AGENDA ZILEI// 01.08.2023

Meroslava Parii
31/07/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Conferință  de presă organizată de Procuratura Anticorupție cu ocazia împlinirii unui an de mandat a procurorului-șef, Veronica Dragalin

UNDE: Procuratura Anticorupție, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

 

Briefing de presă

UNDE: În fața Parlamentului Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Un grup de deputați PAS va susține un briefing de presă despre realizările pentru tineri.

 

 

Expoziția „I Love Sushi”
UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei,  str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 10:00, până la data de 15 august
CONTEXT: Înființată în anul 1972, Japan Foundation creează oportunități globale pentru cultivarea prieteniei și legăturilor dintre Japonia și restul lumii prin intermediul culturii, limbii și dialogului. Fundația derulează programe în domeniul artelor și schimburilor culturale, educației în limba japoneză în străinătate, studiilor japoneze și schimburilor intelectuale. Suntem încântați să vă prezentăm noul program de schimburi culturale și expoziția itinerantă "I Love Sushi" având ca temă sushi – emblema bucătăriei japoneze în lume. Expoziția include și simularea unei vizite într-un restaurant specific japonez. Cei care știu câte ceva despre sushi vor fi încântați de expoziție, iar fanii pasionați o vor găsi fascinantă. În același timp sperăm că sushi va deveni un mijloc de popularizare al istoriei și obiceiurilor japoneze.

 

Conferință de presă

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vă invită  la o conferință de presă susținută de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Ministrul va prezenta viziunea și prioritățile pe domeniile de responsabilitate ale MEC: educație, cercetare, tineret, sport.
Accesul în clădire se va realiza în baza legitimațiilor de serviciu.

 

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția INFOTAG, str. Mihai Kogălniceanu, 76

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința de presă este susținută de liderul PLDM, Vlad Filat, pe un subiect de actualitate.

 

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică va avea ca temă: „ Paritatea diplomatică și prețul acesteia”.

 

 

 

Briefing de presă

UNDE: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, str. Constantin Tănase, 7

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vicepremierul Dumitru Alaiba și ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, vor susține un briefing de presă, cu tema: “Pachetul de simplificare și reducere a birocrației pe domeniul fiscal și vamal“. Reprezentanții mass-media sunt invitați la briefing, fiind rugați să prezinte legitimația și un act de identitate, la intrarea în instituție.

 

 

Sesiune de comunicări științifice „Un drum, un destin - Pantelimon Halippa, 140 de ani de la naștere"
UNDE: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, str. 31  August 1989, 78A

CÂND: 15:00
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează sesiunea de comunicări științifice prilejuită de împlinirea a 140 de ani din ziua nașterii ilustrului om politic și cărturar basarabean Pan Halippa. La eveniment este invitat publicul dornic de a cunoaște aspecte din viața și activitatea marelui patriot român Pantelimon Halippa. În cadrul evenimentului va fi expusă o expoziție de documente din colecțiile Bibliotecii Naționale.
 

 

Vernisajul expoziției ”Orizonturi Chișinauene”
UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00
CONTEXT: În Sala panoramică a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău,  se desfășoară  vernisajul expoziției de pictură „Orizonturi Chișinăuene” a pictorului Florentin Leancă. Expoziția este organizată de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în cadrul Festivalului „Te salut, Chișinău”, cu prilejul aniversării a 587 ani de la prima atestare documentară a Chișinăului din 17 iulie 1436. Expoziția ”Orizonturi Chișinauene”,  este remarcabilă prin profunzime. Mesajele lucrărilor pun în evidență importanța păstrării și valorificării culturii și arhitecturii locale, iar distrugerea acestora atenționează asupra pericolului de a pierde trecutul urban al capitalei. Perioada expoziției: până la data de 15 august, curent.

 

 

Curs "Jurnalism practic: Creează-ți primul reportaj"
UNDE: Casa Americii Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 27

CÂND: 17:00
CONTEXT: America House Chișinău organizează un curs gratuit pentru cei care visează să lucreze în jurnalism și pentru cei care doresc să înțeleagă procesul de creare a știrilor. (17 +)
Timp de 5 zile participanții la cursul "Jurnalism practic: Creează-ți primul reportaj" vor învăța bazele jurnalismului european și american, bazele eticii jurnalistice și structura reportajului de televiziune. La finalul cursului, veți crea propriul reportaj pe tema ecologiei, alfabetizării medicale, democrației sau cooperării dintre Moldova și SUA. Participanții vor primi comentarii valoroase din partea speakerilor noștri.

 

 

Construirea unei infrastructuri AWS pregătite pentru viitor: Perspective ale experților și strategii de nivel următor
UNDE: Mixbook Moldova, str. Sciusev, 87

CÂND: 17:30

CONTEXT: Vino alături de noi la un eveniment interesant în parteneriat cu AWS și AWS User Group Moldova pe tema "Construirea unei infrastructuri AWS pregătite pentru viitor”.
Grupul nostru de experți din industrie va împărtăși cunoștințele lor neprețuite și cele mai bune practici pentru a vă ajuta să construiți o infrastructură AWS robustă și pregătită pentru viitor. Vom avea câteva prezentări individuale, urmate de o discuție în grup. De la optimizarea performanței și a scalabilității până la valorificarea serviciilor AWS avansate, avem tot ce vă trebuie. Nu ratați această ocazie de a vă conecta cu alți dezvoltatori, profesioniști IT și entuziaști AWS din comunitatea noastră. Extindeți-vă rețeaua, faceți schimb de idei din lumea în continuă evoluție a cloud computing-ului.

 

 

Curs de limbă Engleză
UNDE: Free English Moldova, str. Vasile Alecsandri, 41/1

CÂND: 18:00
CONTEXT: Vă invităm la un curs excelent de limbă englzeză. Veniți și vorbiți cu vorbitori nativi din Statele Unite ale Americii.
 

 

Webinar: Dependența de tehnologie
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Dezvoltarea tehnologiilor informaționale a influențat apariția unui nou tip de dependență. La sigur, nu cunoaștem toate consecințele dependenței de tehnologii, dar ne bucură faptul, că avem un șir de tehnici la dispoziție care pot fi utilizate atât în prevenție, cât și intervenție în cazul acestei dependențe. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competențelor profesionale ale psihologului școlar.

 

 

Programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general

UNDE: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1
CÂND: 1-26 august, curent
CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” desfășoară, în perioada 1 august – 26 august 2023, programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general. Vă așteptăm să vă înscrieți la următoarele programe acreditate de ANACEC și aprobate de Ministerul Educației și Cercetării (10 și 20 credite): Limba și literatura română în școala națională;  Limba și literatura română pentru instituțiile cu predare în limba minorităților naționale;  Limba și literatura rusă în școala națională; Limba și literatura rusă în școala rusă; Limba engleză; Limba franceză; Istorie; Educație pentru societate; Geografie; Educație tehnologică; Arte plastice; Psihopedagogia artelor.
 

 

 

Seminar: Alăptarea după un an și încetarea blândă a alăptării”

UNDE: Atrium, str. Albișoara, 4

CÂND 18:00

CONTEXT: În cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării, Mămica Alăptează în parteneriat cu UNICEF Moldova, invită mamele ce alăptează la seminarul "Alăptarea după un an și încetarea blândă a alăptării” cu consultanta superioară în alăptare şi psiholoaga Mămica Alăptează, Alina Șmurun. În cadrul seminarului veți afla despre: Cum să încetați alăptarea fără a dăuna copilului, dar și sănătății mamei; Cum are loc încetarea blândă a alăptării - pas cu pas; Ce evenimente din viața familiei copilului pot descuraja sau, dimpotrivă, ajuta la încetarea alăptării; Sănătatea mamei în perioada de încetare a alăptării. Cum să ai grijă de tine și de sânii tăi ș.a. Pe lângă informația utilă, la seminar veți avea parte de un fourchette delicios.
 

 

Marșul suporterilor Zimbru Chișinău
UNDE: McDonald's Botanica, bd. Dacia, 21/1

CÂND: 18:30

CONTEXT: Toți suporterii FC Zimbru Chișinău sunt invitați la marșul înaintea meciului cu FC Fenerbache Istambul. Punct de pornire: McDonald's Botanica. Ora de pornire spre stadion: 19:00.

 

 

Ședința Clubului Top TOASTMASTERS Chișinău
UNDE: Keystone Events, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 19:00
CONTEXT: Ești pasionat de oratorie? Vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie în scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi? Te invităm și pe tine să vii alături de noi ca să învățăm împreună.
.

 

Training: Școala de business pentru începători

UNDE: Online

CÂND: Începând cu data de 1 august, curent

CONTEXT: SMARTLab  de la Universitatea de Studii Ecomomice din Moldova,  te invită să participi la o nouă ediție a Școlii de business pentru începători. În program: training, mentorat, întâlniri cu antreprenori. Ce vei învăța? Cum să alegi și să evaluezi ideea de business; Cum să proiectezi modelul de business; Cum să împachetezi ideea de business pentru a intra pe piață. Detalii AICI

 

 

Școala de vară „ Monumente, identități și conflicte ale memoriei”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: Până la data de 6 august, curent

CONTEXT: Vă invităm la Școala de vară „Monumente, identități și conflicte ale memoriei” organizată de Moldova-Institut Leipzig e.V., Fundația KAS și Universitatea de Stat din Moldova, destinată profesoriilor de istorie din liceele Republicii Moldova. Participanții proiectului au avut o întâlnire cu rectorul USM, Igor Șarov, directoarea KAS Chișinău, Brigitta Triebel și vicepreședintele Moldova-Institut Liepzig, Vasile Dumbrava,  care le-au vorbit participanților despre impactul proiectului asupra cadrelor didactice și cooperarea dintre USM, Moldova-Institutul Liepzig și fundația KAS. Brigitta Triebel, directoarea KAS, le-a urat bun venit participanților proiectului din acest an, remarcând importanța istoriei în societatea contemporană, iar Integrarea Europeană nu reprezintă doar o integrare economică, dar e o integrare la nivel social, prin discuțiile ce contribuie la cunoașterea trecutului istoric și a memoriei colective.
 

 

FC ZIMBRU - FENERBAHCE
UNDE: Stadionul „Zimbru”

CÂND: 20:30
CONTEXT: Cea mai iubita echipa din Republica Moldova întâlnește in turul 2 preliminar UEFA Europa Conference League cea mai iubita echipa din Turcia, Feberbahce. Nu rata cel mai așteptat meci al anului, Vino la stadion!

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Selectarea prestatorului de Servicii privind elaborarea Studiilor de Fezabilitate pentru proiectele de infrastructură depuse la concurs de grupurile-client și care vor fi finanțare în cadrul Proiectului Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale.
În cadrul prezentei licitații UCIP IFAD va selecta în mod individual o companie de consultanță care va presta servicii și anume va elabora Studiile de Fezabilitate pentru Proiectele de investiții în infrastructură publică rurală, pentru localitățile care vor fi selectate de către UCIP IFAD la etapa de pre-calificare spre finanțare pe perioada de implementare a Proiectului „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” (TRTP)  (până în anul 2027), studiile vor include impactul economic și financiar propriu zis. Cererile de exprimare a interesului trebuie să fie transmise în formă scrisă folosind formularele prevăzute în acest scop. EOI vor fi transmise prin email la adresa de mai jos până la data de 03 August 2023, ora 10:00 (ora Moldovei) cu mențiunea „Pentru Licitația 36/23 TRTP”. Attn: Alexandru Scurtu, Specialist Procurari, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt bd. 162,  Chișinău, MD-2004. E-mail: [email protected]

 
Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea funcțiilor publice vacante din cadrul aparatului central: consultant principal, Direcția coordonare politici publice și integrare europeană; consultant principal, Direcția politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social; consultant principal (perioadă determinată), Direcția politici ocupaționale și de reglementare a migrației forței de muncă;  consultant principal, Direcția politici de asigurare a egalității de gen; consultant principal, (perioadă determinată), Direcția politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii; consultant principal, Direcția politici de reducere a sărăciei și vulnerabilității energetice; consultant principal, Direcția politici de asigurări sociale; consultant principal, Direcția politici în domeniul serviciilor sociale; consultant superior, Direcția politici în domeniul serviciilor sociale; consultant principal, Serviciul tehnologia informației și comunicațiilor; consultant principal, Direcția financiar-administrativă. Termenul limită de depunere a documentelor – 8 august 2023.  Detalii vedeți aici: https://rb.gy/ugcce
 

 

Congresul Mondial al Eminescologilor - concurs epigramă
UNDE: Asociația Epigramiştilor din Moldova
CONTEXT: Cu prilejul desfășurării la Chișinău a ediției a XI-a a Congresului Mondial al Eminescologilor cu genericul „Eminescu, homo sapiens”, în zilele 31august - 1 septembrie 2023
Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova, Asociația Epigramiștilor din Moldova,
Complexul Turistic „Costești”,  organizează un concurs de epigramă dedicat creației eminesciene.
La concurs sunt invitați să participe toți creatorii de gen din Republica Moldova, România și de pretutindeni, fără limită de vârstă. Lucrările se vor trimite până în data de 20 august 2022, în sistem electronic pe adresa e-mail - [email protected]
Relații suplimentare la tel. (+373)69247094

 

 

Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis pentru angajarea persoanelor calificate pentru următoarele poziții în cadrul Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS!: 1. Manager/manageră de program STOP FALS!; 2. Redactor/redactoare a portalului Stopfals.md.
Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. Mai multe informații despre activitatea API pot fi consultate pe pagina web . Una din activitățile strategice ale API este lupta împotriva dezinformării și promovarea gândirii critice prin intermediul Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase. Pentru sporirea eficienței în acest domeniu, API intenționează să-și extindă activitățile și să consolideze echipa cu un/o manager/manageră de program și un/o redactor/redactoare a portalului Stopfals.md.  Persoanele interesate vor trimite până la 7 august, ora 14.00, un Curriculum Vitae detaliat, cu indicarea a două persoane de referință, și o scrisoare de motivare cu descrierea succintă a experienței relevante funcției scoase la concurs, la adresa electronică: [email protected]

 

 

Ambasada SUA la Chișinău caută candidați eligibili și calificați pentru următoarele posturi:  Asistent de program al Agenției de Reducere a Amenințării Apărării. 

Pentru a aplica, accesați: https://bit.ly/3Om0CQ2
Termen limită de depunere a aplicațiilor: 6 august 2023
Pentru a vizualiza toate posturile vacante disponibile în prezent, vizitați https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de recrutare (ERA).

 

 

Ministerul Culturii (MC), cu sprijinul financiar al Biroului de cooperare al Elveției, caută să mandateze o organizație înregistrată în Republica Moldova care are capacitatea de a oferi proprii experți (unul internațional și unul național) sau subcontracta experți pentru a efectua o evaluare a sectorului cultural din Republica Moldova în perspectiva elaborării Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030. Contractul va fi încheiat cu o organizație înregistrată în Republica Moldova care își va asuma responsabilitatea contractuală pentru raportarea narativă și financiară. Ne rezervăm dreptul de a negocia cu organizația câștigătoare bugetul ofertei propuse. Termen limită de prezentare a dosarelor: 6 august 2023. Dosarul va fi expediat pe adresa de e-mail: [email protected] La rubrica Subiect a scrisorii electronice se va indica „Concurs – experți/organizații candidate în vederea evaluării sectorului cultural în perspectiva elaborării Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030.

 

 

Primăria municipiului Ungheni lansează concursul de fotografie „Ungheni – orașul meu”, la care poate participa orice doritor, indiferent de vârstă și ocupație. Așteptăm fotografii cât mai frumoase și inspirate la adresa de email: media@uhgheni,md Termenul limită – 7 august, curent.

 

 

Anunț privind organizarea concursului pentru selectarea membrului și membrului supleant din rândul societății civile în Comisia de licențiere a activității notariale. În conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 12 și 13 din Regulamentul privind organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a activității notariale și procedura de selectare a membrilor comisiei de licențiere a activității notariale, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 641/2017, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru din rândul societății civile și supleantului acestuia în componența Comisiei de licențiere a activității notariale. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 18 august 2023. Telefon de contact: (022)201-486; Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției (bir.105). Persoană de contact: Zinaida Carp, [email protected]

 

 

Anunț cu privire la organizarea concursului public de selectare a reprezentanților mediului academic din domeniul dreptului și cel al societății civile în calitate de membru și membru supleant în Comisia de licențiere a executorilor judecătoreșt. În  conformitate  cu prevederile  art. 11 alin. (1) din  Legea nr. 113 /2010 privind executorii judecătorești și Regulamentul privind desfășurarea concursului public de selectare a reprezentanților  mediului academic din domeniul dreptului și al societății civile în calitate de membru și membru supleant în Comisia de licențiere a executorilor judecătorești, aprobat prin Ordinul comun al ministrului justiției și Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești nr. 95/93 din 01.02.2018, Ministerul Justiției anunță concurs privind selectarea reprezentanților mediului academic din domeniul dreptului și cel al societății civile în calitate de membru și membru supleant în Comisia de licențiere a executorilor judecătorești. Concursul are loc în două etape: a) admiterea candidaților la concurs în baza dosarelor depuse; b) interviul. Concursul se va desfășura la Ministerul Justiției, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 82. Termenul  limită  de  depunere  a  dosarului  pentru  participare  la  concurs – 18 august 2023,  ora 17:00. Persoana de contact, secretar al Comisiei: Matvei Livia, tel. 022 201-445, e-mail: [email protected]

 

Uniunea Europeană oferă granturi de până la 60 de mii de euro pentru consolidarea capacităților tinerilor în domeniul antreprenoriatului. Organizațiile societății civile din toate regiunile țării, inclusiv cea transnistriană, sunt invitate să depună propunerile de proiect. Cel puțin 10 OSC-uri vor putea beneficia de granturi care să sprijine inițiativele a aproximativ 200 de tineri, oferindu-le instrumentele și abilitățile necesare pentru a-și dezvolta propriile afaceri. Termen limită de depunere a dosarelor: 16 august 2023. Pentru mai multe informații AICI

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

În scopul avansării agendei bilaterale Republica Moldova-India în sectorul agroindustrial, viceprim-ministrul Vladimir Bolea și secretarul de stat Andrian Digolean, în comun cu reprezentanții Asociația Moldova Fruct, întreprind o vizită de lucru la New Delhi, India, în perioada 31 iulie-2 august. Delegația moldovenească va avea mai multe întrevederi cu oficiali indieni de rang înalt de la ministerele Agriculturii și Bunăstării Fermierilor, Comerțului și Industriei, Afacerilor Externe, pentru a discuta despre facilitarea exporturilor pentru produsele agricole din țara noastră. Delegația noastră va realiza o prezentare de țară membrilor Federației Camerelor de Industrie și Comerț din India, în vederea atragerii interesului mediului de afaceri din India de a stabili parteneriate cu producătorii noștri și de a investi în activitățile de prelucrare a fructelor și legumelor din Republica Moldova. De asemenea, vor fi efectuate schimburi de informații privind cerinţele și standardele ce reglementează piața din India și din Republica Moldova.

 

 

Ambasada Republicii Moldova în Franța anunță: Ne propunem să cunoaștem și să identificăm artiștii plastici originari din Republica Moldova, care sunt stabiliți în Franța, pentru a aduce publicului internațional noi forme de exprimare artistică. Datele colectate vor permite consolidarea legăturilor misiunii cu artiștii plastici din diasporă.  Dacă cunoașteți pe cineva sau doriți să vă înregistrați, vă îndemnăm să completați formularul disponibil accesând link-ul de mai jos și să îl expediați la https://shorturl.at/eswI5 © freepik.com

 

 

Vă aducem la cunoștință că până la 11 august 2023, programul de activitate al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă cu publicul va fi redus, vor fi prestate doar acțiuni consulare de urgență. Telefonul de urgență pentru situații excepționale al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă + 420 733 786 333 (accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepție). IMPORTANT! La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

 

 

Militarii din primul contingent al Armatei Naţionale, detaşat în misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), îşi continuă activitatea în Liban. Pacificatorii moldoveni sunt implicați în acțiuni de pază și apărare a Bazei multinaţionale „Sector West HQ UNP 2-3”, din localitatea Shama. Totodată, ofiţerii, sergenții și soldații moldoveni participă la trageri de luptă, antrenamente privind acordarea primului ajutor medical, executarea serviciului, precum și la diferite evenimente sportive alături de pacificatorii din Italia, Franța, Polonia, Serbia, Germania, Coreea de Sud și alte state. UNIFIL este prima misiune ONU la care Republica Moldova a detașat un contingent format din 32 de militari profesionişti. Aceștia au plecat în Liban pe 16 februarie curent.

 

 

Contingentul KFOR-19 și-a început mandatul în Kosovo. Pacificatorii din cel de-al 19-lea contingent al Armatei Naţionale, detaşat, recent, în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR şi-au început misiunea în Kosovo. Militarii au preluat atribuţiile pacificatorilor din cel de-al 18-lea contingent moldovenesc, în cadrul unei ceremonii de transfer de autoritate, desfăşurată în Baza multinaţională „Camp Vilaggio Italia”, din localitatea Pech. În prezenţa superiorului Comandamentului Regional Vest (Regional Command-West), colonel Mario Bozzi, precum şi a pacificatorilor din Italia, Austria, Albania, Macedonia de Nord și România, maiorul Andrei Cotilevschi, comandantul KFOR-18, a predat drapelul și responsabilitățile funcției maiorului Vsevolod Serdiuc, care urmează să ocupe acest post în următoarele șase luni.

 

 

 

Meroslava Parii
31/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii