AGENDA ZILEI DE//27.07.2023

Meroslava Parii
26/07/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În urma evaluării celui mai recent raport al Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), Guvernul va prezenta Parlamentului solicitarea de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova pentru cel puțin două luni, începând cu 3 august 2023. Evenimentele recente din Ucraina arată că războiul brutal al Federației Ruse declanșat împotriva Ucrainei continuă să se agraveze. Astfel, Republica Moldova rămâne a fi expusă amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, inclusiv promovarea informațiilor false și manipulări, spionajul străin. Prelungirea situației de urgență este necesară pentru a putea gestiona o situație fără precedent, în care războiul din Ucraina a dus, pe parcurs, la suprapunea mai multor crize care au amenințat securitatea Republicii Moldova.

 

 

Ședința de informare cu privire la realizările Serviciului Vamal pentru primul semestru al anului 2023, precum și progresul înregistrat privind implementarea Codului Vama 95/2021

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

 


Seminar: Tratamente contabile și fiscale în domeniul construcțiilor
UNDE: Monitorul fiscal FISC.md, str. Pușkin, 44

CÂND: 09:00
CONTEXT: Domeniul construcțiilor implică un comportament economic rațional pentru menținerea echilibrului. În practica contabilă și fiscală sunt esențiale acțiuni corective permanente, care revin gestiunii și modului de administrare. Pentru a fi siguri în aplicarea aspectelor legislative și practice P.P. „Monitorul Fiscal FISC.md” vă invită la un seminar cu prezență fizică, unde vom discuta subiecte ce țin de: Particularitățile specifice ale contabilității și fiscalității contractelor de construcție la antreprenori/subantreprenori; Perfectarea documentară, contabilitatea și fiscalitatea operațiunilor de construcție la beneficiari; Prorata în construcții: prevederi legale și aspecte aplicative - Tratamentul privind TVA și impozitul pe venit în cazul construcțiilor realizate în baza contractelor de societate civilă.
 

 

Curs Practic: Elaborarea unui Business Plan de Succes
UNDE: Vioser, Str. Mitropolit Varlaam, 65, et. 3, of. 339

CÂND: 09:00
CONTEXT: Dacă ești Antrepremor  sau Manager  de companie și vrei să-ți dezvolți afacerea sau să obții o finanțare, vino la Vioser, participă la Cursul Practic “Elaborarea unui Business Plan de Succes ” și finisează cursul cu un Business Plan gata făcut. Pentru cine este cursul: Pentru tinerii antreprenori care au idei de afaceri; Pentru managerii care doresc să ia decizii corecte în gestionarea investițiilor; Pentru antreprenorii care doresc să-și extindă afacerea, să obțină finanțări, subvenții sau credite; Pentru directorii financiari care vor să convingă investitorii de profitabilitatea afacerii.
 Program: Business Plan - scop, importanță, necesitate, structură; Analiza pieței. Planul de marketing, promovare și distribuție; Planul operațional și de producere; Planul de vânzări. Politica de prețuri. Analize SWOT; Planul Financiar. Concluzii.
 

 


Consultări publice, organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie, cu privire la prezentarea studiului privind cartografierea serviciilor prestate persoanelor consumatoare de droguri

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

 

Ședința Agenției Naționale pentru reglementare în Energetică din 27 iulie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 716 b, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Donație din partea Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova: mașini pentru serviciile sociale din Cimișlia, Chișinău, Edineț și Ialoveni

UNDE: Piața Ștefan cel Mare, orașul Cimișlia

CÂND: 10:00

 

 

Webinar gratuit: Mecanisme de suport pentru afaceri
UNDE: Platforma ZOOM, Online

CÂND: 10:00
CONTEXT: Ești un Antreprenor Social sau vrei să-ți deschizi o afacere socială, dar nu cunoști despre suportul oferit din partea statului? Vino la o sesiune de informare Online cu Domnica Bejan, ca să înțelegi mai bine ce înseamnă antreprenoriatul social și ce mecanisme de subvenționare și suport oferă statul. Pentru cine este  sesiunea: Antreprenorii Sociali; Persoanele interesate să lanseze o afacere socială; Reprezentanții ONG-urilor care planifică să presteze servicii și/sau să vândă produse prin activitatea antreprenorială;  Alte persoane interesate de ceva nou, social, inovativ.
 

 

Sesiunea de informare și ghidare organizată de UCIP IFAD

UNDE: Platforma ZOOM Meeting

CÂND: 10:00

CONTEXT: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, prin intermediul Programelor IFAD din Republica Moldova, s-a angajat să sporească reziliența micilor producători agricoli în fața acestor calamități naturale. Prin acordarea de GRANT pentru: Construcția și reabilitarea sistemelor de irigare la scară mică;  Finanțarea proiectelor de infrastructură publică de irigare; Finanțarea echipamentelor și tehnicii pentru agricultura conservativă. În cadrul ședinței vor fi prezentate în detaliu proiectele de suport implementate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, care vin în ajutorul producătorilor agricoli mici.
 

 

 

Pronunțarea dispozitivului Avizului privind proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 alin. (1) din Constituție (sesizarea nr.204c/2022)

UNDE: Curtea Constituțională a Republicii Moldova, str. Alecsandru Lăpușneanu, 28

CÂND: 12:00

 

 

Forum Internațional „Mediație  și Drept” Ediția a VII-a
UNDE:  Platforma ZOOM, Online
CÂND: 12:00,  27, 28, 29 iulie, curent
CONTEXT: Avem plăcerea de a vă invita să participați la cel de-al VII-lea Forum Internațional "Mediație și Drept", organizat de Academia Ucraineană de Mediere în cadrul Proiectului UE CONSENT în cooperare cu Proiectul UE Pravo-Justice și Programul USAID Justiție pentru Toți. Forumul MEDIAȚIE ȘI DREPT este cel mai mare eveniment de mediere recunoscut la nivel internațional din Ucraina, destinat profesioniștilor din domeniul juridic, mediatorilor și tuturor părților interesate. La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților centrale ucrainene, precum și membri ai comunității ucrainene și internaționale de mediere. În cadrul forumului, participanții vor: - analiza experiența dobândită, provocările și realizările în utilizarea medierii și a altor SAL în timpul războiului, precum și rolul acestora în reconstrucția ulterioară a Ucrainei; - vor discuta despre punerea în aplicare a Legii ucrainene "Cu privire la mediere", adoptată în ajunul războiului, precum și despre ratificarea Convenției de la Singapore;
- să prezinte cele mai bune practici străine, inovații și soluții noi în domeniul medierii. Evenimentul este  găzduit de Ukrainian Academy of Mediation, USAID Justice for All Activity și EU Project Pravo-Justice și va avea loc online pe Zoom în perioada 26-29 iulie.

 

 

Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Ședința Consiliului Superior al Magitraturii din 27 iulie 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

HR Practicum Construcția sistemului de management al performanțelor
UNDE: Bristol Hotel, str. Pușkin, 32

CÂND: 16:00

CONTEXT: Într-o lume în continuă schimbare, este crucial să ne asigurăm că angajații noștri sunt în măsură să își atingă potențialul maxim și să contribuie la succesul organizației. Acest program de instruire își propune să vă ofere instrumentele și cunoștințele necesare pentru a construi și implementa un sistem de management al performanțelor adaptat nevoilor specifice ale companiei dumneavoastră. În cadrul HR Practicum vom explora cele mai importante etape și instrumente pentru Construcția sistemului de management al performanțelor: Cei 4 Piloni ai Sistemului de Management a Performanței.
 

 

 

Club de conversație în limba engleză
UNDE: America House Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 27

CÂND: 16:00
CONTEXT: Cercați să vă îmbunătățiți cunoștințele de limbă engleză în timp ce purtați conversații semnificative? Clubul nostru English Conversation este oportunitatea perfectă pentru tine. Convorbitorii noștri invitați speciali sunt Christy McBane Rose, Asociat consular din cadrul Ambasadei SUA în Moldova și Christian Burstall, ofițer politic, Ambasada SUA.Clubul de conversație în limba engleză va fi organizat în fiecare săptămână și fiecare va avea ocazia să își exerseze engleza cu vorbitori nativi și să exploreze o varietate de subiecte captivante. Dacă sunteți începător sau avansat, English Conversation Club îi primește pe toți.

 

 


Workshop: Cum să creezi povești publicitare originale
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 17:30
CONTEXT: Crearea unui scenariu este una dintre cele mai dificile activități. La urma urmei, ideile originale nu vin la un pocnet de degete. Cum să ne declanșăm imaginația și să creăm un conținut care să funcționeze pentru obiectivele noastre? "Cred că cele mai interesante și originale povești se nasc în subconștientul nostru, iar sarcina noastră este de a crea condițiile potrivite pentru nașterea lor pentru a descifra aceste imagini mai târziu", spune vorbitorul masterclass-ului nostru, Eugene Derevyanko. Ce vom face la workshop? Vom învăța cum să transformăm asociațiile în povești și să le găsim semnificații pentru a face publicitate produselor noastre sau ale altora. Veți avea ocazia nu doar să vedeți cum funcționează această metodă, ci și să o aplicați cu exemple în cadrul masterclass-ului.
 

 

SG cu Eric Melchor: Cum să-ți crești audiența și să-ți consolidezi brandul

UNDE: Startup Grind Chișinău, str. Grigore Vieru, 9

CÂND: 18:30-21:00

CONTEXT:  Ne bucurăm să te invităm la o nouă ediție a evenimentului SG Chișinău, unde vom discuta despre creștere, audiență și un mod sănătos de a construi un brand Eric Melchor este primul american care a intervievat antreprenori din UE prin podcast. El a intervievat peste 100 de startup-uri și în doar doi ani a construit o audiență de entuziaști din domeniul tehnologiei, fondatori și antreprenori care gândesc la fel ca el. El consultă branduri și fondatori în materie de social selling, networking și construirea brandului personal. Vino să-l cunoști pe Eric la ediția din iulie a Startup Grind Chișinău.

 

 

Training: Respirația Holotropică cu Dmitrii Pșonko
UNDE: Vadul-lui-Vodaă,  Green Park

CÂND: 19:00
CONTEXT: Dragi prieteni, proiectul social Oameni cu Misiune vă invită la o serie de evenimente sinergice, al căror scop este să devenim oameni conștienți, maturi și dezvoltați spiritual.
Începem cu trainingul - Respirația Holotropică care va avea loc în Chișinău. Trainingul este destinat persoanelor care doresc: Să elibereze energia internă; Să elimine blocajele interne; Să descopere talentele și abilitățile individuale; Să vindece bolile psihosomatice și să înlăture simptomele; Să atingă un nou nivel de dezvoltare. Respirația Holotropică  este un training în care, eliberezi energia internă, refulată de restricții și blocaje, descoperi talente, vindeci boli psihosomatice sau chiar previi simptomele.

 

 

Orchestra de Tineret a Germaniei vine pentru prima dată în Republica Moldova

UNDE: Piața Independenței orașul Bălți, Scuarul Teatrului „Vasile Alecsandri”

CÂND: 19:30
CONTEXT: Suntem onorați să găzduim una din cele mai bune orchestre din lume cu două concerte extraordinare de muzică clasică în aer liber la Chișinău și Bălți. Vor evolua șaisprezece tineri muzicieni din Germania și Moldova alături de acordeonistul Martynas Levickis (Lituania), dirijor - Andriano Marian. Repertoriul va include lucrări de Piazzolla, Jenkins, Bach, Vivaldi, Franck, Faure, Pîslari și melodie populară ucraineană. Concertele din Moldova fac parte dintr-un turneu extins al orchestrei, cu un număr de 10 concerte în țări ca Italia, România, Moldova și Germania. Orchestra de Tineret a Germaniei și Orchestra de Tineret a Moldovei fac parte din Federația Europeană a Orchestrelor de Tineret cu sediul la Viena.
 

 

 

Concurs de admitere 2023

UNDE: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Bloc III, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 24-29 iulie, curent

CONTEXT: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, anunță concurs de admitere la studii superioare de licență și de master cu finanțare bugetară și contra taxă, la următoarele specialități: Ciclul I specialități: Pictură, Pictură Murală; Grafică; Arte decorative aplicate; Design interior; Modă-Design vestimentar; Istoria și teoria artelor plastice; Sculptură; Animație. Ciclul II Programe: Arta picturii contemporane; Arte Grafice; Arta designului de interior; Arta designului vestimentar; Sculptură-materie și formă; Arte tevtile; Arta ceramicii; Arta metalului; Istoria și teoria artelor vizuale.

 

 

Admiterea 2023

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 24 iulie – 31 iulie, curent

CONTEXT: Profesiile viitorului pot fi studiate la Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău. Perioada de depunere a dosarelor 24-31 iulie, curent. Anunțarea rezultatelor intermediare - 1 august. Depunerea documentelor în original: 2-4 august. Anunțarea rezultatelor finale: 7 august. Pentru mai multe detalii AICI

 

 

 

Concurs de admitere 2023

UNDE: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul

CÂND: 24-31 iulie, curent

CONTEXT: Ai posibilitatea să îți alegi singur viitorul. Poți să ocupi un post în concordanță cu nivelul tău de studii, care îți va aduce cu siguranță numeroase beneficii și satisfacție, de la cele de dezvoltare personală, până la recompensa financiară pe măsură. Ți se deschid noi orizonturi. În facultate vei avea numeroase oportunități de realizare atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Astfel, poți fi recrutat de firme care oferă job-uri convenabile din toate punctele de vedere. Te specializezi într-un domeniu. În 3/4 ani studiezi numeroase discipline legate de specializarea aleasă și cunoști aspecte pe  care nici nu bănuiai că au vreo legătură cu facultatea la care te afli. Acestă abordare îți oferă posibilitatea să realizezi ceea ce îți place cu adevărat și care e domeniul pe care îl stăpânești cel mai bine – lucruri esențiale în alegerea unui job.

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

S-a dat start concursului de selectare a instituțiilor de învățământ pentru participare în cadrul celei de-a doua runde de pilotare a Programului „Bugetarea Participativă în Școli”. Cea de-a doua rundă de pilotare a Programului va fi implementată în perioada anului școlar 2023–2024 (octombrie 2023 – august 2024). Pentru pilotarea rundei a doua a programului vor fi selectate cinci instituții de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Programul este implementat de Asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al USAID Moldova. în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Termenul limită: 31 august 2023, ora locală 18:00.

 

 

Ministerul Culturii (MC), cu sprijinul financiar al Biroului de cooperare al Elveției, caută să mandateze o organizație înregistrată în Republica Moldova care are capacitatea de a oferi proprii experți (unul internațional și unul național) sau subcontracta experți pentru a efectua o evaluare a sectorului cultural din Republica Moldova în perspectiva elaborării Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030. Contractul va fi încheiat cu o organizație înregistrată în Republica Moldova care își va asuma responsabilitatea contractuală pentru raportarea narativă și financiară. Ne rezervăm dreptul de a negocia cu organizația câștigătoare bugetul ofertei propuse. Termen limită de prezentare a dosarelor: 6 august 2023. Dosarul va fi expediat pe adresa de e-mail: cancelaria@mc.gov.md La rubrica Subiect a scrisorii electronice se va indica „Concurs – experți/organizații candidate în vederea evaluării sectorului cultural în perspectiva elaborării Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030.

 

 

Uniunea Europeană oferă granturi de până la 60 de mii de euro pentru consolidarea capacităților tinerilor în domeniul antreprenoriatului. Organizațiile societății civile din toate regiunile țării, inclusiv cea transnistriană, sunt invitate să depună propunerile de proiect. Cel puțin 10 OSC-uri vor putea beneficia de granturi care să sprijine inițiativele a aproximativ 200 de tineri, oferindu-le instrumentele și abilitățile necesare pentru a-și dezvolta propriile afaceri. Termen limită de depunere a dosarelor: 16 august 2023. Pentru mai multe informații AICI

 

 

Lansarea ediției 2023 a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.
Ai putea fi următoarea revelație literară francofonă! AUF în parteneriat cu RFI și Short Édition vă invită să participați la cea de-a cincea ediție a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.  Trimiteți o povestire care să înceapă cu următoarea propoziție: "A durat un minut bun. Un minut adevărat. O eternitate”. Extras din romanul "Indice des feux" de Antoine Desjardins (La Peuplade), autor din Quebec, laureat al Prix du Roman d'Écologie și președinte al juriului Prix des jeunes écritures 2023. Dați frâu liber creativității și trimiteți textul până la 31 iulie, la miezul nopții, ora Parisului (Franța). Implică-te:  l.auf.org/prixecritures23
 

 

 

Anunț privind concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Comisia economie, buget și finanțe anunță despre prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.  Termenul limită de depunere a dosarelor 31 iulie 2023.

 

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că în data de 13 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial, Hotărârea Guvernului nr. 466 din 05.07.2023 cu privire la acordarea subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Astfel, fermieri pot depune dosarele pentru subvenționare la oficiile teritoriale ale AIPA, până la data de 31 iulie 2023. Regulamentul prevede că subvenția complementară se acordă în două etape, pentru motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023, și se depune nu mai târziu de 31 iulie 2023, iar motorina achiziționată începând cu 30 iunie 2023 până pe 30 septembrie 2023 inclusiv, se depune nu mai târziu de 30 septembrie, după cum urmează: în cuantum de: 100% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 sau 3 248 de lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii; 100% din cota accizei stabilită pentru anul 2022 sau 2 980 de lei per tonă – pentru fermierii micro, mici și mijlocii; în cuantum de: 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023 sau 974,4 lei per tonă – pentru fermierii mari;
30% din cota accizei stabilită pentru anul 2022 sau 894 de lei per tonă – pentru fermierii mari.
Pentru a accesa Regulamentul și actele necesare pentru depunerea cererii de subvenționare accesați https://aipa.gov.md/ro/suport-financiar  la rubrica Intervenții ale Guvernului 2023.

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă, în data de 27 iulie, la Summitul Salzburg, din orașul austriac cu același nume. În cadrul evenimentului internațional, șefa statului va ține discursul principal la deschiderea summitului și va participa la un panel de discuții la care se va vorbi despre cum se schimbă modul de guvernare la nivel mondial, în contextul războiului din Ucraina. În marja Summitului, președinta Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu mai mulți înalți demnitari.

 

Conaționalii de la Milano sunt invitați, pe data de 30 iulie, la un eveniment organizat de către Agenția de Investiții, în parteneriat cu autoritățile naționale. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate oportunitățile investiționale din Republica Moldova, iar cetățenii noștri din Italia vor afla mai multe despre modalitățile prin care statul și partenerii străini susțin crearea și dezvoltarea afacerilor. De asemenea, în cadrul panelurilor de discuții, vor fi abordate diverse subiecte legate de investiții, cu accent pe sectoarele în plină dezvoltare - agricultură, turism, IT, industrii creative, servicii pentru business, eficiența energetică, sectorul imobiliar, reciclarea și procesarea deșeurilor, servicii medicale și de reabilitare, creșe și grădinițe private. Participarea la eveniment este gratuită, în baza înscrierii prin intermediul completării următorului formular electronic:  https://bit.ly/diaspora-milano. Diaspora Invest reprezintă o inițiativă guvernamentală dedicată diasporei, creată cu scopul de a-i conecta pe cetățenii aflați în afara țării la oportunitățile investiționale și sursele de finanțare disponibile și de a le oferi suportul necesar în demersul deschiderii unei afaceri în Republica Moldova.

 

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, participă la cel de-al XVI-lea Festival de Operă din Saaremaa, Estonia, care are loc în perioada 25-30 iulie, curent, unde va susține 5 spectacole.

 

În ziua de 29 iulie 2023, funcționarul Consular al Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia, va efectua o deplasare în orașul Portimao, regiunea Algarve, pentru prestarea serviciilor consulare cetățenilor moldoveni în teritoriu. Persoanele interesate sun așteptate pe adresa: Rua Sabina Freire – Lote 21 Loja B 8500-731 (Gabinete Juridico), ora 10:00. Solicitanții care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată urmează să facă obligatoriu o programare prealabilă la e-mail: lisbona@mfa.gov.md  cu indicarea serviciului solicitat și a numărului de contact.

 

O expoziție de ceramică tradițională din Republica Moldova a fost inaugurată în localitatea Chiusi della Verna, Arezzo, Toscana, Italia. Expoziția cu tema:„ Apa, Pământ, Mâini, Foc - ceramici tradiționale din Republica Moldova” a meșteșugarilor  Adrian Triboi și  Vitalie Parlui va putea fi vizitată până în luna august, curent. Expoziția mai include și o selecție de fotografii de Alecu Reniță.

 

 

Militarii din primul contingent al Armatei Naţionale, detaşat în misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), îşi continuă activitatea în Liban. Pacificatorii moldoveni sunt implicați în acțiuni de pază și apărare a Bazei multinaţionale „Sector West HQ UNP 2-3”, din localitatea Shama. Totodată, ofiţerii, sergenții și soldații moldoveni participă la trageri de luptă, antrenamente privind acordarea primului ajutor medical, executarea serviciului, precum și la diferite evenimente sportive alături de pacificatorii din Italia, Franța, Polonia, Serbia, Germania, Coreea de Sud și alte state. UNIFIL este prima misiune ONU la care Republica Moldova a detașat un contingent format din 32 de militari profesionişti. Aceștia au plecat în Liban pe 16 februarie curent.

Meroslava Parii
26/07/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii