AGENDA ZILEI// 23.06.2023

Meroslava Parii
22/06/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

În perioada 19-23 iunie curent,  Armata Națională va desfășura exercițiile anuale planificate cu participarea rezerviștilor  Forțelor Armate. În acest context, informăm cetățenii că Centrele Militar - Teritoriale (CMT) vor invita rezerviștii pentru actualizarea datelor personale, precum și pentru înmânarea ordinelor pentru participare la instruire. Exercițiile au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale.  Acestea se desfășoară în conformitate cu Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate și au o durată de cinci zile. Amintim că Armata Națională desfășoară exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate anual. Pentru anul 2023, acestea au fost planificate în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie.

Ministerul Finanțelor anunță despre desfășurarea cursului de dezvoltare profesională, organizat în baza Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public – nivelul intermediar. Acesta va avea loc în perioada 19 – 30 iunie curent, în format online, pe platforma Zoom. Candidații pentru participare la Programul de instruire au fost admiși în baza deciziei Comisiei de certificare în domeniul auditului intern în sectorul public din data de 13 iunie 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Evenimentul „Îmbunătățirea situației comunităților defavorizate din Republica Moldova, inclusiv a celor de etnie romă”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel,  str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:00


Junior FEST
UNDE: Pădurea Râșcani

CÂND: 09:00

CONTEXT: Evenimentul este prezentat de A.O. Asociația Pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu "Perspectiva". Dăm start celui mai grandios festival din aceasta vară. Acest festival va găzdui 10 zone de divertisment pentru copii și maturi, plajă cu șezlonguri, vor cânta artiștii tăi preferați, caruseluri, cei mai buni dj, veselie și multă lume bună.

 

Briefing de presă al deputaților Fracțiunii Parlamentare „Partidul Acțiune și Solidarietate”

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:30

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN; etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Centrul Creștin „Speranța” cu tema: „Sărbătoarea Speranței” cu Will Graham cunoscutul evanghelist american, care vine la Chișinău”.

 

Briefing de presă al deputaților Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Semnarea Memorandumului de Înțelegere pentru reformarea sectorului energetic între Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și ministerele Energiei, Finanțelor, Mediului și Muncii și Protecției Sociale

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: La eveniment vor participa: Victor Parlicov, Ministrul Energiei, Veronica Sirețeanu, Ministra Finanțelor, Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Graham Paul, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Philippe Orliange, Director Executiv, Agenția Franceză de Dezvoltare, Magdalena Mueller-Uri, Șefa Secției Cooperare, Delegația UE în Republica Moldova. Evenimentul va fi urmat de un briefing de presă.


Forumul „Profesiile Viitorului”, ediția a II-a
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00

CONTEXT: În cadrul acestui eveniment vei putea afla care sunt specialitățile creative oferite de universitățile din Moldova  (Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) și motivele pentru care merită să-ți construiești o carieră în domeniul creativ acasă. De asemenea, vor fi prezentate și programele de masterat: Design Vestimentar și Textil (la UTM)  și noul program de Inovare și Leadership în Educație prin Tehnologii (la UPSC).
 

Prezentarea de către Asociația Promo-LEX a raportului privind „Implementarea planurilor strategice ale CEC și CICDE. Retrospectiva anului 2022”

UNDE: Asociația Promo-LEX, str. Petru Movilă, 23/13

CÂND: 10:00

 

Сampionatul Republicii Moldova la înot (Seniori, Tineret și Cadeți). Ediția 2023- vara
UNDE: Arena Chișinău, str. Orheiului, 130

CÂND: 10:00, 23 -24 -25 iunie, curent
CONTEXT:  Scopul şi obiective - Popularizarea înotului;  Perfecţionarea măiestriei sportive; Selectarea sportivilor pentru completarea loturilor naţionale; Completarea echipei pentru cantonamente; Selectarea participanților la competițiile internaționale;  Сonsolidarea legăturilor de prietenie. Termenii și locul desfăşurării: Competiţiile se vor desfăşura în Complexului Sportiv “ARENA Chișinău”, în perioada 23-25.06.2023,  după următorul program: 23.06.2023 Vineri: încălzirea 10:00; startul 11:00. 24.06.2023 Sâmbăta: încălzirea 10:00; startul 11:00. 25.06.2023 Duminică: încălzirea 10:00; startul 11:00. 3. Organizarea şi desfăşurarea competiţiilor.

 

Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă
UNDE: Ziarul de Gardă,  str. București, 36/2

CÂND: 11:00
CONTEXT: Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău. Nu cerem CV, nici scrisoare de intenție. E nevoie doar să te intereseze ZdG și să vrei să discutăm. Dacă ți-ai dorit să te alături unei echipe profesioniste din mass-media autohtonă, să contribui la dezvoltarea jurnalismului de calitate în Republica Moldova, să îți faci un nume în jurnalismul independent, dacă vrei să faci știri, investigații, sau reportaje, dacă te interesează marketingul, promovarea, publicitatea, atunci Ziarul de Gardă este opțiunea perfectă.
 

Analize Economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 23  iunie 2023, vor avea ca subiect: „Comerțul extern al Republicii Moldova cu produse agricole și alimentare”.

 

Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 23 iunie 2023

UNDE: Autoritatea Națională de Integritate, Sala de conferințe, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26

CÂND: 12:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției al Republicii Moldova, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică anunță -  Lansarea serviciului electronic E-Cazier
UNDE: Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI, str. Iacob Hîncu 3A,

CÂND: 12:30
CONTEXT: La eveniment vor participa:  Ana Revenco, Ministru al Afacerilor Interne, Dumitru Alaiba, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Mihailov-Moraru, Ministru al Justiției. Din 18 iunie curent, Serviciul Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne (STI al MAI), în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică implementează, serviciul E-cazier. Noul serviciu oferă persoanelor fizice și juridice posibilitatea să solicite online orice tip de cazier, inclusiv cu opțiunea de apostilare și livrare la domiciliu. La evenimentul de lansare oficială, jurnaliștii vor avea posibilitatea să afle mai multe despre beneficiile serviciului E-cazier pentru cetățeni, despre funcționalitatea acestuia și primele rezultate înregistrate de implementatori de la lansarea acestuia în regim de pilotare.


Finala națională MT180 în Republica Moldova, ediția 2023
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 14:00
CONTEXT: Biroul Național al AUF în Republica Moldova organizează la Chișinău cea de-a patra ediție a concursului MT180 "Teza mea în 180 de secunde". Implicarea AUF în această competiție internațională reafirmă sprijinul său pentru tinerii cercetători francofoni și pentru inițiativele de popularizare a științei în limba franceză. Zece candidați își vor prezenta subiectele de cercetare în termeni accesibili, în limba franceză, în fața unui public neinițiat și divers, având la dispoziție trei minute pentru a face acest lucru.

 

Training: Comunitatea Watchdog – Subiecte actuale și importante în legătura cu situația energetică

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 14:00-17:30

CONTEXT: Subiectele  Trainingului: Dependența de gazele rusești: Ce riscuri sunt pentru Republica Moldova, dacă GAZPROM oprește livrările; Cum influențează piața spot și prețurile reglementate – avantaje și dezavantaje. Trainer – Sergiu Tofilat.

 

Hackathon „Soluții pentru incluziune”
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 15: 30
CONTEXT: Centrul pentru Jurnalism Independent organizează hackathonul „Soluții pentru incluziune”. Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 iunie 2023, la Chișinău. Participanții sunt încurajați să dezvolte instrumente, platforme și/sau aplicații care vor promova incluziunea și diversitatea, sporind astfel șansele de implicare a grupurilor social-vulnerabile și marginalizate în viața publică. Juriul va desemna trei câștigători care vor beneficia de granturi a câte 7.000 euro fiecare pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor.
Pentru mai multe detalii accesați pagina evenimentului: https://incluziune.cji.md/

 

Formare pentru învățători și profesori la Chișinău
UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 16:30
CONTEXT: Evenimentul are rolul de a consolida și extinde rețeaua de profesori care folosesc filmul ca resursă pedagogică în clasă. Sesiunile de formare vor contribui la încurajarea cadrelor didactice să folosească platforma și resursele pedagogice CinEd și să le coreleze cu curricula școlară. Programul e unul strategic și structurat pe educație cinematografică, destinat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani care cuprinde: – o platformă digitală cu acces gratuit de vizionare a filmelor proiecții publice urmate de activități educaționale și creative pentru un public tânăr.

 

Club de Presă

UNDE: Serviciul Fiscal de Stat, str. Constantin Tănase, 9

CÂND: 17:00

CONTEXT: Serviciul Fiscal de Stat apreciază înalt aportul mass-media pentru informarea corectă și cu responsabilitate a contribuabililor și vă mulțumește pentru interesul manifestat aferent activităților și rezultatelor obținute de autoritatea fiscală, dar și alte subiecte de interes public ce reies din atribuțiile SFS. Vă invităm la ședința Clubului de presă convocat de către Directorul SFS, Petru Rotaru. La eveniment vor fi prezenți și directorii adjuncți ai SFS, Victoria Belous, Iurii Lichii, Petru Griciuc și Valeriu Vlas. Ne dorim continuarea acestui parteneriat și reiterăm toată deschiderea în acest sens. Scopul comun fiind livrarea informației către contribuabili și educarea acestora în spiritul respectării prevederilor legislației în vigoare și conformării voluntare la onoarea obligațiilor fiscale ce le revin.


ACB: Leo Dolghier Oleg / Symbiosis
UNDE: ACB, Alexandru cel Bun, 34

CÂND: 18:00
CONTEXT: Asemenea arborelui lui Sephiroth, expoziția Symbiosis, semnată de artistul Leo Dolghier Oleg, reflectă legătură între Pământ și Cer, unificarea universului interior cu cel exterior.
Picturile, un "reflexio" spre propriul nostru interior, devin un cadru narativ ce invită privitorul sa pătrundă într-o incursiune spre tărâmul nevăzut al axei verticale spre care arborele, în esența sa simbolistică ne invita, ca ancoră de conectare cu sinele nostru autentic.
 

Fashion Soiree 2023
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 18:00
CONTEXT: Designerii locali își vor expune pe podium colecțiile de vară, ce vor fi prezentate de personalități din diferite domenii. Veți avea ocazia să fiți martorii transformării materialelor în artă pură, într-un spectacol extraordinar, demn de toată admirația. Colecțiile de vară ne vor încânta cu materiale vaporoase, culori vibrante și imprimeuri florale, inspirate de paradisurile tropicale. De la rochii fluide și ușoare, perfecte pentru plimbările pe plajă sau prin oraș, până la ținute sofisticate pentru serile de vară, noile creații vor seta atmosfera și dispoziția pentru acest sezon.
 

Lansare de carte „Donatello, asasinul lui Putin” de Iulian Fruntașu
UNDE: Cărturești la Muzeul Național de Istorie al Moldovei, 31 August 1989, 121A

CÂND: 18:00
CONTEXT: Vă invităm la o întâlnire cu Iulian Fruntașu și invitații săi la o discuție pe cinste. Il vom descoase pe îndelete despre Donatello, Iepuri, cât loc are Chișinăul în prozele sale și de ce neapărat trebuie să fie un 18+ pe copertă. Invitat: Alexandru Vakulovski. Întâlnirea va fi moderată de Moni Stănilă, cu susținerea Cenaclului Republican.

 

Spectacol: „Bună dimineața, tăticule!”

UNDE: Teatul Național Satiricus, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30
CONTEXT: Comedia „Bună dimineața, tăticule!” este o adaptare după „Joyeuses Pâques” de Jean Poiret, un spectacol montat de Sandu Grecu. „E o comedie spumoasă, despre micile noastre slăbiciuni, în acest secol grăbit. O poveste despre dragoste și trădare, despre infidelitate și devotament, despre triunghiul clasic (el, ea și amanta), ce ne violează spațiul nostru conjugal, despre inocență și imoralitate, în fine e despre noi, consumatorii de cultură. O comedie subtilă și foarte actuală, servită lejer, cu mult umor și scene destul de picante, ancorate în lumea sentimentelor umane”.


InspiratiON session #8 - In the era of AI, everyone can be a Product Manager
UNDE: Orange Digital Center Moldova, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 19:00
CONTEXT: Creativitate, interacțiune și agilitate sunt caracteristicile ce definesc Orange Systems. În acest context te invităm să ne inspirăm de la cei mai buni și să împărtășim experiența la InspiratiON session #8, cu tema „In the era of AI, everyone can be a Product Manager”.
Invitatul evenimentului este Roman ARCEA, Senior Product Manager la Google, dar care și-a început cariera la Orange Moldova. Participanții vor avea ocazia să afle cum e posibil de creat un produs, pornind de la o idee sau o problemă și cum să folosească instrumentele AI în procesele creative. Pe lângă cunoștințele teoretice, cei prezenți vor beneficia de un workshop în care vor exersa rolul de Product Manager.
 

Concert: „Țară mică – Cântec Mare”
UNDE: Teatrul Verde

CÂND: 19:00
CONTEXT: Moldovan National Youth Orchestra te invită cu mult drag la concertul ”Țară Mică - Cântec Mare: Ediția de Vară”. Evenimentul va avea loc la Teatru Verde, recent renovat. Este un spațiu, unde muzica în trio cu natura și publicul - devine magic. Evenimentul presupune un produs muzical 100% made in Moldova, cu un repertoriu de concert inspirat din anii `60-80. O perioadă de aur, ce s-a remarcat prin apariția unor compozitori, soliști, textieri, ce au creat melodii unice.
Pe scenă vor prinde viață din nou melodii necunoscute, șlagăre îndrăgite și melodii valoroase. Moldovan National Youth Orchestra în număr de 50 de tineri muzicieni va fi dirijată de Andriano Marian.


Film în aer liber
UNDE: Padurea Parc Butoiaş, intrarea din str. Onisifor Ghibu

CÂND: 20:30
CONTEXT: Centrul de Tineret Buiucani vă invită în fiecare zi de vineri la Film în aer liber.
Filmul îl vom alege împreună, iar participarea este gratuită pentru toți.
 

 APELURI DE ÎNSCRIERE                                         

Asociația Presei Independente (API) anunță înregistrarea participanților la ediția a doua a școlii de vară „Diversitate și toleranță în mass-media”, un program complex de instruiri în domeniul abordării în media a subiectelor despre toleranță și nediscriminare. Școala de vară este organizată în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”. Evenimentul se va desfășura în afara or. Chișinău, în perioada 12-14 iulie 2023. Doritorii de a participa la program (prezență fizică) sunt rugați să transmită un mesaj de confirmare pe adresa, până la 3 iulie 2023.


Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a lansat concursul pentru acordarea burselor de merit pentru anul de studiu 2023-2024. Această inițiativă are ca scop recunoașterea și recompensarea performanțelor academice excepționale ale studenților. Perioada de depunere a dosarelor se încheie la data de 30 iunie 2023. Comisia de evaluare, formată din experți în domeniul educației, va examina dosarele depuse și va selecta beneficiarii burselor de merit. Bursele de merit reprezintă nu doar o recompensă financiară, ci și un semn de apreciere a angajamentului față de excelența academică, totodată vă vor oferi resurse suplimentare pentru a vă dezvolta abilitățile și cunoștințele.

 

Primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este deschis

UNDE: Secretariatul Comun a Programului la  adresa: [email protected]

CÂND: Termen limită  de aplicare: 4 iulie, curent

CONTEXT: În cazul apariției unor întrebări de calificare, acestea pot fi adresate Secretariatului Comun a Programului, la Tipurile de proiecte: Proiecte obișnuite – APLICATION PACK;  Proiectevde scară mică – APLICATION PSCK; Aplicațiile urmează a fi depuse, Online, prin intermediul platformei Joint electronic monitoring system (JEMS), care poate fi accesată la link-ul: https://jems-bsb.mdlpa.ro

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Zilele Chișinăului la Viena. Cultura și tradițiile moldovenești vor ajunge în inima Austriei. În data de 23 iunie, începând cu ora 19:00, în sala de concerte Das MuTh - Konzertsall din parcul Augartenspitz, Primăria municipiului Chișinău organizează ,,Zilele Chișinăului la Viena". Faima țării noastre va fi dusă peste hotare de artiști îndrăgiți și colective muzicale, precum: Maestrul Eugen Doga, Camerata Chișinău, Brio Sonores, Natalia Tanasiiciuc, Vitalie și Cătălin Advahov. Pe lângă programul artistic, reuniunea implică și un dialog între diaspora moldovenească și autoritățile publice locale ale Chișinăului. Astfel, moldovenii din Viena vor putea afla despre proiectele și programele Chișinăului, Programul de suport pentru tineri și migranți, dar și despre suportul pentru crearea afacerilor. Astfel de evenimente contribuie la promovarea valorilor și culturii țării noastre, demonstrând unitatea moldovenilor, indiferent de locul în care se află fiecare din noi.

 

În perioada 23-25 iunie, curent,  peste  60 de antreprenori autohtoni  ne vor reprezenta țara cu mândrie la Expoziția Republica Moldova Prezintă,  la Brașov, România. Ne reîntoarcem la Brașov cu produse de calitate, cu antreprenori perseverenți și cu multă dorință de a prezenta consumatorilor brașoveni tot ce avem noi mai bun. Ne vedem în acest weekend în  Piața Sfatului din Brașov.
Ediția curentă va fi organizată de CCI în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului ODA, Oficiul Național al Viei și Vinului ONVV, Primăria Municipiului Braşov, Ambasada Republicii Moldova în România și Camera de Comert si Industrie Brasov.

 

Expoziția “Zwy Milshtein, Chants d’Est”. La Muzeul Orangerie al Senatului Franței, este  vernisată  expoziția “Zwy Milshtein, Chants d’Est”, dedicată pictorului, gravorului, sculptorului și scriitorului Zwy Milshtein, născut în 1934 la Chișinău. Expoziția prezintă parcursul personal și artistic al lui Zwy Milshtein. Ambasadoarea Corina Călugăru a adus mulțumiri celor implicați în organizarea acestei expoziții, care urmează să călătorească în Republica Moldova anul viitor, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a nașterii lui Zwy Milshtein. Evenimentul a oferit, de asemenea, oportunitatea de a efectua un schimb de opinii cu publicul referitor la pagini din istoria țării noastre.
Expoziția se va desfășura până la 26 iunie 2023, de la ora 11:00 la 20:00, la Muzeul Orangerie al Senatului Franței, situat în Jardin du Luxembourg.

 

Delegația Parlamentului Republicii Moldova  participă  la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea are  loc în perioada 19-23 iunie, la Strasbourg, Republica Franceză. Din componența delegației parlamentare  fac parte șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, vicepreședinții Parlamentului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, precum și membrii delegației naționale la APCE, Ana Calinici și Adela Răileanu. În cadrul sesiunii APCE vor ține discursuri Președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, precum și Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, Președinte al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

 

Pentru a sărbători Ziua IA, în Suedia, Stockholm, este organizată expoziția "Bluza tradițională cu broderie", care prezintă bluze tradiționale din România și Republica Moldova. Vernisajul  este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României în Suedia, Ambasada Republicii Moldova la Stockholm și Episcopia Română pentru Europa de Nord. Expoziția IA este deschisă publicului până la 25 iunie 2023 și cuprinde ii din regiunea Bistrița-Năsăud din colecția Episcopiei Române a Europei de Nord și ii din Republica Moldova.

Meroslava Parii
22/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii