AGENDA ZILEI //28.07.2023

Meroslava Parii
27/07/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Educației și Cercetării încheiate la 31 decembrie 2022

UNDE: Online

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 610, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
 

 

 

Lansarea raportului privind implementarea ODD6 în Republica Moldova
UNDE: Summit Events Moldova,  Sala New York, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul de lansare a raportului privind implementarea Obiectivului de dezvoltare Durabilă 6 – Apă și Sanitație.

 

 

Expoziția „I Love Sushi”
UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei,  str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 10:00, până la data de 15 august
CONTEXT: Înființată în anul 1972, Japan Foundation creează oportunități globale pentru cultivarea prieteniei și legăturilor dintre Japonia și restul lumii prin intermediul culturii, limbii și dialogului. Fundația derulează programe în domeniul artelor și schimburilor culturale, educației în limba japoneză în străinătate, studiilor japoneze și schimburilor intelectuale. Suntem încântați să vă prezentăm noul program de schimburi culturale și expoziția itinerantă "I Love Sushi" având ca temă sushi – emblema bucătăriei japoneze în lume. Expoziția include și simularea unei vizite într-un restaurant specific japonez. Cei care știu câte ceva despre sushi vor fi încântați de expoziție, iar fanii pasionați o vor găsi fascinantă. În același timp sperăm că sushi va deveni un mijloc de popularizare al istoriei și obiceiurilor japoneze.

 

 

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbarerea publică este organizată de Agenția IPN la tema: „Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană”.

 

 

Atelier creativ de colaje pentru copii
UNDE: Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”, bd. Decebal,  91

CÂND: 11:00
CONTEXT: Dragi părinți, avem plăcerea de a invita copiii d-voastră la un altfel de atelier. Copiii vor crea colaje de hârtie și vor stimula una dintre competențele cheie ale secolului XXI – creativitatea. Îi așteptăm într-un mediu inspirațional și susținător, care va extinde planul cunoașterii și va încuraja exprimarea liberă a ideilor. Acest atelier este pentru copii de vârsta 9-12 ani.
 

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 28 iulie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel  Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Masă rotundă dedicată Zilei Constituției „Adoptarea Legii Supreme – constantă aspirației de concordie și unitate a cetățenilor”, consacrată celor 29 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 11:00

 

 

Analize economice cu Veaceslav Ioniță sin 28 iulie 2023

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Subiectul analizelor economice este: ”Efectele politicii monetare a BNM asupra procesului de creditare al persoanelor fizice”.  

 

 

Forum Internațional „Mediație  și Drept” Ediția a VII-a
UNDE:  Platforma ZOOM, Online
CÂND: 12:00,  28, 29 iulie, curent
CONTEXT: Avem plăcerea de a vă invita să participați la cel de-al VII-lea Forum Internațional "Mediație și Drept", organizat de Academia Ucraineană de Mediere în cadrul Proiectului UE CONSENT în cooperare cu Proiectul UE Pravo-Justice și Programul USAID Justiție pentru Toți.
Forumul MEDIAȚIE ȘI DREPT este cel mai mare eveniment de mediere recunoscut la nivel internațional din Ucraina, destinat profesioniștilor din domeniul juridic, mediatorilor și tuturor părților interesate. La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților centrale ucrainene, precum și membri ai comunității ucrainene și internaționale de mediere.
În cadrul forumului, participanții vor:  analiza experiența dobândită, provocările și realizările în utilizarea medierii și a altor SAL în timpul războiului, precum și rolul acestora în reconstrucția ulterioară a Ucrainei;  vor discuta despre punerea în aplicare a Legii ucrainene "Cu privire la mediere", adoptată în ajunul războiului, precum și despre ratificarea Convenției de la Singapore;
să prezinte cele mai bune practici străine, inovații și soluții noi în domeniul medierii.
Evenimentul este  găzduit de Ukrainian Academy of Mediation, USAID Justice for All Activity și EU Project Pravo-Justice și va avea loc online pe Zoom în perioada 26-29 iulie.

 

 

Ședința consiliului național al monumentelor istorice din 28 iulie 2023

UNDE: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, str. Nicolae Iorga, 21

CÂND: 13:00

 

 

Seminar practic “Contabilitate fără stres: deznodământ neașteptat”
UNDE: ProActive, Online

CÂND: 13:00
CONTEXT: Cu siguranță, profesia de contabil este asociată cu nivel înalt de stres: multitasking, multitudine de rapoarte și formulare de raportare, unele din ele apar cu câteva zile-săptămâni înainte de termenul limită de raportare, prag ridicat de responsabilitate, audituri fiscale; adaptare la versiuni noi de sisteme de automatizare contabilă, etc. O linie separată o reprezintă conflictele inevitabile cu colegii și angajații. Iată, de ce ne-am propus în cadrul acestui seminar să abordăm subiectul atât de subtil și sensibil al activității contabile. În cadrul evenimentului vei afla: scenariile de manifestare a stresului; care sunt instrumentele pentru conștientizarea situațiilor stresante;  care sunt resursele de management ale situațiilor stresante; cum poate fi transformat stresul în punți de creștere;  care sunt similitudinile dintre scenariile cinematografice și cele ale conflictului; ce întrebări trebuie să îți pui în situații neclare, tensionate și stresante.

 


Epoxy Sea Masterclass pentru adulți
UNDE: Șapte culori ale fericirii Art Studio, str. Pușkin, 12

CÂND: 15:00
CONTEXT: Rășinile epoxidice sunt un sistem bicomponent care constă dintr-o rășină și un întăritor natural. Atunci când cele două ingrediente sunt amestecate, începe o reacție chimică, ceea ce face ca rășina lichidă să se întărească treptat până la un plastic solid. După aceea, rezultatul este o suprafață lucioasă și curată. Rășina folosită pentru masterclass este una dintre cele mai sigure și non-toxice, inodoră. Nu vă puteți teme pentru sănătatea dumneavoastră dacă sunt luate măsuri de siguranță de bază. La două zile după turnarea rășinii, aceasta poate fi folosită. Rășina întărită nu emite nimic.
Este demn de remarcat faptul că picturile și obiectele de interior cu turnare de mare epoxidică este una dintre cele mai populare tehnici printre pictorii de rășină. Sub îndrumarea atentă a maestrului, marea cu spumă albă perfectă se va dovedi pentru toată lumea.
 

 

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 28 iulie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală. Str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Istorie de succes est-europeană la New York. Cum să concurezi cu cei mai buni?
UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 15:00

CONTEXT: Se zice că SUA este țara tuturor posibilităților, dar și a marii concurențe. Cum te faci auzit într-un ocean de rechini talentați? Simona Smirnova, vocalistă de jazz, interpretă de kanklės și ambasadoare globală al țiterei lituaniene (eng. Zither) stabilită în New York în ultimii 11 ani ne va împărtăși istoria sa de succes est-europeană la New York.Ne va vorbi despre cum să construiești o carieră de succes în cel mai competitiv oraș din lume utilizând: brandingul personal și disciplina artistică. În deschiderea discursului său, de la 14:00 vei avea ocazia să îl cunoști pe Sönke Lentz - Directorul Orchestrei de Tineret a Germaniei. Sönke te invită la o discuție despre managementul cultural.

 


Training: Clubul de gândire critică. Anarho-primitivismul tehnologic
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00
CONTEXT: La următorul meetup al Clubului de gândire critică, vă invităm să explorăm filosofia anarho-primitivismului în tehnologie și implicațiile acesteia pentru sustenabilitatea mediului, descentralizare, autonomie și respingerea ierarhiei. Vom aduce în discuție puterea inteligenței artificiale și a modelelor de limbaj avansate în sprijinul comunităților izolate din întreaga lume care nu dispun de expertiză în domenii esențiale ca medicina, educația, agricultura. Astfel, vom afla cum aceste tehnologii pot revoluționa structura ierarhică a societăților izolate și modul în care acestea funcționează. Invitatul nostru este Vasili Braga, director COR și game developer cu peste 15 ani de experiență academică în software development. El ne va povesti cum integrarea consultanților virtuali și a sistemelor IA permit reconstruirea și îmbunătățirea vieții unei comunități.

 


Tot ce trebuie să știi despre sarcină, naștere și perioada postpartum (cu prezență fizică)
UNDE: Spitalul Repromed, str. Valea Crucii, 19

CÂND: 16:00
CONTEXT: Te invităm să participi la o discuție OFFLINE cu trei dintre specialiștii Spitalului Repromed – Dr. Elena Parpauț, obstetrician-ginecolog, Dr. Diana Sochircă, mamolog și Dr. Ludmila Brunchi, neonatolog. În cadrul evenimentului vei afla totul despre monitorizarea corectă a unei sarcini, pregătirea pentru naștere, travaliu, avantajele și riscurile nașterii naturale și, respectiv, nașterii prin cezariană, recuperarea postpartum, dar și lucruri extrem de utile despre alăptare și îngrijirea copilului în primele luni de viață. Fii sigură – vei avea parte de o comunicare eficientă, în care vei putea adresa toate întrebările la care nu ai încă un răspuns.
 

 

Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova

UNDE: Muzeul Național de Istorie al Republicii Moldova, str. 31 August, 1989, 121A

CÂND: 17:00

 

 

Dublă lansare la Republica - Gherasim Păduraru, Dumitru Crudu
UNDE: Biblioteca Centrala, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 18:00

CONTEXT: Două cărți cu totul cutremurătoare despre istoria recentă de la noi  ”Demascarea sau Taina porților zăvorâte”, de Gherasim Păduraru și din Ucraina  „Războiul mi-a luat tot” antologie realizată de Dumitru Crudu.

 

 

Tekwill BBQ Party
UNDE: Tekwill, str. Studenților,  9/11

CÂND: 18:00
CONTEXT: E vară, e cald, e numai bine pentru Tekwill BBQ Party. Te așteptăm la Tekwill să ne distrăm împreună cu prietenii, pe ritmurile verii.Vom avea muzică live, jocuri interactive, delicii pregătite la grătar, dar și o tombolă, iar cei mai norocoși vor pleca acasă cu premii.

 

 

Masa Critică Chișinău
UNDE: Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, str. București. 64

CÂND: 19:00
CONTEXT: În fiecare ultimă vineri din lună, ne plimbăm împreună prin Chișinău pe biciclete, trotinete, monocicluri și orice altă formă de transport alternativ. Pe lângă faptul că plimbarea în sine e foarte distractivă, cu multă lume și muzică, ea are ca scop și creșterea conștientizării despre existența utilizatorilor/toarelor de transport alternativ, despre respectul reciproc în trafic și dorința de a promova acest mod alternativ de deplasare prin oraș. Alătură-te plimbării lunare și fii parte din comunitate.

 

 

Vernisaj XPOSED - Victor DETTO. Fotografie - Video - Instalații
UNDE: Iusty Art Gallery, Bogdan Petriceicu Hașdeu, 3

CÂND: 19:00
CONTEXT: Pentru expoziția XPOSED, artistul s-a aventurat într-un studiu a celor mai ascunse și evitate colțuri a ființei umane - frica și vulnerabilitatea, căutând să găsească cum aceste emoții sunt percepute de corpul uman. Drept un eseu psihologic vizual, expoziția prezintă cum pasiunea, frica și speranța funcționează în limitele unui cadru fotografic.
 

 

Concert: Orchestra de Tineret a Germaniei
UNDE: Scuarul Catedralei

CÂND: 19:30
CONTEXT: Orchestra de Tineret a Germaniei vine pentru prima dată în Republica Moldova.
Suntem onorați să găzduim una din cele mai bune orchestre din lume cu două concerte extraordinare de muzică clasică în aer liber la Chișinău și Bălți. Vor evolua șaisprezece tineri muzicieni din Germania și Moldova alături de acordeonistul Martynas Levickis (Lituania), dirijor - Andriano Marian. Repertoriul va include lucrări de Piazzolla, Jenkins, Bach, Vivaldi, Franck, Faure, Pîslari și melodie populară ucraineană. Concertele din Moldova fac parte dintr-un turneu extins al orchestrei, cu un număr de 10 concerte în țări ca Italia, România, Moldova și Germania.
Orchestra de Tineret a Germaniei și Orchestra de Tineret a Moldovei fac parte din Federația Europeană a Orchestrelor de Tineret cu sediul la Viena.

 

 

 

 

Concurs de admitere 2023

UNDE: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Bloc III, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 24-29 iulie, curent

CONTEXT: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, anunță concurs de admitere la studii superioare de licență și de master cu finanțare bugetară și contra taxă, la următoarele specialități: Ciclul I specialități: Pictură, Pictură Murală; Grafică; Arte decorative aplicate; Design interior; Modă-Design vestimentar; Istoria și teoria artelor plastice; Sculptură; Animație. Ciclul II Programe: Arta picturii contemporane; Arte Grafice; Arta designului de interior; Arta designului vestimentar; Sculptură-materie și formă; Arte textile; Arta ceramicii; Arta metalului; Istoria și teoria artelor vizuale.

 

 

Admiterea 2023

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 24 iulie – 31 iulie, curent

CONTEXT: Profesiile viitorului pot fi studiate la Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău. Perioada de depunere a dosarelor 24-31 iulie, curent. Anunțarea rezultatelor intermediare - 1 august. Depunerea documentelor în original: 2-4 august. Anunțarea rezultatelor finale: 7 august. Pentru mai multe detalii AICI

 

 

Concurs de admitere 2023

UNDE: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul

CÂND: 24-31 iulie, curent

CONTEXT: Ai posibilitatea să îți alegi singur viitorul. Poți să ocupi un post în concordanță cu nivelul tău de studii, care îți va aduce cu siguranță numeroase beneficii și satisfacție, de la cele de dezvoltare personală, până la recompensa financiară pe măsură. Ți se deschid noi orizonturi.În facultate vei avea numeroase oportunități de realizare atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Astfel, poți fi recrutat de firme care oferă job-uri convenabile din toate punctele de vedere. Te specializezi într-un domeniu. În 3/4 ani studiezi numeroase discipline legate de specializarea aleasă și cunoști aspecte pe  care nici nu bănuiai că au vreo legătură cu facultatea la care te afli. Acestă abordare îți oferă posibilitatea să realizezi ceea ce îți place cu adevărat și care e domeniul pe care îl stăpânești cel mai bine – lucruri esențiale în alegerea unui job.                

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

S-a dat start concursului de selectare a instituțiilor de învățământ pentru participare în cadrul celei de-a doua runde de pilotare a Programului „Bugetarea Participativă în Școli”. Cea de-a doua rundă de pilotare a Programului va fi implementată în perioada anului școlar 2023–2024 (octombrie 2023 – august 2024). Pentru pilotarea rundei a doua a programului vor fi selectate cinci instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Programul este implementat de Asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al USAID Moldova. în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Termenul limită: 31 august 2023, ora locală 18:00.

 

 

Ministerul Culturii (MC), cu sprijinul financiar al Biroului de cooperare al Elveției, caută să mandateze o organizație înregistrată în Republica Moldova care are capacitatea de a oferi proprii experți (unul internațional și unul național) sau subcontracta experți pentru a efectua o evaluare a sectorului cultural din Republica Moldova în perspectiva elaborării Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030. Contractul va fi încheiat cu o organizație înregistrată în Republica Moldova care își va asuma responsabilitatea contractuală pentru raportarea narativă și financiară. Ne rezervăm dreptul de a negocia cu organizația câștigătoare bugetul ofertei propuse. Termen limită de prezentare a dosarelor: 6 august 2023. Dosarul va fi expediat pe adresa de e-mail: [email protected] La rubrica Subiect a scrisorii electronice se va indica „Concurs – experți/organizații candidate în vederea evaluării sectorului cultural în perspectiva elaborării Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030.

 

 

Primăria municipiului Ungheni lansează concursul de fotografie „Ungheni – orașul meu”, la care poate participa orice doritor, indiferent de vârstă și ocupație. Așteptăm fotografii cât mai frumoase și inspirate la adresa de email: media@uhgheni,md Termenul limită – 7 august, curent.

 

 

Uniunea Europeană oferă granturi de până la 60 de mii de euro pentru consolidarea capacităților tinerilor în domeniul antreprenoriatului. Organizațiile societății civile din toate regiunile țării, inclusiv cea transnistriană, sunt invitate să depună propunerile de proiect. Cel puțin 10 OSC-uri vor putea beneficia de granturi care să sprijine inițiativele a aproximativ 200 de tineri, oferindu-le instrumentele și abilitățile necesare pentru a-și dezvolta propriile afaceri. Termen limită de depunere a dosarelor: 16 august 2023. Pentru mai multe informații AICI

 

 

Lansarea ediției 2023 a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori. Ai putea fi următoarea revelație literară francofonă! AUF în parteneriat cu RFI și Short Édition vă invită să participați la cea de-a cincea ediție a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.  Trimiteți o povestire care să înceapă cu următoarea propoziție: "A durat un minut bun. Un minut adevărat. O eternitate”. Extras din romanul "Indice des feux" de Antoine Desjardins (La Peuplade), autor din Quebec, laureat al Prix du Roman d'Écologie și președinte al juriului Prix des jeunes écritures 2023. Dați frâu liber creativității și trimiteți textul până la 31 iulie, la miezul nopții, ora Parisului (Franța). Implică-te:  l.auf.org/prixecritures23
 

 

Anunț privind concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Comisia economie, buget și finanțe anunță despre prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.  Termenul limită de depunere a dosarelor 31 iulie 2023.

 

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că în data de 13 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial, Hotărârea Guvernului nr. 466 din 05.07.2023 cu privire la acordarea subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Astfel, fermieri pot depune dosarele pentru subvenționare la oficiile teritoriale ale AIPA, până la data de 31 iulie 2023. Regulamentul prevede că subvenția complementară se acordă în două etape, pentru motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023, și se depune nu mai târziu de 31 iulie 2023, iar motorina achiziționată începând cu 30 iunie 2023 până pe 30 septembrie 2023 inclusiv, se depune nu mai târziu de 30 septembrie, după cum urmează: în cuantum de: 100% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 sau 3 248 de lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii; 100% din cota accizei stabilită pentru anul 2022 sau 2 980 de lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii; în cuantum de: 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 sau 974,4 lei per tonă – pentru fermierii mari; 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2022 sau 894 de lei per tonă – pentru fermierii mari. Pentru a accesa Regulamentul și actele necesare pentru depunerea cererii de subvenționare accesați https://aipa.gov.md/ro/suport-financiar  la rubrica Intervenții ale Guvernului 2023.

 

                                           

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Ambasada Republicii Moldova în Franța anunță: Ne propunem să cunoaștem și să identificăm artiștii plastici originari din Republica Moldova, care sunt stabiliți în Franța, pentru a aduce publicului internațional noi forme de exprimare artistică. Datele colectate vor permite consolidarea legăturilor misiunii cu artiștii plastici din diasporă.  Dacă cunoașteți pe cineva sau doriți să vă înregistrați, vă îndemnăm să completați formularul disponibil accesând link-ul de mai jos și să îl expediați la https://shorturl.at/eswI5
© freepik.com

 

 

Vă aducem la cunoștință că până la 11 august 2023, programul de activitate al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă cu publicul va fi redus, vor fi prestate doar acțiuni consulare de urgență. Telefonul de urgență pentru situații excepționale al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă + 420 733 786 333 (accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepție). IMPORTANT! La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

 

 

Conaționalii de la Milano sunt invitați, pe data de 30 iulie, la un eveniment organizat de către Agenția de Investiții, în parteneriat cu autoritățile naționale. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate oportunitățile investiționale din Republica Moldova, iar cetățenii noștri din Italia vor afla mai multe despre modalitățile prin care statul și partenerii străini susțin crearea și dezvoltarea afacerilor. De asemenea, în cadrul panelurilor de discuții, vor fi abordate diverse subiecte legate de investiții, cu accent pe sectoarele în plină dezvoltare - agricultură, turism, IT, industrii creative, servicii pentru business, eficiența energetică, sectorul imobiliar, reciclarea și procesarea deșeurilor, servicii medicale și de reabilitare, creșe și grădinițe private. Participarea la eveniment este gratuită, în baza înscrierii prin intermediul completării următorului formular electronic:  https://bit.ly/diaspora-milano. Diaspora Invest reprezintă o inițiativă guvernamentală dedicată diasporei, creată cu scopul de a-i conecta pe cetățenii aflați în afara țării la oportunitățile investiționale și sursele de finanțare disponibile și de a le oferi suportul necesar în demersul deschiderii unei afaceri în Republica Moldova.

 

 

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, participă la cel de-al XVI-lea Festival de Operă din Saaremaa, Estonia, care are loc în perioada 25-30 iulie, curent, unde va susține 5 spectacole.

 

 

În ziua de 29 iulie 2023, funcționarul Consular al Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia, va efectua o deplasare în orașul Portimao, regiunea Algarve, pentru prestarea serviciilor consulare cetățenilor moldoveni în teritoriu. Persoanele interesate sun așteptate pe adresa: Rua Sabina Freire – Lote 21 Loja B 8500-731 (Gabinete Juridico), ora 10:00. Solicitanții care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată urmează să facă obligatoriu o programare prealabilă.

 

 

O expoziție de ceramică tradițională din Republica Moldova a fost inaugurată în localitatea Chiusi della Verna, Arezzo, Toscana, Italia. Expoziția cu tema:„ Apa, Pământ, Mâini, Foc - ceramici tradiționale din Republica Moldova” a meșteșugarilor  Adrian Triboi și  Vitalie Parlui va putea fi vizitată până în luna august, curent. Expoziția mai include și o selecție de fotografii de Alecu Reniță.

 

 

Militarii din primul contingent al Armatei Naţionale, detaşat în misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), îşi continuă activitatea în Liban. Pacificatorii moldoveni sunt implicați în acțiuni de pază și apărare a Bazei multinaţionale „Sector West HQ UNP 2-3”, din localitatea Shama. Totodată, ofiţerii, sergenții și soldații moldoveni participă la trageri de luptă, antrenamente privind acordarea primului ajutor medical, executarea serviciului, precum și la diferite evenimente sportive alături de pacificatorii din Italia, Franța, Polonia, Serbia, Germania, Coreea de Sud și alte state. UNIFIL este prima misiune ONU la care Republica Moldova a detașat un contingent format din 32 de militari profesionişti. Aceștia au plecat în Liban pe 16 februarie curent.

Meroslava Parii
27/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii