AGENDA ZILEI // 18 august 2022

Anticoruptie.md
18/08/2022

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Conferința PRIA AGRICULTURE BĂLȚI

CÂND9.30

UNDE: Hotel VisPas din or. Bălți

CONTEXT: PRIAevents se desfășoară sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei AlimentareAIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, având în calitate de parteneri principali pe FinComBankSmart CreditFederația Națională a Fermierilor FNF și Primăria Bălți. Acest eveniment este organizat în premieră și este dedicat fermierilor din Moldova din regiunea nord. Vor fi prezentări cu studii de caz, povești de succes din Bălți și regiunile din apropiere.

 

___________________________________________________________________________________

Reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova cu genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”

CÂND: ora 9:00

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează la Chișinău în perioada 18 – 19 august 2022

CONTEXT: Evenimentul are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe a Republicii Moldova și stabilirii unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu, aprecierea activității misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora. În cadrul reuniunii vor fi examinate chestiuni legate de evoluţia relațiilor internaționale din ultima perioadă, în particular ameninţările la adresa securităţii regionale și internaţionale. 

De asemenea, vor fi discutați pașii următori cu privire la oferirea statutului de țară candidat pentru aderare la UE Republicii Moldova dar și realizarea Planului de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană.

___________________________________________________________________________________

Conferință de presă organizată de Pretura sectorului Centru în scopul oferirii de clarități în alegerea tehnologiilor de reparare și reabilitare a pasajului subteran amplasat la intersecția bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și cu str. Ciuflea

CÂND: ora 9:00

UNDE: Pretura sectorului Centru (Strada Bulgară 43, Chișinău)

CONTEXT: Primăria a decis izoleze pereții pasajului subteran de la intersecția bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada Ciuflea cu polistiren utilizat la termoizolarea locuințelor. Imaginile publicate pe internet au generat comentarii hazlii din partea internauților. Pretura Centru și primarul Ion Ceban au încercat să argumenteze utilizarea acestei tehnologii, dar nu au făcut decât să amplifice scandalul. Potrivit autorităților municipale, peste polistiren urmează a fi încleiată faianță.

___________________________________________________________________________________

Ședința Consiliului Municipal Chișinău

CÂND: ora 10:00

UNDE: Consiliul municipal Chișinău (Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, 83)

CONTEXT: Conform ordinii de zi, membrii Consiliului urmează să discute problema privind suplinirea Fondului de rezervă al municipiului Chișinău; problema privind darea în folosință, prin contract de comodat, a unor încăperi din str. bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 132 Direcțueu generale economie, comerț și turism a Consiliului Municipal Chișinău

___________________________________________________________________________________

Dezbaterea publică organizată de Agenda Națională de Business cu tema „Situația IMM-urilor, după 2 ani de pandemie de COVID-19, în contextul războiului din Ucraina, a inflației galopante și a crizei de pe piața energiei. Măsuri de sprijin adoptate de autorități, perspective și planuri de viitor”

CÂND: ora 11:00

UNDE: Agenda Națională de Business (str. Iacob Hâncu, 10/1)

CONTEXT: Experții IDIS "Viitorul", împreună cu asociații din sectorul privat, lansează o largă platformă de discuții. După 2 ani de pandemie, inflație galopantă, prețuri aberante la energie și război în Ucraina, avem obligația să ne întrebăm - cum de mai rezistă sectorul privat? Care sunt măsurile așteptate de IMM-uri în acest moment, ce măsuri pot sau trebuie să fie adopte de către autoritățile RM pentru a oferi sprijin efectiv și necesar pentru ca afacerile mici și mijlocii să supraviețuiască azi, nu doar în anul 2050?! Ce scapă atenției Consiliului Economic al PM și cum putem preveni o catastrofă?

___________________________________________________________________________________

Dezbaterea publică organizată de Agenția de presă IPN la tema „Guvernul în exil al Republicii Moldova în perioada puciului de la Moscova, august 1991: ce a fost, de ce a fost, ce urme a lăsat?”

CÂND: ora 11:15

UNDE: Agenția IPN, Casa Presei, str. Al. Puşkin 22, Chişinău

___________________________________________________________________________________

Conferință de presă susținută de avocații deputatului Partidului Șor, Marina Tauber, cu tema: „Abuzurile comise de instanțele de judecată împotriva deputatului Partidului ȘOR, Marina Tauber”

CÂND: ora 13:00

UNDE: https://www.privesc.eu/Arhiva/100266/Conferinta-de-presa-sustinuta-de-avocatii-deputatului-Partidului--SOR---Marina-Tauber--cu-tema--Abuzurile-comise-de-instantele-de-judecata-impotriva-d

CONTEXT: Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit pe 16 august arestul preventiv, pe un termen de 20 de zile, în privința parlamentarei Marina Tauber, după ce procurorul anticorupție solicitase un termen de 30 de zile de arest. Vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, a primit mandat de arestare pe un termen de 30 de zile la 23 iulie, fiind menţinut şi de Curtea de Apel Chişinău.

Tauber este învinuită pe două capete de acuzare – acceptarea cu bună ştiinţă a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Şor.

___________________________________________________________________________________

Evenimentul de lansare a unui nou Apel de granturi în cadrul Programului de creștere a competitivității întreprinderilor mici și mijlocii și internaționalizarea acestora

CÂND: ora 14:00

UNDE: https://www.privesc.eu/Arhiva/100263/Evenimentul-de-lansare-a-unui-nou-Apel-de-granturi-in-cadrul-Programului-de-crestere-a-competitivitatii-IMM-si-internationalizarea-acestora

_____________________________________________________________________________________

Training pentru jurnaliști / jurnaliste, studenți, absolvenți ai facultăților de jurnalism, editori, redactori, societatea civilă cu tema: Gender-sensitive reporting, organizat de Școala de Jurnalism din Moldova.

UNDE: Școala de Jurnalism din Moldova, str. Alexei Mateevici 60, et. 3, Mediacor

CÂND: 10:00 - 13:30

CONTEXT: Disecăm problema gender, așa încât să înțelegem mai întâi noi, jurnaliștii, ce este dezinformarea bazată pe gen, care sunt credințele sociale, dar și propriile prejudecăți privind problema gender. Acest exercițiu este necesar pentru a putea relata echilibrat, echidistant și responsabil pe o astfel de temă, fără a fi dominat de stereoripuri bazate pe gen. 

_______________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Belgia: Președintele sârb, Aleksandar Vucic și premierul din Kosovo, Albin Kurti, se vor întâlni cu ministrul european de externe Josep Borrell în Bruxelles pentru a discuta despre escaladarea tensiunilor între națiunile vecine din Balcanii de Vest

___________________________________________________________________________________

Londra: Zi de grevă a lucrătorilor feroviari organizată de sindicatele RMT și TSSA

Anticoruptie.md
18/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii