AGENDA ZILEI // 20.07.2022

Anticoruptie.md
20/07/2022
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

POLITICĂ

Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din 20 iulie 2022

UNDE: Preşedinţia Republicii Moldova (Chișinău, bdul Ștefan cel Mare și Sfânt 154)

CÂND: ora 9.00

CONTEXT: Ultimele ședințe au avut drept subiecte de discuții problema asigurării energetice a Republicii Moldova

__________________________________________________________________________________

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu va găzdui vizita ministrului Afacerilor Externe și al Apărării al Irlandei Simon Coveney. Programul de lucru la Chișinău al oficialului irlandez va include și o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 80

CÂND: ora 10:20

CONTEXT Discuțiile șefilor celor două diplomații vor viza subiecte ce țin de oportunitățile de cooperare sectorială cu Irlanda în contextul integrării în Uniunea Europeană a Republicii Moldova și obținerii statutului de țară candidat, implementarea de proiecte bilaterale comune în beneficiul cetățenilor noștri, precum și evoluția situației de securitate din regiune în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

__________________________________________________________________

Briefing de presă susținut de către deputații Partidului ȘOR și ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova (bdul Ștefan cel Mare și Sfânt 105)

CÂND: ora 11:30

CONTEXT: Ilan Șor, deputatul fugar, acuză PAS și șefa statului Maia Sandu, instituțiile de drept, inclusiv Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, precum și Centrul Național Anticorupție că pregătesc o amplă campanie de discreditare a Partidul ȘOR. 

__________________________________________________________________

Conferință de presă: „Fenomenul contrabandei cu țigări”

UNDE: sediul Serviciului Vamal, mun. Chișinău, str. Nicolae Starostenco 30

CÂND: ora 16:00

CONTEXT: Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova va prezenta acțiunile întreprinse și date statistice.

SOCIAL

Evenimentul de recepționare a 30 de ambulanțe de către Ministerul Sănătății și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească

UNDE: Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (mun.Chişinău, str. C. Vârnav 16)

CÂND: ora 11:00

CONTEXT: Ministra Sănătății, Ala Nemerenco: „Parcul de autospeciale al CNAMUP este constituit din 430 de unități – departe de numărul suficient pentru a acoperi tot necesarul. 170-180 de mașini sunt permanent pe linie. Vreo 100 sunt în reparație. Tot din acest motiv un număr de ambulanțe sunt în rezervă - ca să poată fi incluse imediat în locul celor defectate și să nu existe nicio reținere în acordarea serviciilor.

__________________________________________________________________

Conferință de presă:Prezentarea rezultatelor studiului „Barometrul Socio-Politic. Iulie 2022”

UNDE: str. Aleksandr Pușkin 22, Casa Presei, Sala IPN, of. 446
CÂND: ora 13:00
CONTEXT:  Compania de cercetare sociologică IMAS – Cercetare și Strategii SRL.

TRANSMIS LIVE: www.ipn.mdFB.com/ipn.mdYouTube,

__________________________________________________________________________________

JUSTIȚIE 

Ședință de judecată pe motivul contestării de către Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a deciziei Consiliului local din satul Zâmbreni, Ialoveni, de a iniția procedura de trecere a localității sub jurisdicția municipiului Chișinău.  

UNDE: Judecătoria Ialoveni (Ialoveni, str. Prieteniei 4)

CÂND: 11:00 

CONTEXT: Localitatea Zâmbreni din raionul Ialoveni este una dintre cele câteva localități care vor să iasă din componența raionului și să adere la municipiul Chișinău, pe motiv că nu sunt susținute financiar de Consiliul raional Ialoveni. În toate localitățile s-a decis să se organizeze consultări publice cu localnicii, întrucât este o chestiune de interes public. În cazul în care Judecătoria Ialoveni va considera actul emis de Consiliul local Zâmbreni ilegal, în comună va fi organizat un referendum.   

CULTURAL 

Zilele Filmului German la Chişinău: filmul „Când Hitler a furat iepurele roz” de Caroline Link și „Tranzit” de Christian Petzold cu Paula Beer și Franz Rogowski

UNDE: Cineplex Patria Loteanu (Chișinău, bdul Ștefan cel Mare și Sfânt103)

CÂND: orele 16.00-18.00

CONTEXT: Organizatorii evenimentului sunt Goethe – Zentrum Chișinău și Goethe-Institut București. Filmele vor fi proiectate în limba germană cu subtitrare în limba română.
__________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 14-21 iulie 2022, prim-ministra Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde are loc o reuniune a liderilor guvernamentali, oamenilor de afaceri și de știință, care vor pune în discuție unele dintre cele mai complexe schimbări cu care se confruntă omenirea în prezent.

Experți de talie mondială vor facilita discuțiile despre provocările critice și consecințele crizelor din ultima perioadă la nivel regional și internațional, inclusiv războiul din Ucraina, creșterea prețurilor și perturbarea lanțurilor logistice.

Participanții la eveniment își propun să schițeze soluții pe care liderii globali le-ar putea implementa pentru a genera schimbări pozitive în comunitățile lor.

În continuarea vizitei sale la Washington, Natalia Gavrilița se va întâlni cu oficiali americani, reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional și ai sectorului privat cu scopul de a promova interesele Republicii Moldova în SUA.

Prim-ministra va discuta despre posibilitatea obținerii unui suport bugetar pentru acoperirea cheltuielilor necesare procurării energiei electrice din Ucraina, dar și despre problema creșterii inflației din Republica Moldova. 

___________________________________________________________________________________

Bruxelles: Comisia Europeană își prezintă planul de urgență privind criza energetică.

Anticoruptie.md
20/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii