AGENDA ZILEI //21.03.2023

Meroslava Parii
20/03/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

În perioada 21-23 martie, președintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltens, se va afla într-o vizită oficială în Republica Moldova. Oficialul leton va avea întrevederi cu conducerea țării – președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean și cu alți oficiali, dar și cu reprezentanții societății civile și cu membrii inițiativei civice „Moldova pentru Pace”, care oferă asistență refugiaților din Ucraina.

 

Forumul Național de Educație Financiară

UNDE: Digital Park. Str. Mihai Viteazul 15

CÂND: 10:00

CONTEXT: Peste 100 de participanți, între care oficiali din țara noastră și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ, se vor reuni la Primul Forum Național de Educație Financiară din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Banca Națională (BNM) cu scopul de a ajuta populația să dobândească abilități de gestionare eficientă a veniturilor de care dispun, iar economia să devină mai puternică. În acest sens, reuniunea va da startul elaborării Strategiei Naționale de Educație Financiară.

 

Consultări publice a pachetului de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00 

 

Lansarea Campaniei de informare și sensibilizare privind Integritatea în Sistemul Educațional

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6, (intrarea din str. Gavriil Bănulescu Bodoni),  str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 21 martie 2023

UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Masă rotundă „ Păduri sănătoase, oameni sănătoși”

UNDE: ICAS, Sala conferințe, str. Calea Ieșilor, 69

CÂND: 09:30-13:30

CONTEXT: Agenda mesei rotunde poate fi vizualizată AICI

 

Campania Studenți Pentu o Zi Continuă

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Aula ”Regina Maria”, Bloc Central, Facultățile USM

CÂND: 09:30-14:00

CONTEXT: Elevii claselor absolvente din Instituțiile de Învătământ General din Republica Moldova, sunt așteptați în data de 21-22 martie, la Universitatea de Stat din Moldova, pentru a se familiariza cu programele de studii, cu mediul academic și viața studențească.

 

Task Management

UNDE: Intelect Hub SBC, str. Mitropolit Petru Movilă, 23/7

CÂND: 10:00

CONTEXT: Task Management și managementul operațional al echipei , programul de instruire:  Fundamnetul activității de management, rolul managerului și managementul echipei.

 

Eveniment - Pe aripi de poezie

UNDE: Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”, str. Grădinilor, 21

CÂND: 11:00

CONTEXT: De Ziua Internațională a Poeziei, Biblioteca organizează recital de poezie cu genericul „Pe aripi de poezie”. Vor evolua elevii claselor a IV-a împreună cu învățătorii și părinții. Recitalul se incadrează în suita de activități realizate de către Cenaclul „Prietenii muzelor”. Regalul de poezie va fi însoțit și de un recital de muzică pe versuri de poeți moldoveni, susținut de studenții anului III, Facultatea „Management artistic de Culturologie” AMTAR.

 

Semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre Banca Națională a Moldovei și Banca Lituaniei

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul 15

CÂND: 11:45

 

Muzeele Viitorului Pitch Final

UNDE: Artcor, srt. 31 August 1989, 137

CÂND: 13:00

CONTEXT: La Pitch Final, cele 15 echipe formate din artiști, profesioniști din industria creativă și reprezentanți ai muzeelor și cramelor își vor prezenta proiectele care le vor oferi vizitatorilor, experiențe culturale și turistice inedite. Vom vedea prezentări captivante cu expoziții de realitate virtuală augmentată, instalații interactive care permit iubitorilor de artă să trăiască poveștile din spatele picturilor sau să fie personaje ale unor scene istorice, aplicații mobile, care oferă tururi virtuale  personalizate și multe alte idei de new-media art.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția de Guvernare Electronică, Sala Forum, etaj 4, bd. Ștefan cel Mare, 134

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenția de Guvernare Electronică (AGE), invită la Conferința de presă: Prezentarea soluției digitale Front-Office Digitization (FOD),  câștigătoarea „Premiului special pentru proiectarea serviciilor digitale” în concursul organizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) și GovStack. Produsul digital dezvoltat de specialiștii AGE a fost premiat în cadrul Summit-ului Mondial privind Forumul Societății Informaționale (WSIS Forum 2023), desfățurat la Geneva, Elveția, în perioada 13-17 martie 2023.

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 21 martie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Ordinea Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Salonul de Primăvară 2023

UNDE: Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 3

CÂND: 15:00

CONTEXT: În cadrul ediției din anul 2023, Expoziția Salonul de Primăvară, prezintă publicului lucrările a circa  100 de artiști afirmați în genurile picturii, sculpturii, artelor decorative și graficii. Sunt expuse lucrări care surpind publicul prin măiestria în abordarea tehnicilor tradiționale, precum și avântul experimentului artistic.

 

Webinar – Strategii de educație economică a copiilor în familie

UNDE : Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău „Ion Creangă”, Online

CÂND: 15:00

CONTEXT:  Facultatea de Științe ale Educației, Catedra Științe ale Educației și Management, al UPSC, organizează Webinarul „Strategii de educație economică a copiilor în familie”, în format Online. Link-ul de acces AICI

 

Scriitori fără frontieră

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Galbenă, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 16:00

CONTEXT:  Muzeul Național al Literaturii Române, va fi gazada evenimentului de inaugurare a întâlnirilor în cadrul Proiectului Cultural „Scriitori fără frontieră”. Proiectul presupune dezbateri pe teme de actualitate literară și socială, seri de poezie, cluburi de lectură.

 

Biblioteca vă invită la poezie

UNDE: Biblioteca Centrală a BM, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 16:00

CONTEXT: De ziua Poeziei vă invităm la un recital susținut de unii dintre cei mai importanți poeți tineri de la noi, Laureați ai Premiului de Debut oferit de Biblioteca Municipală „B.P.Hașdeu”.

 

Webinar: Rolul banilor în asigurarea propriei fericiri

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00-19:30

CONTEXT: Ce abitudine avem față de bani? Ce metode utilizăm pentru a soluționa problemele financiare: câteva joburi, împrumuturi/credite, un job cu un salariu mai mare, bilete de loterie. Abilități dobândite: Modificarea constructivă a propriilor convingeri cu privire la rolul banilor în asigurarea propriei fericiri.

 

Micul Prinț - Spectacol pentru Oameni Mari, după Antoine Saint-Exupery

UNDE: Cinema Odeon, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 19:00

CONTEXT: O montare minimalistă, pentru oameni  mari, care aduce la suprafață profunzimile celui mai citit text din literatura universală, într-o atmosferă sinceră și intimă. O poveste emoționantă presărată cu personaje comice și situații inedite, toate acompaniate de muzică live.

 

Expoziția „Nouvelles Lectures en Francais”

UNDE:  Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Blocul Central, str. 31 August, 1989, 87A

CÂND: 12:00

CONTEXT:Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Universitatea Liberă Internațională din Moldova, organizează evenimentul de inaugurare a expoziției „Novelles Lectures en Francais”, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei. Vor fi expuse ediții de referință, monografii, opere literare, documente editate în franceză pe teritoriul Republicii Moldova, recepționate prin achiziții, schimb internațional de publicații și donații de la diverși parteneri de dezvoltare ai Bibliotecii Naționale. Va fi prezentată și expoziția de tablouri „Roșu și Negru” , create de Cezar Secrieru, pictor, consilier artistic ULIM, consacrată aniversării a 240 de ani de la nașterea lui Stendhal.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 EVENIMENT PE PLAN EXTERN

Militarii Armatei Naționale se vor antrena, în perioada 20-22 martie curent, la exercițiul multinațional „Sea Shied 2023” desfășurat în România. Plutonul, format din ofițeri, sergenți și soldați din cadrul Brigăzii  de infanterie motorizată „Dacia”, vor executa trageri de luptă  alături de militari români și polonezi la Centrul Secundar de Instruire pentru luptă „Babadag”. Scopul exercițiului este creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii din diferite state și dezvoltarea capabilităților pentru executarea misiunilor.

Meroslava Parii
20/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii