AGENDA DE WEEKEND//16-17.12.2023

Meroslava Parii
15/12/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

SÂMBĂTĂ 16 DECEMBRIE

 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, face un anunț către toți cetățenii prin care îi invită să sărbătorească Moldova Europeană: „Să ne bucurăm împreună de un pas istoric pentru destinul țării noastre. Am reușit să obținem încrederea Uniunii Europene, am păstrat unitatea și am muncit cu toții foarte mult pentru ca Moldova să câștige șansa unui viitor mai bun pentru toți cetățenii”. Șefa statului îndeamnă toate instituțiile, toți partenerii de dezvoltare, toți antreprenorii din Moldova să vorbească despre integrarea europeană, să promoveze parcursul nostru european și, împreună, să transforme întreaga Moldovă într-un stat european. Vă invităm să sărbătorim împreună Moldova Europeană în această duminică, pe 17 decembrie, de la ora 14:00, în curtea Președinției. Ne vom bucura împreună de reușita obținerii încrederii Uniunii Europene.

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 16-17 decembrie, 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi louitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.

 

Conferința „AI în Educație: Transformarea metodei de predare-învățare în Republica Moldova”

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 08:30

 

Simpozion apicol organizat de către Prisaca de Lux și un grup de apicultori

UNDE: Pretura sectorului Buiucani, str. Mihai Viteazul, 2

CÂND: 09:00

 

Festivalul-concurs al datinilor și obiceiurilor de iarnă pentru formațiile folclorice de copii ,,Să trăiți, să-nfloriți”, ediția a XXVII-a

UNDE: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, str. Nicolae Costin, 63A

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă invităm la Gala Laureaților Festivalului-concurs al datinilor și obiceiurilor de iarnă pentru formațiile folclorice de copii ,,Să trăiți, să-nfloriți”, ediția a XXVII-a. Evenimentul este organizat anual de Primăria Municipiului Chișinău în perioada sărbătorilor de iarnă, cu scopul de a valorifica datinile și obiceiurile neamului şi a păstra moștenirea culturală specifică acestei perioade.

 

Conferință & Workshop: Simfonia Țesuturilor moi

UNDE: Gursk Medica, str. Toma Ciorbă, 11

CÂND: 09:00, 16, 17 decembrie, curent

CONTEXT: Descoperă secretele esteticii perfecte în stomatologia modernă. Fii parte din această experiență alături de unul dintre cei mai renumiți specialiști, Dr. Ricardo Kern. Despre eveniment: Atingerea echilibrului perfect între conturul roz și alb este cheia pentru rezultate estetice remarcabile. Află cum să atingi echilibrul perfect între conturul roz și alb și cum să obții rezultate remarcabile în implantologia imediată ș.a.

 

Forumul internațional dedicat industriei de film „Cinema Hora - Cooperări în Industria Cinematografică. Conexiuni și Perspective”

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:15

CONTEXT: Republica Moldova găzduiește pentru prima dată un forum internațional dedicat industriei de film. Forumul CinemaHora va aduna la Chișinău în jur de 70 de reprezentanți ai cinematografiei naționale și internaționale. Printre participanții la eveniment se numără cineaști independenți, producători, reprezentanți ai fondurilor de film, ai asociațiilor cinematografice din Republica Moldova, dar și din țări precum România, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Germania, Danemarca, Muntenegru, Croația, Armenia, Norvegia, Macedonia de Nord, Georgia, Israel și Țările Baltice. Evenimentul are ca yemă „Cooperare multiculturală din perspectiva parteneriatelor din industria de film”.
 

Să înceapă Marea Magie!

UNDE: EcoLocal Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali, bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 10:00

CONTEXT: Să înceapă marea Magie - luna cadourilor, a concluziilor pe final de an, a reuniunilor de oameni dragi și a meniurilor irezistibile. Și dacă la celelalte capitole, știm sigur că vă veți descurca singuri, la capitolul cadouri și meniuri, suntem gata să vă dăm o mână de ajutor. Din acest motiv, chemăm în cadrul pieței Ecolocal, lemnari, ceramiști, croitori și alți meșteri, care vor aduce spre vânzare, tot ce au muncit cu mâinile lor, timp de câteva luni. Vrem să alegeți cadouri locale, din materiale naturale, și care transmit și o valoare energetică. De aceea, vă vom pune la dispoziție diverse stiluri și tipuri de obiecte utilitare, de decor, cât și ”bijuterii gastronomice”, numai bune pentru savurat cu cei apropiați.

 

Ziua Ușilor Deschise la Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților

UNDE: Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților, str. Matei Basarab, 14

CÂND: 10:00

CONTEXT: Dacă vă interesează cursurile gratuite de dezvoltare personală și profesională, vă invităm la sesiuni de probă gratuite oferite la Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților cu susținerea financiară DVV International, Moldova.

 

Acțiune umanitară - Suflet de copil

UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm să vă alăturați cauzei noastre nobile de a ajuta pe cei mai puțini norocoși, în această perioadă de Crăciun. În cadrul acțiunii umanitare, ne unim eforturile pentru a ajutora 55 de copii din familii defavorizate, din satul Horești, raionul Ialoveni. Colectăn pentru copii: Hăinuțe, încălțăminte, jucării, dulciuri pentru toți la fel.

 

Eveniment: „Cursă caritabilă – La drum cu Moș Crăciun”

UNDE: Parcul Valea Morilor

CÂND: 10:00

CONTEXT: Ministerul Afacerilor Interne, alături de Comisia Parlamentară Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică și Ministerul Apărării, în parteneriat cu organizația neguvernamentală Copil Comunitate Familie (CCF) Moldova, vă invită la evenimentul „Cursă caritabilă - La drum cu Moș Crăciun!”. Cursa de alergare pe o distanță de 5 km este doar un prilej ca fiecare om care își dorește să coloreze sărbătorile de iarnă pentru copiii din familiile social-vulnerabile, poate contribui cu un cadou, care va ajunge sub pomul de Crăciun. Cadourile trebuie să conțină lucruri noi pentru copii (jucării, cărți, jocuri educative, produse de igienă, etc.). La eveniment sunt invitați toți cei pasionați de alergat, care își doresc să facă mai frumoase sărbătorile de iarnă pentru familiile social-vulnerabile.
 

America House sărbătorește a 5-a aniversare

UNDE: America House, str. Bănulescu Bodoni, 27

CÂND: 10:00

CONTEXT: America House Chișinău sărbătorește a 5-a aniversare. Cu această ocazie, am planificat o serie de evenimente și programe speciale. Din program: Concurs de colaje; Instrumente de inteligență artificială, program pentru profesori și elevi; Club de conversații în limba engleză; Proiecție de film ș.a.

 

Atelier de Caritate pentru Copii

UNDE: Fundația de Binefacere ”Casa Providenței”, str. Mușatinilor, 1

CÂND: 10:00; 14:00

CONTEXT: Dragi părinți și copii dornici să descopere tainele bucătăriei, vă invităm la un atelier culinar special, unde vom coace biscuiți cu lămâie dar și vom contribui la aducerea zâmbetului pe chipurile a 30 de copii din familii nevoiașe. Împreună, putem transforma bucuria gătitului într-un gest de generozitate și solidaritate. Detalii: Ora: 10:00 - 12:00 pentru copii cu vârsta între 7-9 ani. Ora:14:00 - 16:00 pentru copii cu vârsta între 10-12 ani. Toate fondurile colectate din taxa de participare vor fi utilizate pentru procurarea încălțămintei de iarnă și altor daruri pentru 30 de copilași din familii nevoiașe din s. Hîrjăuca, oferindu-le un Crăciun mai fericit și plin de speranță.

 

Campionatul municipiului Ungheni la haltere

UNDE: Școala de Sport din Municipiul Ungheni

CÂND: 10:00
 

Conferința Partidului Social Democrat Organizația din Republica Moldova

UNDE: Capitoles Park, str. Meleștiu, 13A

CÂND: 11:00

 

Seminar psihoeducațional gratuit: gestionarea anxietății cu ajutorul tehnologiei de biofeedback

UNDE: Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie, str. Studenților, 3/10

CÂND: 11:00

CONTEXT: Punctul culminant al seminarului va fi dedicat tehnologiei de biofeedback și modului în care aceasta poate juca un rol esențial în gestionarea anxietății. Vom explora diverse dispozitive de biofeedback care monitorizează semnale fiziologice precum ritmul cardiac, respirația și nivelurile de stres, oferind participantilor oportunitatea de a obține informații în timp real despre starea lor mentală și fizică. Vom explora beneficiile practice ale acestei tehnologii și modul în care poate fi integrată într-un plan personalizat de gestionare a anxietății.

 

Spectacol: "Boierul care nu credea în Magia Crăciunului”

UNDE: C.C.ODEON sre.M.Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm cu mare drag la o poveste de Crăciun: "Boierul care nu credea în Magia Crăciunului". Îndrăgitele personaje – Păcală și Tândală încearcă să-l convingă pe Boier, că bunătatea și generozitatea sunt calitățile cele mai de preț, pentru a cunoaște adevăratele bucurii ale vieții. În această perioadă Moș Crăciun cu vestitul său sac plin cu daruri este de nelipsit. Micii spectatori vor avea ocazia de al întâlni pe Moș și chiar de a se îndulci din sacul lui.

 

Târg de Caritate „De la mame pentru mame”

UNDE: Port Mall, str. Mihai Sadoveanu, 42/6

CÂND: 12:00

CONTEXT: Cu scopul de a sprijini mamele și copiii de la Centrul Maternal „În brațele mamei”, Misiunea Socială „Diaconia”, în cadrul Campaniei de Crăciun, organizează Târgul de Caritate „De la Mame pentru Mame”.În luna decembrie împarte bunătate și ajută o mamă să-și păstreze copilul aproape. Astfel, o simplă jucărie procurată la târg va ajuta un copil să crească lângă mama lui. Alături de noi, în cadrul acestui eveniment, vom avea opt femei puternice, opt mame solidare care vor aduce spre vânzare jucării și haine pentru femei și copii, pentru a susține această cauză nobilă.

 

Eveniment: Cu bagaj sau fără

UNDE: AIESEC-in-Chisinau, ASEM, Bloc C, str. Căpriana, 50

CÂND: 12:30

CONTEXT: Călătorii, drumeții sau plimbări cu troleibuzul - în care dintre ele alegi să mergi cu bagaj și care sunt fără? Ce este acel bagaj și cum poți experimenta viața profund cu sau fără el? Pe 16 decembrie, ne vedem cu tine și 6 speakeri, călători și iubitori de experiențe noi și provocatoare, pentru a descoperi cum sufletul se schimbă când se imersează în noi culturi, locuri și fusuri orare.
 

Concertul Extraordinar de Colind „Magii de la Răsărit”

UNDE: Municipiul Edineț, Casa de Cultură

CÂND: 15:00

CONTEXT: Corala Academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, vă invită la Concertul Extraordinar „ Magii de la Răsărit”, ediția a III-a.

 

Show magic „Brawl Stars vs Minecraft”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 15:00

CONTEXT: Un super show magic „Brawl Stars vs Minecraft” deja în Moldova - divertisment fascinant pentru spectatorii mici și părinții lor. Aceasta este o premieră mare, plină de impresii și aventuri, care îi așteaptă pe toți cei care sunt dornici să se cufunde în lumile uimitoare a jocurilor de cult pe calculator. Vă asigurăm o experiență interactivă unică în care copiii pe lângă faptul că își pot admira personajele preferate, se pot juca live și călători cu acestea prin timp și spațiu.

 

Program Ellevator, Level UP Women Accelerator

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 16:00

CONTEXT: Obiectivul programului Ellevator, Level UP Women Accelerator, este să aducă afacerile conduse de fermeri din Republica Moldova și Ucraina la un nou nivel de dezvoltare, imclusiv prin extinderea pe piețele externe.

 

Lansare de carte-album: ,,Amprentele Moldovei"

UNDE: Istorii cu Cașcaval, str. Alexabdru cel Bun, 83

CÂND: 16:00

CONTEXT: Alăturați-vă unui eveniment încântător de lansare a cărții cu adierea farmecului Moldovei. Suntem încântați să prezentăm cartea-album ,,Amprentele Moldovei", adusă la viață de fotograful Roman Friptuleac, scrisă de poeta Valeria Saculțanu, și gestionată de managerul de proiect Elena Balațel. Cu această ocazie specială, vă invităm să vă răsfățați cu arome de vinuri delicate și degustare de brânzeturi savuroase.
 

Spectacol: „Seară de Colinde”

UNDE: Centru Educațional „Lumea Surprizelor”, etaj 3, str. Alba-Iulia, 75

CÂND: 16:00

CONTEXT: În preajma sărbătorilor de iarnă avem o deosebită plăcere să anunțăm că găzduim un minunat eveniment, creat cu multă dragoste și inspirație către tradițiile noastre de suflet – ”Seară de Colinde”. Vă invităm acasă – la o întâlnire ca în copilărie pentru părinți, cu cozonac, colinde și miros de Crăciun. seară în care vom schimba rutina zilnică și vom simți armonia sărbătorilor de iarnă. Programul serii: Colinde de Craciun tradiționale; Decor de sărbători magic – fiecare primește câte o poză de la eveniment; Vom servi dulciuri tradiționale și băuturi calde.
 

Seara Colindelor

UNDE: Libros Cafe, str. Vasile Alecsandri, 133

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm cu căldură la o seară de colinde. Haideți să ne bucurăm împreună de magia sărbătorilor, într-un cadru plin de lumini și cântece de Crăciun. Va fi un prilej minunat să ne adunăm, să colindăm și să trăim împreună atmosfera autentică a Crăciunului.

 

Spectacol „Mirosul Crăciunului”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 17:00

CONTEXT: TVA -Trupa cu Valoare Adaugată, va sustine pentru prima data spectacolul "Mirosul Craciunului" la Chisinau alaturi de invitatii speciali: Grigore Lese si Ducu Bertzi. Sinergia dintre cei patru a condus la un gen de muzică cu radacini in muzica folk si cu accente din zona rock, presărate cu recitări, un buchet de cantece si poezie cu mesaj specific experienței de viață a componenților trupei.

 

Concertul tradițional de Crăciun „Bonjour l'hiver” la a III-a ediție

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT: Primăria Municipiului Chișinău organizează al treilea an consecutiv, la Sala cu Orgă, un concert de muzică clasică, dedicat sărbătorilor de iarnă „Bonjour l'hiver”. În acest an, invitați de onoare ai spectacolului muzical sunt dirijorul Cristian Spătaru, absolvent al Universității de Muzică și Arte Dramatice din Viena și violonista Ioana Cristina Goicea. Programul de concert va include creațiile compozitorilor austrieci Arnold Schönberg și Anton Webern, ale muzicianului argentinian Astor Piazzolla și ale compozitorului ceh Antonín Dvořák.
 

O poveste de Crăciun

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

CONTEXT: Te invităm să participi la la Spectacolul „O poveste de Crăciun”, marca Busuioc TV. Ai oportunitatea de a-ți prezenta talentul în fața publicului și de a realiza o colaborare nemaipomenită cu cel mai vizualizat post muzical de televiziune.

 

Spectacol de colinde și cântece de voie bună, Plăieșii la Chișinău

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

 

Spectacol: „Mâncare pentru Monștri”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Un necunoscut misterios stă în fiecare zi la aceeași masă a aceluiași restaurant, angajându-se să îndeplinească cele mai mari și aproape imposibile dorințe ale celor care se așează la masa lui, cerându-le, în schimb, să îndeplinească sarcini ciudate. Până unde vor merge aceștia pentru a obține ce-și doresc. „Mâncare pentru monștri” este un spectacol despre fiecare, despre puterea, voința și slăbiciunea din noi. Tu stabilești limitele.

 

DUMINICĂ 17 DECEMBRIE

 

Forumul internațional dedicat industriei de film „Cinema Hora - Cooperări în Industria Cinematografică. Conexiuni și Perspective”

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 11:00
 

Crăciunul Copiilor 2023

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm la o petrecere unică, la care vor participa peste 15 centre de creație cu Ateliere tematice: Confecționare de jucării pentru brad; Aplicații; Modelare din lut sau aluat; Pictură pe față; Coafură și machiaj pentru fetițe; Programarea roboțeilor; Experimente chimice; Calcule mentale ș.a.

 

Club de discuții: „Cărți și Creație”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 12:00

CONTEXT: Invităm copiii cu vârsta de 9-12 ani la Clubul de discuții „Cărți și Creație", care va avea loc în prima și a treia duminică a lunii, la ora 12.00, în Secția Carte străină a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.În cadrul clubului vom: explora universul cărților în diverse limbi; vom discuta despre cărți și personaje memorabile; vom transpune, prin creație, ideile, personajele din cărți în desene, obiecte handmade și în propriile povești; vom întâlni oameni interesanți din lumea cărților și nu doar; vom organiza jocuri și concursuri distractive și cognitive.

 

Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a X-a

UNDE: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, str. Mihail Kogălniceanu, 82

CÂND: 12:00

CONTEXT: Evenimentul este dedicat scoarței – element al culturii tradițioanle românești, înscris, la 1 decembrie 2016, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în urma nominalizării în comun a acestei tradiții de România și Republica Moldova. Recunoașterea internațională a valorilor tradiționale ale țesutului de scoarțe presupune acțiuni practice, în vederea asigurării perpetuării și valorificării meșteșugului atât în mediul urban, cât și în mediul comunităților purtătoare a tradițiilor.

 

Spectacol:„Aventurile Spărgătorului de Nuci”

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm la o fantezie coregrafică pentru copii și părinți cu fragmente din spectacole de balet. Participă: elevii Colegiului Național de Coregrafie, Ansamblul de Balet ”Soarele”de la ”Artico”, Fanfara AMTAP condusă de Oleg Cazacu, Corul Școlii de Muzică ”E.Doga”, elevii Liceelor de Muzică ”S.Rahmaninov” și ”C.Porumbescu”, pianiștii Vera Stoianova și Alexandr Ptașnic, violoncelistul Alexandr Palamarciuc.

 

Spectacol: "Mirosul Craciunului"

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Muzicienii, Teo Boar (chitarist, compozitor, component al trupelor Pacifica, Mircea Baniciu Band, The Blue Workers) originar din Arad si Vladi Cnejevici (claviaturi, compozitor, component al trupelor Compact, Pasarea Colibri, Mircea Baniciu Band, The Blue Workers) originar din Timisoara, carora li s-au alaturat Dorin Andone actor al Teatrului National din Bucuresti, compozitor, textier originar din Cluj Napoca si Adrian Vascu provenit din zona consultantei in afaceri, compozitor si textier, originar din Targu Lapus, judetul Maramures, au fondat in 2021 - TVA (Trupa cu Valoare Adaugata). Sinergia dintre cei patru a condus la un gen de muzica cu radacini in muzica folk si cu accente din zona rock, presarate cu recitari, un buchet de cantece si poezie cu mesaj specific experientei de viata a componentilor trupei.

 

Concert: BLUE

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

CONTEXT: Celebra trupă BLUE va cânta iubirea la Chișinău. Vino să savurezi cele mai tari hituri ale trupei britanice BLUE, în cadrul turneului ”Greatest Hit”. BLUE, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite formații R&B, va interpreta LIVE melodiile ce le-au adus succes pe plan internațional și rămân a fi ascultate de milioane de oameni din întreaga lume. Te așteptăm cu drag.

 

Spectacol „Poveste de Crăciun”

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Spectacolul „Poveste de Crăciun” este dedicat tuturor celor care cred în povești.În pragul sărbătorilor de Crăciun, Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit și obsedat de profit, este vizitat de trei Spirite, care îi invocă trecutul, prezentul și viitorul înspăimântător, care îl așteaptă dacă va continua să fie lacom, insensibil și lipsit de compasiune. Spiritele îl ajută pe Scroodge să înțeleagă deșertăciunea agonisirii fără sfârșit a bunurilor și să devină conștient de povara păcatelor sale. Transformarea interioară a lui Scrooge îl apropie de oameni, iar iertarea și generozitatea îl eliberează de cătușele sufocante ale avuției – iată un adevărat miracol care se petrece în noaptea de Crăciun.

 

Spectacol „Apostolii” de Liviu Rebreanu

UNDE: Teatrul National „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Prietenia onorantă cu maestrul Alexandru Grecu, a generat aceasta întâlnire cu grupul minunat de artiști al Teatrului National Satiricus din Chișinău. E firesc, normal, natural (cuvinte pe cale de dispariție în relațiile contemporane), ca artiști care împărtășesc aceleași opinii, chiar idealuri, să-și întindă mâinile realizând insule ale sănătății culturale, artistice și sociale. În „Apostolii”, piesa marelui scriitor Liviu Rebreanu (întemeietorul romanului românesc modern, cunoscut mai puțin ca dramaturg) se insinuează războiul dintre om și om, dar nu pe față, pe ascuns. Multe sunt pieile oilor și „pretutindeni nenumărați lupi ascunși, mii și mii de măști!”.

 

Spectacol „Renesans”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30

CONTEXT: Piesta este o reflecție asupra viitorului omenirii, care va încerca să răspundă la o serie de întrebări despre soarta omului în Noua Eră a lumii virtuale și se bazează pe poveștile marilor scriitori science-fiction și distopici: William Gibson, Ray Bradbury, Karel Chapek, precum și pe autorii cărții The Matrix - frații Wachowski (la acea vreme). Care va fi viitorul nostru? Cum vom fi în acest viitor?

 

Spectacol: „TOC”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Încearcă să-ți imaginezi de câte ori te-ai întors acasă ca să vezi dacă ai închis apa, sau dacă ai deconectat fierul de călcat, sau mai simplu, de câte ori ai încercat să-ți amintești dacă ai încuiat ușa la intrare sau nu? Ca într-un final să te întorci din drum și să verifici. 6 personaje s-au adunat la un psihoterapeut pe scena teatrului, pentru a discuta cu el despre problema cu care se confruntă.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ambasada SUA la Chișinău anunță deschiderea sezonului de recrutare pentru instituțiile gazdă din Republica Moldova interesate să găzduiască un asistent de predare a limbii engleze (ETA) Fulbright ETA în anul universitar 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Acest program invită colegiile și universitățile situate în afara Chișinăului să aplice pentru a găzdui un asistent de predare a limbii engleze native pentru un an universitar, din septembrie 2024 până în mai 2025. Pentru mai multe informații despre programul Fulbright ETA și responsabilitățile instituției de primire, vă rugăm să consultați anunțul: http://https://bit.ly/4a444HH Pentru informații suplimentare, contactați: http://[email protected] .

 

Ofertă de mobilitate academică de studii la Universitatea de Științe Aplicate din Sopot, Polonia (SANS) în cadrul programului Erasmus+ KA171, pentru semestrul II al anului academic 2023/2024. Domeniul de studii: Economie, Management, Marketing, Administrarea Afacerilor, Finanțe și Contabilitate

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 decembrie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii accesează AICI Pentru asistență contactează-ne la:mobilitati: http://[email protected] și/sau telefonați la 067560170.


Ministerul Educației și Cercetării anunță concurs în vederea acordării Bursei de excelență a Guvernului și Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 584/2020

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 18 decembrie, curent

CONTEXT: Bursa de excelență a Guvernului și Bursa pe domenii științifice se acordă anual, pentru un an calendaristic, pentru sprijinirea studenților-doctoranzi capabili de performanțe înalte în domeniile cercetării și inovării, finanțați din bugetul de stat, cât și celor în bază de contract, începând cu al doilea an de studii, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență şi frecvență redusă. Dosarul va fi depus pe suport de hârtie la sediul Ministerului Educației și Cercetării, Piața Marii Adunări Naționale, 1 (cutia poștală de la etajul 1, intrarea din str. Bănulescu Bodoni) sau în variantă electronică format PDF la adresa: http://[email protected]  Pentru detalii tel: 022 233 325

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD2033 anunță concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de: director al Școlii Sportive din Bălți; director al Școlii Sportive din Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 09 ianuarie, ora 16:00

CONTEXT: La concurs pot participa cetățeni ai Republicii Moldova cu studii superioare universitare, care au o vechime în activitatea didactică de cel puțin trei ani, care la data expirării termenului de depunere a dosarelor nu au împlinit vârsta de 65 ani, cunosc limba română, sunt apți din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) pentru exercitarea funcției, nu au antecedente penale, nu au fost concediați în ultimii 5 ani pe baza art. 86 alin. (1) lit. g)-r) și art. 301 alin. (1) lit. a)-b) din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 sau destituiți dintr-o funcție publică conform art.64 alin. (1) lit. a) și b) din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, nu au interdicție de a ocupa funcții de conducere. Dosarul de concurs poate fi depus prin e-mail: http://[email protected] sau prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 022 230 320.

 

Ministerul Finanțelor anunță concurs pentru ocuparea mai multor funcții publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 decembrie, curent, 16:30

CONTEXT: Direcția politici în domeniul controlului financiar public intern. Consultant principal (pe domeniul auditului intern) – 1 funcție vacantă, Consultant principal (pe domeniul controlului intern managerial) – 1 funcție vacantă, Direcția protecția secretului de stat și integritate instituțională, Consultant superior - 1 funcție vacantă, Direcția managementul documentelor Consultant superior - 1 funcție vacantă. Pentru mai multe detalii: http://http://mf.gov.md/ro/posturi-vacante

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) invită antreprenorii să se înscrie la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Așteptăm companiile ineresare să se înregistreze. Expoziția se va desfășura în perioada 31 ianuarie – 04 februarie 2024, la CIE „Moldexpo ” (mun. Chișinău, str. Ghioceilor 1). Pentru mai multe detalii vă rugăm respectuos să găsiți scrisoarea anexată și formularul de participare, iar pentru orice neclaritate contactați Secția evenimente de afaceri, târguri și expoziții a CCI a RM la tel: 022 210 725, 022 238 410 sau la adresa de e-mail: http://tatiana.saincuc@ chamber.md Informații suplimentare despre eveniment, găsiți aici: „Fabricat în Moldova” 2024.

 

SABIT continuă înregistrarea pentru programul "Agrobusiness pentru Eurasia”. Pot participa manageri de nivel mediu și superior, antreprenori, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, oficiali guvernamentali din administrația locală sau centrală, cadre universitare (șefi de secții)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 17 decembrie, ora Washington 12.00, Ora Chișinăului 19:00

CONTEXT: Datele programului: 2-17 februarie, 2024. Vă rugăm să urmați instrucțiunile de pe linkul de mai jos. Urmează să vă înregistrați pentru a vă seta un cont și să confirmați emailul. Veți putea completa formularul online după ce vi se confirmă eligibilitatea participării. Formularul e disponibil în engleză și rusă. Înregistrați-vă accesând: http://https://sabit.smapply.us/ Pentru mai multe informații despre SABIT accesați: https://www.trade.gov/sabit-program

 

Guvernul Republicii Moldova continuă campania „Hai acasă de Crăciun”, care va promova tradițiile, obiceiurile și cultura noastră

CONTEXT: Îndemnăm cetățenii de acasă și din diasporă să povestească prin poze și video, cum se sărbătorește Crăciunul, ce amintiri au despre această sărbătoare și despre lucrurile care ne unesc și ne strâng la aceeași masă de sărbători, acasă. Toate acestea pot fi expediate pe adresa de e-mail:http://[email protected]

 

Anunț concurs de participare la procedura de achiziție prin metoda cererii ofertelor de prețuri pentru procurarea echipamentelor pentru furaje și pentru procesarea si păstrarea produselor lactate

CONTEXT: Detalii privind condițiile de participare: https://shorturl.at/cuX01  Achiziția se realizează în cadrul proiectului „Răspunsul Multidimensional la Provocările Emergente în Materie de Securitate Umană”, finanțat de Guvernul Japoniei și implementat de PNUD Moldova.

 

Comitetul Economic și Social European (CESE) invită tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care votează pentru prima, dată să participe la evenimentul emblematic “Europa Ta, Cuvântul Tău!” (YEYS). Evenimentul este destinat tinerilor din din țările candidate, inclusiv din Republica Moldova și Ucraina, toate statele membre UE și din Regatul Unit

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 decembrie, curent

CONTEXT: În acest an, evenimentul va avea loc la Bruxelles, la 6 martie 2024, în cadrul Săptămânii Societății Civile a CESE (4-7 martie 2024), în perioada premergătoare alegerilor europene. Evenimentul își propune să inspire participanții să își exercite dreptul democratic de a vota, să încurajeze în mod activ prietenii, colegii, rudele să facă acest lucru. Pentru candidații selectați, CESE va asigura și va plăti cazarea la Bruxelles pentru două nopți, un zbor dus-întors (clasa econom) sau o călătorie cu trenul/autobuzul între țara de reședință și Bruxelles. Pentru mai multe detalii  AICI
 

Tinerii cu vârsta de 16-17 ani sunt invitați să se înscrie la tabăra de vară „Tech&Engineering Swiss Summer Camp”, dedicată mai multor activități educaționale în domeniul ingineriei

CONTEXT: Tabăra va avea loc la Școala de Inginerie și Arhitectură din Fribourg (HEIA-FR), Elveția, în perioada 1-15 iulie 2024. Tinerii vor avea posibilitatea să asimileze noi cunoștințe în domeniul ingineriei, să-și perfecționeze abilitățile tehnice, să dezvolte relații profesionale și să favorizeze schimbul de cunoștințe. La fel, tabăra reprezintă o oportunitate de a conecta elevi din întreaga lume și specialiști în diverse segmente ale ingineriei. Programul include o săptămână de evenimente cu scop educațional – sesiuni de instruire, cursuri, ateliere, masterclass-uri, vizite la companii și laboratoare, activități distractive. Mai multe detalii aflați din comunicatul de presă: https://bit.ly/41pHohq

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ministrul finanțelor, Petru Rotaru, efectuează o vizită de lucru la New York (SUA) pentru a participa la Dialogul privind fiscalitatea și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă - Ediția 2023, o inițiativă comună a Guvernului Finlandei și a Guvernului Norvegiei, Universității din Columbia și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)

CÂND: 13-17 decembrie, curent

CONTEXT: Ministrul Petru Rotaru, va participa în calitate de vorbitor la panelul de discuții dedicat creării unor sisteme și administrații fiscale durabile și rezistente, alături de Katherine Baer, director adjunct al Fondului Monetar Internațional și de Michael Jarvis, director executiv al Inițiativei pentru transparență și responsabilitate.

Meroslava Parii
15/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii