AGENDA DE WEEKEND//17-18.06.2023

Meroslava Parii
16/06/2023
Grafică: CIJM

 SÂMBĂTĂ 17 IUNIE

Premierul Dorin Recean întreprinde o vizită de două zile în România. Recean se va întâlni la București cu noul prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, împreună cu care va discuta agenda relațiilor bilaterale. 

Târguri cu produse autohtone în sectoarele capitalei, în weekend-ul 17-18 iunie 2023. Primăria municipiului Chișinău informează că în weekend, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole de sezon.


Tekwill Junior Ambassadors. Ediția III - Finală
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 09:00
CONTEXT: Cea mai populară competiție TECH pentru elevi își va desemna câștigătorii pe 17 iunie la Tekwill Expo Day. Peste 130 de echipe finaliste, 500 de elevi și 100 de cadre didactice vor concura pentru titlul de “Tekwill Junior Ambassadors” la categoriile: Proiectare și dezvoltare web, inteligența artificială, proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile, antreprenoriat, video storytelling, inteligența emoțională în comunicare, programarea algoritmilor în c/c++, design grafic. La final de zi vor fi selectați și anunțați câștigătorii celei de-a III-a ediții. De asemenea cele mai bune proiecte vor fi expuse în zona expo a evenimentului Tekwill Expo Day și vor fi deschise publicului larg spre vizionare.


Seminar: Copiii cu tulburări de neurodezvoltare - pregătirea pentru încadrarea în instituțiile de învățământ
UNDE: Centrul de Asistență Psihopedagogică ”EDUGENIC”, str. Grenoble, 128E

CÂND: 09:30

CONTEXT: Va fi un seminar la care părinții, educatorii, profesorii, asistenții personali, cadrele didactice de sprijin, terapeuții începători, studenții de la facultățile de psihologie, psihopedagogie, pedagogie și asistență socială vor putea identifica soluții la problemele pe care le întâmpină în efortul de a asigura o incluziune (pre) școlară reușită a copiilor cu tulburări de neurodezvoltare (autism, ADHD, întârziere mintală, tulburare de limbaj etc.).


#EuSortez la EcoLocal
UNDE: EcoLocal Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali, bd. Ștefan cel Mare 202

CÂND: 10:00
CONTEXT: AO Reciclare în susținerea campaniei de conștientizare #EuSortez, vine să explice importanța și metodele de sortare a deșeurilor casnice, în mod practic.70% din volumul deșeurilor municipale reprezintă ambalajele produselor alimentare consumate.
Pentru prezentare, vor fi utilizate ambalajele membrilor sistemului colectiv AO Reciclare și va fi descris întreg ciclul de valorificare al acestora.

 

Ziua Mondială a Refugiaților
UNDE: Parcul "Alunelul"

CÂND: 10:00 – 18:00
CONTEXT: Vă invităm să vă alăturați pentru o zi de familie în parc - Ziua Mondială a Refugiaților este o zi în care onorăm curajul refugiaților și le urăm bun venit în comunitatea noastră.
În acest an, pentru a sărbători, vă invităm cu toată familia să vă alăturați nouă în parc pentru o zi întreagă de activități. Refugiații, moldovenii și diverse organizații se pregătesc să vă întâmpine. Va fi un teren de fotbal, cursuri de pictură, concerte, ateliere de lucru manual, cursuri de yoga, un spectacol de păpuși, vată de zahăr și multe altele. Vă așteptăm cu drag să ne creăm împreună amintiri și să-i ajutăm pe toți să se simtă plini de speranță

Tekwill Expo Day - Ediția II
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 10:00
CONTEXT: Tekwill Expo Day revine în a doua ediție  la Tekwill.  Pe toată durata zilei vor fi prezentate toate tehnologiile și inovațiile din industria TIC. Evenimentul este deschis publicului larg, întreprinderilor, participanților și beneficiarilor programelor Tekwill, precum și programelor care sunt cofinanțate și implementate de Tekwill. La expoziție veți descoperi mai multe zone de interes pentru toate categoriile de vârstă: EdTech, Fintech, AgTech, GovTech și AR/VR. În plus, participanții vor avea șansa unică de a descoperi inovația și spiritul antreprenorial al Ucrainei, vor afla despre industria tehnologică înfloritoare a țării. Fiecare dintre aceste zone va prezenta companii, programe și întreprinderi care dezvoltă produse și servicii în sectoarele respective.


Festivalul „Chișinăul sportiv 2023”
UNDE: Parcul La Izvor

CÂND: 10:00
CONTEXT: În premieră, Primăria Municipiului Chișinău organizează evenimentul sportiv de excepție – Festivalul „Chișinăul sportiv 2023”. Această activitate va întruni întreaga comunitate sportivă oferind o platformă unică pentru a împărtăși beneficiile și plăcerea practicării sportului promovând valorile sportive în municipiul Chișinău. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 17 iunie 2023, în Parcul „La Izvor” și va cuprinde un vast program de activități sportive, masterclass-uri și programe de divertisment. Tot acolo va fi organizat și un târg cu produse autohtone, iar seara va culmina cu un recital muzical deosebit din partea invitaților speciali.


ON's Book Club Meeting – Ediția a VI-a
UNDE: Cărturești la Muzeul Național de Istorie, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 10:30
CONTEXT: Doar n-ați crezut c-o să permitem să se sfârșească luna iunie fără să mângâiem copilul din noi. N-am fi putut. Nu suntem chiar atât de ocupați. Așadar, la cea de-a șasea ediție a ON’s Book Club ne-am propus să discutăm „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery. O carte subțire, cu conținut gros.

 

Street Food & Wine Festival
UNDE: Str. Pietonală Eugeniu  Doga

CÂND: 11:00, 17-18 iunie, curent
CONTEXT: Cel mai mare fenomen gastronomic din Moldova, Street Food & Wine Festival 2023, revine la cea de-a IV-a ediție, mai bogată în arome, gusturi și experiențe. Te așteaptă multe delicii culinare, vinuri de la cei mai apreciați producători locali și un program plin de distracții. Program: 17 iunie: Brio Sonores (album nou); 18 iunie: Moldovan National Youth Orchestra dirijor: Andriano Marian, soliști: Roman Zes și Felicia Dunaf.

 

Use Case Fagura: cum facem Republica Moldova să fie un loc friendly pentru fintech
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 11:00
CONTEXT: La Tekwill Expo Day, am setat pe agenda zilei subiecte relevante din domeniul Fintech. Vă invităm să discutăm alături de Fagura despre cum revoluționăm sistemul financiar și cum facem Republica Moldova un loc friendly pentru domeniul Fintech. Inga Snegur, Sales & Growth Manager la Fagura, ne va povesti mai multe despre istoricul și lansarea Fagura și servicii pe care le oferă, despre evoluția ecosistemului fintech din țară, avantaje și dezavantaje a unei afaceri fintech, dar și ce transformări aduce Fagura pe piața locală dar și internațională.
 

Spectacol Picnic
UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 11:00
CONTEXT: Ce ziceți dacă am crea împreună o tradiție frumoasă? Hai să petrecem sâmbăta dimineața în aer liber alături de cei dragi, savurând un spectacol vesel și captivant, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Trupa teatrului “Ion Creangă” vă invită la cel de-al treilea Spectacol Picnic “Leneșul Linte fără de minte”. In program: Piesa interactivă și dinamică; Trambulină, baloane de săpun; Terenul cu iarbă verde, numai bună de alergat și de jucat.
 

Spectacol: „Timpul Aventurilor”

UNDE: Circul de Stat din Chișinău, bd. Renașterii Naționale, 7

CÂND: 12:00, 16.:00

CONTEXT: În vacanța de vară copiii de toate vârstele, vor trăi o experiență de neuitat la Circul Chișinău, în cadrul programului „Timpul Aventurilor”, în fiecare sâmbătă și duminică.

 

Workshop de Robotică pentru Micii Ingineri
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 12:00
CONTEXT: La Tekwill Expo Day vă așteaptă activități interactive pentru micii ingineri.
împreună cu Tekwill Academy Kids, am pregătit o sesiune interactivă în care vom descoperi lumea fascinantă a roboticii folosind setul LEGO® Education SPIKE™ Prime. Copiii vor avea ocazia să-și construiască și să-și programeze propriul robot simplu, dar interactiv, folosind motoare, senzori și programarea în Scratch, având parte de o experiență captivantă în care vor învăța prin joc și explorare.

 

Portofelul Electronic ca Sistem Alternativ de Plată
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 12:30
CONTEXT: Încă un subiect Fintech se va regăsi pe agenda zilei la Tekwill Expo Day. Discutăm cu Paynet despre portofelele electronice ca sistem alternativ de plată. Împreună cu Călin Gryadchenko vom aborda subiecte precum: Procesul de creare a sistemelor de plată și etapele dezvoltării acestora; Avantajele și riscurile dezvoltării unei afaceri fintech în Republica Moldova;  Beneficiile cardurilor bancare și particularitățile sistemelor alternative de plată.

 

Explorarea și Modelarea Imprimării 3D
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 13:30
CONTEXT: La Tekwill Expo Day - Ediția II ți-am pregătit mai multe sesiuni interactive și accesibile pentru toate vârstele. Vom explora împreună modelarea și imprimarea 3d, vom învăța de la zero diverse metode și instrumente de modelare 3d, iar mentorii de la Clubul Tinerilor Makeri te vor provoca să fii creativ și să transformi conceptele în modele tridimensionale spectaculoase, folosind software specializat și tehnici avansate de modelare.

 

Planificarea Financiară și Gestionarea Bugetului Personal
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 14:00
CONTEXT: La "Tekwill Expo Day" venim să ne distrăm dar și să învățăm cum să ne punem în ordine finanțele și să ne planificăm bugetul. La eveniment veți afla despre: Bugetarea Personală Economisirea și Investițiile; Reducerea Datoriilor și Gestionarea Creditelor; Planificarea bugetului pentru evenimentele majore; Asigurări și Protecție Financiară; Tehnologii și Instrumente Financiare;
Abordarea Comportamentală a banilor.
 

Clubul de carte: „Legată cu funia de pământ”- de Lorina Bălteanu
UNDE: Librăria din Centru, bd.  Ștefan cel Mare, 126
CÂND: 14:00
CONTEXT: Cartea pe care o vom dezbate este „Legată cu funia de pământ”, de Lorina Bălteanu. „O mare surpriză acest roman al poetei Lorina Bălteanu. O lume întreagă încape în el, după cum o lume întreagă într-un sătuc: zeci de personaje, de povești, de întâmplări. Totul văzut prin ochii unei fetițe care crește cu gândul că vrea să plece departe de locul în care s-a născut, simțindu-se legată de el cum i se pare că e prinsă și luna, cu o funie (invizibilă), de pământ. O fetiță/fată cu dor de ducă și cu un puternic sentiment al neapartenenței, Străină, dar cu o uriașă tandrețe pentru acest sat pe care se pregătește să-l lase, cândva, în urmă. De aici și stranietatea percepțiilor ei, sensibilitatea față de tot ce e frumusețe, dar și față de ce e dureros, uneori până la oroare.”

 

Sesiune introductivă de pilotaj al dronelor
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 15:00
CONTEXT: Indiferent dacă ești interesat să-ți extinzi cunoștințele despre drone sau să începi cariera de pilot de dronă, această sesiune introductivă este punctul de plecare perfect. La eveniment vei afla despre: Elementele de bază ale unei drone - de la motor și elice, până la baterie și sistem de control; Cum funcționează o dronă și principiile de zbor; Tehnici de pilotaj și manevrare a dronelor cum să le controlați în aer, să faceți manevre precise și să vă simțiți încrezători; Reguli și regulamente de zbor cât și evitarea obstacolelor;Demonstrații practice și sesiune de zbor cu drona.
 

UN Date
UNDE: Casa De Creație,  str. Mihai Eminescu, 4
CÂND: 15:00 – 17 iunie, 20:00 - 18 iunie
CONTEXT: Vino la DATE să descoperi branduri autentice create de designeri autohtoni. Te invităm să explorezi noile colecții de vară și să te bucuri de vin, muzică bună și interacțiune cu designerii. Vei avea ocazia să afli cine se află în spatele brand-urilor PIOTR ALII, MISHA, and VERTIGO. De asemenea vei putea să probezi hainele prezentate în show-room-ul fiecărui designer, și să procuri sau să plasezi precomanda pentru noile colecții. Te așteptăm la Casa de Creație , cu muzică tare și ținute care te vor inspira să strălucești în această vară.
 

Atelier de Web Development pentru Tinerii Coderi

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 16:00
CONTEXT: Încă un Workshop pentru copii și elevi pasionați de IT, organizăm la Tekwill Expo Day. Împreună cu TAK veți face primii pași în programarea web, învățând despre machetare, limbaje de programare, componentele de bază ale unei pagini web și etapele importante pentru crearea paginilor web.

 

Seminar de cercetare

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00 – 18:00

CONTEXT: Centrul de Cercetări în Filosofie Teoretică, Filosofie Practică și Epistemologie Aplicată, USM, vă invită  să participați, la ședința seminarului de cercetare, al cărui invitat special este Dr. John SYMONS, cu prezentarea „Machine learning and scientific inquiry”. John SYMONS este profesor în cadrul Departamentului de Filosofie la Universitatea din Kansas. Este Directorul Centrului pentru Dinamica Socială Cibernetică (The Center For Cyber Social Dynamics), redactor-șef al revistei Global Philosophy. Are o impresionantă experiență didactică și de cercetare în domeniile – filosofia tehnologiei, epistemologia formală, filosofia psihologiei și metafizica emergenței.

 

Spectacol: „Micul Prinț”

UNDE: Teatrul ”Alexei Mateevici”, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 17:00

CONTEXT:  „Micul Prinț”, un spectacol pentru întreaga familie, după cea mai cunoscută lucrare a autorului francez Antoine de Saint-Exupery. Să călătorim împreună cu Micul Prinț, printre setele, asteroizi, planete și lumi, o poveste încântătoare, intersantă și sensibilă despre universul copilăriei inocente, prietenie, dragoste, altruism. Pentru cei adulți, piesa este o revenire la copilul din ei, pierdut odată cu trecerea prin timp. Este o meditație profundă despre valorile umenr.


Tekwill Expo Day - Concert SATOSHI
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11
CÂND: 19:00
CONTEXT: Pe 17 iunie la Tekwill Expo Day, dansăm să bată inima mai tare către ultimul refren. Te așteptăm alături de SATOSHI să rupem ringul de dans și să ne distrăm pe muzica bună, așa cum știm cel mai bine.

 

DUMINICĂ 18 IUNIE

Spectacol: „Povestea unui Licurici”

UNDE: Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dragi părinți și copii, vă invităm la premiera spectacolului „Povestea unui  Licurici”, care va avea loc în incinta Teatrulul Republican de  Păpuși „Licurici”, un spectacol fantastic pentru întreaga familie, jucat cu drag pentru voi de către actori de excelență.

 

Secrete între fete -  Ediția a 3-a
UNDE: Summit Events Moldova, str, Tighina,  49/3

UNDE: 11:00
CONTEXT: Iată-ne ajunși la ediția a 3-a din seria evenimentelor ,,Secrete între fete''.
De data aceasta vom aborda tema rolurilor pe care le avem noi, femeile, în diferite etape ale vieții și în relațiile cu oamenii din jurul nostru. Îți pregătim tehnici de împământare și echilibrare pentru ca tu, dragă femeie, să te simți confortabil în toate circumstanțele apărute în calea ta. Îți promitem o duminică plină de învățăminte, relaxantă și plăcută, cu mesaje frumoase de la Univers și cu daruri formidabile de la producătorii autohtoni.

 

Neon Time Party
UNDE: Neon Time, str. Alecu Russo, 20

CÂND: 14:30
CONTEXT: Vă așteptăm la Neon Time Party, unde se crează petreceri creative cu vopsele strălucitoare. Trecând challenge-ul moderatorului petrecerii, copii vor păși în lumea paralelă plină de culori fluo. Efectele de lumini, fum, bulele de săpun, muzica și provocările grozave vor inspira copiii să se distreze într-o atmosferă excentrică. Fiecare copil își va accentua personalitatea întruchipându-se în personajul favorit prin #bodyart și #facepaint cu ajutorul PICTORULUI. Cei mai creativi vor avea la dispoziție vopsele fluorescente și ustensile pentru #selfpainting. Jocurile de creație ca: jenga, construcții din domino, pixel board, planșe de colorat cu carioci specializate, și recuzita fluorescentă ca baloane, ochelari, pălării vor colora petrecerea.

 

Talk-walk-photoshoot
UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 17:30
CONTEXT: Proiectul „Lost Chapters", conceput pentru a atrage atenția publicului asupra schimbărilor în imaginea vizuală a părții istorice a capitalei, revine cu a doua ediție. Artista Victoria Viprada investighează fractura dintre memoria locului și amintirile personale despre orașul copilăriei sale. Consemnând clădiri distruse și rămășițe arhitecturale, Victoria creează o arhivă a unor locuri ce dispar rapid, tot așa cum se șterg și se fragmentează capitolele memoriei.

Spectacol: „Menajeria de Sticlă”
UNDE: Teatrul Alexei Mateevici, str. Alexei Șciusev, 93

CÂND: 18.00
CONTEXT: Menajeria de Sticlă, după Tennessee Williams este o dramă de familie cu oameni care trăiesc sub același acoperiș și care caută cu disperare să își găsească fericirea. Tocmai această aspirație devine motivul conflictelor, o luptă disperată pentru dreptul de a trăi viața în conformitate cu propriile dorințe și vise, descoperind universul speranțelor fragile, al deazamăgirilor și singurătăților.


Constantin Moscovici&The Crazy orchestra
UNDE: Teatrul Verde

CÂND: 18:00
CONTEXT: Emoții unice pentru iubitorii de Rock. Constantin Moscovici te invită în premieră să faci parte din noul său proiect - Pan-flute Sympho Rock, unde mânuind naiul alături de The Crazy Orchestra vor da o altă viață acustică celor mai renumite melodii a formațiilor: The Beatles, Deep Purple, The Eagles, Metallica, Queen, The Animals, Kiss, Scorpions, etc. Cu siguranță vei avea pielea de găină și vei călători în timp prin muzică.

 

Spectacol: „Cutia Neagră”
UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Cutia Neagră” este un spectacol autentic, despre influența, dependența și obsesia erei digitale, în lumea morală și spirituală a oamenilor acestui secol. Spectacolul se axează pe situații spontane care provoacă discuții controversate, demaschează spațiul electronic în care fiecare și-a creat universul său. O realitate care alungă singurătatea și creează un confort psihic. E ca un joc, care se vrea democratic.
 

Open Air Classical Music Festival, a VI-a ediție

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 19:30

 

Festivalul DescOPERĂ

UNDE: Rezervația Culturală Orheiul Vechi

CÂND: 19:30

CONTEXT: În perioada 16 - 18 iunie, Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi va fi din nou gazda festivalului DescOPERĂ - unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.
În decorul pitoresc al Orheiului Vechi, în inima Moldovei, va avea loc cel mai așteptat eveniment cultural al anului. În cadrul evenimentului spectatorii vor descoperi frumusețea muzicii clasice într-un spațiu rural, care este parte a Rezervației Cultural - Naturale „Orheiul Vechi” și asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă.

 

Seri de Cronograf 2023
UNDE: Parcul "Alunelul"

CÂND: 20:30
CONTEXT: În această vară, reluăm Serile de Cronograf, devenite o tradiție pentru iubitorii de film în sezonul estival. Proiecțiile de film marca CRONOGRAF se vor desfășura sub cerul senin al Chișinăului, în Amfiteatrul Parcului Public ”Alunelul”, în fiecare seară de sâmbătă (doar lansarea de pe 18 iunie are loc duminică) până la începutul toamnei. Cinefilii din capitală vor putea urmări ultimele producții autohtone, dar și alte filme selectate cu grijă pentru SERI DE CRONOGRAF.
Prin urmare, vă așteptăm din nou, pe parcursul verii, în fața ecranului unde realitatea devine artă.

Meroslava Parii
16/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii