AGENDA DE WEEKEND//20-21.05.2023

Meroslava Parii
19/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

SÂMBĂTĂ 20 MAI

Olimpiada Republicană la Științe

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 19-22 mai, curent

CONTEXT: Olimpiada Republicană la Științe, întrunește 76 de elevi pasionați de chimie, biologie și fizică. Prezent la festivitatea de deschidere, Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a felicitat participanții pentru că și-au propus să avanseze în studierea științelor exacte, remarcând eforturile depuse atât de elevi, cât și de profesori, în obținerea performanțelor în domeniul biologiei, chimiei și fizicii.

 

Târgul„Casa Mare”

UNDE: Botanica, str. Sarmizegetusa, 18/5

CÂND: 08:00 – 20:00

CONTEXT: Artizani și Meșteri populari din toată țara, se vor aduna pentru a vă aduce misterul mânuților lor muncitoare și harnice. Fiecare articol are o mică poveste a sa, întruchipată în pânză și culori. Pe lângă accesori și lucrări, vă veți bucura și de un concert live, care va adăuga atmosferă și inspirație acestui eveniment.

 

Eveniment de lansare a – HospiceBikeTour2023

UNDE: Centrul de zi „Centrul Speranței”,  oficiu 102, bd. Gagarin, 10

CÂND: 08:00

CONTEXT: Acesta va fi un antrenament public, în cadrul căruia marcăm startul celei de-a  8-a ediție a cursei caritabile de ciclism #HospiceBikeTour 2023, programată să aibă loc în perioada 27 iunie -01 iulie, curent. Evenimentul va da startul și campaniei de colectare de fonduri, fiind de asemenea prezentați și sponsorii evenimentului. La  eveniment va participa Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, unde va avea loc o sesiune de discuții. Reprezentanții presei vor avea posiblitatea să interacționeze cu cicliștii care participă în acest an, cu Ministrul Dumitru Alaiba, sponsorii dar și cu organizarorii #HospiceBikeTour2023.

 

Ziua Ușilor Deschise

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”, Bloc Central, bd. Ștefab cel Mare, 165

CÂND: 09:00

 

Sesiunea ordinară a Adunării Generale a Consiliului Autorităților locale din România și Republica Moldova CALPPN

UNDE: Hotelul Bristol, Sala de Conferințe, str. Pușkin, 32

CÂND: 09:30

CONTEXT: La 20 mai, curent, va avea loc prima sesiune ordinară a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova CALRRM – organizație transfrontalieră și paneuropeană, constituită de Congresul Autorităților Locale din Moldova CALM, Asociația Comunelor din România AcoR și Asociația Orașelor din România AOR. Astfel, primarii din România și Republica Moldova își propun să acționeze în comun pentru viitorul european al localităților noastre, în spațiul cultural și al civilizației UE.

 

First Lego League Explore Moldova 2023- Ediția SuperPowered

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Ediția curentă, SuperPowered, abordează o tematică foarte actuală – energia, explorând tehnologiile și provocările globale cu care se confruntă omenirea, cerând comunității noastre să construiască soluții creative care să revoluționeze viitorul. Competiția este la cea de-a VIII-a ediție în Republica Moldova. First Lego în acest an este organizat de către Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” cu suportul USAID, Suedia și Marea Britanie, prin Proiectul Tehnologiile Viitorului și se desfășoară cu patronajul Ministerului  Educației și Cercetării al RM.

 

Ziua Învățământului Dual din Comrat

UNDE: Casa de Cultură Comrat, str. Lenin, 196

CÂND; 10:00

 

Bumbăcel Fest

UNDE: Parcul Valea Trandafirilor

CÂND: 10:00-17:30

CONTEXT: Multă culoare, muzică bună, târg de excepție, divertisment pentru copii și renumitul pilaf din Uzbekistan. Toate acestea și câteva surprize o tombolă ș.a. Vino împreună cu familia la cel mai tare târg de articole din bumbac natural și cunoaște de la experții noștri cum să le porți și să le îngrijești corect.

 

Training: Agile Intensive Prepare for Professional Scrum Master Certification

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 10:00

CONTEXT: Training-ul este un program intensiv ce te ajută să obții certificarea Professional Scrum Master -PSM. Această certificare fiind  recunoscută internațional și este o validare a cunoștințelor pentru cei care lucrează în domeniul IT sau Project Management.

 

Atelier: Grădinărit primăvăratic pentru copii

UNDE: Floral Soul, str. Mihai Kogălniceanu, 54

CÂND: 10:00

CONTEXT: Invităm cu drag copii, la un atelier cu tematică de primăvară în lumea plantelor, la Oranjerie – acolo unde ne-am simțit bine cu atâtea ocazii. Vom lucra relaxați pământul și vom crea propria grădină de ierburi aromatice, iar la final, vom împodobi cu pietre decorative și le vom atribui cartoline cu denumiri + îngrijire.

 

Starturi Olimpice 2023

UNDE: Parcul Valea Morilor

CÂND: 10:00

CONTEXT: CNOS marchează Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice prin evenimentul sportiv Starturi Olimpice. Acest eveniment este un prilej să invocăm valorile olimpice de Prietenie, Excelență și Respect, dar și Pacea, care este promovată de Mișcarea Olimpică prin toate activitățile sportive. În legătură cu desfășurarea jocurilor Europene la Cracovia-Malopolska 2023, care vor demara la sfârșitul lunii iunie, Starturile Olimpice oferă o posibilitate de a sensibiliza publicul asupra acestui eveniment, de a promova imaginea Echipei Olimpice și de a determina întreaga societate să o susțină.

 

From Zero to Hero: Navigating DevOps for Beginners

UNDE: Tekwill

CÂND: 11:00

CONTEXT: DevOps este o specializare IT dinamică și captivantă, care poate părea provocatoare pentru începători. În cadrul evenimentului, vei învâța despre instrumentele și tehnologiile esențiale pentru automatizarea procesului de livrare al aplicațiilor IT, ceea ce îți permite să îți lansezi cariera în această specializare.

 

Atelier de pictură în vin

UNDE: Berds Restaurant, bd. Dimitrie Cantemir, 12

CÂND: 12:00

CONTEXT: Restaurantul Berds Arome Locale, va găzdui un eveniment special, dedicat Zilei Mondiale a Diversității Culturale. Evenimentul se numește „Atelier de pictură în vin” și va fi condus de cunoscutul artist Eugen Gorean. În cadrul acestui atelier vă vor fi oferite sfaturi și trucuri de pictură, dar și o perspectivă unică asupra modului în care arta poate fi utilizată pentru a celebra diversitatea culturilor din întreaga lume.

 

Impact for Breakfast – Social Economy în Europe & EaP

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 12:00

CONTEXT: Impact Breakfast este un format de întâlniri cu oameni activi, investitori și antreprenori sociali, care sunt interesați de dezvoltarea rețelei, fac networking, discutând și distribuind experiențele, ideile și sugestiile. Vom crea spațiu pentru întrebări despre Economia Socială & Verde & de impact în Europa și Țările Parteneriatului Estic: despre modelele de business lucrative; aspecte legislative; oportunități și mecanisme de suport pentru afaceri, și alte subiecte.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova cu tema: „Adunarea CALRRM – primarii din România și Republica Moldova se reunesc la Chișinău și acționează pentru viitorul și parcursul european al localităților noastre”.

 

Festivalul „Primăvara Poloneză în Moldova”

UNDE: Teatrul „Ginta Latină”, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 13:00 – începutul expoziției, 14:00 – începutul concertului

CONTEXT: Organizația Obștească „Primăvara  Poloneză în Moldova” vă invită cordial la cea de-a XX-a ediție a Festivalului.

 

Eveniment de transfer de echipamente IT pentru unitățile de asistență medicală primară din orașul Leova

UNDE: Orașul Leova, str. Ștefan cel Mare, 63

CÂND: 13:45

 

Seminar: De la Sănătate la o Nouă Viață

UNDE: Summit Events, str. Tignina, 49/3

CÂND: 14:00

CONTEXT: Toate afecțiunile, în afară de otrăviri și accidentări, au o cauză la nivel mental și emoțional. Odată identificată cauza, începe procesul vindecării. Vom discuta despre instrumente interioare, dar și despre cele exterioare (blânde și neinvazive) de care  ne putem ajuta în drumul vindecării. Vom mai discuta și  de ce uleiul esențial este cel mai bun remediu în vindecare, atunci când abordarea este una holistică.

 

America Days 2023 – Cahul

UNDE: Centrul Orașului Cahul

CÂND: 16:00

CONTEXT:  Vă invităm la evenimentul de lansare a ediției din acest an a America Days, la Cahul. Vă așteaptă un program amplu pentru întreaga familie: Concert al trupei americane; Quest-uri fascinante în engleză; Gustări gratuite; Jocuri sportive; Zonă expozițională interesantă; Zonă pentru copii cu face painting și multe altele.

 

Cupa Moldovei la Gimnastică Estetică în Grup 2023

UNDE: Universitatea de Stat de Educație Fizică, str. Andrei Doga, 22

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul – Cupa Moldovei la Gimnastică Estetică în Grup 2023.

 

Studioul muzical-coral „Lia -Ciocîrlia” – La 50 de Ani

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 17:00

CONTEXT: Luna mai este deosebită pentru Studioul muzical-coral „Lia-Ciocîrlia”. În acest an,  corul de copii  adolescenți sărbătorește 50 de ani de activitate. Vă invităm pe toți cei pasionați de muzică corală, la spectacolul jubiliar cu genericul: „Suntem ceea ce iubim și dăruim”. Cei mai talentați copii și adolescenți, dar și părinți și absolvenții Studioului muzical, vor evolua cu peste 40 de piese din repertoriul vast interpretat de către membrii colectivului în decursul a jumătate de secol.

 

Concert în orașul Leova dedicat Zilei Europei 2023 - „Împreună mai Puternici”

UNDE: Orașul Leova, Piața Independenței

CÂND: 17:30

 

Concert: „Subcarpați”

UNDE: Grădina Botanică

CÂND: 20:00

CONTEXT: În această primăvară vino să ne conectăm cu trecutul și natura alături de Subcarpați, în cadrul unui concert live incredibil. Te invităm să plângi, să râzi, să te bucuri și să simți prin toți porii energia muzicii inspirate de tradiții.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Ministerul Finanțelor din RM anunță, că înscrierea potențialilor beneficiari din RM este acum deschisă pentru atelierul de pregătire a proiectelor în cadrul Programului Interreg Bazinul Mării Negre 2021-2027. Atelierul se va desfășura pe 24 mai, curent, la Chișinău. Termenul limită de înregistrare: 22 mai, curent.

 

Mobilități Erasmus+ la Universitatea din Akdeniz, Turcia, pentru personal academic și non academic. Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor UPSC, anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 3 burse de formare pentru personal academic și asministrativ (2 burse pentru cadre academice, 1 bursă pentru cadre administrative la Universitatea din Akdeniz, Turcia. Dosarele vor fi depuse la Secția relașii Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă, 1, bl. 2, of.25, până la data de 31 mai, curent. Pentru mai multe detalii AICI 

                                    

Concursul „Teza mea în 180 de secunde”

UNDE: Biroul Național al Agenției a Francofoniei (AUF), str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Termen de înscriere până la data de 6 iunie, 2023

CONTEXT: Concursul „Teza mea în 180 de secunde” oferă studenților doctoranzi posibilitatea de a-și prezenta tema de cercetare în termeni simpli unui public divers non-academic. Fiecare participant/ă trebuie să facă în trei minute, o prezentare clară, concisă, dar convingătoare asupra proiectului său de cercetare. Pentru mai multe detalii: AICI

 

Expoziția: „Republica Moldova Prezintă”

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: Cererile de participare vor fi primite până la 31 mai, curent

CONTEXT: Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov este o proiectare a expoziției naționale anuale – „Fabricat în Moldova” din orașul Chișinău și o continuare a succesului expozițiilor cu același generic la Iași, Ploiești și Baia mare, care au determinat orientarea agenților economici mu doar spre piețele în care au avut loc evenimentele, dar și în general, orientarea către un obiectiv comun de penetrare a pietei europene. Ediția curentă va fi organizată  de CCI a RM în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Primăria Municipiului Brașov și Camera de Comerț și Industrie Brașov.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Expoziția „Republica Moldova Prezintă”

UNDE: Cluj-Napoca, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, România

CÂND: 18-21 mai, curent

CONTEXT: Circa 20 de antreprenori autohtoni participă în acest Weekend la Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Cluj-Napoca. Din anul 2016, CCI a RM organizează, tradițional, participarea companiilor autohtone în cadrul Expoziției „Republica Moldova Prezintă” în România. Pentru antreprenorii autohtoni este o mare bucurie și mândrie, totodată, pentru că sunt așteptați cu ardoare, de fiecare dată în România. Ediția din acest an este organizată de Camera de Comerț și Industrie a RM, cu suportul Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Ambasada Republicii Moldova în România, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Local Cluj-Napoca și Asociația Meșteșugarilor din Cluj-Napoca.

 

DUMINICĂ 21 MAI

 

Adunarea Națională „Moldova Europeană”

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 11:00

Meroslava Parii
19/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii