AGENDA ZILEI //16.03.2023

Meroslava Parii
15/03/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA NOLDOVA

Șeful Diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu îl va primi la Chișinău pe Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, care va efectua  în perioada 15-16 martie curent, o vizită  de lucru în țara noastră.

Conferință de presă

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, str. 31 August 1989, 80

CÂND: 11:05

CONTEXT: Conferința va fi susținută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu,  Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord James Cleverly.

 

Ședința Comisiei Juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, etaj 3, birou 302,  bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 08:30

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Lansarea Campaniei Naționale cu genericul „Femeile candidează”, organizată de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

 

Briefing de presă al fracțiunii Partidului Politic „ȘOR”

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:30

 

Forumul ONG-urilor de Mediu 2023

UNDE: Summit Events, Sala Roșie, str. Tighina 49/3

CÂND: 16 martie – 09:30, 17 martie – 14:00

CONTEXT: Eventul este organizat cu suportul Suediei și al Centrului Național al ONG-urilor de Mediu,  și are scopul de a stimola cooperarea în sectorul asociativ, în vederea protecției mediului promovării drepturilor de mediu. De asemenea, Forumul reprezintă o platformă de comunicare și schimb de experiențe pentru reprezentanții societății civile, autoritățile publice centrale și locale, donatori, ale structurii interesate șă contribuie la asigurarea unui mediu neprimejdios și folosirea rațională a resurselor naturale, ținând cont de menținerea vectorului de integrare europeană a Republicii Moldova. Genericul ediției din acest an este: Participă – Promovează – Acționează pentru un mediu sănătos și protejat.

 

Consultări publice cu Sectorul Asociativ și Mediul de Afaceri în Domeniul Turismului asupra Proiectulul Hotărârii de Guvern cu privire la organizarea și funcționarea Instituției Publice „Oficiul Național al Turismului”

UNDE: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, str. Nicolae Iorga, 21

CÂND: 10:00

CONTEXT: Ministerul Culturii anunță inițierea procesului de elaborare și definitivare a Proiectului hotărârii de Guvern cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea Instituției publice „Oficiul  Național al Turismului”. Documentul urmează a fi elaborat în contextul asigurării cadrului instituțional  necesar implementării politicii statului în domeniul turismului, precum și coordonării eficiente a activităților de dezvoltare a turismului intern, a promovării țării ca destinație turistică pe plan extern; protecția drepturilor subiecților raporturilor juridice din domeniul turismului, precum și asigurarea prestării la standardele internaționale a serviciilor turistice.

 

Conferință de presă susținută de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, de prezentare a Conceptului Strategiei de Mobilitate pentru anii 2023-2030

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1, (intrarea din str. Gavriil Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, va susține o conferință de presă privind reforma justiției.

UNDE Casa Guvernului (intrarea din strada Pușkin). 

CÂND 10:30 -  11:00.  

Startul Sezonului Agricol – Moldagrotech SPRING 2023

UNDE: CIE MOLDEXPO, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00 – 18:00,  16-19 martie curent

CONTEXT: La Expoziție în acest an: Mașini și utilaje de ultima generație; Echipamente și tehnologii moderne; Semințe și material săditor. La eveniment vor participa peste 70 de firme din 8 țări: Republica Moldova, Austria, Germania, Italia, Letonia, Polonia, Ucraina, Ungaria.

 

Târgul De Puieți

UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00 - 18:00

CONTEXT: Organizatorii MoldagrotechSpring vă invită la cel mai mare și frumos târg de semințe și material săditor pentru grădină.  La dispoziția Dvs: Pomi fructiferi, Pomi decorativi, Arbuști foioși, Plante conifere, Butași și semințe de flori, Semințe de legume, Răsaduri în asortiment variat.

 

Masă rotundă

UNDE: Institutul Național de Cercetare Economică, etaj 3, birou 309, str. Ion Creangă, 45

CÂND: 10:00-11:00

CONTEXT: Tema evenimentului: Lansarea analizei - Recalcularea numărului populației pentru perioada 2004-2014.

CONTEXT: Analiza poate fi vizualizată AICI

 

Training „Remunerarea salariaților în instituțiile din sectorul bugetar”

UNDE: Platforma ZOOM, Online

CÂND: 10:00 – 15:00

CONTEXT: În program: Cadrul normativ ce reglementează condițiile de salarizare din sectorul bugetar; Exemple practice de determinare a salariului lunar al angajaților din sectorul bugetar; Componentele salariului și aspectele garantate de lege în  sensul salarizării angajaților din sectorul bugetar etc.

 

Briefing de presă susținut de reprezentantele Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:30

 

Ședința  Plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 16 martie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Tema conferinței: „Distrugerea pisciculturii din Moldova, prin adoptarea Legilor 64/2020, 318/2022, 356/2022”.

 

Webinar „Metodologia de  optimizare a dezvoltării personale a studenților pedagogi”

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Facultatea de Științe ale Educației, Catedra de Științe ale Educației și Management, a UPSC, organizează webinarul „Metodologia de optimizare a dezvoltării personale a studenților pedagogi”. Webinarul este adresat studenților, masteranzilor, cadrelor didactice, dar și tuturor celor interesați de acest subiect.

 

Expoziția Salonul de Primăvară

UNDE: Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 3

CÂND: 15:00 – 18:00

CONTEXT: În cadrul Ediției din anul 2023, Expoziția Salonul de Primăvară, prezintă publicului lucrările a circa 100 de artiști afirmați în genurile picturii, sculpturii, artelor decorative și graficii. Sunt expuse lucrări care surprind publicul prin măiestria în abordarea tehnicilor tradiționale, precum și avântul experimentului artistic.

 

Expoziție Nil Novi Spectrum de Daniel Cauia

UNDE: Galeria Cartego Bookstore, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 18:00

CONTEXT: În perioada 16 martie – 6  aprilie, curent, în Galeria Cartego Bookstore, va  avea loc expoziția Nil Novi Spectrum, de Daniel Cauia. Expoziția tânărului artist plastic este demult râvnită de noi și acum suntem bucuroși să anunțăm deschiderea acesteia. Lucrările artistului dialoghează cu publicul pe o multitudine de subiecte pacifist-unificatoare legate de natura umană și Natură în general. Galeria va  fi deschisă zilnic de la 09:00 la 20:00, weekend : 19:00.

 

Lansare de Carte „Din zestrea lăutărească”, autor Adam Stînga

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August, 1989, 78A

CÂND: 17:00

CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii le ședința Salonului Muzical al BNRM, în cadrul căruia va fi lansată cartea „Din zestrea lăutărească”, semnată de trompetistul Adam Stînga, unul dintre cei mai merituoși instrumentiști în aria muzicii populare contemporane din Republica Moldova.

 

Descopeim Spațiul Cosmic

UNDE: Editura Universul, etaj 2, str. Vlaicu Pârcălab, 45

CÂND: 17:00

CONTEXT: Invităm toți copiii la un Atelier  cu  tematica: Cunoașterea spațiului Cosmic. Vom descoperi spațiul cosmic prin poezii, ghicitori, povești despre spațiu și astronauți, prin conversații informative unde copiii învață despre Planeta Pământ, sistemul Solar și despre zborurile în spațiu. Micii exploratori vor elabora  și un desen tematic.

 

Product Managers Portrait În Moldova

UNDE: Finteh Hub, Mitropolit Varlaam Bănulescu-Bodoni, 59

CÂND: 18:30

CONTEXT: La acest eveniment, vom discuta rezultatele analizei pieței managerilor de produs din Moldova și von identifica tendințele și problemele cheie legate de această profesie. De asemnea, veți putea să puneți întrebări și să vă împârtășiți experiența cu alți participanți.

 

Departamentul Relații Internaționale și Centrul Universitar Francofon  din cadrul Universității de Stat din Moldova, vă invită să participați la activitățile dedicate Zilelor Francofoniei în Republica Moldova, organizate de operatorii francofoni și Instituțiile de Învătământ Superior, Profesional Tehnic și Secundar din țară, care propun formări în limba franceză. În program: Concursuri, ateliere, conferințe științifice, cluburi de lectură, dezbateri, filme, muzică.

Efectivul în termen și pe contract al Armatei Naționale va executa trageri de instrucție la poligoanele militare din nordul și centrul țării, în perioada 13-17 martie, curent. Astfel, în cadrul ieșirilor de campanie, militarii vor executa trageri din armamentul de infanterie, conform Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023. În acest context, informăm populația cu privire la mișcarea militară  pe drumurile naționale. Rugăm cetățenii să nu  distribuie în spațiul online  imagini, foto sau video cu vehiculele din dotarea Armatei Naționale pentru a preveni apariția știrilor false.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 14 – 17 martie, curent, vice-premierul Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare întreprinde o vizită de lucru în Polonia, unde va avea mai multe întrevederi cu oficialii polonezi, care vor împărtăși cele mai bune practici și experiențe în domeniul antreprenoriatului agricol și dezvoltării rurale.

Meroslava Parii
15/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii