aceștia vor putea explora o auto specială de evacuare și colectare a deșeurilor, diverse tipuri de containere de stocare, precum și exemplare de deșeuri reciclabile și biodegradabile.

 

Expoziția plantelor de colecție

UNDE: Plant a Hope, str. Vlaicu Pârcălab, 75

CÂND: 09:00 10 – 11 iunie

CONTEXT: Unicala expoziție cu vânzare a plantelor decorative iarăși revine în primele zile ale verii. În cadrul expoziției ve-ți putea procura și delecta cu exemplare rare de plante decorative. De asemenea ve-ți putea face cunoștință cu cei mai mari și cunoscuți colecționeri din Molodva, să primiți răspuns la cele mai delivare întrebări legate de îngrijirea plantelor, multiplicarea, udarea și accelerarea creșterii și înfloririi, tratare.

 

Festivalul Montatorilor RoofArt

UNDE: RoofArt, str. Muncești, 799

CÂND: 09:00

CONTEXT: Dacă ești un maestru al montajului de acopeiș, acum e timpul să-ți arăți abilitățile și în acțiuni diverse. RoofArt este onorat de a te invita la cel mai exploziv și captivant eveniment al anului: Festivalul Montatorilor sub acoperire. Per parcursul Festivalului, veți fi încurajat de colegi pasionați și profesioniști în acest domeniu, ceea ce vă va oferi oportunități excelente de networking și schimb de idei.

 

Chișinău Maker Faire 2023

UNDE: Tekwill, str. Studenților 9/11

CÂND: 10:00

COMTEXT: Chișinău  Maker Faire, cel mai mare festival de tehnologie din Republica Moldova, revine pe 10 iunie. Ediția din acest an este dedicată Întregii familii și își așteaptă vizitatorii cu o expoziție impresionantă, ateliere captivante și noi inovații surprinzătoare, toate made în Moldova. Invităm toți makerii, cei pasionați de tehnologii, care iubesc să își petreacă timpul creând, să își împărtășească ideile, să încerce lucruri noi, să acumuleze cunoștințe noi, într-un mod mai neobișnuit și distractiv.

 

Salubrizarea Râului Ișnovăț

UNDE: Comuna Băcioi, în fața magazinului Fidesco

CÂND: 10:00

CONTEXT: Din păcate în ziua de azi pământul și spațiile verzi au mult de suferit, fiind foarte poluate, iar unica ieșire din această situație este implicarea noasră, în susținerea curățeniei mediului. De aceea Centrul de Tineret Băcioi, organizează o activitate de salubrizare în preajma râului Ișnovăț și are nevoie de voluntari. Participă împreună cu noi.

 

Hackathon de 48 H pentru toți pasionații de startup

UNDE: Digital Park, Offline

CÂND: 9-11 iunie, curent

CONTEXT: Participanții vor avea la dispoziție 48 H pentru a forma o echipă (sau pot participa cu o  echipă deja formată), pentru a gândi și a dezvolta  ideie de startup, menit să ofere soluție sotware pentru sustenibilitatea și eficiența enetgetică a companiilor. Pentru a ajunge la un prototip la finalul celor 3 zile, participanții vor beneficia de suportul și ghidarea mai multor experți și experte, dar și de sesiuni de training relevante, cum ar fi cel de „Customer discovery” sau „Corporate Sustainnability”.

 

Expoziție :„Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femei artiste.

 

Cămara Fest

UNDE: Parcul „Alunelul”

CÂND: 10:00 – 10 – 11 iunie, curent

CONTEXT: Vino pe Esplanada Parcului „Alunelul” la Cămara Fest. Aici vei găsi cele mai dulci fructe, inclusiv cireșe și căpșuni proaspete, și cele mai gustoase legume, cultivate cu grijă   de micii producători locali. În plus, poți savura vinuri mari de la crame mici, vei descoperi brânzeturi și cașcavaluri speciale și multe alte produse de calitate. Haideți să ne reunim și să sprijinim comunitatea, în timp ce ne delectăm cu arome și gustări autentice.

 

Webinar: Infertilitatea, de la diagnostic la vis împlinit

UNDE: Medpark International Hospital, str. Andrei Doga, 24

CÂND: 11:00

CONTEXT: Centrul de Medicină Reproductivă Medpark, singurul din țară și din regiune, acreditat de către Societatea Europeană de Medicină Reproductivă organizează Ziua Ușilor Deschise. Medicii reproductologi și embriologi, cu o vastă experiență în domeniu, vor discuta despre tot ce înseamnă procedura FIV, ratele de succes și despre acreditarea ESHRE, recent  obținută.  Alte subiecte puse în discuție: Infertilitate de la diagnostic la vis împlinit; De ce depinde succesul Fertilizării  în Vitro? Toți participanții vor beneficia de un tur în cadrul Centrului de Medicină Reproductivă Medpark.

 

Spectacol: Picnic

UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Începeți Weekend-ul în aer liber, alături de cei dragi. Teatrul „Ion Creangă” vă invită la cel de-al doilea Spectacol Picnic. În program: Spectacolul „Leneșul Linte fără de minte”;  Trambulină; Animație cu baloane de săpun.

 

Educație de gen și șanse egale pentru toți

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 11:00

CONTEXT: Ce este echitatea de gen și cum se promovează echitatea de gen și șansele egale în mediul educațional? Se educă echitatea de gen sau se dezvoltă de la sine? În cadrul atelierului de lucru vom încerca să demonstrăm că educația de gen reprezintă o modalitate de schimbare a conștiinței sociale, extinderea libertății de alegere, oferind șanse egale de autorealizare a potențialului individual feminin și masculin.

 

Cum îngrijim  alergiile și astmul?

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 12:00

CONTEXT: În prezent alergiile sunt privite cu mai multă prudență, iar oamenii au înțeles că  o alegere netratată poate aduce complicații. Alergiile respiratorii în mod special, crează un disconfort accentuat. Speaker gazdă a evenimentului vor  fi un medic pneumolog și un medic alergolog pediatru, care vă vor răspunde la toate întrebările.

 

Spectacol: „Timpul Aventurilor”

UNDE: Circul de Stat din Chișinău, bd. Renașterii Naționale, 7

CÂND: 12:00, 16.:00

CONTEXT: În vacanța de vară copiii de toate vârstele, vor trăi o experiență de neuitat la Circul Chișinău, în cadrul programului „Timpul Aventurilor”, în fiecare sâmbătă și duminică.

 

O zi Librar și Tur Ghidat

UNDE: Cortego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 13:00

CONREXT: În această sâmbătă, artist plastic, pictor și profesor de arte membru stagiar al Uniunii Artiștilor plastici din Moldova, Mihai Ostahi, a acceptat provocarea de a fi o zi librar și chiar mai mult, vă invită să descoperiți arta într-un tur ghidat la expoziția - Autoportret selfie in art. Fiecare lucrare este o fereastră către universul intim al artistului, o explorare a identității și a emoțiilor personale. Vă invităm să vă alăturați într-o călătorie captivantă prin lumea autoportretelor, unde vom descoperi împreună bogăția și diversitatea artei contemporane, sub îndrumarea talentatului Mihai Ostahi.

 

Atelier: Pictură în Vin

UNDE: Toro Center, str. Patelimon Halippa, 6

CÂND: 13:30

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul nostru special, „Atelier de Pictură în Vin”. Dacă vă plac atât arta cât și vinul, aceasta este o  oportunitate unică de a combina cele două pasiuni într-o experiență memorabilă. Vă vom asigura cu tot de ce aveți nevoie pentru a vă bucura de experiență de pictură de vin.

 

Eveniment: Foto Quest

UNDE: Centrul de Tineret, Ciocana, str. Petru Zadnipru, 3/2

CÂND: 14:00

CONTEXT: Foto Quest este o activitate distractivă care îmbină fotografia și aventura. Participanții vor fi provocați să exploreze diferite locații să  găsească obiecte, indici sau scene interesante pe care să le fotografieze. Evenimentul are la bază intuiția și abilitățile de observare, oferindu-vă oportunitatea de a vă pune la încercare creativitatea și perspicacitatea. Veți avea nevoie de o cameră foto sau un smartphone cu o cameră de calitate pentru a putea captura cele mai bune imagini.

 

Seminar Educativ; „EYE Care”

UNDE: Toro Center, str. Pantelimon Halippa, 6

CÂND: 14:30

CONTEXT:  Primul seminar educativ din țară despre sănătatea oculară din burtica mamei până la maturitate. În cadrul seminarului: Despre  importanța vederii și metodele inovative de menținere a acesteia; De ce avem ochi obosiți; Spargerea miturilor despre ochi și nu doar.

 

Iarmaroc de caritate

UNDE: Biserica Buna Vestire, str. Vasile Alecsandri, 133

CÂND: 14:00

CONTEXT: Vă invităm la iarmarocul de caritate organizat cu scopul de a strânge fonduri pentru refugiații din Sudanul de Sud. Haideți să ne unim forțele și să aducem o rază de speranță vieții celor care au nevoie de ajutorul nostru. Toate fondurile adunate vor fi donate pentru acoperirea nevoilor: asistență medicală, hrană, adăpost și educație pentru oamenii afectați de conflictul din Sudanul de Sud, acum Uganda.

 

Inaugurarea Festivalului Mediului

UNDE: Parcul - Valea Morilor

CÂND: 17:00

 

Discuție publică cu tema: „Sursele de energie regenerabilă în Republica Moldova provocări și soluții

UNDE: Parcul - Valea Morilor

CÂND: 17:30

 

Expoziție: „Astrul alb”

UNDE: ACB34, bd. Alexandru cel Bun, 34

CÂND: 18:00

CONTEXT: Expoziția „Astrul alb”, reprezintă o incursiune captivantă în lumea artei basarabene și a culorii albastre cu un accent pe contextul cultural moldovenesc. Reunind artiști tineri din Republica Moldoova, această colecție radiantă , ne dezvăluie profunzimea și diversitatea culorii albastre în arta contemporană.

 

Chișinăul în Artă

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str.  31 August 1989, 121A

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la cea de-a doua ediție a evenimentului dedicat promovării tezaurului cultural al țării „Moldova are Artă”. Urcăm pe aceeași scenă personalitățile notorii din domeniul artei și tinerii talentați care sunt la început de cale și au nevoie de sprijinul nostru.

 

Spectacol „Matca” de Marin Sorescu

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00

CONTEXT: Irina -axul central al piesei „Matca” – luptă până la capăt conștientă de împlinirea propriei misiuni de a da viață, devenind matrice a unei lumi noi, creatoare de viață și sens. Prin sacrificiul ei se contopește cu sprijinul divin participând la procreație. Cuvântul ne leagă. De aceea, Sorescu ne dezvăluie prin Irina că „toate bucuriile sunt legate între ele”.

 

Spectacol „Chirița in provincie”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Mereu actual, cu umor deborant și cu abundență de situații și aluzii la realitatățile social-politice ale vremii, cel mai longeviv spectacol din Republica Moldova se joacă și astăzi în sălile pline, chiar și după 29 de ani.

 

Spectacolul „Mama” de Dumitru Acriș

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 18:30

CONTEXT: Spectacolul „Mama” de Dumitru Acriș, după textul autoarei Asya Voloșina, este o invitație la dialog, și în același timp, un imbold pentru introspecție. E un spectacol despre relațiile și conflictul dintre generații cu actori și personaje de diferite vârste, fiecare în căutarea fericirii.

 

DUMINICĂ 11 IUNIE

Expoziție :„Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femei artiste.

 

Spectacol: „Albă ca Zăpada”

UNDE: Cinematograful „Odeon”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: Planeta Clounela prezintă spectacolul „Albă ca Zăpada”, spectacol Interactiv de Animație pentru copii - +4.

 

TEDx Valea Trandafirilor  - The Art of Peace

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vino să te inspiri alături de noi la cea de-a treia ediție a TEDxValeaTrandafirilor, un eveniment ce aduce împreună idei remarcabile și inovatoare, care pot schimba lumea. Speakerii noștri te vor ghida într-o aventură inedită prin diverse domenii – de la medicină și psihologie până la afaceri și călătorii, dezvăluind istorii și lecții învățate pe parcursil vieții lor.

 

Spectacol – FUEGO Revine la Chișinău

UNDE:  Teatrul Verde

CÂND: 19:00

CONTEXT:  Fascinantul artist și romanticul Paul Surugiu -FUEGO, revine la Chișinău pentru a sărbători aniversarea de  30 de ani de carieă artistică alături de prieteni: Nelly Ciobanu, Anișoara Puică, Gabriel Nebunu. E un concert ce va aduce lumină în sufletul fiecărui spectator, mult dans și zâmbete.

 

Inovation Jam: Technology for Energy Efficiency

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 21:00

CONTEXT: Vei avea beneficiul  de a-ți dezvolta abilitățile de leadership, identifica soluții pentru probleme care contează, valida o idee de startup și beneficia de sesiuni de training practice. Totodată vei accesa 5+ ore de mentoral personalizat și networking cu pasionați de tehnologie, sustenabilitate energetică și antreprenoriat din Molodva.

 

APELURI LA ÎNSCRIERE

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță, că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice în cadrul Programului ERASMUS+ pentru semestrul I, anul de studii 2023-2024, Middle East Techical University, Ankara, Turcia. Domenii propuse: Limbi moderne; Istorie; Pedagogie;  Psihologie; Drept; Administrație publică; IT; Business și administrare; Contabilitate; Inginerie. Perioada aplicare 19 mai – 25 iunie 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații Externe și Mobilitatea Academică, birou 224.

Programul de master „Design Vestimentar și Textil”. Lansat în septembrie 2022, scopul acestui program de masterat este de a revoluționa industria tradițională a modei prin introducerea modei etice și digitale, a designului ecologic, a standardelor afacerilor circulare și a valorizării diversității și incluziunii, subiecte de interes în tendințele contemporane ale modei la nivel mondial. Masteranzii acestui program abordează subiectele: Teoria designului vestimentar; Forme și reprezentare în design; Sisteme CAD în confecții; Tehnici avansate în design textil; Softuri specializate în design; Inovații prin biodesign; Tehnologii avansate de fabricare în textile; Sustenabilitate în moda circulară; Stilistică și compoziție avansată; Îmbrăcăminte inteligentă; Promovarea produselor și comunicarea vizuală; Dezvoltarea afacerii. Perioada de depunere a dosarelor pentru admiterea la următorul an de studiu este iulie-august 2023  – Universitatea Tehnică a Moldovei.

Concurs Național de Creație Literară – „Orașul meu”. Cu prilejul  Zilei Internaționale a Muzeelor s-a lansat Concursul Național de Creație Literară „Orașul meu”, în conformitate cu Planul de activitate al proeictului științific „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”. Concursul este adresat tinerilor pasionați de literatură și cultură, elevilor  învățământului  obligatoriu și profesional tehnic. Fiecare participant este  liber să scrie despre orașul Chișinău sau oricare alt oraș din Republica Moldova, punându-i în valoare specific cultural și arhitectoral, parcursul istoric, simbolurile reprezentative, personalitățile remarcabile și/sau  alte tipuri de reflecții care ar reprezenta imaginea orașului respectiv. Secțiunile: Proză – schiță, eseu, povestire (2 – 5 pagini); Poezie – minim o poezie. Termenul de înscriere – 18 iunie, curent. Pentru mai multe detalii AICI [email protected]

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimnetare (MAIA), anunță lansarea apelului de depunere a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru proiectele investiționale privimd lucrările de îmbunătățiri  funciare, ameliorarea și protecția solului.  Deținătorii de terenuri pot obține suport din partea statului pentru următoarele măsuri: Prevenirea și combaterea eroziunii solului; Ameliorarea chimică a solurilor; Conservarea și sporirea fertilității solurilor. Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria din care solicitantul va efectua investiția. Termenul de depunere a cererilor – 21 iulie, 2023.

Meroslava Parii
09/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii