AGENDA ZILEI // 21.07.2022

Anticoruptie.md
21/07/2022
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

POLITICĂ

Ședința Comisiei parlamentare Agricultură și industrie alimentară

CÂND: ora 8:00 

UNDE - biroul 615, Parlamentul Republicii Moldova 

CONTEXT: Odinea de zi a ședinței poate fi consultată aici. 

______________________________________________________________

Ședința Comisiei Parlamentare Juridice, numiri și imunități

CÂND 8.30 

UNDE -  biroul 302 G, Parlamentul Republicii Moldova 

CONTEXT: Odinea de zi a ședinței poate fi consultată aici. 

______________________________________________________________

Ședința Comisiei parlamentare Mediu și dezvoltare regională

CÂND: 8.30 

UNDE -  biroul 816c, Parlamentul Republicii Moldova 

CONTEXT: Odinea de zi a ședinței poate fi consultată aici. 

______________________________________________________________

Briefing de presă al deputaților Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman și Valeriu Muduc

CÂND: 9.30 

UNDE: Sala pentru conferințe de presă, Parlamentul Republicii Moldova

______________________________________________________________

Ședința plenară a Parlamentului

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova (Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 105)

CÂND: ora 10:00   

CONTEXT: 45 de proiecte de acte legislative urmează să examineze Parlamentul la ultimele ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2022.

Agenda ședințelor include, pentru adoptare, proiectul de lege privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și modificări la măsurile de implementare a Programului de stat „Prima Casă”.

Va fi propusă spre adoptare și inițiativa legislativă privind acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii moldoveni, care revin cu traiul în țara noastră. 

Deputații urmează să examineze în lectura a doua proiectul legii zootehniei, proiectul de lege privind emisiile industriale, proiectul de lege privind drepturile de autor și drepturile conexe, modificări la Codul muncii, la Codul penal și la Codul funciar. Agenda ședinței Parlamentului poate fi consultată aici. 

______________________________________________________________

JUSTIȚIE

Ședința de judecată în cazul fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, învinuit de corupere pasivă, trădare de patrie, finanțare a partidului din partea unui grup criminal organizat și îmbogățire ilicită.

UNDE: Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana (Strada Mihail Sadoveanu 24/1)

CÂND: ora 9:00

CONTEXT: Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a declarat miercuri că a cerut judecătorilor aplicarea articolului 188, alineatul 3, din Codul Penal privind măsurile ce țin de arest la domiciliu și că a administrat cinci probe la dosar în acest sens.

„Urmează ca instanța să decidă în privința solicitărilor noastre joi dimineață. Acest articol prevede interzicerea ieșirii din locuiță a învinuitului, cu excepția vizetelor la medic. De asemenea, acesta nu are voie să vorbească cu martori, complici sau experți care ar putea influența ancheta”, a spus Iarmaliuc.

______________________________________________________________

SOCIAL

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

UNDE: Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (Strada Al. Pușkin 52/A, mun. Chișinău, Republica Moldova)

CÂND: ora 10:00

CONTEXT: Vor fi examinate și supuse spre aprobare următoarele proiecte de hotărâre: Cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciile auxiliare prestate consumatorilor de către Î.I.S. „Acva-Nord”;

Cu privire la emiterea Avizului privind cuantumul tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Î.M. Apă Canal Vulcănești;

Cu privire la emiterea Avizului privind cuantumul tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Î.M. „ Apă-Canal Cantemir”;

Privind aprobarea tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către S.A „Apă - Canal Leova”.

______________________________________________________________

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” organiezează Masa rotundă dedicată prezentării studiului „Riscurile de corupție în domeniul administrării vamale: cum presa și societatea civilă le poate monitoriza”, realizat cu suportul National Endowment for Democracy (NED).

UNDE: Jolly Alon, etajul 6 (str. Maria Cebotari nr.37, or. Chișinău)

CÂND: ora 14:00

CONTECT: Scopul evenimentului este de a prezenta studiul și de a dezbate public, alături de reprezentanți ai autorităților publice, societății civile și experți, lacunele legislative și instituționale care creează premise și riscuri de corupție în domeniul administrării vamale

______________________________________________________________

Prezentarea rezultatelor finale ale proiectului „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina (EUnlocking)”, cofinanțat de Uniunea Europeană.

UNDE: Municipiul Chișinău, Centrul Mediacor, str. Alexei Mateevici nr. 60

CÂND: ora 09:30

CONTEXT: Pe parcursul perioadei de implementare, februarie 2020–iulie 2022, proiectul „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina” (EUnlocking), cofinanțat de Uniunea Europeană, a contribuit la promovarea potențialului antreprenorial social al tinerilor din Republica Moldova și Ucraina prin stabilirea unui ecosistem favorabil pentru întreprinderile sociale. Totodată, proiectul a sprijinit tineri antreprenori sociali în vederea dezvoltării soluțiilor inovatoare pentru promovarea incluziunii sociale și a durabilității mediului în ambele țări.

______________________________________________________________

Expoziția lucrărilor de licență ale studenților de la Universitatea de Stat din Moldova

CÂND: 09:00 

UNDE:  holul de la parter, Parlamentul Republicii Moldova

CULTURAL 

Zilele Filmului German la Chişinău: filmul „Războiul din mine” de Sebastian Heinzel și „Toni Erdmann” de Maren Ade

UNDE: Cineplex Patria Loteanu

CÂND: Ora 16.00 și 18.00

CONTEXT: Organizatorii evenimentului sunt Goethe – Zentrum Chișinău și Goethe-Institut București. Filmele vor fi proiectate în limba germană cu subtitrare în limba română.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Washington, SUA:  În perioada 14-21 iulie 2022, prim-ministra Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde are loc o reuniune a liderilor guvernamentali, oamenilor de afaceri și de știință, care vor pune în discuție unele dintre cele mai complexe schimbări cu care se confruntă omenirea în prezent. Experți de talie mondială vor facilita discuțiile despre provocările critice și consecințele crizelor din ultima perioadă la nivel regional și internațional, inclusiv războiul din Ucraina, creșterea prețurilor și perturbarea lanțurilor logistice. Participanții la eveniment își propun să schițeze soluții pe care liderii globali le-ar putea implementa pentru a genera schimbări pozitive în comunitățile lor. 

______________________________________________________________

Geneva, Elveția: În perioada 20 – 22 iulie curent, se desfășoară reuniunea Organului pentru revizuirea politicilor comerciale din cadrul Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Moldova va prezenta Raportul de țară în domeniul politicilor și practicilor comerciale. Delegația Republicii Moldova, este condusă de Secretarul de Stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene. Din delegație mai fac parte reprezentanți ai Ambasadei Republicii Moldova în Elveția, ai Consiliului Concurenței și ai Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

CONTEXT:  Revizuirea politicilor și practicilor comerciale se aplică periodic tuturor membrilor OMC. Republica Moldova parcurge acest exercițiu o dată la 7 ani, iar prima evaluare a avut loc în anul 2015.

______________________________________________________________ 

Frankfurt: Conferință de presă a Băncii Centrale Europene (BCE) privind politica monetară în zona euro

Anticoruptie.md
21/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii