AGENDA DE WEEKEND//27-28.05.2023

Meroslava Parii
26/05/2023
Grafică: CIJM

SÂMBĂTĂ 27 MAI

Armata Națională va desfășura în perioada 25 mai – 2 iunie, curent, exercițiul Internațional combinat pe domeniul apărării antiaeriene „Bastion Aerian-2023, în scopul asigurărilor măsurilor de securitate pe perioada desfășurării celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE). Exercițiul planificat după cele mai înalte standarde internaționale, va avea loc la centrele de instruire ale Armatei Naționale și în regiunile adiacente și va reuni 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români și americani.

 

În perioada 26-31 mai, centrele de bacalaureat organizează „Ziua Ușilor Deschise” pentru candidații ce urmează să susțină probele de examen în sesiunea 2023.  Procedura are loc în conformitate cu orarul prestabilit de fiecare centru de bacalaureat și are drept scop familiarizarea candidaților cu procesul de acces în centrul de bacalaureat, sălile de examen și regulile de organizare a probelor de examen. Detaliile vor fi comunicate elevilor de către administrațiile instituțiilor de învățământ. Examenul național de bacalaureat 2023 se va desfășura în perioada 2-20 iunie, curent.

 

Municipalitatea informează că in toate  sectoarele  Chișinăului vor fi desfășurate târguri cu produse autohtone. Potrivit autorităților, acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor Capitalei cu mărfuri agricole de sezon.

 

Arena Chișinău își deschide ușile

UNDE: Arena Chișinău, str. Calea Orheiului, 130

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă invităm la Ușile Deschise, pentru a petrece timpul sănătos, activ, relaxant și distractiv. Timp de două zile veți avea posibilitatea de a vizita Arena Mare, Arena Mică, Aqua Park, Bazinul Olimpic, Fitness&Welness, Olimpic Tenis Arena, Zona Tenis, la fel veți putea beneficia de informații despre costurile serviciilor Arena Chișinău.

 

CAMPIONATUL DESCHIS ADCC MOLDOVA 2023
UNDE: Chișinău, str. Andrei Doga, 22

CÂND: 09:00
CONTEXT: Cei mai buni trei luptători din fiecare categorie de greutate primesc medalii. Echipa care obține cele mai multe puncte primește "Cupa Best Team". Puncte: Locul 1: 5 puncte; locul 2: 3 puncte; locul 3: 1 punct. Câștigătorii claselor de greutate masculine profesioniste primesc FEE gratuit la Campionatul European ADCC 2023, cu condiția că aceștia să aibă mai multe lupte în categoria lor de greutate.
 

Eveniment: „Cămara Fest”

UNDE: Parcul „Alunelul”

CÂND: 10:00, 27-28 mai, curent

CONTEXT: Esplanada Parcului „Alunelul” vă așteaptă în această sâmbătă și duminică, ca să luați acasă cele mai dulci fructe, cele mai gustoase legume, vinuri mari de la crame mici, brânzeturi și cașcavaluri speciale și multe alte bunătăți, toate crescute și produse de micii producători locali.

 

Concursul Național de Lectură „La izvoarele înțelepciunii” – Ediția a XXXIII-a

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT:  Scopul  concursului este promovarea lecturii și familiarizarea elevilor cu viața și activitatea personalităților din literatură, cultură, istoria națională și universală. La Etapa Republicană vor participa 61 de elevi din  27 de raioane și din municipiile Chișinău și Bălți, care au fost selectați în cadrul etapei raionale /municipale.

 

Ziua Învățământului DUAL

UNDE: Palatul de Cultură din Soroca

CÂND: 10:00-15:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului: Vei afla cum funcționează învățământul Dual și cum să alegi o profesie solicitată în piața muncii, care să ți se potrivească și să îți aducă satisfacție; Vei descoperi oportunități de studii și de ahgajare în companii competitive din Republica Moldova; Vei participa la ateliere interactive, unde vei „gusta” direct din farmecul fiecărei profesii.

 

Festivalul Municipal de Teatru pentru Tineret „OSTENDE” – Ediția a VII-a

UNDE: Teatrul Național Satiricus, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: Centrul Municipal de Tineret Chișinău, sub egida Direcției generală educație, tineret și sport, desfășoară Festivalul Municipal de Teatru pentru Tineret „OSTENDE”, ediția a VII-a. Pe scenă vor evolua 6 trupe de teatru.

 

Ziua Ușilor Deschise

UNDE: ZIPHOUSE, str. Studenților, 9/19

CÂND: 11:00

CONTEXT: ZIPHOUSE, invită toți doritorii la Ziua Ușilor Deschise: Prezentarea Programului de Masterat Profesional „Design Vestimentar și Textil”.

 

We are Tech – Women in the startup community

UNDE: Orange Kitchen, str. Calea Ieșilor, 8

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm la un eveniment special, dedicat femeilor fondatoare de startup-uri și comunităților de femei active social și economic. Haideți să ne  împărțim  experiențele să încurajăm colaborarea, să oferim sprijin reciproc și de ce nu – să discutăm care sunt provocările cu care ne confruntăm, într-un spațiu sigur și prietenos.

 

Ziua Nistrului: Drumeție cu cortul

UNDE: High&Low Expeditions Karuzo On Air Yevhen Karuzo

CÂND: 27-28 mai, curent

CONTEXT: Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii mai, Ziua Nistrului este unul dintre cele mai importante evenimente, prin care se accentuează importanța fluviului Nistru. În afară de dealuri și văi pitorești, ne așteaptă explorarea completă a canionului Tâpova cu toate cascadele sale, canionul și cascade din satul Văscăuți, o noapte în cort pe un loc foarte pitoresc din satul Nisterni cu o priveliște minunată spre Nistru. Vom termina a doua zi cu o belvedere vestită spre Nistru și barajul Dubăsari din satele Molovata și Mărcăuți. Ce poate fi mai magic, decât o seară la rug cu cină, un vin bun și cântece la chitară.

 

Expoziție fotografică – Campania Teatrală Kaze Japonia

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 16:00

CONTEXT: În cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, ediția a XIII-a, vă invităm la Expoziția Fotografică a Companiei Teatrală Kaze din Tokyo. Expoziția va reflecta istoria unui parteneriat artistic, de-a lungul mai multor ani, a celor două echipe teatrale din Japonia și Republica Moldova. De asemenea, va ilustra etapele de pregătire și realizare a spectacolelor „Regele moare” de Eugene Ionesco. Se va evidenția importanța apropierii și cunoașterii reciproce prin artă, care inspiră la crearea unui teatru autentic.

 

Eveniment Caritabil: African Fashion Show for Charity

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 16:00

CONTEXT: Suntem bucuroși să vă invităm la African Fashion Show – un eveniment caritabil unic, care reunește cultura africană și brandurile locale pentru a sprijini o cauză bună.  Fondurile financiare adunate în urma evenimentului vor fi donate Hospices of Hope Moldova, organizației ce sprijină  copiii și adulții ce se află în stadii terminale ale bolii și au nevoie de îngrijiri paliative.

 

Spectacol: „Îți vreau soțul”

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 16:30

CONTEXT: Intriga se urzește în cadrul unui cuplu căsătorit, Elena și Andrei, care locuiesc împreună de douăzeci de ani. Chiar în preajma celei de-a douzecea aniversări, Elena primește cadou un oaspete neașteptat – o tânără amantă a soțului ei. Descopriți împreună cu noi finalul piesei.

 

Concert Aniversar – 10 Ani în Lumea Dansului

UNDE: Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină”, str, Sfatul Țării, 18

CÂND: 17:00

CONTEXT: Concertul  aniversar este organizat de studioul de dans „ViBE ART”. Cu ocazia acestei aniversări, avem deosebită plăcere de a vă invita la un eveniment spectaculos, unde vor evolua membri ai studioului, dansatori mici și mari, campioni ai Republicii Moldova, invitați speciali și unde vă așteaptă multe surprize.

 

Spectacol: „Aida”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND:17:00

CONTEXT: Vă invităm la  spectacolul de operă monumental  „Aida” în patru acte de Giuseppe Verdi, eveniment special care va marca încheierea unui sezon artistic memorabil și plin de succes 2022-2023.

 

Spectacol: „Spune ceva, Frate!”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:00

CONTEXT: În cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI, sunteți invitați  la spectacolul „Spune ceva, Frate!”. Povestea noastră are doi fii rătăcitori. Unul, ca cel din Evanghelia după Luca, a plecat în Italia să „Înmulțească talanții”, iar al doilea s-a făcut actor. Vă așteptăm  să descoperim împreună istoria celor doi frați.

 

Spectacol: „Fazanul”

UNDE: Teatrul „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 18:30

CONTEXT: Spectacolul „Fazanul” este o comedie spumoasă a cărei personaje fascinante, dar cu existențe nesigure, glisează ușor muchia ascuțită a riscului și aventurii, este realizat după un text al dramaturgului francez Georges Feydeau, cunoscut drept copilul teribil al teatrului de bulevard, o figură luminoasă și fascinantă a farsei inteligente. Titlul comediei este inspirat din jocul Fazan – un joc de cuvinte de abilitate mintală pentru doi sau mai mulți jucători, cel care pierde, primește titlul de Fazan.

 

Spectacol: „Sonata Lunii”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Sonata Lunii”, un spectacol inspirat din filmul „...Dineu cu vecinii de sus”. Și adaptat pe scena de teatru, este o poveste cu 4 personaje multiplicate, care reprezintă vecinii de jos și de sus. Vecinii de jos sunt împreună de mulți ani. Abia dacă de mai prives, iar certurile au devenit o constantă în relația lor. Într-o seară de vineri, vecinii de sus, pițin mai tineri decât ei, vor veni în ospeție. Ce nu știu gazdele este că această seară se va transforma pe neașteptate într-o orchestră de emoții neacordate situații provocatoare care pun în evidență problema cuplului. O comedie de 18+ care te ține pe val.

 

MAI FOLK

UNDE: ARENA CHIȘINĂU

CÂND: 19:00

CONTEXT: Un concert cât un festival care va uni muzica și dansurile de la Nistru, prin Carpați și până la Marea Mediterană, unde lumea iubește când: Mai Aprins, Mai Folk. În concert: Goran Bergovic, Orchetra fraților Advahov, Zinaida Julea, Fanfara Ciocârlia, Zdob și Zdub, live pe aceeași scenă la cel mai mare concert de muzică balcanică din Moldova Mai Folk.

 

DUMINICĂ 28 MAI

Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii mai, conform Hotărârii Parlamentului, Ziua Nistrului este unul dintre cele mai importante evenimente, prin care se accentuează importanța fluviului Nistru ca principala arteră acvatică a Republicii Moldova. Marcarea Zilei Nistrului din acest an pe 28 mai, se face sub sloganul: „Râul care unește” și prevede mai multe evenimente, la care sunt invitați doritorii. Ziua Nistrului din acest an se va sărbători în perioada 26-31 mai, 2023.

 

Antrenament by Puma

UNDE: Parcul „La Izvor”

CÂND: 09:00

CONTEXT: Chișinău Big Hearts Marathon e tot mai aproape, emoțiile sunt tot mai intense, medaliile deja așteaptă, iar noi vă invităm la cel de-al treilea antrenament dedicat celui mai mare eveniment sportiv al țării. După finisarea antrenamentului va avea loc o tombolă, unde va fi pus în joc un certificat cadou de participare la Chișinău Big Hearts Marathon și premii din partea partenerului nostru PUMA Moldova WSA.

 

Workshop de pictură: Torbiță de pânză – Copii 6+

UNDE: Atelier de Artă, str. Studenților, 11/3

CÂND: 09:30

CONTEXT: Îi asteptăm pe micii artiști să participe la atelierul interactiv de pictură pe pânză. Vom picta, personaliza și decora, conform metodei „ pas cu pas” torbița de pânză. La final torbița o veți lua acasă. Mentor este Ana-Maria Mincu, fondatoarea Atelierului de Artă, absolventă a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, România.

 

Eveniment: Picătuta de Sănătate

UNDE: Grădina Botanică

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm să ne apropiem mai mult de Natură. Veți avea posibilitatea să puneți întrebări și să răspundem împreună la ele, o întâlnire de suflet, unde fiecare să ne  povestim experiențele de viață și să învătăm de la cei mai buni. Ne dorim un cerc mare de femei și copii, să simțim natura în felul nostru iar ei să se bucure de timpul petrecut împreună. Ne dorim să plecați acasă cu sufletul plin de energie pozitivă, cu multe cadouri și cel mai important, multe cunoștințe din lumea uleiurilor esențiale.

 

Spectacol pentru copii:„ Aventurile celor trei purceluși”

UNDE: Odeon, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT:  Aventurile celor Trei Purceluși este un spectacol de animație inspirat din povestea clasică, dar care reprezintă o combinație interesantă a subiectului dramatic cu cântecul, dansul și jocul implicând la maxim copii și părinți. Aveți posibilitatea prin prisma unei povești să participați direct la ceia ce se întâmplă pe scenă pentru că interacțiunea cu copiii este principalul scop al acestui tip de eveniment. Purcelușii Murdărel, Somnorel și Mâncăcel sunt trei frați, care își construiesc câte o casă ca să se apere nu doar de ploaie și vânt ci de cel mai groaznic dușman al lor – Lupul.

 

Olimpiada de Soroban și Citire Rapidă

UNDE: Summit Events, Sala Roșie, str. Tighina, 49/3

CÂND: 11:00

CONTEXT: Cei mai curajoși cunoscători ai tehnicilor Soroban și Citire Rapidă, își dau întâlnire la cea mai complicată Olimpiadă. E momentul să celebrăm performanțele lor și timpul investit în exersare. Invităm toți elevii Genius Academy și nu numai, să participe la Finala Olimpiadei  de Sroban și Aritimetică Mentală, Citire Rapidă și Memorare Creativă. În joc se pune o experiență fantastică, burse în valoare de 1000 Euro, Trofee, Medalii și Diplome.

 

Spectacol: „Cenușăreasa”

UNDE: Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00

 

Ziua Internațională a Copilului

UNDE: Grădina Publică „Ștefan cel Mare”

CÂND: 11:00

CONTEXT: În acest an marcăm Ziua Internațională a Copilului cu o petrecere în aer liber, plină de energie și culoare, jocuri captivante, programe distractive, bună dispoziție și multă voie bună.

 

Training: Lobby și Advocacy

UNDE: Pretura Sectorului Centru, str. Bulgară, 43

CÂND: 14:00

CONTEXT: În cadrul Trainingului vom discuta împreună despre: Ce este advocacy și lobby; Cum se construiește o strategie de advocacy; Ce instrumente poți utiliza în campania ta de advocacy; Cum comunici despre acțiunile advocacy.

 

BITEI: Spectacol -„Prieteni vechi”

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 17:00

CONTEXT: Piesa spune povestea a doi „prieteni vechi”, Ma Dayun și Li Xiaoxiang, care nu s-au văzut de mulți ani, dar s-au întâlnit accidental și, astfel,  au pornit într-o călătorie cu totul specială de redescoperire a prieteniei și a frumuseții adevărate a vieții.

 

Concert Caritabil „Copii pentru Copii”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 17:00

CONTEXT: În preajma Zilei Internaționale a Copilului, studioul muzical inTact-Art, vă invită la un concert de caritate sub genericul „Copii pentru Copii”. Veți asculta cover-uri internaționale și melodii din repertoriul autohton împreună cu Orchestra  Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

 

Spectacol de Dans -„ LUXURIA”

UNDE: Teatrul „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 19:00

CONTEXT: În cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, vă invităm la spectacolul „Luxuria”, Barcelona Flamenco Ballet, Spania. Luxuria transportă publicul în lumea suspansului, a intrigii, în dinamica complexă a puterii, a pasiunii, iubirii, nebuniei și tragediei. Spectacolul crează această lume atractivă, evidențiind stilul inovator al Barcelona Flamenco Ballet, care combină elemente de dans și muzică flamenco tradiționale cu elemente de balet și muzică mai contemporană, inclusiv clasică și jazz.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și secretara de stat Corina Ajder, se află într-o vizită de lucru în Portugalia, pentru a participa la Forumul Social de la Porto, desfășurat în perioada 26-27 mai, curent. Forumul are drept scop asigurarea continuității angajamentelor față de punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, stabilite la Summitul Social de la Porto din mai 2021.  Ministrul Alexei Buzu, a avut o întrevedere cu Ana Mendes Godinho, Ministra Muncii, Solidarității și Securității Sociale din Portugalia, cu care a discutat despre reformarea Inspectoratului de Stat al Muncii, reducerea sărăciei în rândul copiilor și dezvoltarea creșelor.

 

Secretarul de Stat Marian Ghenadie, reprezintă Republica Moldova la Summit-ul 2023 al Forului Internațional de Transport. În perioada 24-27 mai, la Leipzig, Germania, miniștri ai transporturilor din întreaga lume se întrunesc la Summit-ul anual al Forului Internațional de Transport al Organizației pentru Cooperare și Dezvolatre în Europa, în vederea realizării unui schimb de informații pe teme de importanță strategică privind politicile în domeniul transporturilor.

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Oficiul Cosilierului Comercial al Ambasadei Turcia în Republica Moldova, sub egida Ministerului Comerțului al Republicii Turcia, invită la Programul Internațional „Misiunea Cumpărătorului”, organizat în cadrul expoziției dedicate echipamentului și materialelor dentare, care se desfășoară în Turcia, Istanbul, în perioada 24-27 mai 2023. IDEX Istanbul 2023 – este cel mare eveniment din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa a profesioniștilor din domeniu, care va reuni cei mai renumiți producători de echipamente și materiale dentare din lume.

 

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Meroslava Parii
26/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii