AGENDA DE WEEKEND//13-14.05.2023

Meroslava Parii
12/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

SÂMBĂTĂ,13 MAI

La 13 mai, 2023, va avea loc Convenția Moldo-Americană, la care  s-au înscris participanți din 18 state din SUA, 2 provincii din Canada, din România și Republica Moldova. Evenimentul va începe la ora 09:00, cu adresarea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Agenda a fost elaborată de Comitetul Organizatoric al Guvernului Republicii Moldova, USAID și Departamentul de Stat al SUA.

 

Hackathon „Build MVP & Launch”

UNDE: Fintech HUB, str. Studenților, 9/11

CÂND: 10:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului vor participa echipele din programul XV, Accelerator VI, precum și alte startup-uri. Hackathonul își propune să reunească 30 de specialiști IT și 15 startup-uri tehnologice. Timp  de două zile, participanții vor lucra în echipe pentru a dezvolta un produs minim viabil.

 

Botanical Weekend

UNDE: Grădina Botanică

CÂND: 11:00-18:00

CONTEXT: Să pășim împreună în lumea plantelor, mai exact în lumea celor peste 7000 de specii de plante de la Grădina Botanică. Vom avea tururi ghidate alături de angajații care au transformat acest loc, oameni care au grijă ca serele grădinii Botanice să țină pulsul unui oraș întreg.

 

Să explorăm împreună  frumusețea meleagurilor Moldovei: Văratic – Duruitoarea: Drumeție

UNDE: Eveniment de Hig&Low Expeditions, Caruzo On Air  Yevhen Karuzo

CÂND: 11:00, 13-14 mai, curent

CONTEXT: Toltre – denumirea unei creaste de dealuri ce se întinde din regiunea Lviv Ucraina, până în partea Centrală a Moldovei. De fapt, acestea sunt rămășițele unui vechi recif de corali care a existat în urmă cu 15-20 de milioane de ani pe fundul Mării Sarmatiene. De data aceasta vom explora o parte din toltrele Prutului de-a lungul râului Cuhur. Vom face cunoștință cu canioanele pitorești, peisajele celebre din împrejurimile satului Văratic, precum și cu grotele din satul Duruitoarea Veche. Vom termina  traseul cu o priveliște minunată a apusului,  deasupra satului Văratic.

 

Deschiderea Sezonului Competitiv 2023

UNDE: Comuna Budești, str. Bălțata, 45

CÂND: 11:00, 13-14 mai, curent

CONTEXT: Clubul Sportiv  de Hipism Sparta, invită toți fanii ai sportului ecvestru la deschiderea sezonului competitiv al anului 2023.  Sportivii vor participa în categoriile: Copii, Juniori, Seniori, Open Class, și Open Class MINI. În program: Plimbări pe ca/ponei; Masterclass de decorare a potcoavelor.

 

Cultivarea empatiei și crearea conexiunilor prin storytelling vizual cu Matt Moyer

UNDE: Tekwill, str. Studenților 9/11

CÂND: 11:00

CONTEXT: Fotograful și realizatorul de film, Matt Moyer, va împărtăși experiența de la National Geographic, va vorbi despre pasiunea care îi determină munca și despre eforturile de a cultiva empatia și înțelegerea prin fotografie, fie că este vorba de documentarea vieții oamenilor care se confruntă cu nedreptăți sau de legăturile culturale dintre comunități.

 

Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea  Europeană a Muzeelor „Muzee, sustenabilitate și bunăstare”

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihai  Kogălniceanu, 82

CÂND: 11:00

CONTEXT: Muzeul își deschide ușile pentru vizitatori în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor. Obiectivul principal al acestui eveniment este valorificarea patrimoniului muzeal și atragerea publicului prin intermediul activităților cultural-arttistice.

 

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023

UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60A

CÂND: 12:00

CONTEXT:  Vă invităm la unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității muzeelor - Noaptea Europeană a Muzeelor 2023. Vă așteaptă un vast program cultural: Lansare de expoziții; Concerte; Proiecții de filme documentare; Târguri cu participarea tinerilor creatori în scuarul Muzeului ș.a.

 

Expoziție de pictură „Lumea mea până la 14 ani” a elevei Vladiana Petrilă

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihai Kogălniceanu, 82

CÂND: 12:00

CONTEXT: La doar 12 ani, Vladiana Petrilă a impresionat profesorii și elevii cu prima sa revistă de pictură și poezie, din creație proprie, expusă la biblioteca școlară. Acum, este pregătită să împărtășească cu publicul viziunea sa artistică, în cadrul celebrării Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor.

 

Ziua Europei

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 14:00

CONTEXT: Vă invităm  să participați la evenimentele consacrate Zilei Europei.

Vă așteptăm la Cortul „Moldova Europeană”, alături de echipa Guvernului și Parlamentului. Programul de seară va continua cu un spectacol oferit de formația Zdob și Zdub, și de alți artiști deosebiți. Iar de la 21:30 vom urmări împreună finala Eurovision Song Contest, transmisă în direct de la Liverpool, Marea Britanie.

 

Ziua Europei 2023

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 14:00

CONTEXT: Orășelul European din Chișinău vă așteaptă să descoperiți tradițiile și cultura Statelor Membre ale Uniunii Europene și să degustați din delicioasele bucate. Din agenda evenimentului: Târg interactiv dedicat Orășelului European; Pavilionul dedicat activităților pentru tineri; Pavilionul dedicat activităților pentru copii; Concert dedicat Zilei Europei 2023.

 

Expoziție de biciclete retro și tur ciclist în perimetrul cartierului muzeal

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală,  str. Mihai Cogălniceanu, 82

CÂND: 14:00

CONTEXT: Aveți șansa să vă alăturați Clubului Cicliștilor Amatori din Republica Moldova, să descoperiți istoria fascinantă a bicicletelor retro și rolul lor în dezvoltarea durabilă a comunității, să vă bucurați de o plimbare cu bicicleta prin cartierul muzeal. Evenimentul face parte din celebrarea Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor ce poartă genericul:„Muzee, sustenabilitate și bunăstare”.

 

Festivalul Național Folcloric „Dulce floare de salcâm”

UNDE: Satul Văleni, Raionul Cahul

CÂND: 13-14 mai, curent

CONTEXT: Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Primaria și Secția Cultură Văleni, Cahul, vă invită la cea de-a X-a  Ediție a Festivalului „Dulce floare de salcâm”, în cadrul căruia vor evolua 13 formații folclorice de amatori din Republica Moldova și România.

 

Atelier de broderie organizat de AO „Șezătoarea Basarabiei” și Atelier de creație „Tehnica Batik”

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihai Kogălniceanu, 82

CÂND: 14:30-15:45

CONTEXT: În cadrul Atelierului, vizitatorii se vor familiariza cu simbolurile tradiționale, tehnicile de broderie și metodele de creare a unui semn de carte cu simbolul „Pomul vieții”, pe pânză de etamină, materialele fiind oferite de organizatori. Totodată, vizitatorii vor realiza un element de scoarță, fiind ghidați de meșteri populari.

 

Discuția publică organizată de programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD  Moldova, cu  tema: „Depășirea crizei energetice în Republica Moldova cu sprijinul UE și PNUD”

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 15:15

 

Spectacol: „Ursul păcălit de vulpe”

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihai Kogălniceanu, 82

CÂND 16:00

CONTEXT: Spectacolul este o oportunitate unică pentru copii de a descoperi universul teatrului și de a învăța lucruri noi despre lumea în care trăim. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Muzeelor din România și face parte din programul Zilei Inernaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, care va avea loc în toată Europa.

 

Evenimentul „Clusterele – un model inovator de dezvoltare economică regională”, organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni – chieie

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 16:30

 

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str 31 August 1989, 21A

CÂND: 17:00

CONTEXT:  Avem onoarea de a vă invita la unul dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale ale muzeelor – Noaptea  Europeană a Muzeelor, care anul acesta va  purta genericul:„La noaptea muzeelor moda prinde viață”. Evenimentul include o mulțime de activități și surprize

 

Noaptea Europeană a Muzeelor 2023 la Muzeul Național de Artă al Moldovei

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: 17:00

CONTEXT: Anul acesta, în premieră, muzeele din Republica Moldova vor participa  într-o ediție comună cu România a Nopții Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare și de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noaptea muzeelor.org. Anunțăm  că orarul de funcționare a sălilor expoziționale va fi prelungit până la ora 24.00,  și va include un program cultural-educațional vast și divers începând cu ora 17:00.

 

Sesiune de Pitching

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND:18:00

CONTEXT: Casele de producție care și-au pus dosarul pentru Concursul de finanțare a proiectelor cinematografice organizat de CNC, își vor prezenta public ideile creative în cadrul unei sesiuni PITCH ce va avea loc  în perioada 12-13 mai. Evenimentul este organizat de Centrul Național de Cinematografie în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

 

Spectacol aniversar: „Spovedania unui dac” – Tudor Ungureanu la 60 de Ani

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihai Kogălniceanu, 82

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la programul muzical „Spovedania unui dac”, artistul și conducătorul ansamblului „Ștefan-Vodă”- la 60 de ani. În cadrul spectacolului Tudor Ungureanu va interpreta melodii la instrumente tradiționale – cobză, armonică, baian, fluier, tilincă, ocarina și buciumul, fiind susținut de un ansamblu de instrumentiști.

 

Concert: „Tema de acasă”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Art, dans și emoții la maxim. Black&White, prezintă un nou show de excepție. Nu ratați cele mai tari senzații la concertul „Tema de acasă” cu Black&White, talentul are un gust desăvârșit.

 

Noaptea Anti-Muzeului Deschis

UNDE: ACB, str. Alexandru cel Bun, 34

CÂND: 18:00

CONTEXT: ACB revine cu o colecție de artă ce luptă cu morile de vânt ale scenei contemporane locale și este extrasă cu atenție din peisajul moldav de aici și acum. Ne-am propus să culegem din nou roadă și să o expunem pe pereții noștri șterpeliți în contrast cu cele ale muzeului, oferind o experiență cât mai rudimentară considerând că și izvoarele îi sunt acolo între crăpături prăfuite de timpul prezent.

 

Spectacol „Tata” de Dumitru Matcovschi

UNDE: Teatrul „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 18:30

CONTEXT: Considerată ca fiind o reflecție asupra problemelor morale și sociale de după încheirea celui de-al doilea război mondial, piesa „Tata”, nu  este dominată de descrierea unor momente din trecut, deși pune accente pe înțelegerea și interpretarea acelor momente de către contemporani.

 

Lansare de Album: „Poezii pe pereți” cu Ioana Isac

UNDE: Stage DOOR, bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 18:30

CONTEXT: Vă invităm la o lansare muzeu a albumului audio poetic „Poezii pe Pereți”, creat din poeziile din volumul „Ce mai faci, poezie?” și muzică, semnată de Gheorghe Postoroncă și sound designer Serghei Harlamov.

 

Spectacol: „Plăieșii – Dragoste floare din rai”

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND; 19:00

CONTEXT: Misiunea  Ansamblului Etnofolcloric „Plăieșii” rămâne a fi promovarea în spațiul muzical românesc a folclorului autentic. În acest context, specatcolul reprezinta o altă invitație la o întâlnire cu mult suflet și emoție în spiritul folclorului basarabean.

 

Concert: Gândul Mâței/Acoustic

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:00

CONTEXT: În cadrul spectacolului veți redescopei hiturile care au cucerit generația în blugi, de la „Liber Tu” la „Kotlete cu Goroh”. Viorile și violoncelul se alătură pentru a livra un concert acoustic 100% inedit.

 

Concert: Muzică rock și jazz cu formația „Polaroids of Mer”

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihai Kogălniceanu. 82

CÂND: 21:00

CONTEXT: „Polaroids of Her” este o formație tânără, dinamică cu o prezență scenică puternică. Formația reușește să combine influențele muzicale britanice de la sfârșitul anilor 80, cu un sound modern și inovator, oferind emoții de neuitat.

 

DUMINICĂ 14 MAI

Securitatea Summitului Internațional din 1 iunie 2023

UNDE: Zona Centrală a orașului Chișinău

CÂND: 09:00 -14.00

CONTEXT: Autoritățile responsabile pentru securitatea Summitului organizează o repetiție generală pentru asigurarea bunei desfășurări a evenimentului din 1 iunie. Se vor aplica restricționări temporare de trafic pentru arterele principale din sectoarele Centru și Botanica ale capitalei, pentru o perioadă de  5 ore. De asemenea, vor fi impuse unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca-Chișinău și revers. Pentru mai multe detalii AICI

 

Vernisaj de Artă

UNDE: Yarde Sale, str. Toma Ciorbă, 38

CÂND; 12:00

CONTEXT: Evenimentul Yard Sale, se desfășoară deja de 13 ani, și Yardul de Primăvară este întotdeauna deosebit de așteptat. Acest lucru nu este întâmplător, pentru că luna mai Yard-ul și arta realizează o combinație de-a dreptul fascinantă. Persoanele care care-și doresc să petreacă timpul liber frumos, sunt așteptate pe teritoriul Fabricii „Aroma”, la cel mai mare vernisaj de artă.

 

Seminar  doar pentru fete

UNDE: Taekwon-Do National Center, str. Ion Creangă , 68/1

CÂND: 14:00

CONTEXT: Vă invităm la seminarul fetelor puternice, pline de viață, cu momemte de slăbiciune dar și de tărie, fete frumoase când zâmbesc, triste și extraordinare când combină toate acestea cu caracterul sportiv.

 

Concert educativ pentru copii: Din istoria dansului

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 16:00

CONTEXT: Participă Fanfara „Vasile Velicico” și Ansamblul de Acordeoniști de la Liceul de Muzică „S.Rahmaninov”, elevii Liceului de Muzică „C. Porumescu”, școlii de arte „V.Poleacov”, Colegiului de Coregrafie.

 

Spectacol; „Vin cu poezie”

UNDE: Pianîi Ugol, str. Alexei Sciusev, 62

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm la o seară de creație cu un scop nobil. Scopul este de a promova consumul inteligenței al vinului și dragostea față de poezie și pictură. Noi suntem construiți din ceea ce iubim, dar și din ceea ce dăruim omenirii. În sală vor fi expuse spre vânzare tablouri inedite, banii din vânzarea acestora vor fi direcționați către Azilul de bătrâni din orașul Dondușeni.

 

Spectacol: „TOC”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Încearcă să-ți imaginezi de câte ori te-ai întors acasă ca să vezi dacă ai închis apa, sau dacă ai deconectat fierul de călcat, sau mai simplu, de câte ori ai încercat să-ți amintești dacă ai încuiat ușa la intrare sau nu? Ca într-un final să  te întorci din drum și să verifici. 6 personaje s-au adunat la un psihoterapeut pe scena teatrului, pentru a discuta cu el despre problema cu care se confruntă.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Prima Ediție a „Bazarului diplomatic”, eveniment organizat sub patronajul Ambasadelor României și Republicii Moldova din Regatul Belgiei, are loc în perioada 13-15 mai, 2023, la Bruxelles. Evenimentul se va desfășura în Sala de Marmură a Universității Libere din capitala Belgiei, acolo, unde artiști, creatori, artizani și meșteri din România și Republica Moldova, care promoveză conceptul de „slow movement”, prezentând produse unice, personalizate, realizate în acord cu principiile de respectare a mediului, a ciclurilor naturale, a biodiversității și autencității, își vor expune lucrările. Târgul va fi deschis zilnic între orele 10:00 -19:00, pe adresa:  Av. Franklin Roosvelt 50.

În perioada 10-13 mai, 2023, delegația Republicii Moldova, condusă de Secretarul de Stat, Grigore Stratulat, efectuează o vizită oficială la Berlin, la Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii, Securității Nucleare și Protecția Consumatorului. Vizita are loc în contextul implementării proiectului „Suport în procesul post ratificare a Convenției Minamata de către Republica Moldova prin consolidarea capacităților și reducerea riscurilor asociate cu mercurul”.

Eurovision Song Contest 2023, 37 de națiuni participante, și cea mai importantă competiție muzicală din Europa. Așteptarea este aproape de sfârșit pentru cea de-a șaizeci și șaptea ediție a concursului Eurovision 2023. Ediția din acest an a concursului de cântece are loc în orașul natal al trupei The Beatles, Liverpool.  Republica Moldova este reprezentată de cântărețul Pașa Parfeni, cu piesa „Soarele și Luna”. Finala va avea loc sâmbătă, 13 mai.

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Meroslava Parii
12/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii