AGENDA DE WEEKEND//29-30.07.2023

Meroslava Parii
28/07/2023
Grafică: CIJM

SÂMBĂTĂ 29 IULIE

 

Târguri cu produse autohtone în sectoarele capitalei, în weekend-ul 29-30 iulie 2023.
Primăria municipiului Chișinău informează că în weekend-ul: 29-30 iulie 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole de sezon.
 

 

1 iulie - Lansarea Campaniei globale Iulie Fără PLASTIC 2023  PlasticFreeJuly2023
În susținerea acestei inițiative e-Circular.org invită instituțiile din Republica Moldova să se alăture Campaniei naționale ”susținMOLDOVA, refuzPLASTIC, suntEUROPA”, perioada de desfășurare 01 – 31 iulie 2023. Obiectivul  campaniei este de a reduce poluarea cu deșeuri din plastic prin a refuza diverse ambalaje/produse de plastic de unică folosință utilizate în cadrul ședințelor și întrunirilor oficiale, dar și în activitatea curentă a instituțiilor implicate în campanie, astfel deminuând atât mediatizarea cât și utilizarea plasticului, respectiv și cantitatea deșeurilor de plastic ajunse la gropile de gunoi. Mesajul principal al campaniei pornește de la convingerea că RECICLAREA nu este nici pe departe cea mai eficientă soluție în lupta cu deșeurile din plastic la nivel național (3 % din deșeurile din plastic ajung a fi reciclate). Din acest considerent este foarte important să identificăm noi soluții sustenabile și anume bazate pe Prevenire, Reducere și Reutilizare.

 

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se desfășoară în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

 

Dezvoltarea Limbajului la Copiii cu Tulburare de Limbaj, Autism și Dizabilitate Intelectuală  
UNDE: Centrul de Asistență Psihopedagogică ”EDUGENIC”, str. Grenobl, 128 E

CÂND: 09:30
CONTEXT: Formatori: Vasile Pitel, Psihopedagog, Coordonator Centrul de Asistență Psihopedagogică „EDUGENIC”, Raisa Braga, Logoped, Psihopedagog, Director adjunct Școala Auxiliară nr. 7, sectorul Centru. Se va pune accentul pe demonstrarea tehnicilor de lucru și dezvoltarea de competențe practice la participanți. Din programul  cursului: Etapele dezvoltării limbajului; Primele semne de îngrijorare; Tehnici de dezvoltare a limbajului; Specificul elaborării programelor de dezvoltare a limbajului; Adaptarea și folosirea materialelor instructive; Sarcinile care revin fiecărui membru al echipei terapeutice; Rolul logopedului; Stabilirea momentului în care se apelează la logoped; Durata terapiei logopedice.

 

 

Primul Congres Imobiliar din Republica Moldova

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00, 29-30 iulie, curent

CONTEXT: Agenții imobiliari renunță pentru două zile, la competiția dintre ei pentru un eveniment comun. Experții imobiliari, dar și cei din domenii conexe, se reunesc pentru a discuta despre evoluția pieței, succese dar și soluții pentru provocările vremii. Pe lângă reflectarea evenimentului propriu-zis, presa va avea ocazia să obțină informații relevante publicului: Încotro se mișcă piața imobiliară? În ce măsură refugiații din Ucraina au influențat piața? Chirie sau credit imobiliar pentru achiziția propriei locuințe? Sunt doar câteva dintre întrebările la care aflați răspuns de la profesioniști în domeniu.

 

 

Master Class: Pictura pe Tricou
UNDE: Oliva Restaurant, bd. Moscova, 5

CÂND: 11:00
CONTEXT: Master class-ul Pictura pe Tricou este o activitate interesantă, potrivită pentru orice vârsta. Participanţilor le vor fi prezentate tehnicile de bază de pictare a suprafețelor textile. Copii vor avea posibilitatea să aleagă desenul preferat care il vor putea picta pe tricou. Vom crea desenele cu vopsele speciale pe țesătură. Toţi pictorii şi pictoriţele vor pleca cu tricouri personalizate pe care le vor purta apoi cu plăcere. Cine știe, poate tocmai acum se va decide viitoarea meserie.

 

 

BiblioVacanța 2023
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 11:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii să participe, în cadrul Programului estival BiblioVacanța, la diverse ateliere de: Lectură, Creativitate, STREAM, Educație Financiară, Jocuri intelectuale, Dans, Engleză.

 

 

Spectacol: „Prâslea cel voinic și merele de aur”
UNDE: Odeon Cinema, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00
CONTEXT: Prâslea cel voinic ne invită într-o lume fascinantă, în care curajul și iscusința sunt răsplătite cu aventuri nemaiântâlnite și cu mere de aur. Copiii vor fi fascinați de povestea eroului - Prâslea cel voinic, care va înfrunta pericolele și va demonstra curaj și istețime. Acest spectacol este perfect pentru toate vârstele și va ține în suspans toată familia. O aventură care îmbină acțiunea cu lecții valoroase despre curaj, prietenie și dragoste de familie. Spectacolul ”Prâslea cel voinic și merele de aur” este o adaptare după basmul popular românesc cu același nume, cules de Petre Ispirescu.

 

 

Troleibuz  Turistic

UNDE: Start Arcul de Triumf – Finiș Primăria  municipiului Chișinău

CÂND: 12:00, 14:00, 16:00, 29-30 iulie, curent

CONTEXT: Relansarea Troleibuzului turistic – Chișinău  Sightseeing, are drept scop promovarea obiectivelor turistice importante din capitala țării, îndemnând astfel locuitorii și oaspeții capitalei să cunoască și să descopere istoria orașului, a străzilor și personalităților care au marcat evoluția neamului nostru.

 

 

Spectacol: „Timpul Aventurilor”

UNDE: Circul de Stat din Chișinău, bd. Renașterii Naționale, 7

CÂND: 12:00, 16.:00

CONTEXT: În vacanța de vară copiii de toate vârstele, vor trăi o experiență de neuitat la Circul Chișinău, în cadrul programului „Timpul Aventurilor”, în fiecare sâmbătă și duminică.

 

 

Forum Internațional „Mediație  și Drept” Ediția a VII-a
UNDE: Platforma ZOOM, Online
CÂND: 12:00, 29 iulie, curent
CONTEXT: Avem plăcerea de a vă invita să participați la cel de-al VII-lea Forum Internațional "Mediație și Drept", organizat de Academia Ucraineană de Mediere în cadrul Proiectului UE CONSENT în cooperare cu Proiectul UE Pravo-Justice și Programul USAID Justiție pentru Toți.
Forumul MEDIAȚIE ȘI DREPT este cel mai mare eveniment de mediere recunoscut la nivel internațional din Ucraina, destinat profesioniștilor din domeniul juridic, mediatorilor și tuturor părților interesate. La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților centrale ucrainene, precum și membri ai comunității ucrainene și internaționale de mediere.
În cadrul forumului, participanții vor:  analiza experiența dobândită, provocările și realizările în utilizarea medierii și a altor SAL în timpul războiului, precum și rolul acestora în reconstrucția ulterioară a Ucrainei; vor discuta despre punerea în aplicare a Legii ucrainene "Cu privire la mediere", adoptată în ajunul războiului, precum și despre ratificarea Convenției de la Singapore;
să prezinte cele mai bune practici străine, inovații și soluții noi în domeniul medierii.
Evenimentul este  găzduit de Ukrainian Academy of Mediation, USAID Justice for All Activity și EU Project Pravo-Justice și va avea loc online pe Zoom în perioada 26-29 iulie.

 

 

Tango Weekend with Cristi Crang
UNDE: Tango Nova, str.Constantin Tanase, 6

CÂND: 29 -30 iulie, curent
CONTEXT: Dragi iubitori ai tangoului argentinian, Tango Nova a pregatit o noua surpriza, lectii de tango cu invitatul nostru special profesorul de tango Cristi Crang. In acest weekend veti avea posibilitatea de a particapa la lectii si Milonga Birthday Tango Nova cu Tdj: Cristi Crang.
Program: Sâmbătă, 29 iulie 2023 - 13:00–14:30 – Ws1: Miscari rapide si schimb de directie pe muzica maestrului d'Arienzo, 15:00–16:30 – Ws2: Secvente circulare pentru milonga. Duminică, 30 iulie 2023: 13:00–14:30 – Ws3: Secvente circulare pe ritm de vals, 15:00–16:30 – Ws4: De la tehnic la elegant in execuția de back enrosque.

 

 

Watercolor Workshop with Helga Wigandt
UNDE: Floral Soul, str Mihai Kogălniceanu, 54

CÂND: 16:00
CONTEXT: Dragi iubitori de plante și de frumos. Se spune că trebuie să dansezi ca și cum nu te vede nimeni, dar pe 29 iulie, noi vom picta ca și cum am trăi pe coasta Mediteranei. Vă invităm la un atelier de pictură care să scoată la iveală micul Leonardo da Vinci din noi. Vom picta în acuarelă ceea ce exprimă cel mai bine culorile Siciliei - măslini, lămâi și portocale , sub îndrumarea artistei Helga Wigandt. Iar pentru o atmosferă veritabilă de dolce vita, promitem și un pahar de prosecco din partea casei.

 

 

 

Proiectul Primăriei Chișinău „Dialog între generații”

UNDE: Parcul Central „Ștefan cel Mare și Sfânt”

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm la o ediție specială de activități creative și recreative, în care tu vei fi eroul principal, un program artistic cu interpreții tăi îndrăgiți și multe premii.

 

 

Concurs de admitere 2023

UNDE: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Bloc III, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 24-29 iulie, curent

CONTEXT: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, anunță concurs de admitere la studii superioare de licență și de master cu finanțare bugetară și contra taxă, la următoarele specialități: Ciclul I specialități: Pictură, Pictură Murală; Grafică; Arte decorative aplicate; Design interior; Modă-Design vestimentar; Istoria și teoria artelor plastice; Sculptură; Animație. Ciclul II Programe: Arta picturii contemporane; Arte Grafice; Arta designului de interior; Arta designului vestimentar; Sculptură-materie și formă; Arte textile; Arta ceramicii; Arta metalului; Istoria și teoria artelor vizuale.

 


Masterclass de Filosofie și Numerologie Pitagoreică
UNDE: New Acropolis Republica, str. Armenească, 81

CÂND: 16:30
CONTEXT: În cadrul acestui Masterclass captivant, vei învăța cum să calculezi: cifra sufletului, cifra minții și cifra destinului, oferindu-ți astfel o perspectivă mai profundă asupra personalității tale. Vei afla trăsăturile, calitățile și defectele asociate fiecărei cifre, precum și recomandări de profesii potrivite în funcție de matricea numerologică. Mai mult decât atât, vei descoperi metode de armonizare și vei explora fascinante povești din mitologia indiană legate de cifre. Pe lângă numerologie, vei avea ocazia să explorezi filosofia și biografia lui Pitagora, revelându-i astfel latura mai puțin cunoscută. Vei fi captivat de înțelepciunea acestui mare filosof și matematician.
 

 

Admiterea 2023

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 24 iulie – 31 iulie, curent

CONTEXT: Profesiile viitorului pot fi studiate la Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău. Perioada de depunere a dosarelor 24-31 iulie, curent. Anunțarea rezultatelor intermediare - 1 august. Depunerea documentelor în original: 2-4 august. Anunțarea rezultatelor finale: 7 august. Pentru mai multe detalii AICI

 

 

 

Snails Live: „Melcii s-au întors”
UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 19:00
CONTEXT: După zece ani de „tăcere”, trupa Snails se „întoarce” în circuitul muzical cu un concept nou, bazat pe un fusion de blues, rock&roll și nuanțe folclorice.  La Artcor, va avea loc cel mai așteptat eveniment muzical al ultimului deceniu - SNAILS LIVE „MELCII S-AU ÎNTORS”, un concert pentru cei mai apropiați și cei mai norocoși, care vor reuși să prindă numărul limitat de bilete. Pentru primul  live de „întoarcere”, „Melcii” vin cu cele mai îndrăgite piese din trecut și cu melodii noi, care schițează direcția spre care trupa se va deplasa în viitor. Pe scenă Snails va urca în componența clasică a trupei: Lilian Severin (chitară, vocal), Gabriel Andronic (chitară, vocal), Vitalie Colț (bass, vocal) și Mircea Sturza (tobe).

 

 

Expoziție: Colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare

UNDE: Biblioteca Națională din Republica Moldova,  Parter, Blocul central, str. 31 August, 1989, 78A

CÂND: Până la data de 13 octombrie, curent

CONTEXT: În contextul marcării relațiilor de colaborare dintre Consiliul Europei și Republica Moldova, care au debutat la 13 iulie 1995, dar și pentru a marca prima ediție a Zilelor vizibilității Consiliului Europei în Statele sale membre, Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să răsfoiți filele unor publicații intrate în colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare.
Potrivit organizatorilor, o să analizați cele mai recente publicații care au fost oferite de partenerii de la Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, dar și de la Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.
 

 

Seri de Cronograf - 2023
UNDE: Parcul "Alunelul"

CÂND: 20:30
CONTEXT: În această vară, reluăm Serile de Cronograf, devenite o tradiție pentru iubitorii de film în sezonul estival. Proiecțiile de film marca CRONOGRAF se vor desfășura sub cerul senin al Chișinăului, în Amfiteatrul Parcului Public ”Alunelul”, în fiecare seară de sâmbătă  până la începutul toamnei. Cinefilii din capitală vor putea urmări ultimele producții autohtone, dar și alte filme selectate cu grijă pentru Seri de Cronograf. Prin urmare, vă așteptăm din nou, pe parcursul verii, în fața ecranului unde realitatea devine artă.

 

 

 DUMINICĂ 30 IULIE

 


Antrenament powered by BMW
UNDE: Parcul La Izvor

CÂND: 08:00
CONTEXT: Vă așteptăm la antrenamentul de pregătire pentru Chisinau Big Hearts Marathon 2023. Antrenor: Vitalie Gheorghita. În timpul antrenamentului vei avea ocazia să: îți întărești caracterul și determinarea; învingi frica și îndoiala; cunoști persoane noi; fii mai aproape de succesul tău.Chiar dacă nu ați participat niciodată la un marathon, acest antrenament va fi un start excelent pentru a începe pregătirile în mod adecvat. Nu pierdeți ocazia de a deveni parte a familiei noastre sportive și de a obține o experiență de neuitat în cadrul maratonului.
 

 

 

Bătălia Portarilor Moldova  2023
UNDE: Carpen Arena, str. Studenților, 2/2

CÂND: 09:00
CONTEXT: Andrian Bogdan vă invită la unicul eveniment dedicat portarilor din țară - Batalia Portarilor Moldova 2023, ediția a 12-a. Premiul mare Vacanta la mare Grecia (pentru 2 persoane). oferit de PandaTur. Regulament: Batalia Portarilor Moldova - Fiecare portar se va duela minim de 3 ori.

 

 

 

 

Primul Congres Imobiliar din Republica Moldova

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00, 29-30 iulie, curent

CONTEXT: Agenții imobiliari renunță pentru două zile, la competiția dintre ei pentru un eveniment comun. Experții imobiliari, dar și cei din domenii conexe, se reunesc pentru a discuta despre evoluția pieței, succese dar și soluții pentru provocările vremii. Pe lângă reflectarea evenimentului propriu-zis, presa va avea ocazia să obțină informații relevante publicului: Încotro se mișcă piața imobiliară? În ce măsură refugiații din Ucraina au influențat piața? Chirie sau credit imobiliar pentru achiziția propriei locuințe? Sunt doar câteva dintre întrebările la care aflați răspuns de la profesioniști în domeniu.

 

 

Cutia cu Jocuri Colorate - Spectacol Interactiv de Animatie pentru Copii
UNDE: Odeon Cinema, str. Eminescu, 55

CÂND: 11:00
CONTEXT: Planeta Clounella – Trupa de Animație prezintă un spectacol pentru copii în care personajele Clounella, Gogonell, Zambarella, Gustosella si Colorella îți vor face cunoștință cu lumea lor, te vor invita să cânți, să dansezi, alături de ei și îți vor oferi prietenie. Spectacolul „Pe Planeta Clounella” se desfășoară în limba română. Este un spectacol plin de jocuri colorate unde culoarea reprezintă nu doar decorul dar și dispoziția care o crează eroii noștri. Acțiunea din scenă periodic trece în sală implicând fiecare spectator direct în programul evenimentului.

 

 

Training: Respirația Holotropică cu Dmitrii Pșonko
UNDE: Vadul-lui-Voda, Green Park

CÂND: 12:00
CONTEXT: Dragi prieteni, proiectul social Oameni cu Misiune vă invită la o serie de evenimente sinergice, al căror scop este să devenim oameni conștienți, maturi și dezvoltați spiritual.
Începem cu trainingul - Respirația Holotropică care va avea loc în Chișinău. Trainingul este destinat persoanelor care doresc: Să elibereze energia internă; Să elimine blocajele interne; Să descopere talentele și abilitățile individuale; Să vindece bolile psihosomatice și să înlăture simptomele; Să atingă un nou nivel de dezvoltare. Respirația Holotropică  este un training în care, eliberezi energia internă, refulată de restricții și blocaje, descoperi talente, vindeci boli psihosomatice sau chiar previi simptomele.

 

 

Healing Room 
UNDE: Mediacor, str. Alexi Mateevici, 60

CÂND: 14:00
CONTEXT: Healing Room - camera în care nu sunt pereți, sunt imagini și sunete care te duc spre un tine infinit, hai să simți această experiență alături de noi. Redescoperă-te într-un mod nou la Healing Room. Te invităm să pășești într-o „cameră” fără pereți a imaginației și a stării de bine, și să te lași în voia muzicii ambientale și a proiecțiilor diafane. Healing Room te ghidează printr-o experiență audio-vizuală memorabilă – o introspecție și conectare cu tine. Aici, ai timp lin pentru a contempla ce se întâmplă în sufletul tău, ce emoții simți, ce gânduri te înfășoară. Efectul de Healing e atotcuprinzător, e potrivit tuturor celor care își doresc să lege o legătură din iubire – nu doar cu ei înșiși, dar și cu familia și oamenii dragi. E chiar și pentru copii, cei ce știu ce este  imaginația. Una e sigur, nimeni nu se va simți singur aici.
 

 

 

 

Modelare din lut "Dish List"
UNDE: Pixie - Ateliere de creație, str. Sf. Andrei, 57

CÂND: 15:00
CONTEXT: Modelarea din lut este o tehnică artizanală destul de populară și mulți oameni doresc să se încerce în această îndeletnicire cel puțin o dată în viață. Vă invităm să vă familiarizați cu această tehnică uimitoare și străveche și să facem cunoștință cu maestrul nostru minunat, a cărei energie puternică este uimitoare - Eugenia Burlachenko. La masterclass: Faceți cunoștință cu lutul; Învățați  metode de prelucrare a lutului; Vă creați  propria piesă unică;  Petreceți timp într-un cerc de femei, fete care iubesc să creeze cu propriile mâini.
 

 

Marșul Alăptării 2023
UNDE: Scuarul Universității Pedagogice de Stat din Chișinău, st. Ion Creamgă, 1 , după ce vom porni în marș spre parcul Dendrariu

CÂND: 16:30
CONTEXT: Revenim cu îndrăgitul eveniment de celebrare a alăptării drept cel mai natural început de viață. Eveniment cald și luminos pentru întreaga familie. Marșul Alăptării este evenimentul care întrunește tradițional părinți, copii și bunei într-o poiană simpatică cu activități frumoase, și începe pentru al 9-lea an Săptămâna Mondială a Alăptării în Republica Moldova. La eveniment vei avea parte de: consultații gratuite în alăptare și îngrijirea copiilor, animatori, zonă de frumusețe și recuperare post natală, zonă foto, activități pentru copii, crearea propriei poveșt, gustoșenii sănătoase,  jucării ecologice, concursuri și tombolă cu premii de la parteneri,  multă voie bună, părinți conștienți și suport.
 

 

Festivalul Tradițiilor și Valorilor Culturale – Datina

UNDE: Teatrul Verde

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul muzical cu expozițiile meșterilor populari și multe surprize cultural-artistice.

 

 

Festivalul Vișinei  2023
UNDE: Vila Nouă, str. Ginta Latină, 5/3

CÂND: 17:00
CONTEXT: Zeci de kg de vișine, compot și vișinat, gustări și bunătăți din vișine te așteaptă la Vila Nouă, duminică. Program festival: Servirea din partea casei a tuturor oaspeților cu vișinată sau compot din vișină;  Activități distractive împreună cu Iepurasii – aurii; Live music; Menu special; Zonă foto; Animatori pentru copii / picturi pe față; Cadouri și surprize.
 

 

Spectacol: „Lysistrata, dragostea mea”
UNDE: Piața Vasile Alecsandri, 1

CÂND: 18:00
CONTEXT: Este un spectacol inedit, fără precedent pe scena teatrală a Republicii Moldova. Autorul piesei, cel mai în vogă dramaturg român Matei Vișniec a lansat textul piesei în februarie 2022, urmat de comentariul „…europenii și-au dat seama că, pe fundalul păcii, al societății de consum, al expansiunii industriei divertismentului și al fascinației pentru lumile virtuale, au uitat că libertatea trebuie apărată…” Astfel Matei Vișniec recuperează mitul Lysistratei lui Aristofan într-un text, în care lumea contemporană: masculină și feminină continuă să se impună contradictoriu. Regizorul Mihai Panaitescu dezvoltă linia de subiect în concepția interpretării scenice, unde guvernează intriga paradoxului – râdem și ne întristăm…asupra istoriei, a brutalității, manipulării sexuale, a existenței umane. Un concept dramatic care traversează 20 de secole pentru a veni în atenția fiecăruia dintre noi.

 

 

Spectacol: „TOC”

UNDE: Genrza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND; 19:00

CONTEXT: Scrisă de dramaturgul, actorul și omul de televiziune francez Laurent Baffie, „TOC”  spune povestea a șase pacienți cu tulburări obsesiv compulsive (TOC) care se întîlnesc în sala de așteptare a unui faimos psihoterapeut. Cum acesta întârzie, cei șase pacienți vor începe o ședință ad-hoc de terapie în grup în cursul căreia vor ajunge la cele mai trăsnite și totuși plauzibile concluzii. Comedia a ajuns un fenomen la nivel mondial, jucîndu-se de peste 12 ani în peste 20 de țări cu casa închisă. De fapt, în lume, peste 100 de milioane de persoane suferă de TOC – Tulburare Obsesiv Compulsivă – o tulburare de anxietate caracterizată de gânduri intruzive care produc frică, agitație, comportamente repetitive. Această tulburare este punctul comun pe care îl au cei șase protagoniști ai acestei comedii. Pe scurt, este vorba despre un spectacol care combină psihologia cu tuse de umor acid de bună calitate.
 

 

Festivaul de Film în Aer Liber
UNDE: Parcul Sarmizegetusa

CÂND: 20:30
CONTEXT: Dacă cauți o alternativă în Chișinău complet gratuită și care să nu includă mașinile, atunci Festivalul de film în aer liber este pentru tine. În fiecare sâmbătă  și  duminică în parcul Sarmizegetusa începând cu ora 20:30 vino și petrece timpul liber vizionând un film împreună cu CTBotanica. Dacă vrei și tu să-ți trăiești fantezia retro cu prietenii tăi, atunci te așteptăm la film. Noi aducem filmul, iar voi popcornul.

 

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Continuă concursul  de selectare a instituțiilor de învățământ pentru participare în cadrul celei de-a doua runde de pilotare a Programului „Bugetarea Participativă în Școli”. Cea de-a doua rundă de pilotare a Programului va fi implementată în perioada anului școlar 2023–2024 (octombrie 2023 – august 2024). Pentru pilotarea rundei a doua a programului vor fi selectate cinci instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Programul este implementat de Asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al USAID Moldova. în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Termenul limită: 31 august 2023, ora locală 18:00.

 

 

Ministerul Culturii (MC), cu sprijinul financiar al Biroului de cooperare al Elveției, caută să mandateze o organizație înregistrată în Republica Moldova care are capacitatea de a oferi proprii experți (unul internațional și unul național) sau subcontracta experți pentru a efectua o evaluare a sectorului cultural din Republica Moldova în perspectiva elaborării Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030. Contractul va fi încheiat cu o organizație înregistrată în Republica Moldova care își va asuma responsabilitatea contractuală pentru raportarea narativă și financiară. Ne rezervăm dreptul de a negocia cu organizația câștigătoare bugetul ofertei propuse. Termen limită de prezentare a dosarelor: 6 august 2023. Dosarul va fi expediat pe adresa de e-mail: [email protected] La rubrica Subiect a scrisorii electronice se va indica „Concurs – experți/organizații candidate în vederea evaluării sectorului cultural în perspectiva elaborării Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030”.

 

Primăria municipiului Ungheni lansează concursul de fotografie „Ungheni – orașul meu”, la care poate participa orice doritor, indiferent de vârstă și ocupație. Așteptăm fotografii cât mai frumoase și inspirate la adresa de email: media@uhgheni,md Termenul limită – 7 august, curent.

 

 

Uniunea Europeană oferă granturi de până la 60 de mii de euro pentru consolidarea capacităților tinerilor în domeniul antreprenoriatului. Organizațiile societății civile din toate regiunile țării, inclusiv cea transnistriană, sunt invitate să depună propunerile de proiect. Cel puțin 10 OSC-uri vor putea beneficia de granturi care să sprijine inițiativele a aproximativ 200 de tineri, oferindu-le instrumentele și abilitățile necesare pentru a-și dezvolta propriile afaceri. Termen limită de depunere a dosarelor: 16 august 2023. Pentru mai multe informații AICI

 

 

Lansarea ediției 2023 a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.
Ai putea fi următoarea revelație literară francofonă! AUF în parteneriat cu RFI și Short Édition vă invită să participați la cea de-a cincea ediție a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.  Trimiteți o povestire care să înceapă cu următoarea propoziție: "A durat un minut bun. Un minut adevărat. O eternitate”. Extras din romanul "Indice des feux" de Antoine Desjardins (La Peuplade), autor din Quebec, laureat al Prix du Roman d'Écologie și președinte al juriului Prix des jeunes écritures 2023. Dați frâu liber creativității și trimiteți textul până la 31 iulie, la miezul nopții, ora Parisului (Franța). Implică-te: l.auf.org/prixecritures23
 

 

Anunț privind concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Comisia economie, buget și finanțe anunță despre prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Termenul limită de depunere a dosarelor 31 iulie 2023.

 

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că în data de 13 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial, Hotărârea Guvernului nr. 466 din 05.07.2023 cu privire la acordarea subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Astfel, fermieri pot depune dosarele pentru subvenționare la oficiile teritoriale ale AIPA, până la data de 31 iulie 2023. Regulamentul prevede că subvenția complementară se acordă în două etape, pentru motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023, și se depune nu mai târziu de 31 iulie 2023, iar motorina achiziționată începând cu 30 iunie 2023 până pe 30 septembrie 2023 inclusiv, se depune nu mai târziu de 30 septembrie, după cum urmează: în cuantum de: 100% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 sau 3 248 de lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii; 100% din cota accizei stabilită pentru anul 2022 sau 2 980 de lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii; în cuantum de: 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 sau 974,4 lei per tonă – pentru fermierii mari;
30% din cota accizei stabilită pentru anul 2022 sau 894 de lei per tonă – pentru fermierii mari.
Pentru a accesa Regulamentul și actele necesare pentru depunerea cererii de subvenționare accesați https://aipa.gov.md/ro/suport-financiar  la rubrica Intervenții ale Guvernului 2023.

 

 

Anunț privind organizarea concursului pentru selectarea membrului și membrului supleant din rândul societății civile în Comisia de licențiere a activității notariale. În conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 12 și 13 din Regulamentul privind organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a activității notariale și procedura de selectare a membrilor comisiei de licențiere a activității notariale, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 641/2017, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru din rândul societății civile și supleantului acestuia în componența Comisiei de licențiere a activității notariale. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 18 august 2023. Telefon de contact: (022)201-486; Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției (bir.105). Persoană de contact: Zinaida Carp, [email protected]

 

 

Anunț cu privire la organizarea concursului public de selectare a reprezentanților mediului academic din domeniul dreptului și cel al societății civile în calitate de membru și membru supleant în Comisia de licențiere a executorilor judecătoreșt. În  conformitate  cu prevederile  art. 11 alin. (1) din  Legea nr. 113 /2010 privind executorii judecătorești și Regulamentul privind desfășurarea concursului public de selectare a reprezentanților  mediului academic din domeniul dreptului și al societății civile în calitate de membru și membru supleant în Comisia de licențiere a executorilor judecătorești, aprobat prin Ordinul comun al ministrului justiției și Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești nr. 95/93 din 01.02.2018, Ministerul Justiției anunță concurs privind selectarea reprezentanților mediului academic din domeniul dreptului și cel al societății civile în calitate de membru și membru supleant în Comisia de licențiere a executorilor judecătorești. Concursul are loc în două etape: a) admiterea candidaților la concurs în baza dosarelor depuse; b) interviul. Concursul se va desfășura la Ministerul Justiției, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 82. Termenul  limită  de  depunere  a  dosarului  pentru  participare  la  concurs – 18 august 2023,  ora 17:00. Persoana de contact, secretar al Comisiei: Matvei Livia, tel. 022 201-445, e-mail: [email protected]

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Ambasada Republicii Moldova în Franța anunță: Ne propunem să cunoaștem și să identificăm artiștii plastici originari din Republica Moldova, care sunt stabiliți în Franța, pentru a aduce publicului internațional noi forme de exprimare artistică. Datele colectate vor permite consolidarea legăturilor misiunii cu artiștii plastici din diasporă.  Dacă cunoașteți pe cineva sau doriți să vă înregistrați, vă îndemnăm să completați formularul disponibil accesând link-ul de mai jos și să îl expediați la https://shorturl.at/eswI5 © freepik.com

 

 

Vă aducem la cunoștință că până la 11 august 2023, programul de activitate al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă cu publicul va fi redus, vor fi prestate doar acțiuni consulare de urgență. Telefonul de urgență pentru situații excepționale al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă + 420 733 786 333 (accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepție). IMPORTANT! La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

 

 

Conaționalii de la Milano sunt invitați, pe data de 30 iulie, la un eveniment organizat de către Agenția de Investiții, în parteneriat cu autoritățile naționale. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate oportunitățile investiționale din Republica Moldova, iar cetățenii noștri din Italia vor afla mai multe despre modalitățile prin care statul și partenerii străini susțin crearea și dezvoltarea afacerilor. De asemenea, în cadrul panelurilor de discuții, vor fi abordate diverse subiecte legate de investiții, cu accent pe sectoarele în plină dezvoltare - agricultură, turism, IT, industrii creative, servicii pentru business, eficiența energetică, sectorul imobiliar, reciclarea și procesarea deșeurilor, servicii medicale și de reabilitare, creșe și grădinițe private. Participarea la eveniment este gratuită, în baza înscrierii prin intermediul completării următorului formular electronic:  https://bit.ly/diaspora-milano.
Diaspora Invest reprezintă o inițiativă guvernamentală dedicată diasporei, creată cu scopul de a-i conecta pe cetățenii aflați în afara țării la oportunitățile investiționale și sursele de finanțare disponibile și de a le oferi suportul necesar în demersul deschiderii unei afaceri în Republica Moldova.

 

 

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, participă la cel de-al XVI-lea Festival de Operă din Saaremaa, Estonia, care are loc în perioada 25-30 iulie, curent, unde va susține 5 spectacole.

 

 

În ziua de 29 iulie 2023, funcționarul Consular al Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia, va efectua o deplasare în orașul Portimao, regiunea Algarve, pentru prestarea serviciilor consulare cetățenilor moldoveni în teritoriu. Persoanele interesate sun așteptate pe adresa: Rua Sabina Freire – Lote 21 Loja B 8500-731 (Gabinete Juridico), ora 10:00. Solicitanții care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată urmează să facă obligatoriu o programare prealabilă la e-mail:

 

 

O expoziție de ceramică tradițională din Republica Moldova a fost inaugurată în localitatea Chiusi della Verna, Arezzo, Toscana, Italia. Expoziția cu tema:„ Apa, Pământ, Mâini, Foc - ceramici tradiționale din Republica Moldova” a meșteșugarilor  Adrian Triboi și  Vitalie Parlui va putea fi vizitată până în luna august, curent. Expoziția mai include și o selecție de fotografii de Alecu Reniță.

 

 

Militarii din primul contingent al Armatei Naţionale, detaşat în misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), îşi continuă activitatea în Liban. Pacificatorii moldoveni sunt implicați în acțiuni de pază și apărare a Bazei multinaţionale „Sector West HQ UNP 2-3”, din localitatea Shama. Totodată, ofiţerii, sergenții și soldații moldoveni participă la trageri de luptă, antrenamente privind acordarea primului ajutor medical, executarea serviciului, precum și la diferite evenimente sportive alături de pacificatorii din Italia, Franța, Polonia, Serbia, Germania, Coreea de Sud și alte state. UNIFIL este prima misiune ONU la care Republica Moldova a detașat un contingent format din 32 de militari profesionişti. Aceștia au plecat în Liban pe 16 februarie curent.

 

 

Contingentul KFOR-19 și-a început mandatul în Kosovo.
Pacificatorii din cel de-al 19-lea contingent al Armatei Naţionale, detaşat, recent, în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR şi-au început misiunea în Kosovo. Militarii au preluat atribuţiile pacificatorilor din cel de-al 18-lea contingent moldovenesc, în cadrul unei ceremonii de transfer de autoritate, desfăşurată în Baza multinaţională „Camp Vilaggio Italia”, din localitatea Pech. În prezenţa superiorului Comandamentului Regional Vest (Regional Command-West), colonel Mario Bozzi, precum şi a pacificatorilor din Italia, Austria, Albania, Macedonia de Nord și România, maiorul Andrei Cotilevschi, comandantul KFOR-18, a predat drapelul și responsabilitățile funcției maiorului Vsevolod Serdiuc, care urmează să ocupe acest post în următoarele șase luni.

 

Meroslava Parii
28/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii