AGENDA DE WEEKEND//22-23.07.2023

Meroslava Parii
21/07/2023

 

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA                                              

 

SÂMBĂTĂ 22 IULIE

 

 

Târguri cu produse autohtone în sectoarele capitalei, în weekend-ul 22-23 iulie 2023.
Primăria municipiului Chișinău informează că în weekend-ul: 22-23 iulie 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole de sezon.
 

 

1 iulie - Lansarea Campaniei globale Iulie Fără PLASTIC 2023  PlasticFreeJuly2023
În susținerea acestei inițiative e-Circular.org invită instituțiile din Republica Moldova să se alăture Campaniei naționale ”susținMOLDOVA, refuzPLASTIC, suntEUROPA”, perioada de desfășurare 01 – 31 iulie 2023. Obiectivul  campaniei este de a reduce poluarea cu deșeuri din plastic prin a refuza diverse ambalaje/produse de plastic de unică folosință utilizate în cadrul ședințelor și întrunirilor oficiale, dar și în activitatea curentă a instituțiilor implicate în campanie, astfel deminuând atât mediatizarea cât și utilizarea plasticului, respectiv și cantitatea deșeurilor de plastic ajunse la gropile de gunoi. Mesajul principal al campaniei pornește de la convingerea că RECICLAREA nu este nici pe departe cea mai eficientă soluție în lupta cu deșeurile din plastic la nivel național (3 % din deșeurile din plastic ajung a fi reciclate). Din acest considerent este foarte important să identificăm noi soluții sustenabile și anume bazate pe Prevenire, Reducere și Reutilizare.
 

 

Colectare de plastic la EcoLocal
UNDE: Kentford , bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 09:00-13:00
CONTEXT: Ce facem cu obiectele de plastic adunate prin casă? Le aducem la EcoLocal. Pentru că echipa Recycline, va crea din ele bijuterii stilate, cu scopul de a pune în valoare această resursă cum este plasticul reutilizabil.Vă îndemnăm să adunați obiectele de tip 2️ şi 5️ (vedeți semnul pe partea dorsală sau inferioară ♻️), să vă asigurați că sunt curate şi uscate, cu etichetele înlăturate, şi să le aduceți în piața EcoLocal, pentru a le da o nouă viață. Bijuteriile create de către compania Recycline, vor fi disponibile în cadrul evenimentului.

 

 

Cupa Mondială World Rookie Tour
UNDE: Valea Trandafirilor

CÂND: 09:00
CONTEXT: Pe data de 22 iulie te așteptăm la Skatepark “Valea Trandafirilor”, iar pe data de 23 iulie vino la Roller Park Moldova la “Jumbo”. Alătură-te nouă pentru a fi parte din atmosfera emoționantă și pentru a susține sportivii. Participanții vor concura în următoarele categorii:
Skateboarding; Trotinete; Role Skate Cross; Role Speed Slalom.
 

 

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se desfășoară în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

 

Velo Road Chișinău – Ediția a 3-a
UNDE: Primăria Municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 09:00
CONTEXT: Dragi prieteni cicliști și iubitori ai mersului pe două roți, suntem încântați să vă invităm la evenimentul Velo Road Chișinău. Fie că ești un ciclist experimentat sau îți dorești să începi o nouă aventură pe două roți, acest eveniment este perfect pentru tine. La cursă poți participa cu orice tip de transport alternativ: bicicletă, trotinetă, etc. Punct de pornire: Primăria municipiului  Chișinău. Punct final: parcul Dendrariu. De asemenea, la final de cursă în parcul Dendrariu vom lansa un nou program dedicat sănătății și vor fi diverse activități pentru toți tinerii. Velo Road Chișinău se află la a 3-a ediție, și este organizat de Primăria municipiului Chișinău, Direcția generală educație, tineret și sport și Centrul Municipal de Tineret Chișinău.

 

 

Expoziția „I Love Sushi”
UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei,  str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 10:00, până la data de 15 august
CONTEXT: Înființată în anul 1972, Japan Foundation creează oportunități globale pentru cultivarea prieteniei și legăturilor dintre Japonia și restul lumii prin intermediul culturii, limbii și dialogului. Fundația derulează programe în domeniul artelor și schimburilor culturale, educației în limba japoneză în străinătate, studiilor japoneze și schimburilor intelectuale. Suntem încântați să vă prezentăm noul program de schimburi culturale și expoziția itinerantă "I Love Sushi" având ca temă sushi – emblema bucătăriei japoneze în lume. Expoziția include și simularea unei vizite într-un restaurant specific japonez. Cei care știu câte ceva despre sushi vor fi încântați de expoziție, iar fanii pasionați o vor găsi fascinantă. În același timp sperăm că sushi va deveni un mijloc de popularizare al istoriei și obiceiurilor japoneze.

 


Global Village
UNDE: Grădina Publică „Ștefan cel Mare”

CÂND: 10:00

CONTEXT: Îți dăm Bun venit la primul Global Village din acest an. În această zi minunată, vom avea parte de: Interacțiuni cu 4 voluntari internaționali; Descoperirea oportunităților oferite de proiectele AIESEC;  Prezentări captivante despre programele Global Volunteer; Consultații despre cum poți participa și tu la aceste programe; O tombolă cu premii valoroase. Voluntarii AIESEC vor fi prezenți pentru a-ți răspunde la toate întrebările. De asemenea, te vom ajuta să te înscrii pe platformă sau să selectezi programul potrivit pentru tine.
 

 

Cămara Fest
UNDE: Parcul "Alunelul"

CÂND: 10:00 - 22 iulie; 18:00 – 23 iulie
CONTEXT: Vino pe esplanada Parcului "Alunelul" în zilele de 22 și 23 iulie la Cămara Fest. Aici vei găsi cele mai dulci fructe de vară, inclusiv caise proaspete, mure, zmeură și multe altele, toate cultivate cu grijă de micii producători locali. Pe lângă acestea, poți savura vinuri mari de la crame mici, descoperi brânzeturi și cașcavaluri speciale și încânta papilele gustative cu multe alte bunătăți autentice. Fiecare produs este rezultatul muncii și pasiunii micilor producători locali, care contribuie la crearea unui loc mai bun pentru toți locuitorii Moldovei. Haide să ne reunim și să sprijinim comunitatea, în timp ce ne delectăm cu arome și gusturi autentice. Te așteptăm cu drag.

 

 

Beat the heat  - yardsale Market  - Teatrul Gastronomic
UNDE: Café Central, bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 11:00 – 22 iulie, 20:00 – 23 iulie
CONTEXT: Un weekend de iulie incandescent - doar împreună cu un Design Market revigorant.
Este timpul potrivit pentru promenade în rochițe vaporoase, întâlniri cu prietenii și pentru un pahar de aperol răcoritor sub soarele de vară. După care, vă invităm să plonjați în atmosfera plăcută a Yard-ului pentru un shopping urban recreativ. Precum e obișnuința, de fiecare dată suntem bucuroși să vă prezentăm noi participanți, meșteri pasionați, care comercializează articole deosebite și unice în felul lor, vintage, bijuterii și decorațiuni pentru casă de care puteți găsi doar la Yard. Iar Teatrul Gastronomic merită o prezentare aparte - aici fiecare zonă ademenește prin arome și gustoșenii, deci, vă recomandăm să veniți dornici de mâncare bună, ca mai apoi să plecați sătui și fericiți.
Intrarea este liberă.

 

 

Atelier de creație cu Petru Ceban: Jurnal de Călătorie
UNDE: Cartego, Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 11:00 – 22 iulie, 13:00 – 23 iulie
CONTEXT: În timpul expoziției de acuarelă Voyaje Imaginar de Petru Ceban, am hotărât împreună cu artistul să facem și noi, sau cel puțin să inspirăm oamenii să țină un Jurnal de călătorie în care să-și schițeze locurile cele mai demne de memorat din călătoriile pe care le fac. Într-un final toți participanții vor avea un Jurnal de călătorie demn de admirația tuturor, cu o primă lucrare reprezentativă realizată împreună cu pictorul Petru Ceban.

 

 

Master Class: Pictura pe Tricou
UNDE: Oliva Restaurant, bd. Moscova, 5

CÂND: 11:00
CONTEXT: Master class-ul Pictura pe Tricou este o activitate interesantă, potrivită pentru orice vârsta. Participanţilor le vor fi prezentate tehnicile de bază de pictare a suprafețelor textile. Copii vor avea posibilitatea să aleagă desenul preferat care il vor putea picta pe tricou. Vom crea desenele cu vopsele speciale pe țesătură. Toţi pictorii şi pictoriţele vor pleca cu tricouri personalizate pe care le vor purta apoi cu plăcere. Cine știe, poate tocmai acum se va decide viitoarea meserie.

 

 

BiblioVacanța 2023
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 11:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii să participe, în cadrul Programului estival BiblioVacanța, la diverse ateliere de: Lectură, Creativitate, STREAM, Educație Financiară, Jocuri intelectuale, Dans, Engleză.

 

 

HumAInity 2.0
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:00 – 20:00 , 22-23 iulie, curent
CONTEXT: Vă  invităm la Expoziția OM&AI  - Redefining Creativity / HumAInity 2.0.
La expoziția HumAInity 2.0, vei putea vedea în detaliu proiecția fenomenală de pe sala cu orgă, realizată de talentata artistă  Diana Neacșu. Această experiență vizuală și sonoră te va purta într-o călătorie creativă fascinantă și acum ai ocazia să descoperi povestea din spatele formelor și culorilor in detaliu. Fă parte la redefinirea artei. Descoperă o lume spectaculoasă unde omul se împletește cu inteligența artificială prin animații și artă digitală.

 

 

Îngrijirea copiilor în perioada de creștere și igiena dentară a copiilor
UNDE: Jazz Hotel, str. Vlaicu Pârcălab, 72

CÂND: 11:00
C)NTEXT: Din program:1.  Consiliere pentru părinți în îngrijirea sugarilor și depășirea provocărilor precum colicile, erupția dentară și ritmul de creștere a copilului;  Recomandări de tratament pentru afecțiuni comune precum infecții respiratorii, tulburări gastrointestinale, boli de piele, alergii, astm și altele; Sfaturi în privința dezvoltării neuro-psihice a copilului ș.a. 2. Carii dentare: Recomandarea și aplicarea de sigilări și fluorizări pentru prevenirea cariilor la copii. Explicarea importanței periajului corect și recomandarea pastei de dinți adecvate;  Probleme ortodontice: Evaluarea și gestionarea problemelor ortodontice timpurii la copii, pentru a preveni complicații și a asigura alinierea corectă a dinților permanenți;  Importanța menținerii dinților de lapte: Explicația faptului că dinții de lapte nu trebuie neglijați și că menținerea lor pe arcadă ajută la prevenirea problemelor în erupția și poziționarea dinților permanenți ș.a.

 

 

Atelier de Pictură  pe Ceramică  -  copii 6+
UNDE:  Atelier Holistic de Artă, str. Studenților 11/3

CÂND: 11:30
CONTEXT:  Dragi părinți și mici artiști entuziaști, vă invităm la atelierul nostru interactiv de pictură pe ceramică. Vom petrece timpul minunat împreună, explorând arta și creativitatea într-un mod distractiv și educativ. Vom învăța să pictăm și să personalizăm un  mini ghiveci de ceramică, pe care-l vom umple cu plante suculente. Imaginația și îndemânarea noastră vor prinde viață în fiecare pas al procesului de creație. La finalul atelierului, micuții vor pleca acasă mândri, purtându-și cu ei creația unică și plină de culoare.
 

 

La dialog cu șoferii de transport public
UNDE:  Alianța Biciclete Chișinău

CÂND; 12:00
CONTEXT: Deja de mai bine de jumătate de an avem dreptul să ne deplasăm pe banda de transport public. Și deoarece comunicarea este importantă, vrem să vă invităm la o întâlnire cu șoferii și șoferele (de troleibuz și autobuz) pentru a crea o punte de dialog între noi.
Pentru a minimiza incidentele neplăcute din trafic vă invităm să discutăm cum putem coexista în acest spațiu pe carosabil. Ne dorim să ajungem la înțelegerea că suntem colegi în trafic, nu concurenți sau inamici. Sesiunea de dialog cu șoferii are ca scop să cunoaștem perspectiva ambelor părți, să ne înțelegem reciproc și să găsim soluții comune, pe care apoi să le transmitem Direcției Mobilitate Urbane (responsabilă pentru amenajarea benzilor). Sesiunea va fi facilitată de o mediatoare profesionistă.
 

 

Troleibuz  Turistic

UNDE: Start Arcul de Triumf – Finiș Primăria  municipiului Chișinău

CÂND: 12:00, 14:00, 16:00, 8-9 iulie, curent

CONTEXT: Relansarea Troleibuzului turistic – Chișinău  Sightseeing, are drept scop promovarea obiectivelor turistice importante din capitala țării, îndemnând astfel locuitorii și oaspeții capitalei să cunoască și să descopere istoria orașului, a străzilor și personalităților care au marcat evoluția neamului nostru.

 

 

Spectacol: „Timpul Aventurilor”

UNDE: Circul de Stat din Chișinău, bd. Renașterii Naționale, 7

CÂND: 12:00, 16.:00

CONTEXT: În vacanța de vară copiii de toate vârstele, vor trăi o experiență de neuitat la Circul Chișinău, în cadrul programului „Timpul Aventurilor”, în fiecare sâmbătă și duminică.

 

 

Festivalul Internațional de Șah

UNDE: Școala de Sport, Clubul de șah Ungheni, str. Bălcescu, 9

CÂND: 14:30, 19-23 iulie, curent

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul Internațional de Șah, în orașul Ungheni, Capitala Tineretului.

Sunt invitați toți doritorii.

 

 

Vernisajul expoziției ”Orizonturi Chișinauene”
UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00
CONTEXT: În Sala panoramică a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, desfășoară vernisajul expoziției de pictură „Orizonturi Chișinăuene” a pictorului Florentin Leancă. Expoziția este organizată de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în cadrul Festivalului „Te salut, Chișinău”, cu prilejul aniversării a 587 ani de la prima atestare documentară a Chișinăului din 17 iulie 1436. Expoziția ”Orizonturi Chișinauene”,  este remarcabilă prin profunzime. Mesajele lucrărilor pun în evidență importanța păstrării și valorificării culturii și arhitecturii locale, iar distrugerea acestora atenționează asupra pericolului de a pierde trecutul urban al capitalei. Perioada expoziției: 15 iulie-15 august, curent.
 

 

Spectacol: „Dialog între generații”

UNDE: Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”

CÂND: 16:00-20:00, 22-23 iulie, curent,

CONTEXT: Spectacolele muzicale pentru seniori din cadrul Proiectului „Dialog între generații”, continuă pe 22 și 23 iulie, curent,  în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Persoanele de vârsta a treia sunt invitate în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, la o nouă ediție a spectacolelor muzicale în aer liber, desfășurate în cadrul Proiectului socio-cultural de weekend „Dialog între generații”. Locuitorii și oaspeții capitalei se vor putea delecta cu muzică, dansuri și

 voie bună, într-o atmosferă plăcută.
 

 

Târgul de Haine și Accesorii din comuna Stăuceni
UNDE: Centrul de Tineret Stăuceni

CÂND: 17:00
CONTEXT: Prin acest eveniment ne propunem să promovăm principiile moderne și ecologice pe care le știți sub denumirea de cei 4 R ai ecologiei: Reducere, Reparare, Reutilizare, Reciclare ♻️
Această inițiativă reprezintă o oportunitate incredibilă pentru noi toți să fim parte a unei schimbări pozitive în modul în care privim moda și să ne educăm să trăim un stil de viață sustenabil.

 

 

Concert: O seară în parc
UNDE: Teatrul Verde

CÂND: 19:00
CONTEXT: Muzica ne unește, ne alină sufletele și ne oferă acea stare de armonie, de care avem cu toții nevoie. Din acest motiv, grandiosul concert ”O seară în parc” din acest an este mult mai așteptat și cu o semnificație extrem de profundă. La mijloc de vară, îți dăm din nou întâlnire în inima Chișinăului, la a 5-a ediție, aniversară, a celui mai mare festival de muzică simfonică din țară.
Vom petrece împreună momente de vis, ghidați de notele muzicale ale celor mai frumoase și selecte piese. Pe scenă vor răsuna vocile unor artiști remarcabili, de talie internațională, precum: Eugen Doga, Valentina Nafornița, Mariana Bulicanu, Bogdan Mihai,  Constantin Moscovici,  Ionel Manciu, Vitalie Advahov, Dumitru Mâțu.  Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Extinsă a Teatrului Național de Operă și Balet, dirijor Dumitru Cârciumaru.
 

 

Terapie prin dans - Pentru cupluri
UNDE: Parcul Dendrarium

CÂND: 19:00
CONTEXT: Vă invităm cu bucurie să vă alăturați primului nostru eveniment dedicat conexiunii profunde în CUPLU prin intermediul terapiei prin dans. Este o oportunitate de a vă aduce în prim-plan relația și de a explora împreună modalități creative de comunicare și exprimare. De ce este benefic să dansați împreună? Dansul este o formă de exprimare și comunicare nonverbală care ne permite să ne conectăm într-un mod profund și autentic. Prin intermediul dansului, putem explora și exprima emoțiile, putem construi încrederea, compasiunea și empatia în relație.

 

 

Seri de Cronograf - 2023
UNDE: Parcul "Alunelul"

CÂND: 20:30
CONTEXT: În această vară, reluăm Serile de Cronograf, devenite o tradiție pentru iubitorii de film în sezonul estival. Proiecțiile de film marca CRONOGRAF se vor desfășura sub cerul senin al Chișinăului, în Amfiteatrul Parcului Public ”Alunelul”, în fiecare seară de sâmbătă  până la începutul toamnei. Cinefilii din capitală vor putea urmări ultimele producții autohtone, dar și alte filme selectate cu grijă pentru Seri de Cronograf. Prin urmare, vă așteptăm din nou, pe parcursul verii, în fața ecranului unde realitatea devine artă.

 

 

Expoziție tematică:  „Cu dor de Basarabia”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldoba, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 23 august, curent

CONTEXT: Expoziția este dedicată comemorării victimelor stalinismului și are ca scop elucidarea adevărului istoric despre fenomenul deportărilor prin mărturiile celor care au suferit pe nedrept, supraviețuitori ai Gulagului sau descendenții acestora, prezentarea și valorificarea lucrărilor documentare și memorii din colecțiile Bibliotecii Naționale din Republica Moldova.

 

 

Școala de vară pentru voluntari din Centre de Tineret

UNDE: Centrul Municipal de Tineret Chișinău, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND. 20-23 iulie, curent

CONTEXT:  Centrul Municipal de Tineret Chișinău invită la  Școala de Vară pentru voluntari din Centre de Tineret, organizații de tineret, consilii de tineret, consilii a elevilor și asociații de studenți. Școala de Vară din acest an este organizată în contextul în care 2023 a fost declarat Anul Tineretului în Chișinău. Totodata, aceasta are genericul “Împreună pentru implementarea Strategiei de dezvoltare și inovare a sectorului de tineret a municipiului  Chișinău pentru anii 2023-2028. Motivație. Implicare. Rezultat. Tinerii participanți vor fi actorii principali în elaborarea planului de acțiuni privind „Strategia de dezvoltare și inovare a sectorului de tineret a municipiului  Chișinău pentru anii 2023-2028". Scopul primordial al acestei școli este schimbul de bune practici, networking și multă socializare.

 

 

 DUMINICĂ 23 IULIE

                               

 

Curs: Ergonomie în masaj
UNDE: Hotel Turist, bd. Grigore Vieru, 9

CÂND: 09:00

CONTEXT: Acest curs este potrivit pentru: Medici de diferite specializări;  Terapeuți de masaj; Fizioterapeuți și Antrenori de Fitness; Kinetoterapeuți și Chiropracticieni. Sunteți invitați să participați la un curs de ergonomie în masaj pe 23 iulie. Cunoștințele de ergonomie și biomecanică sunt o necesitate pentru orice terapeut de masaj. Postura corectă, poziția corpului, ajustarea mobilierului la particularitățile maestrului, înțelegerea particularităților propriului corp - toate acestea le veți învăța în cadrul cursului nostru. O ergonomie corectă vă va menține sănătoși și vă va permite să lucrați cu clienții pentru o perioadă lungă de timp și cu succes.Veți primi un certificat de participare la finalul cursului.
 

 

Campionatul Național de Triatlon 2023 by OM Dniester Cup Etapa a 6-a
UNDE: Lacul La Izvor

CÂND: 10:00
CONTEXT: Pregătiți-vă pentru un eveniment sportiv captivant Campionatul Național de Triatlon 2023 din cadrul  Dniester Cup by OM care va avea loc în frumosul parc La Izvor, situat în centrul orașului Chișinău, Moldova. Această cursă este Campionatul Republicii Moldova la triatlon și va fi a 6-a etapă a Cupei Nistrului. Pentru această cursă a fost aleasă o nouă locație - Parcul La Izvor, care oferă peisaje frumoase și o locație convenabilă în centrul orașului. Participanții vor putea să se bucure de frumusețea naturii și, în același timp, să își testeze abilitățile în această cursă incredibilă.
Indiferent dacă sunteți un sportiv profesionist sau doar un iubitor al sportului, participarea la această cursă este o experiență de neuitat care vă va aduce plăcere și emoții pozitive.
 

 

Master Class Ciocolată Pop it
UNDE: Oliva Restaurant, bd. Moscova, 5

CÂND: 11:00
CONTEXT: Oliva din sectorul Râșcani, anunță recrutarea micuților bucătari. Academia culinară și creativă Oliva aşteaptă picii la un nou Master Class - Ciocolata Pop it. Ştim cât de mult jucăria colorată este îndrăgită de copii iar la acest master class, fiecare copil işi va realiza visul participând la prepararea propriei ciocolate. Copiii vor invăţa noi ingrediente şi vor crea ciocolata de forma jucariei Pop it. Cei dornici de ceva gustoșel, cei care se visează mari bucătari și nu ezită să-și ajute părinții la gătit, fuguța la Oliva. Mămici și tătici, oferiți-le copiilor o minunată ocazie de socializare și distracție, îmbinate cu însușirea unor practici reale în prepararea de bucate. Cine știe, poate tocmai acum se va decide viitoarea meserie?
 

 


Pictura  farfuriilor cu propriile mâini
UNDE: ArtDeco Creative Studio, str. Hristo Botev, 5/3

CÂND: 11:00
CONTEXT: În cadrul cursului nostru de artă veți crea o farfurie de lux de la zero folosind tehnica spot painting. Pictura pe puncte este un tip special de pictură, când o imagine este creată din puncte.
Vă vom dezvălui toate secretele acestei tehnici minunate, vă vom învăța pas cu pas cum să pictați pe sticlă și pe suprafețe ceramice. Master Class-ul este conceput pentru adulți.

 

 

Festivalul Internațional de Șah

UNDE: Școala de Sport, Clubul de șah Ungheni, str. Bălcescu, 9

CÂND: 14:30, 19-23 iulie, curent

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul Internațional de Șah, în orașul Ungheni, Capitala Tineretului.

Sunt invitați toți doritorii.

 


Spectacol: „Peripețiile lui Prepeleac ”
UNDE: Odeon,  str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 15:00
CONTEXT: Duminică, Dănilă Prepeleac ne invită în lumea lui de poveste. Pregătiți-vă pentru o aventură nemaipomenită în spectacolul "Peripețiile lui Prepeleac". Pe parcursul spectacolului, copiii participă activ, contribuind la desfășurarea poveștii și interacționând cu personajele. "Peripețiile lui Prepeleac" este un spectacol care promovează valorile autentice, creativitatea și spiritul de echipă. Este o oportunitate excelentă pentru a petrece timp de calitate cu întreaga familie.
 

 

La expoziția din Piața Marii Adunări Naționale sunt povestite istorii ale familiilor deportate în Siberia și Mongolia. Expoziția imersivă „Basarabeni în Gulag” va continua până la data de 30 iulie, urmare a multiplelor solicitări din partea cetățenilor. Acțiunea se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949. În cele două vagoane de metal sunt expuse obiecte folosite de victimele deportărilor, iar fiecare vizitator poate simți pe pielea lui condițiile și zăpușeala care, după 3 săptămâni de drum chinuitor, s-a preschimbat în frigul Siberiei de gheață. De asemenea, zilnic, aici au loc proiecții de filme documentare dedicate acestei tragedii.

 

 

Sandra Happiness Fest
UNDE: Parcul Dendrarium

CÂND: 15:00
CONTEXT: Vino să sărbătorești alături de noi cea de-a 25-a aniversare la Sandra Happiness Fest. De 25 de ani Sandra aduce în casa ta cea mai dulce înghețată și cele mai dulci clipe, iar în această zi  îți oferă și ocazia unică de a petrece, alaturi de noi, o zi plină de momente fericite, impreuna cu familia ta. În Parcul  Dendrariu din Chisinau, unde te așteaptă activități pentru toate vârstele, concursuri sportive, animatori, personaje din poveste, premii, muzică dar și multă  înghețată delicioasă. La ora  19:00 pe scena Sandra Happiness Fest vor urca artiști îndrăgiți în Moldova și România: Emily Istrate, Cleopatra Stratan, Satoshi și trupa Zdob și Zdub. Ziua va culmina cu un impresionant show de lumini.

 

 

Joc nou - St.Twins Detectiv
UNDE: Arena Draft, bd. Dacia

CÂND: 16:00
CONTEXT: Saint Twins Detective este o activitate de agrement inedită în Chișinău. Este o imersiune de două ore într-o poveste atmosferică de film noir, o provocare a spiritului și atenției, precum și o aventură de neuitat în echipă. Miza este mare: într-un timp limitat, echipa ta trebuie să găsească răspunsurile la un caz complicat, altfel criminalul va scăpa de justiție.  La început, agențiile de detectivi primesc dosarele cazului de rezolvat, ultimul număr al ziarului St.Twins Times și cartea de adrese a orașului St.Twins. Pe parcursul a două ore, agențiile folosesc agenda de adrese și sistemul de joc (site-ul web prin care se joacă jocul) pentru a face ceea ce se numește "călătorii" pentru a colecta probe, mărturii și alte informații care ajută la rezolvarea cazului. După ce timpul de investigație se termină, agențiile de detectivi își construiesc versiunea lor despre ceea ce s-a întâmplat și apoi află ce s-a întâmplat cu adevărat.
 

 

Eveniment: O seară cinematografică la Cahul

UNDE: Sala de spectacole a Teatrului  „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, orașul Cahul

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul „O seară cinematografică la Cahul”, la o întâlnire de suflet cu regizorul Dumitru Grosei, unde vor fi prezentate filme de scurt metraj. Intrarea este liberă.

 

 

Evenimet: „O seară la Moară”

UNDE: Parcul Central „La Moară”, orașul Nisporeni

CÂND: 19:30

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul „O seată la Moară”, alături de Oxana Crăciun, Mihaela Rotaru, Sergiu Ulinici și Sergiu Ciobanu. Evenimentul este organizat de Primăria orașului Nisporeni în parteneriat cu Casa Națională Nisporeni.

 

 

Festivaul de Film în Aer Liber
UNDE: Parcul Sarmizegetusa

CÂND: 20:30
CONTEXT: Dacă cauți o alternativă în Chișinău complet gratuită și care să nu includă mașinile, atunci Festivalul de film în aer liber este pentru tine. În fiecare sâmbătă  și  duminică în parcul Sarmizegetusa începând cu ora 20:30 vino și petrece timpul liber vizionând un film împreună cu CTBotanica. Dacă vrei și tu să-ți trăiești fantezia retro cu prietenii tăi, atunci te așteptăm la film. Noi aducem filmul, iar voi popcornul.

Meroslava Parii
21/07/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii